Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Ruble ve zincir temizliği

Kayıt
12 Ağustos 2010
Mesaj
70
Tepki
90
Şehir
Trabzon
Kaç zamandır aklımda olan zincir ve ruble temizliğini pazar günü yaptım. Çok soğuk ve rüzgarlı bir havada yaptığım temizliği bir kaç kare fotoğrafla paylaşmak istedim. Temizlik için benzin ve iplik bırakmayan temiz bez kullandım. Birde aralara girebilmek için düz ağızlı bir tornavida. Öncelikle bisikletimizin altına gazete yada benzeri bir şey örtüyoruz, ben büyük bir poşeti ortadan bölerek serdim, eğer zincir koruması varsa onu da söküyoruz. Sermezsek balkon pislenir ve anne yada eşimizden fırça yeriz ki bunda da gayet haklılar :) Aslında 2 kişiyle bu temizlik çok daha sağlıklı olabilir, biri bisikleti tutarken bizde güzelce temizliğimizi yapabiliriz.

Önce bezimize benzin döküp zincirimizin kabaca bir temizliğini yapıyoruz. Sornasında zinciri geri çevirerek (pedalı geri çeviriyoruz) benzinli bezi hafif sıkarak zinciri içerisinden güzelce gezdiriyoruz. Sonrasında rublemize geçiyoruz, bezi rublenin çarkları arasına sokup (düz ağız tornavida ile) güzelce temizliyoruz, ardında akatarıcımızı (vites) temizliyoruz. Acaba temizlik sırasında bir anormallik var mı diye kendi kendime sormadan edemiyorum. Mantıklı olanı acaba önce ruble sonra zincir mi olmalıydı ? Ben bu temizlikleri yaptıktan sonra dayanamadım temiz ve hafif benzinli bezle, kadroyu fren, vites kollarını, maşayı, jantları ve tellerini sonrasında da lastik yanaklarını güzelce temizledim, çok da güzel oldu. Elimden geldiği kadar fren sisteminden uzak durmaya çalıştım.

Sonuç olarak tertemiz bir bisikletim oldu. Bu aralar bisikleti kullanmadığımdan yağlama işlemini sonraki pazara bıraktım. Ellerim çok üşüdü üşümeseydi aralarda kalan yerleri daha güzel temizleye bilirdim :)

http://www.apostylee.com/wp-content/uploads/2011/01/oncekisonraki2-600x225.jpg

http://www.apostylee.com/wp-content/uploads/2011/01/oncekisonraki-600x399.jpg

http://www.apostylee.com/wp-content/uploads/2011/01/DSC03958-600x450.jpg

http://www.apostylee.com/wp-content/uploads/2011/01/DSC03956-600x450.jpg

http://www.apostylee.com/wp-content/uploads/2011/01/DSC03947-600x450.jpg

http://www.apostylee.com/wp-content/uploads/2011/01/DSC03946-600x450.jpg
 
Scudo
Harika bir çalışma olmuş. Daha önce birçok konu vardı. Ama gerçekten dikkat edilmesi gereken bir konu olmuş. Benim en çok dikkat ettiğim nokta ruble ve zincir temizliğidir. Bisikletin, beyin olarak gördüğüm ve performansını (zincirle ve ruble'nin rahat hareket etmesinden dolayı) da etkiyeceğini bildiğim yer olarak düşünüyorum. Zincir aralarını kulak çöpü ile dahi temizlerdim. Özellikle yağ sökücüleri mutlaka kullanırdım. Mazotu tavsiye etmem. Daha sonra toz kapma ve yapış yapış olma durumu çok fazla oluyordu.

Güzel anlatım ve konu olmuş. Eline sağlık.
 
  • Beğen
Tepkiler: İlyas ŞANLI
Teşekkür ederim hocam, diş fırçasıyla temizleyecektim ama ne olduysa diş fırçasını kullanmayı unuttum :)
 
  • Beğen
Tepkiler: sadana
Evet , zincir tortulaşmış yağların geçmesi açısından çok faydalı olur.Ben boya fırçası kullanırdım.. :)
 
@mustafa şükrü yıldırım

İkisi arasında seçim olması gerekiyor ise Mazot ilk tercihim.Ama çok iyi temizlemek gerek.Sonrasında toz olayı ve kararma çok fazla oluyor.
 
@sadana

Ali selam. mazot benzin fark etmez yeterki temizledikten sonra sıcak sabunlu su ile güzelce yıkayalım.temizlemek için n ekullanırsak kullanalım yağ sökücü ve türevleri olan tüm maddeler zincirin rublenin üstünde kalır ve temızledikten sonraki kullanacağınız yağın özelliğini yitirmesine sebep olur.O yüzden ben şahsen mazot yada benzin ile temizledikten sonra sıcak bol köpüklü su ile yıkayıp sonra bekletmeden kuruluyorum ondan sonra da yağlamayı yapıyorum.
 
@ferhat köse

:) Ferhat , aynı fikirdeyiz yani. :) :)
 
Bİlgilendirdiğiniz için teşekkürler... Bu aralar bende temizlemeyi düşünüyordum. Banada örnek bi çalışama oldu ... :)
 
Geri