Scudo Sports

Ruble mi göbek mi?

Tepki
71
Arkadaşlar merhaba öncelikle konu hakkında forumu epey bi araştırdım olmadı başka forumları da araştırdım ama uygun bi başlık bulamadım.

Şimdi sorunum şu ki, bisikletimde pedalları çevirmeden kullanamıyorum. İleriye doğru giderken de pedallar dönüyor yani. Bu durumda hızlı kullanıyorken pedal çevirmeyi bıraktığım anda ayağımı pedaldan çekmem gerekiyor.
Bisikletten inip elimde götürürken bile pedallar dönüyor.
Kimisi arka aktarıcında sorun var diyor ama ben inanmadım. Bisikletçiye gisem hemen bi ton bahane bulup bana yeni malzemeler satmaya kalkacak bilmem şu bozuk bu bozuk diye. Önce burda bi sorayım dedim. kendi yapabileceğim bişeyse elimden iş gelir yani :D

Scudo
@Selahattin Porsuk

zincirinizi aynakolun dışına sarkıtın bisikletinizi ilerletin .rubleyide bir yandan sabit tutun eğer elinizi aşırı bir zorlama geliyorsa göbekteki bilyelerinizde sorun olabilir.eğer zorlamadan o cırcır sesi geliyorsa onda birşey yok. aynakolu sağa sola çevirin aynakolunuzda arasıra tak tık takılmalar oluyorsa ayna kolunuzda sorun vardır denebilir. buda sağlam çıktı ise garanti bisikletcinin yanına gidin.:D..

Bir sorun varsa ruble yada göbek bakımını bisikletcinize yaptırın,yok illa ben yapaağım diyorsanız uzun koun buradan siz ben yapacam diyin yardım etmeye çalışırız...

Arka göbek veya arka ruble bozulmuş. Pedalı geri geri çevirdiğinizde ruble rahat dönüyorsa göbektendir. Değilse ruble gitmiş. Göbektense ve Eğer bady değişebiliyorsa onu değiştirin.

Özetlersek

Pedalı geriye doğru çevirin dönmüyorsa yada zorlanıyorsa ruble değişecek. Bazı rubleler vidalı oluyor eğer vidalı rubleyse kesin ondandır.

• Beğen
Tepkiler: S26
@ulas

Teşekkür ederim sorunum tam olarak bu işte. mesela kalkışta pedalı sağ ayağımla başlayacak şekilde geri çeviririm genelde ama şu anda bunu yapamıyorum. geri çevirirken zincir toplanıyor yani ruble zincirle birlikte dönmüyor. Tekerden bağımsız hareket edemiyor. Sanırım bütün sorunum da buydu Teşekkür ederim.

şimdi rublenin nasıl değiştirildiğine ya da tamir edildiğine dair bi araştırma yapmaya başlıyorum.

Bakın eğer arka rublenizde bir eğiklik varsa o da o sorunu yapabilir. Bedalı geri çevirirken rubleyi ve arka vitesi gözlemlemelisiniz.

Vidalı sistem ruble varsa rubleyi, kaset sistem varsa body denilen parçayı değiştirmelisiniz. Nasıl yapıldığına dair Youtube'da bile çeşitli görsel anlatımlar bulabilirsiniz.

İkisi için de belli başlı aletlere ihtiyacınız olacak (ruble sökme anahtarı şeklinde aratırsanız karşınıza çıkar). Aletiniz yoksa, temin etmeden girişmenizi tavsiye etmem çünkü diş sıyırma ihtimali (çok zorlandığı için) yüksek bu parçalarda.

ilk işim gece aşağı inip pedalı geri çevirmek oldu :D

şimdi, pedalı geri çevirince ruble dönmüyor bu yüzden de zincir attırıcının alt kısmını ileri doğru çekiyor. baya bi zorladım ama aktarıcıyı fazla zorladım galiba tırstım kırılacak diye :D

@Selahattin Porsuk

dostum göbeğin kaset göbekse göbeğin bozuk eğer değil eski sistem kara düzense rublen bozulmuş demektir

@Atakan DEMİR

çok iyi bi bisiklet değil ama iyi değil diye de kara düzen olacak diye bişey de yoktur heralde :D
bu olayı nasıl ayırt ederim? yani kaset göbek mi yoksa eski kara düzen mi olduğunu :D

gidip ruble alacaktım ama şimdi kafa karıştı tekrar bak:rolleyes:

vidalı arka göbek:

kasetli arka göbek:

• Beğen
Tepkiler: S26
Belki jant üzerinde takılıyken farketmek daha iyi olur diye ben de iki örnek koyayım dedim:

Vidalı:
http://img70.imageshack.us/img70/2201/dsc02819mk8.jpg

Kaset:
http://www.mtbtr.com/uploads/502Z5.JPG

Vidalı olanı sökmek için ortadaki dişlere aleti taktığınızda komple ruble dönerek çıkar. Kasette ise resimde sökük halde üzerinde duran ufak parça döner sadece. Dişlileri ise onu söktükten sonra çekerek alırsınız.

Kaç dişli rubleniz. En iyi öyle anlaşılır
7 ve aşağısı ise, eski sistemdir.
8 ve yukarısı ise, kaset rubledir.

http://img70.imageshack.us/img70/2201/dsc02819mk8.jpg

eğer dişlin resimdeki gibiyse arkadaki tel korumasını kırıp yada dişlini sökerek çıkar. sorun düzelir....

Herkese teşekkürler. Sorun çözülmedi çünkü bi türlü vakit bulup üzerine düşemedim.
Şimdi dişlim 7li
Sanırım dediğiniz kaset veya vida olayını da tekerleği söktükten sonra anlıycam.
Tekerleği sökecem ama şimdi rubleyi sökmek için başka aletlere de ihtiyacım var sanırım. halihazırda bisiklete halen binebiliyorum ama söker dağıtırsam bahsettiğim alet olmadan toplayamam heralde. toplayabilir miyim yoksa? :D

bir sorum daha şu ki rubleyi değiştirmem gerekecek mi yani gidip bi ruble alıp ondan sonra mı başlasam söküp dağıtmaya yoksa bi yerlerinde bi şeyleri düzelttikten sonra ruble yine çalışır hale gelme ihtimali var mı :d

Son olarak da şu rubleyi sökmem için gereken aletin adını birisi söyleyiversin de ona göre arayalım.

edit:
(link)

İlgili de bir video buldum. Birisi mektupla benim sorunumun aynısını sormuş.
adam da anlatmış vidayı da kaseti de :D
vidada mekanizma rublede, kasette ise mekanizma göbekte filan falan.
anlaşılan benim mekanizma çalışmıyor tabi.
Acaba benim bu problem tamir edilebilir bişey mi yoksa gidip ruble alayım mı diye sorarım işte tam bu noktada. Çünkü adam tamir etme gibi bişeyi anlatmamış.
Bide bu videoda adam vidalı rubleyi sökmek için küçük bir ara parça kullanıyor rublenin üzerine yerleştirip normal bir kurbacıkla gevşetip sıkıyor.
bu aradaki parçanın ne olduğunu adını soyadını bilen biri varsa yardım etsin lütfen. şimdi hırdavatçıya gidecem adama böyle böyle bi parça var dersem kovalar beni dükkandan :D

Vee işte aleti de buldum. tabi elime geçmesi biraz uzun sürecek galiba :D
benimle aynı soruna sahip kişilere yardımcı olur sanırım.

Aletin fiyatı 7 euro biraz pahalıymış ufacık bi malzemeye göre :)
ben şunun resmini telefona yükleyip hırdavatçıya gideyim bari :D

(link)

Güzel bir anlatımı olan bir video bulmuşsunuz. Yalnız o kurbağacık videodaki kadar kolay dönmeyebilir. Sizinki pedala yüklendikçe iyice sıkışmıştır ve ilk kez söküleceği için oldukça zorlamanız gerekebilir. Zorlarken dikkat edin.

Aletin adı daha önce de dediğim gibi ve linkte bulduğunuz gibi, "ruble sökme anahtarı"dır.

Eğer rubleyi söktüğünüzde mekanizma cırrr sesi çıkararak rahatça dönüyorsa arkadaki jant tellerine doğru uzanan yuvarlak plastik kapağı değiştirin ya da sökün. Ama sökerseniz zincir teller ile dişli arasına kaçabilir (eğer vites ayarı tam değilse).
Sorun bu değil de ruble, cırrr sesi çıkarırken sıkışıp kalıyor ve zor dönüyorsa yeni bir ruble almanız gerekiyor demektir.

Bu arada sıkma işlemi için kurbağacık kullanırsanız zorlanırsınız. Yamuk takma ihtimaliniz oldukça yüksek. Bu yüzden elle sıkın, sonra zinciri de takıp pedala yüklenin ve iyice sıkışsın. İlk pedala bastığınızda bisiklet hareket etmeden, pedal bir miktar boşa dönecektir. Yani eğer vites ayarını rubleyi bu şekilde sıkmadan yaparsanız, ilk binişte ayar bozulur.

Hırdavatçılarda bu anahtarın olacağını zannetmiyorum ama belli de olmaz. Mahalle bisikletçisi bile olsa bisikletçilere bir sorun bence. Elinde olan parçayı eski de olsa satabilir belki.

Yolumun üzrindeki bikaç nalburiye, hırdavatçı ve cıvatacı benzeri yerlere de uğrayarak bu parçayı bulmayı umduğum bisiklet parçaları da satan her zamanki yerime gittim ve parçayı 7,5 TL den satın aldım. hatta adama internette 7 euro bu malzeme deyince şaşırdı :D
Neyse eve geldim tekeri söktüm sonra da rubleyi sökmeye geçemedim :D Elimdeki kurbağacık 12mm de kaldı ruble sökme aletinin genişliği de 24mm :D
artık yarın ona göre bi anahtar filan arıycam bi yerlerden.

Rubleyi sökünce de videodaki adamın yaptığı gibi parmağımı ortasından sokup çevirmeyi planlıyorum :) bakalım dönecek mi. reklamlardan sonra öğrenecez :D:D

@Selahattin Porsuk

ruble nin arkasında dişli koruma zamazingosu varsa onu kır kurtul . yoksa dişlin bilya dağıtmış olabilir. basitçe anlatabilirim.

• Beğen
Tepkiler: Selahattin Porsuk
Geri