Yol bisikletine başlangıç rehberi

Baki KAYAN

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Temmuz 2011
Mesaj
871
Tepki
1.874
Şehir
Isparta/Yalvaç
Bisiklet
Colnago
Öncelikle tüm üyelerimize merhaba demek istiyorum.

Bisiklet sporu hepimizin ortak noktası. Hepimiz farklı model, farklı marka bisikletlere sahibiz ve bu hobimizi farklı amaçlar için kullanıyor, güzel vakit geçirmeye çalışıyoruz.

Yol bisikletleri, onları kullanmayan bisikletseverler için hep zor olduğu düşünülen, çok hassas, ciddi performans isteyen ve genelde çekinilen bir kategori olmuştur. Uzun yıllardır yol bisikletleri hakkında ustalarının tecrübelerinden faydalanarak, başarılı sporcularından görüş alarak, yerli/yabancı kaynaklardan okuyarak ve belki de yüzlerce farklı yarış izleyerek bu kategorinin inceliklerini, teknik özelliklerini ve rekabet ortamında fark yaratabilecek noktaları belirlemeye ve uygulamaya çalıştım.

Bu kategoriye geçmek isteyen ama aklında soru işaretleri olan, yol bisikletini yeni almış ama henüz yabancı olan üyelerimize bu konu altında elimden geldiğince destek olmak istiyorum. Yeni kullanıcı olarak lütfen aklınıza takılan konularda gerek forum üzerinden ilgili bölümde açılacak konularla gerekse özel mesajla bana dönün. Mümkün olan en hızlı ve anlaşılır şekilde -elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.

Ayrıca forumumuzda bu kategoride çok fazla bilgili ve tecrübeli arkadaşlarım da var, onlardan da bu konu altında desteklerini rica edeceğim. Ne kadar çok kişiye ulaşırsak o kadar yardımcı olabiliriz

Hepinize kazasız ve bol keyifli sürüşler dilerim.
 
Scudo

chnkrmz

kırdılar beni layer layer.
Kayıt
16 Şubat 2014
Mesaj
5.659
Tepki
5.026
Yaş
36
Şehir
54karya
İsim
Cihan KIRMIZI
Başlangıç
1995—96
Bisiklet
Cannondale
Bisiklet türü
Cyclocross
dağ bisikletini bırakmam. 2. olarak almak var aklımda ama ilk kez arkadaşın yol bisikletini kullanırken pedala yüklenemedim. yüklenirken gidon sağa sola yalpalandı.
nedir bunun hikmeti. geniş gidona alıştığım için galiba dar gidona hakim olamadım. yada başka bişey mi. siz ilk kullanırken oldumu böyle bişey
 
  • Beğen
Tepkiler: BF Okuru

Baki KAYAN

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Temmuz 2011
Mesaj
871
Tepki
1.874
Şehir
Isparta/Yalvaç
Bisiklet
Colnago
@chnkrmz Bisikletin veya gidonun kendi boyunuza uygun olmaması sürüş kalitesini ciddi anlamda etkiliyor. Tabi ki MTB ye alışmış olmanızın da etkisi vardır. Aynı durum benim ilk MTB deneyimimde olmuştu. Yol bisikletinde en zor alışılan, kullanıcıların çoğunun ilk zamanlarda doğru yaptığını zannettiği ama ancak zamanla oturan ayakta kullanma kavramının da etkisi vardır
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato

Turan

Daimi Üye
Kayıt
14 Haziran 2015
Mesaj
261
Tepki
173
Şehir
Antalya
ben sprinte kalkarken şu alt taraftan tutup seleden kalkarak sürme olayını yapamıyorum. önereceğiniz bir püf nokta var mıdır? ön tarafta aşağıyı tutup arka tarafta yukarıya kalkmak sanki çok güvensiz bir pozisyon yaratıyor gibi.:kötü:
 

Berke

Road Bike Cyclist
Kayıt
21 Haziran 2013
Mesaj
5.419
Tepki
5.964
Yaş
26
Şehir
İstanbul
Başlangıç
2014—15
Bisiklet
Bianchi
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Isabado
Ne gibi bir güvensizlik yaratıyor?
 
  • Beğen
Tepkiler: Baki KAYAN

Baki KAYAN

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Temmuz 2011
Mesaj
871
Tepki
1.874
Şehir
Isparta/Yalvaç
Bisiklet
Colnago
@Isabado

Yukarıda da bahsettiğim gibi her bisikletçinin farklı bir stili olmasına rağmen zamanla oturan bir sürüş şekli. Ama şunlar size biraz yardımcı olacaktır.
  • Öncelikle doğru kadro boyu kullanmalı, hatta imkan varsa fitting yaptırmalısınız
  • Mümkün olduğu kadar kendinizi rahat bırakın. Kasmayın
  • Ayakta en çok zorlanılmasının nedeni yanlış vitestir. Unutmayın atak yapılırken ayağa kalkılır. Bu nedenle vites büyütmek size bisikleti ''dans ettirmekte'' katkı sağlayacaktır.
  • Mümkün olduğu kadar öne eğilmeye çalışın
  • Aero pozisyon almak, sırtı düz tutmak rüzgar direncinde faydalı olacaktır.

    Örnek olması açısından Cavendish'in TDF 2009' da attığı o mükemmel sprinti ekleyeyim :)

 

Turan

Daimi Üye
Kayıt
14 Haziran 2015
Mesaj
261
Tepki
173
Şehir
Antalya
@Baki KAYAN @Berke öne eğilirken asfalt çok yakın geliyor sanırım o bir güvensizlik hissi olusturuyor. ve sırtı düz tutmaktan ziyade biraz kambur yapmaya çalışıyorum sanırım. söylediklerinizi uygulamaya çalışıcam çok teşekkürler. :)
 

ioalici

Daimi Üye
Kayıt
21 Eylül 2014
Mesaj
238
Tepki
161
Şehir
İzmir
İsim
İbrahim Onur ALICI
Bisiklet
Cube
Ben de buna uğraşıyorum. Cocukken de hep MTB ve ayakta kullanirdik ancak daha cok inislerde veya tumseklerde kaldirimlarda vs beraberinde pedal cevirmeden kullaniyorduk. Yolda koordinasyonu kurmak daha zor.
Ben bunun disinda duz cizgide gitmeye calisiyorum. Baslarda baya kotuydum ama kisin rollerda calisarak hayli duzeltmisim. Artik 20-30cmin altinda bi yalpalama oluyor. Cogu zaman da ip gibi gidiyorum. Ozellikle yavas gidince biraz daha zor oluyor.
Elleri birakarak gitmek de MTB daha kolay. Yol bisikletinde oturma pozisyonu nedeniyle daha zormus ya da bana oyle geldi.
Viraj almak bence yolda cok daha teknik bir konu. Cok calismak lazim.
 

Berke

Road Bike Cyclist
Kayıt
21 Haziran 2013
Mesaj
5.419
Tepki
5.964
Yaş
26
Şehir
İstanbul
Başlangıç
2014—15
Bisiklet
Bianchi
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Isabado
Bence pozisyona pek alışkın olmadığınızdan böyle oluyor. Yavaş yavaş yapmaya çalışın yaparsınız. :)
 

Fırat Y.

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Temmuz 2014
Mesaj
884
Tepki
1.370
Şehir
samsun
Bisiklet
Focus
benim gibi boyu iki arada bir derede kalanlar için kadro boyu büyük dert oluyor, bisikleti alırken 52 ve 54 kadro denedim ikisinde de rahat hissettim ama öyle 2 tur atmakla anlaşılmıyormuş bu iş , nihayetinde 54 kadro aldım ama acaba 52 mi alsaydım diyorum çünkü boyun ağrısı yapıyor zaman zaman bu kadro ve hakimiyeti de biraz zayıf, birde benim bacaklarım boyuma göre biraz hatta epeyce kısa gibi boyum 1.75 ama bacak boyum 77 bu da kafamı karıştırdı seçerken, bacak boyuna göre bakarsak haddinden küçük bir kadro bile bana olacak gibi, gidon boğazını kısaltmayı denedim 11cm lik gidon boğazını 8cm yaptım ama boyun ağrıları daha da arttı eskisine döndüm, bir de her markanın ölçüleri çok farklı, bir bisikletin kadrosunu anlayabilmek için en az 2-3 saat sürmek lazım, benim en çok aklıma takılan konu bu
 

mustafa_sayar01

Aktif Üye
Kayıt
21 Temmuz 2015
Mesaj
108
Tepki
33
Yaş
43
Şehir
TR
Aslinda benimde ta basindan beri yol bisikletine hayranligim vardi yalniz belden ameliyatli oldugumdan ve bu stilde bisikleti kullanirken zorlanacagimi dusunmemden dolayi gittim sehir bisikleti aldim.Ama aklimin bir tarafinda her zaman olacaktir…
 

MehmetAliB.

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2013
Mesaj
2.121
Tepki
4.927
Şehir
Antalya
@Fırat Y.

Öncelikle boyunuza göre bacak boyunuz kısa değil, normal. Leonardo da Vinci'den başka bu konuda çalışan biri var mı bilmiyorum. Varsa bilmek isterim. 54 ve 52 kadronun tam ortasında görünüyorsunuz.

Sorununuza gelirsek. Vücut esnekliği yaş ilerledikçe haliyle düşüyor. 20'li yaşlarda fit olan biri 40'lı yaşlarda belki esneklik kaybedebilir, bu normaldir. Kendinize esneklik kazandırıcı hareketler yapmalısınız. Jimnastiğe başlayamayacağınıza göre kültür-fizik hareketleri ve esnetme-gerdirme hareketleri iyi gelecektir. Boyun ağrısı sorununu çözme yönteminiz yanlış olmuş. Gidon boynu uzunluğu birdenbire 11'den 8 santime düşürülmez. Birer santim düşüreceksiniz. Aslında yol bisikletini çok kısa boyunla kullanmak iyi bir şey değil. Çünkü denge ve manevradan kaybettiriyor. Sizin yaşadığınız denge sorununda da bu yatıyor. Kısa gidon boynu ön tarafı oynaklaştırıyor. Cyclist dergisinde bu konularla ilgili epey bilgi mevcut.
Bu konuda ben şanslı taraftayım. Çünkü uzanma mesafesini daha ileri alabiliyorum. Örneğin sizin gibi yarım beden büyük bisiklet kullandığım ve gidon reach'im uzun olduğu halde öne rahat uzanabiliyorum. Bu yüzden gidon boynunu uzatacağım.

Boyun ağrısında sadece uzanma mesafesi etkili değil. Ondan daha etkili bir faktör var. Stack, yani ön yükseklik. Bisikletin gidonunu mümkün olduğu kadar yüksekte kullanın. Aerodinamiden kaybedeceksiniz. Ancak daha rahat sürdüğünüzü göreceksiniz. Bütün bunları yeterince bisiklet sürdüğünüzü bilerek yazıyorum. Çünkü az bisiklet süren veya yeni başlamış biri bu sorunları yaşıyorum dese daha fazla sürmesini öneririm. Son olarak agresif tarzlı bir bisikletiniz olduğunu söyleyebilirim. Yanılmıyorsam Focus Culebro SL kullanıyorsunuz. Agresif (race) geometri yerine, sportive (endurance) geometrili bir bisiklet seçerseniz bu sorunları yaşamazsınız.
 

Fırat Y.

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Temmuz 2014
Mesaj
884
Tepki
1.370
Şehir
samsun
Bisiklet
Focus
Bacak boyumun normal olmasına sevindim ama genelde benim boyumda olanlar 81 82 cm bacak boyu veriyorlardı forumda, gidon boğazını çok fazla düşürdüm bu hataydı evet 10cm almalıydım ama iş işten geçti acemilik yaptık şimdi zaten 11cm lik gidonumu kullanıyorum yeniden gidon yüksekliğini de max da tutuyorum, boyun egzersizleri de yapmaya başladım dediğiniz gibi faydası var aslına bakarsanız boyun ağrıları yol bisikletine başlamadan önce de oluyordu bilgisayar başında fazla vakit geçirmekten kaynaklı, agresif geometriye gelince evet benim bisikletim öyle , endurance daha rahat olabilir belki ama ne bilim performanstan sportif sürüşten de hoşlanıyorum işte tek kafama takılan konu acaba 52 kadro kullansaydım performansım rahatlık nasıl değişirdi, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler
 
  • Beğen
Tepkiler: Baki KAYAN

Ertan M.

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Şubat 2015
Mesaj
1.037
Tepki
1.438
Şehir
İstanbul /Göztepe
İsim
Ertan
Bisiklet
Merida
Bende 2 kadro boyu arasında kalıp büyük olanı aldım deneme şansım yoktu ancak bende boyun ağrısı falan olmuyor gidona biraz uzak kalıyorum gidon boğazını kısaltsam sorun gidermi acaba?
 

İhsnn_zyvl

Forum Demirbaşı
Kayıt
18 Haziran 2015
Mesaj
434
Tepki
207
Yaş
24
Şehir
Malatya
İsim
İhsan
Bisiklet
Salcano
Ya konu açılmışken ben de sorayım yol bisikletüne geçmek istiyorum bütçe 1500 civarı olarak ama oturduğum şehir çukurlar mazgallar kaldırımlar olarak berbat yollara sahip bu yüzden cyclecross düşündüm ama onu da bu fiyata bulmam zor sanırım :/ ve bi de xrs 040 veya 030 daki gidon tipi nasıldırnçok fazla öne eğilmem gerekir mi? Son olarak boyum 173 kadro boyum ne olmalı
 
  • Beğen
Tepkiler: Baki KAYAN

ioalici

Daimi Üye
Kayıt
21 Eylül 2014
Mesaj
238
Tepki
161
Şehir
İzmir
İsim
İbrahim Onur ALICI
Bisiklet
Cube
Aslinda eger seleyi dogru ayarlarsak kadroda en onemsiz yer seat tube mesafesi. 52 ve 54 kadroda sele borusunu asagi ve yukari kaldirarak seleyi ayni noktaya getirebiliyoruz. Yani pedal temasimiz ve kalca temasimiz aslinda degismeyen seyler. En onemli faktor o yuzden uzandigimiz nokta oluyor. Kucuk kadroda kadro yapisina gore degismekle beraber daha asagi ve yakindaki bir noktayla temas ediyorken, buyuk kadroda daha yukarida ve uzakta oluyor. Kadro boyu sabit olmakla beraber gidon boynu uzatilarak veya acisi degistirilerek bu noktayla oynayabilirsiniz. X Y ekseninden kabaca ornek vermemiz gerekirse,
Kalca ornegin (0,8) de sabitken kucuk kadroda hoodlar (5,4) buyuk kadroda (6,5) oluyor.
Kadro yapisi da onemli. MehmetAli Beyin dedigi gibi stack ve reach mesafeleri ve bunlarin birbirine orani da cok onemli. Aero bisikletlerde S/R ornegin 1.35-1.37 iken endurance olanlarda 1.55-1.57 falan... Yani daha dik bir pozisyon. Tabi diklestikce seleye basan agirlik artiyor. Yattikca da malum boyun agrilari...
Bence herkesin hesaplamasi gereken bir cember var. Merkezi kalcanin seleye temas ettigi nokta, yari cap da uzandigimiz nokta. Bunu belirleyenler de ust boru, gidon boynu ve stack uzunlugu. Bence kadro seciminde en onemli uzunluklar bunlardir.
Kucuk kadro iyidir. Cunku uzun bir gidon boynunu ters takarak hoodu istedigimiz noktaya yaklastirabiliriz. Ama buyuk kadro beladir. Cok kucuk kadro iyi mi? Hayir bel icin cok zararli. Kalcaniza cok yakin ve asagida bir noktaya uzanmak icin sirtinizi yay gibi bukmelisiniz. Bele cok kuvvet binecektir. Cok buyuk kadro zararli mi? Evet cok uzaktaki bir noktaya uzanmak zorunda kalacaksiniz. Ha bire popo one gelecektir.
Benim boyum 187 bacak boyum 86. Sizinle oranlar benziyor. Ama benim kollarim nispeten kisa oldugundan sele ve ust boru uzunluklari 54cm olan Endurance bir bisiklete biniyorum. Hatta ErdalYilmaz Canyon alirken ona sormustum kadro boyunu... Bana Canyonda da M boy onerildi. Ama onun S/R 1.45 oldugundan belimi yay gibi bukmemek icin L alacagim. Onun bisikleti gelsin de bi bakalim. Umarim ona da tam olur... Tabi Euro aldi basini gitti, neyi hangi parayla aliyorsam...
Benim anladiklarim bunlardir. Tecrubeli arkadaslara bilgileri icin tesekkur ederim.
 

nbacıshaquılle

Daimi Üye
Kayıt
19 Temmuz 2015
Mesaj
383
Tepki
184
Yaş
24
Şehir
İstanbul
İsim
Emre
Bisiklet
Sedona
@Fırat Y.

Boyum 1.71-2 Yaş 15 bacakboyum 82 bilmiyorum ama bana göre kısa geldi biraz bacak boyunuz.

 
  • Beğen
Tepkiler: Baki KAYAN

Sefa01

Daimi Üye
Kayıt
12 Temmuz 2013
Mesaj
274
Tepki
190
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Pinarello
Cok guzel bir konu olmus acikcasi. Bende sizden bir iki sey ogrenmek istiyorum. Amerikadan gelecek olan akrabama, fizik r5b ayakkabi 105 5800 spd pedal siparisi verdim. Bu sistem icin almam gereken baska bir sey var mi? Yoksa kutu icerigi yeterli mi ? Hep goruyorum kal alman gerekiyor diye arkadaslar yazip cizmisler ama anlamadim.
Ayrica amerikadan getirtebilecegim onerebileceginiz bir sey var mi? Kiyafet sikintim var fakat castelli santini gibi markalarcok pahali, pearl izumi gbi markalarda begendigim model bulamadim. Ne yapmami onerirsiniz?
 
  • Beğen
Tepkiler: Baki KAYAN