Reflü

Derya AKYILDIZ

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Ocak 2006
Mesaj
1.532
Tepki
1.666
Şehir
Ataşehir
Reflü, yemek borusu ile mide arasındaki kasların görevinde bozulma sonucunda ortaya çıkan, midedeki asidin ve gıdaların hazmedilmesini sağlayan bir madde olan pepsin'in mideden yukarı doğru, yemek borusuna ve boğaza yükselmesi ve bu bölgelerde tahrişe neden olmasıdır. Normalde, gıdaların yemek borusundan mideye geçmesinden sonra yemek borusuna geri gelmemeleri gerekir. Mideden yemek borusuna doğru olan kaçak, sadece yemek borusunun alt kısmına olduğunda buna "gastro-özefageal reflü", gırtlak seviyesine kadar olduğunda "farengolarengeal reflü" adı verilir.

Reflünün belirtileri nelerdir?

Reflü bulunan hastalarda mideyle ilgili hiçbir belirti olmayabilir veya aşağıdaki belirtilerden biri veya birkaçı birlikte bulunabilir:
  • Midede yanma
  • Göğüs kafesi arkasında yanma
  • Mide içeriğinin yemek borusuna yükselmesinin hissedilmesi

Belirtiler sadece boğaz ve gırtak ile ilgili olabilir. Aşağıdaki belirtilerden biri veya birkaçı birlikte bulunabilir:
  • Boğazda takılma ve yabancı bir madde varmış hissi
  • Yutkunma güçlüğü
  • Sık boğaz ağrısı
  • Aralıklı veya sürekli ses kısıklığı ve diğer ses problemleri
  • Boğazda yabancı bir madde varmış hissine bağlı sık sık boğaz temizleme alışkanlığı
  • Nedeni bulunamayan müzmin öksürük
Bazı reflü hastalarında mideyle ilgili şikayetler niçin bulunmaz?
Reflü olan hastaların bir kısmında asidin yemek borusunda neden olduğu tahriş nedeniyle midede veya göğüs kafesi arkasında yanmalar görülebilir. Ancak, farengolarengeal reflüsü olan hastaların çoğunda bu şikayetler yoktur. Bunun nedeni, tahrişe neden olan asidin yemek borusunda çok uzun süre kalmamasıdır. Ancak asit, daha hassas olan gırtlak ve boğaza yükseldiğinde bu bölgeler kolayca tahriş olmakta, bunun sonucunda da mide ve yemek borusu ile ilgili şikayetler olmadan ses ve boğazla ilgili şikayetler ortaya çıkmaktadır.

Reflü olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Reflünün gırtlak ve boğaz ile ilgili belirtilerinden biri varsa ve özellikle sigara içiyorsanız bir Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları uzmanına muayene olmanız gerekir. Muayenede doktorunuz gırtlağı ve ses tellerini inceleyerek asidin neden olduğu tahrişi arayacaktır. Muayene sonucunda doktorunuz reflüyü araştırmak üzere bazı incelemelerin yapılmasını ve bir gastroenteroloji (mide-bağırsak hastalıkları) uzmanının değerlendirmesini isteyebilir.

Reflüyü araştırmak için hangi incelemeler yapılır?
Reflü araştırmasında kullanılan testlerin amacı teşhisi kesinleştirmek, reflü komplikasyonlarının olup olmadığını incelemek ve en iyi tedavi seçeneğini belirlemektir. Bunun için yemek borusunda 24 saatlik asit (pH) tayini, yemek borusunun ilaçlı röntgen filmi, yemek borusu-mide-oniki parmak bağırsağı endoskopisi incelemelerinin bir veya birkaçının yapılması gerekebilir.

Reflü nasıl tedavi edilir?
1. Günlük alışkanlıkların ve beslenmenin düzenlenmesi:
  • Yatarken vücudun üst kısmının ve başın yüksekte olması yararlıdır. Bunun için, yatağınızın baş kısmını yaklaşık 15 cm yükseltecek şekilde destekleyin.
  • Alkol ve sigara kullanmayın
  • Gerekmedikçe aspirin ve diğer ağrı kesici, romatizma ilaçlarıı kullanmaktan kaçının
  • Kafein içeren bütün gıdalardan (kahve, çay, kafeinli-kolalı meşrubatlar, çikolata gibi) kaçının
  • Baharatlı, acılı ve yağlı gıdalardan kaçının
  • Öğünlerde çok fazla yemeyin; bunun yerine, az miktarda ve daha sık (ara öğünlerle) yemek yiyerek midenin gerginliğini ve asit salgısını azaltabilirsiniz
  • Yemek yedikten hemen sonra yatmayın, eğilerek iş yapmayın ve güç gerektiren işlerden kaçının
  • Dar ve sıkı giyecekler giymeyin
  • Yatmadan önceki 3 saat içinde gıda almayın; aksi halde yattığınızda midedeki asit miktarı çok olacaktır
  • Şişmansanız kilo verin
2. Mide asidini azaltan ilaçların kullanılması:
Doktorunuz mide asidini azaltmak için bazı ilaçları kullanmanızı isteyebilir.

3. Ameliyatla reflünün önlenmesi :
Ameliyatla tedavi, ilaç tedavisinden yarar görülmediği durumlarda nadiren tercih edilen tedavi yöntemidir. Ameliyatta yemek borusu ile midenin birleşimi, asit kaçağını önleyecek şekilde yeniden şekillendirilmektedir.

Reflü tedavisi ne kadar devam eder?
Reflüsü olan hastaların bir kısmında beslenme kurallarına sürekli uymak koşuluyla 3-6 aylık tedavi sonrasında şikayetler ortadan kalkmaktadır. Bazı hastalarda tedavinin ömür boyu devam etmesi gerekmektedir; bazılarında ise olumlu sonuç alınıp tedavi kesildikten sonra tekrar alevlenmeler ortaya çıkabilir. Bu seyri açısından reflü, yüksek tansiyona banzer; tedavi edildiği sürece ciddi sağlık problemlerine yol açmaz, tedavi edilmediğinde ise ciddi sorunlar doğurabilir.

Reflünün neden olabileceği sorunlar nelerdir?
Farengolarengeal reflü sonucunda kalıcı ses kısıklığı, astım ve bronşit gibi solunum güçlüğüne neden olabilecek hastalıklar ve yutma bozuklukları ortaya çıkabilir. Şiddetli ve yıllar boyunca tedavi edilmemiş reflünün yemek borusu, gırtlak ve akciğer kanserlerinin gelişmesinde de rolü olabileceği bilinmektedir.
 
Scudo

yavuzk

Üye
Kayıt
30 Ocak 2006
Mesaj
36
Tepki
10
Şehir
istanbul
Kafein içeren bütün gıdalardan (kahve, çay, kafeinli-kolalı meşrubatlar, çikolata gibi) kaçının

Baharatlı, acılı ve yağlı gıdalardan kaçının

reflü olmamak için yaşamamak lazım heralde:p çikolata yemeden, yağlı yağlı(biliyorum zararlı) yemekler yemeden yaşanır mı canım:D
Ama 2 ay kadar önce benimde midemde ve yemek borumda yanma hissi vardı, mide asitiden kaynaklanıyordu, ama diğer başka belirtiler olmadı. 1-2 hafta kadar sürdü ama sonra geçti kurtuldum. çok rahatsız ediciydi gerçekten. demek dikkatli olmak lazım:)
 
  • Beğen
Tepkiler: Derya AKYILDIZ

Derya AKYILDIZ

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Ocak 2006
Mesaj
1.532
Tepki
1.666
Şehir
Ataşehir
Evet çok haklısın bunu yaşayan bilir. ben 1998 den beri "4Grade" Reflü hastası olarak tedavi görmekteyim.. 3 doktor değiştirdim.. bu arada Reflü ataklarını çok yaşadım; nasıl anlatsam ölmek gibi birşey arkadaşlar insan ölüyorum sanıyor çok korkunç aman dikkat edin..:( bana bu tedavi dönemim içersinde tam; 10 kere endeskopi yapıldı.. en son endeskopi 11 şubat 2006'da yapıldı yılda 1 kez yapılıyor kontröl için, çünkü netameli bir durum.. Allah korusun, kötü şeye dönebilirmiş reflü; onun için yılda birkez kontrol ve biyopsi yapılıyor bana.. Doktorum bana; alkol, sigara kullanmamamın ve spor yapmamın tedavide çok önemli payı olduğunu ve bu özellikleriniz olmasaydı sonuç çok kötü olurdu dedi.. söylemek istediğim eğer böyle sorunları olan varsa hemen doktora gitsin arkadaşlar.. Doktorda çok önemli bu tedavide, ben 2 yıldır gittiğim bu son doktorumun tedavisi ve ilaçları ile çok rahatladım; ama biliyorumki bu hiç geçmeyecek ve ben bununla yaşayacağım.. söylendiği gibi yaşamamak gibi birşey, perhizi bozdunuzmu kabus başlıyacak demektir.. aman dikkat edin..

Not:Eğer bu sorunu yaşayan arkadaşlarım varsa bana özelden ulaşırlarsa her anlamda yardımcı olabilirim..Reflüsüz sağlıklı günler dilerim..SEVGİLERİMLE..
 

shealien

Aktif Üye
Kayıt
20 Mart 2006
Mesaj
155
Tepki
39
Şehir
izmir
reflu normalde olan bir fiziksel olay
hergun gunde 90 defa reflu olma hakkınız var
bazı kisiler bu ataklara asırı duyarlı

reflu den kanser olunmaz
televizyonda bagır bagır kanser yapar diyenlere inanmayın duygusal nedenleri var(money money money)

saçma bir yorum yapmışsınız. reflüden kanser olunur. ülserasyona sebep olabilecek hemen herşey en sonunda kansere ulaşabilir. lütfen bilgi kaynaklarınızı kontrol edin.
tayfur
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Kayıt
30 Aralık 2018
Mesaj
638
Tepki
787
Yaş
41
Şehir
ankara
İsim
yakup
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Yol bisikleti
reflü ilerleyen dönemde malesef yemek borusu kanserini tetikleyebiliyor.... nadirde olsa olabiliyor es geçmemek lazım
 

kadir karakaya

Forum Demirbaşı
Kayıt
10 Mart 2015
Mesaj
561
Tepki
492
Şehir
Aydin
İsim
kadir
Bisiklet
Bianchi
Ben çok fazla reflü problemleri çekiyordum. Gastrit de var. Kaç sene ilaçla doktor tedavi etmeye çalıştı. Hiç faydası olmadı. Çok farklı ilaçlar denedim. İlaçlar pek etki etmedi, eden de dokundu, mide bulantısı, kusma, ishal veya alerji yaptı. Kendi kendime bir şey olacaksa böyle olsun dedim ve başka yöntemler denemeye başladım.

-Kesinlikle daha fazlası değil! Çayı günde 1 bardağa düşürdüm.
(Ben onu da akşam içmeyorum. Hele akşam 4 ten sonra asla!. Sabah yemek yedikten 2 saat sonra 1 bardak içiyorum. Kesinlikle etkisi yok oldu.)
-Şeker, oilips yok.
-Akşam kahve yok. Latte dokunmuyor ama ne hikmetse.
-Sade Soda iyi diyorlardı bana yaramıyordu. Onu da bıraktım. Faydası oldu açıkçası.
- Yemeği ılık yiyorum. (Sıcak yiyince ani reflü yapıyordu. Şimdi laçka gibi geliyor yemek yiyesim gelmiyor.)
-Yemekten baharatı çıkardım.
-Çorbaları arttırdım. Her gün içiyorum
-Ekmeği bıraktım.
-Hamur işini azalttım. (-Kızartma zararlı ama ben bırakmadım, sorun da yaratmıyor, ilginç)
-20 kg verdim ve inebildiğim kadarıyla inerim.
-Ünlap diye bir meyve var. Onu 2-3 tane yiyorum her gün. Şekere iyi geliyormuş(Öyle derdim yok) Hem de reflü olayına iyi geliyor.
-Süt içmekten çekinmiyorum. Çoğu doktor içme diyor ama bana etki etmedi hiç.
(Hatta çocukluktan beri her gün 1 litre içerim. Bırakınca kötü oldum. Bana yarıyor :) :) ).
-Her gün yarım kg yoğurt yiyorum. Bu alışkanlık ama güzel oluyor. Bırakınca eksikliğini hissettim.
-Bahçe elması yiyorum. Her gün olmasa da 2-3 günde bir.
-Mısır ve tuzlu fıstık dışında hiçbir kuruyemiş reflüye neden olmuyor.
-Bazen canım çekiyor 2 tepsi mantı yiyorum tek başıma. Ya da 15-16 tane lahmacum vs.(Yadırgamayın.Yerken doymak bilmiyorum.) O zaman aniden şiddetli reflü oluyor. Yarım çay kaşığı karbonatı 1 bardak suda eritip içiyorum aniden kesiyor. İlaçtan daha etkili benim için. Ama sürekli yapılırsa elektrolit dengesini bozup tehlike yaratabilir. Bir de o gece riske atmamak için yatak başını 2 anksiklopedi ile 30 derecelik bir açı yaratacak şekilde bilinçlendiriyorum. Yatağa iyi geliyor bana da. Öbür türlü gece uykumdan boğularak uyanıyorum. Asit soluk boruma kaçabiliyor ve gerçekten acı içinde boğularak uyanıyorum. Bu yatak yükseltme onu önlüyor. Ama her zaman yapılmamalı kan akışı daha doğrusu dolaşım yönünden zararlı olabilir. Ben o geceyi hissettiğimde yapıyorum.


Hepsini kendi bedenime göre tek tek denedim kendimce raporunu tuttum, test ettim. Riske girmek istemedim. Belkiye bırakmadım. Sıkı takip ettim. Bu dediklerimi yaptıktan sonra neredeyse hiç bir sorunum kalmadı.Tedavi ettim mi? Hayır! Olmasına neden olacak şeyleri önledim. İlaçlarla ilgili sorunum olduğu için bunları ciddi şekilde uyguluyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: yeyu

Darth_cyclist

Aktif Üye
Kayıt
20 Mayıs 2019
Mesaj
126
Tepki
133
Yaş
50
Şehir
istanbul
Başlangıç
1986—87
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Bu dertten çok müzdarip olup sonucu yine kainat eczanesin de buldum Kudret narı bende çok işe yaradı yemenize içmenize de dikkat ederseniz gerisi kendiliğinden geliyor zaten.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: CaGe

Cuneyt Erkman

Forum Bağımlısı
Kayıt
26 Temmuz 2012
Mesaj
772
Tepki
702
Şehir
Ege Bölgesi
Bisiklet
Salcano
ben keto diyeti ile yaşayarak sorunu çözdüm midemde oluşan şişkinliği sirkeli su ile geçiriyorum bazıları karbonat sakız ağza tuz alarakta çözüyor sorun midedeki asit eksikliği genelde tıp tam tersi çözümler sunuyor
 
Kayıt
30 Aralık 2018
Mesaj
638
Tepki
787
Yaş
41
Şehir
ankara
İsim
yakup
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Darth_cyclist ilaç uzun kullanımda bende sağlıklı sonuçlar vermedi deseydiniz daha subjektif olurdu... ama ilaç uzun süre kullanımda sağlıklı değil diyerek konuyu genellemeniz uzun dönem ilaç kullanması gereken kişiler için yanlış bir öneri olmazmı ne düşünüyorsunuz? bu konuda
 

Darth_cyclist

Aktif Üye
Kayıt
20 Mayıs 2019
Mesaj
126
Tepki
133
Yaş
50
Şehir
istanbul
Başlangıç
1986—87
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
@dryakup23 konuya atlayacağınızı çok iyi bildiğim için öyle yazdım ;)

Bu arada hangi ilaç uzun süreli kullanımda sağlıklı varmı örneği.
 
Kayıt
30 Aralık 2018
Mesaj
638
Tepki
787
Yaş
41
Şehir
ankara
İsim
yakup
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Darth_cyclist konuya atlamak derken?? yanlış bir yorumu düzeltmeniz için öneride bulundum....
 
Kayıt
30 Aralık 2018
Mesaj
638
Tepki
787
Yaş
41
Şehir
ankara
İsim
yakup
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Darth_cyclist google var pubmed var araştırabilirsiniz orasıda size kalmış artık

size göre yanlış olan başka birine göre doğru olabilir. subjektif bir yorumu objektif sunumuzdan bahsediyorum
 

Cuneyt Erkman

Forum Bağımlısı
Kayıt
26 Temmuz 2012
Mesaj
772
Tepki
702
Şehir
Ege Bölgesi
Bisiklet
Salcano
betain complex hapa başladım 2.haftamdayım ürünün arkasında ilaç değildir ibaresi var buna ek destek enzim alıyorum sindirimim aşırı hızlandı kullanımı önce rahatsız olana kadar hapı arttırıp 1 eksiltip rahatsız edene kadar devam etme eksilterek devam etme şeklinde
 

CaGe

Bana bir kadeh deniz ver Yorgo
Kayıt
7 Mayıs 2015
Mesaj
255
Tepki
646
Yaş
43
Şehir
İstanbul
İsim
Can
Başlangıç
1987—88
Bisiklet
Tern
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Zeytinyağlı kudretli narı derim, başka da birşey demem.. Yemek yerken bile durup dururken iştah kapanması, mide bulantısı oluyordu. Genelde de boğaza birşey takılma hissi.. 63 kg ye kadar düşmüştüm 187 boyuma rağmen..
Babam kudretli narı önerdi, inanmadığım için almadım. En sonunda kendisi getirdi.. Kullandım.. Şikayetlerimden eser kalmadı. İştahım açıldı, Çok şükür şu an 78 kiloyum.. Çok çok şiddetli biçimde tavsiye ederim...
 
Kayıt
30 Aralık 2018
Mesaj
638
Tepki
787
Yaş
41
Şehir
ankara
İsim
yakup
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@CaGe piyasada birsürü böyle zeytin yağı yerine başka yağların kullanıldığı ürünlervar dikkat edin ev yapımı kendiniz yapın bence bu tarz ürünleri çok kolay yapılışı
 
  • Beğen
Tepkiler: CaGe

Cem Coşkun

Forum Bağımlısı
Kayıt
23 Şubat 2007
Mesaj
621
Tepki
1.599
Şehir
Muğla
Başlangıç
1991—92
Bisiklet
Lapierre
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@CaGe piyasada birsürü böyle zeytin yağı yerine başka yağların kullanıldığı ürünlervar dikkat edin ev yapımı kendiniz yapın bence bu tarz ürünleri çok kolay yapılışı
Zeytinyağlı kudretli narı derim, başka da birşey demem.. Yemek yerken bile durup dururken iştah kapanması, mide bulantısı oluyordu. Genelde de boğaza birşey takılma hissi.. 63 kg ye kadar düşmüştüm 187 boyuma rağmen..
Babam kudretli narı önerdi, inanmadığım için almadım. En sonunda kendisi getirdi.. Kullandım.. Şikayetlerimden eser kalmadı. İştahım açıldı, Çok şükür şu an 78 kiloyum.. Çok çok şiddetli biçimde tavsiye ederim...
Mesajlarınızı okuyunca birkaç soru belirdi kafamda. Yardımcı olur musunuz:

Gerçek kudret narı nereden bulunur? Yani, doğallığını yitirip yitirmediğini nasıl anlayabiliriz? Son olarak evde kendi zeytinyağımızla nasıl yaparız?
 
Kayıt
30 Aralık 2018
Mesaj
638
Tepki
787
Yaş
41
Şehir
ankara
İsim
yakup
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Yol bisikleti
sizin için bir tarif buldum..... burada esas olan kendi ellerinizle içinize sinecek şekilde yapmanız bence denenebilir...

Gerekli Malzemeler

3 adet kudret narı
1/2 lt saf zeytinyağı
1 litrelik kavanoz
Zeytinyağlı Kudret Narı Yapılışı
• Turuncu renkteki olgunlaşmış 3 adet kudret narını iyice yıkadıktan sonra kâğıt havluyla kurulayın ve nemini uçurtmak için güneş altında 1 saat bekletin.
• Daha sonra kudret narlarını açın ve içindeki kırmızı kabuklu çekirdekleri ayırın.
• 1 litrelik kavanozun 2/3'ünü saf zeytinyağı ile doldurduktan sonra kudret narını elinizle parçalayarak içine atın.
• Çekirdeklerin dışını kaplayan kırmızı zan da titiz bir şekilde ayırın ve kavanozun içine atın.
• Kavanozu yeni bir kapak ile sıkıca kapattıktan sonra karanlık ve serin bir yere kaldırın.
• 30 gün boyunca her gün birkaç kez altüst ederek kavanozdaki malzemenin karışmasını sağlayın.
• Zeytinyağı içinde eriyen ve dağılan kudret narını aç karnına günde 1 tatlı kaşığı yiyebilirsiniz.
• Kapağını açtıktan sonra kavanozunuzu buzdolabında saklayın.
 
  • Beğen
Tepkiler: Cem Coşkun

CaGe

Bana bir kadeh deniz ver Yorgo
Kayıt
7 Mayıs 2015
Mesaj
255
Tepki
646
Yaş
43
Şehir
İstanbul
İsim
Can
Başlangıç
1987—88
Bisiklet
Tern
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@dryakup23 Teşekkür ederim. Evet piyasada sahteleri var elbet. Benim şansıma sanırım hep orijinalleri denk geldi, faydası oldu çünkü.. Alınacak aktarı iyi seçmek gerek.. İmkan varsa da mısır çarşısındaki baharatçılardan alınmalı..