Merhabalar,
Aşşağıdaki linklerde ''Drive Train'' veya ''Freewheel Design'' başlıklarıyla ilgili durumu görebilirsiniz.
Tahta(bisiklette teker) üzerine bağlanmış olan ve bir tarafı eğimli bir tarafı basamaklı olan çark(bisiklette göbek içerisinde) ile zincirin uygulanan kuvveti tekere aktarması gibi bir olaydır. Tabii ki diğer tarafa çevrilmesiyle de dişlinin tasarımından dolayı atlama yaparak kuvveti etkisiz kılar.
Bisiklette de bundaki gibi... basamaklı olan tarafın tekerle ilgili kısıma takılıp onu ittirmesi veya eğimli olan tarafın eğim nedeniyle dişi sıyırıp üzerinden atlaması gibi bir durum ile tanımlanabilir diye düşünsem de sanırım sanal ortamda pek anlaşılır bir tanım olmayabilir... Keşke bir video bulabilseydim...
Bu sistem biraz değişiklikle lokma anahtarlarından asansörlerde aşırı hızlanmayı önlemek için tasarlanmış olan hız regülatörlerine kadar çeşitli kullanım alanına uygunluğuyla mucizevi bir icattır. Hatta bunun yokluğu bile kontra bisiklet severlerin oluşmasında etkili olmuştur. Bu sistemin vites arttırıp azaltma sistemlerinde de kullanılmakta olduğunu okumuştum ama linki bulamadım.
(link)
Bir de bu var. ödev için daha kullanışlıdır sanırım.

(link)
Gerekli görülürse Asansör örneği ile ilgili fotograf bulabilirim.
Tunç