Projemde yardım: pedal neden sadece öne döner.. mekanizması?

Genum

Üye
Tepki
0
arkadaslar unıversitede proje yapıyoruz. bisiklet pedalını sadece one dogru donduren mekanizma nasıl işlemekte.. cunku biliyoruzki pedal arkaya donunce tekerlek sabit kalmakta donmemekte.. bilgisi olanlar yardım ederse sevinirim lütfen msn kullanan varsa ekleyebilir mi?? son 1-2 gunum kaldı projeye..

genumm@hotmail.com

Scudo

BF Okuru

Üye
Tepki
46
selamlar

öncelikle pedal her iki yöne de dönüyor. lastiğe güç aktarımı zincir+ruble+freewheel ile oluyor. freewheel adından da anlaşılacağı gibi lastiği dönüş yönünde serbest bırakan bir mekanizma. ayrıca contre-pedal denilen sistemde de pedal ters yönde çevrilince lastik geriye gitme eğiliminde oluyor. yani değişik sistemler mevcut. ama sizin ele alacağınız mekanizma freewheel.

HaliliOzturk

Forum Bağımlısı
Tepki
6
Pedal geri döndüğünde tekerleğin dönmemesini sağlayan Freewhell dediğimiz "body"nin içindeki tırnaklı sistem. Buna ait bir şekil veya grafik ne yazık ki bulamadım ancak alacağınız herhangi bir "ruble"nin içini açarak çok kısa sürede işin tam olarak ne olduğunu çözebilirsiniz.

tuncdemir

Üye
Tepki
56
Merhabalar,

Aşşağıdaki linklerde ''Drive Train'' veya ''Freewheel Design'' başlıklarıyla ilgili durumu görebilirsiniz.

Tahta(bisiklette teker) üzerine bağlanmış olan ve bir tarafı eğimli bir tarafı basamaklı olan çark(bisiklette göbek içerisinde) ile zincirin uygulanan kuvveti tekere aktarması gibi bir olaydır. Tabii ki diğer tarafa çevrilmesiyle de dişlinin tasarımından dolayı atlama yaparak kuvveti etkisiz kılar.

Bisiklette de bundaki gibi... basamaklı olan tarafın tekerle ilgili kısıma takılıp onu ittirmesi veya eğimli olan tarafın eğim nedeniyle dişi sıyırıp üzerinden atlaması gibi bir durum ile tanımlanabilir diye düşünsem de sanırım sanal ortamda pek anlaşılır bir tanım olmayabilir... Keşke bir video bulabilseydim...

Bu sistem biraz değişiklikle lokma anahtarlarından asansörlerde aşırı hızlanmayı önlemek için tasarlanmış olan hız regülatörlerine kadar çeşitli kullanım alanına uygunluğuyla mucizevi bir icattır. Hatta bunun yokluğu bile kontra bisiklet severlerin oluşmasında etkili olmuştur. Bu sistemin vites arttırıp azaltma sistemlerinde de kullanılmakta olduğunu okumuştum ama linki bulamadım.

(link)

Bir de bu var. ödev için daha kullanışlıdır sanırım. :)
(link)

Gerekli görülürse Asansör örneği ile ilgili fotograf bulabilirim.
Tunç

Gürsel A.

Forum Bağımlısı
Tepki
2.150
@tuncdemir

Merhaba
1. linkteki çizim "freewheel" ama bisiklette bundan farklı. Bu sanırım başka bir makinanın parçası.. Tabii benzer sistemler bir çok makinada kullanılıyordur..
2. link bisiklet sistemine çok daha yakın.. Çok da anlaşılır yapılmış..
Teşekkürler..

• Beğen
Tepkiler: Genum

MersiLee

Aktif Üye
Tepki
40
Tahta resimli linkte anladığım kadarıyla, pedalı sağa çevirince boşa dönüyor. Sola çevirincede tahta tekerleği çeviriyor.