Pedal çevirmek hangi kasları ne kadar çalıştırır?

Kamil

Daimi Üye
Kayıt
9 Kasım 2006
Mesaj
282
Tepki
63
Şehir
İSTANBUL
Geçmiş olsun İda Değirmenci.Ben de,çok inip-çıkarak sürdüğüm için bazen el bileklerimde ağrı oluyor.Yani bundan dolayı inşallah daha büyük sorunlar yaşamam ilerde.
 
Scudo

Banu B.

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Şubat 2007
Mesaj
654
Tepki
306
Şehir
İstanbul
slmlar,
ben de binenler için sormak istiyorum yine:)
haftada kaç kez minimum binmeliyiz ki, bacak ve kalça kaslarımız belli bir sert yapıya kavuşsun?
ayrıca binmeyi bıraktığınızda kaç gün/hafta/ ay da eski sert olmayan_standart_ haline geri dönüyor bu kaslar?

mersi...
 

Oxsy

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ekim 2006
Mesaj
1.899
Tepki
2.003
Şehir
İstanbul
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Focus
Bisiklet türü
Yol bisikleti
bisiklete binerek bacaklarda ancak ufak bir miktarda gelişme olur.yani istediğiniz sertlik için bisiklete binmek yeterli değildir.kassal bir hipertrofiyi ancak ağırlık antremanıyla gözleyebilirsiniz.bir başka deyişlede kuvvet antremanıyla.antremanı bıraktığınız andan itibaren geri dönüş ilkesi faaliyete geçmiş olur.siz nekadar çok antreman yapsanızda nekadar çok formda olsanızda.antremanı bıraktığınız andan itibaren 10 hafta içerisinde başlangıç sewiyenize dönmüş olursunuz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Cyclist999

Oxsy

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ekim 2006
Mesaj
1.899
Tepki
2.003
Şehir
İstanbul
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Focus
Bisiklet türü
Yol bisikleti
yalnız sizin bahsettiğiniz yağsız sıkı bir bacak we kalça ise bisiklet bu konuda çok çok yardımcı olur. vücuttaki yağları eritmenin de tek yolu aerobik egzersizdir. yani uzun süreli we nefes nefese kalmıycak şekilde yapılan egzersiz. günde 1,5- 2 saat we haftada 4-5 gün yapacağınız egzersizin yağ yakımında çok büyük bir etkisi olacaktır...
 
  • Beğen
Tepkiler: Cyclist999

Mr. Biggs

Üye
Kayıt
14 Şubat 2007
Mesaj
93
Tepki
41
Şehir
Çankaya-Ankara
Nedense ben eğer bir orantısızlık olacaksa, onun, uyluğun haddinden fazla gelişmesinden kaynaklanacağını düşünüyorum. Belkide kalın bacak sevmediğimdendir, tam bilemiyorum.
 

necod

Daimi Üye
Kayıt
12 Mart 2007
Mesaj
345
Tepki
180
Şehir
antalya
ida değirmenciye katılıyorum 13 nisanda dizden ameliyat oldum menisküs zorlanmadan yırtılmış bağlarda zedelenmiş doktor ayak kaslarımı güçlendirmek icin egzersiz ve ayak ağırlığı calışmamı söyledi birde yüzmeyi tavsiye etti bisiklete kaslar güclenene kadar binmememi söyledi şu an bisiklete binmiyorum egzersiz calışıyorum
 

nuhcan

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Nisan 2007
Mesaj
2.036
Tepki
812
Şehir
istanbul / kadıköy
İsim
nuh can
@necod

Bana da doktor "bisikleti ve halı sahayı unut" dedi...

Ben de düz koşuya başladım, ama ufak tefek ağrılar yine de oluyor...

Spor yapmayınca kilo problemi ortaya çıkıyor, kilo da direkt dizlere ve bele problem çıkartıyor...

Kısır döngüye girmiştim bir ara, artık bisiklete yeniden binmeye başlayarak kısır döngüyü kırdım (inşaallah)...

Korkunun ecele faydası yok gibi geliyor bana... Aşırıya gitmeden ufak ufak bisiklete binmeye devam...
 
  • Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci

Oxsy

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ekim 2006
Mesaj
1.899
Tepki
2.003
Şehir
İstanbul
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Focus
Bisiklet türü
Yol bisikleti
koşmak dizlere bisikletten çok çok daha fazla yük bindirir....
 

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
4.518
Tepki
11.737
Şehir
Konya
@KÂMİL

Dairevi (tüm açılarda mümkün mertebe eşit güç harcama)tarzda pedala kuvvet uygulamak bacağın tüm kaslarını dengeli bir şekilde kullanmamıza yarcımcı olur.
Pedala sadece basarken kuvvet uygulamamız EXTANSOR* kas gruplarını, pedalı çekerken kuvvet harcamamız ki bu sadece -SPD sistemlerinde mümkündür- FLEXOR** kas gruplarını da kullanmamızı sağlıcayak ve daha DENGELİ, PERFORMANSLI, ENDURANSLI pedal çeviriş ortaya konulmuş olacaktır. Öte yandan bu şekilde extansor ve flexor bacak kaslarının da dengeli bir şekilde spordan etkilenmesi sağlanacaktır.

Bildiğim kadarıyla Bisiklet kullanıcılarında pedal çevirmenin vucut yapılarında orantısızlık oluşturacak şekilde bacak kaslarında hipertrofi veya hiperplaziye yol açtığını okumadım, görmedim, duymadım .

Özellikle dik çıkışlarda gidondan kuvvet alma, fren elciklerini uzun inişlerde sıkılması hem gövde kaslarını hemde bilfiil el kaslarının kuvvetlenmesine yardımcı olabilirken öte yandan pedal çevirmek sadece bacak kaslarını değil, ergonomik oturuş pozisyonunun da yardımıyla paravertebral(omurga etrafı) kaslarının da kuvvetlenmesine yardımcı olmaktadır.

*Extansor bacak kasları: yerde çömelmişken ayağa kalkmamızı sağlayan kaslar.
**Flexor bacak kasları: ayağından tavana bağlı kişinin tavana doğru kendini çekmesini sağlayan bacak kasları.
 

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ekim 2004
Mesaj
3.960
Tepki
5.443
Şehir
Alanya/İstanbul
Arkadaşlar özetle söylemek gerekirse bisiklet sporu, doğru bisikletle, doğru ayarlamalarla ve doğru şekilde yapılırsa vücutta hiç bir soruna yol açmaz ve sayısız faydası vardır. Bu işi üslubuna uygun yapanların vücutlarına bakarsanız tüm vücutlarının ve sağlıklarının bir ahenk içinde olduğunu görürsünüz, ruhsal açıdan da sağlık verir insana bisiklet sporu kısaca her derde devadır desek abartmış olmayız sanırım :)
 

jimi1984

Daimi Üye
Kayıt
16 Nisan 2007
Mesaj
286
Tepki
99
Şehir
istanbul - çekmeköy
Ben haftada 2 gün çok sağlam bisiklete biniyorum.2 ay oldu sanırım.Bacaklarımdaki değişme şu oldu..Ayak bileklerim biraz inceldi..Baldırlarım ise kalınlaştı.En büyük etki popomda oldu :D .Biraz küçüldü ve dikleşti.Valla iş yerindeki arkadaşlarım bana "kıllı lopez" diye seslenmeye başladı :)
Sağlık yönünden ise yürümem biraz düzeldi.Yani daha dik yürüyorum.Bunuda karın ve göğüs kaslarımın sıkılaşmasından kaynaklandığını düşünüyorum.
Vücudum orantılaştı.
Bencede bisiklet her derde deva :)
 
Kayıt
12 Eylül 2006
Mesaj
57
Tepki
84
Merhaba Arkadaşlar;
Mesleği spor olan biri olarak bisikletin aşırı kas yapacağına inanmıyorum. Evet özellikle bacak alt arka, bacak ön üst ve diz bağlarına fazla yük biniyor. Eğer MTB ile fazla yokuş çıkarsanız belli bir kas oluşabilir. Genel anlamda kas yapmak uzun uğraşlar, badi yöntemleri ve beslenmesi ile mümkündür.
Ben cimnastik ve futboldan gelme biri olarak bisiklet sporunda bel ve kalça bölgemde farkedilir bir incelme oldu. Terimin üzerimde kurumasına bağlı omuzlarımda ağrılar oluyordu. Onuda ağırlık çalışarak durdurdum. Bisiklet genel anlamda dayanıklılık sporuna girdiği için fazla kas yapmaz zaten. Diz ağrısı fazla olan arkadaşlar elinizden geldiği kadar koşu yapmayın. Hele sert zeminde hiç yapmayın. Ortopedistle görüşün fazla kıkırdak aşınması varsa, ona göre size yardımcı olacaktır.
Sevgiyle Hoşça Kalın.
Mustafa YENİÇERİ
 

whistler

Üye
Kayıt
22 Haziran 2007
Mesaj
91
Tepki
54
Şehir
istanbul
merhaba arkadaşlar,

yaklaşık 3 hafta önce ufak bir kazadan dolayı sağ dizimi göstermek için ortopediste gitmek zorunda kaldım. gittigim yer Acıbadem hastesini, burası ayrıca sporcularında genel olarak gittigi yer imiş. doktorda gayet işini bilen biri olarak göründü gözüme. ben kendi ögrendinlerimi anlatayım.

ne yazık ki buradaki bazı yazıların aksine, bisiklet dizlere ZARAR verecek bir spor. zira muayene sonucunda, doktor ilk önce bisikleti yasakladı. bir sürü şeyde anlattı ama özetlemem gerekirse, diz kaslarını güclendirmeden bisiklete binilmemesi gerekiyor.

çok basit egzersizler verdi, bunların şekli şemali var, birara foruma koyayım. bu egzersizleri yapmanız gerekiyor. çok basit şeyler aslında, düz uzanıyorsunuz, diz kapaklarınızın altına havlu gibi yumuşak bir şey koyuyorsunuz, sonra ayak parmaklarınız yerle 90 derece yapacak şekilde dikip, 5 saniye boyunca dizinizi sıkıyorsunuz, havluya baskı yapıyorsunuz. daha sonra bırakıyorsunuz, bunu 20 defa teklarlıyorsunuz. böyle şeyler, rahatlıkla evde yapılabilir. özel bir alet edavat gerektirmiyor.

diz ve bisiklet ilişkisine gelince;
bildiğiniz gibi; dizi büktümüz ve pedala güc verdimiz an, kasları çalıştırıyorsunuz. kemiklerde bu şekilde, kıkırdak doku üzerinde hareket ediyor. eger kaslarınız yeteri kadar güclü degilse, o zaman kıkırdak dokuya zarar veriyorsunuz. kaslarınız yeteri kadar güclü ise bu deformasyon daha az oluyor. 1-2 saat bisiklete binerkende böyle, özellikle yokuş yukarı çıkarkende böyle. işin aslı aslında bisiklete biniyorsanız, en önem vermeniz gereken yer dizleriniz.

şimdi doktor ile konuşmamızdan ortaya çıkanları madde madde yazayım, belki birine faydalı olur.

allah korusun bir sakatlık çıkmasın diye yapılması gerekenler,
1. kasları güclendirmeniz gerekiyor. bu olmazsa olmaz. yukarda anlattıgım gibi egzersizler bu işe yarıyor. bisiklete binerkende kaslarınız gücleniyor, ama bu güclenme sırasında yumuşak dokuya zarar veriyorsunuz.
2. agırlıkla veya yokuş yukarı çıkmayın. dize daha büyük baskı yapıyorsunuz. mümkün olan en düz yoldan gitmeye çalışın. illa çıkıyorsanız, mutlaka öncelikli olarak ısınmış olduğunuza emin olun. yüksek vites kullanmayın, o andaki yola uygun vites ne ise onu kullanın. burada anlatmak istediğim, önemli olan, kaslar yeterince güçlenene dek, kıkırdak dokuya fazla zarar vermemek. kas her zaman güçlenir, zayıflar, her bişi olur. ama kıkırdak doku öyle degilmiş.
3. uzun sürüşlerin ardından, kas gerginletecek hareketlerin yapılması faydalı imiş, esneyip gerilin.
4. agrı var ise, az bile olsa, mutlaka soguk kompres yapmalısınız. bir kaç buz barçasını naylon torbaya koyun, dizinizi havlu ile sarın buzuda araya sıkıştırın. buzun direk olarak teninize değmemesi önemli.
5. dizler sürekli olarak rüzgara maruz kalmamalı. soğuga maruz kalmamalı. bunu nasıl yaparız bilmiyorum zira şort ile gezen tozan biriyim, diz lerin üzerine goretex kumalştan yapılma dizlik aradım bulamadım. sizin bir öneriniz varsa benide bilgilendirin ltf.
6. fazla kilolardan kurtulmak gerek :(
7. alakasız ama ayrıca benim sigarayı bırakmam gerek, sizi bilmiyorum ama bende durum böyle ; )

hemen bir sorun olmasada, bir kaç yıl sonra özelliklede biyolojik yaş ilerledikçe ortaya çıkacak sorunlardan kurtulmak için bu tavsiyelere kulak vermek gerekiyor. en azından benim doktorum böyle söylüyor.


Önemli Uyarı:
Doktor veya ortopedist degilim. Bildiğim, öğrendiğim de yukarda anlattıklarım ile sınırlı. Sadece kendi ögrendiğmi size aktardım. Ağrınız veya sızınız varsa, öncelikli olarak ortopediste gitmelisiniz. benim yazdıklarım genel koruma ve gelişime dayalı yazılar. size özel bir durum olabilir, farklı bir tutum göstermeniz gerekebilir.
 

Kron user

Aktif Üye
Kayıt
4 Ağustos 2009
Mesaj
114
Tepki
130
Şehir
İstanbul
Bisiklet pedalı çevirirken uygulamış olduğunuz kuvvet beyaz yani büyüyen kaslarınızı uyarmaya yetecek bir kuvvet değildir.Bisiklet sürerken kırmızı kaslar daha yoğun bir şekilde çalışır.Zaten profesyonel bisiklet sporcularına dikkat ettiyseniz kütle olarak çok büyük olmayan ama çok sıkı kaslara sahiptirler.
 
  • Beğen
Tepkiler: Vural UZUN

Vural UZUN

Forum Demirbaşı
Kayıt
21 Nisan 2009
Mesaj
412
Tepki
886
Şehir
İSTANBUL/BAHÇELİEVLER
Selamlar, ben de vücut geliştirmeyle ilgileniyorum. Ukalalık yapmak istemem ama salondaki hocam bisiklete binmemin kas yapmaktan çok cardio egzersizi niteliği taşıdığından incelme etkisi yarattığını söylüyor. Elbette ki kalfler(yani arka alt bacak kasları) ve ön üst bacak kaslarında gelişme olacaktır ama bu salonda yaptığımız hipertrofi adı verilen kas büyütücü squad, leg extension, leg curl gibi etki yapmayacaktır. Sonuçta birinde zaten aerobik,diğerindeyse anaerobik egzersiz söz konusu. Yani baştan kategoriler bile farklı..
 

krankmili

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Haziran 2009
Mesaj
1.605
Tepki
2.445
Whistler yazdıkların beni biraz ürkütmedi desem yalan olur. Dizlerle ilgili egzersizleri bana da verdi Dr. Ama yapıyor muyum yapmıyorum :( Bel fıtığı ile ilgili egzersizlerimi de yapmıyorum. Niye böyleyiz ya ?

Bilgisayar-televizyon-monoton iş hayatı tembelleştirdi bizi. Ama bundan sonra yapmaya çalışacağım.

Bu arada Dr. tavsiyesi üzerine dizler için Solgar'ın bir ürününü kullanıyorum. Çok memnun kaldım. Ağrılarım yok denecek kadar azaldı.
 

nikanam

Daimi Üye
Kayıt
2 Aralık 2006
Mesaj
359
Tepki
578
Şehir
denizli
@G. Akpınar

solgar'ın hangi ürününü kullandığınızı sorabilir miyim?
 

krankmili

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Haziran 2009
Mesaj
1.605
Tepki
2.445
@nikanam

Glucosamine Chondroitin MSM
Eklem ve kıkırdaklara iyi geliyor.

Doktorunuza danışın lütfen. Ve ayrıca 3 kutu kullanmak gerekiyormuş. Tek kutu(şişe) yetmiyor.