Artık tüm bilgisayarlar internet ağının ucuzlaması ve internete kolay erişim sebebi ile virüs, spyware, dialer ve diğer zararlı yazılımlara daha açık hale geldi. Bu nedenle artık windowsumuz çok da uzun süre sağlıklı çalışamıyor. Ya bilgisayarınızda kurulu virüs programı zararlıyı silemiyor yada siz doğru programı bulmakta zorluk çekiyorsunuz ve format kaçınılmaz oluyor.
Windows kurmak zevkli bir olay değil buna katılıyorum. Dakikalarınızı ekran karşısında geriye sayımı izleyerek geçirmek ve ardından ihtiyacınız olan onlarca program için daha çooooook vaktinizin bilgisayar karşısında geçeceğini düşünerek beklemek çok sıkıcı.
Windowsun sistem geri yüklemesinin o kadar da sağlıklı olmadığını düşünüyor ve kolay yoldan windows kurmayı istiyor isek bunun yıllardır kullanılan çok basit bir yolu var.
Norton Ghost veya Acronis True İmage gibi bilgisayarınızın C bölümünün birebir kopyasını farklı bir medyaya kopyalayabilen programlar kullanarak windowsunuzu 3-5 dakika içerisinde ilk kurulduğu dakikalardaki haline getirebilirsiniz.
Bunun için yapmanız gereken temiz bir windows kurmak, ardından kullandığınız belli başlı programları kurmak ve son olarak norton ghost veya acronis ile C'nin bir kopyasını D'ye veya DVD'ye veya USB diskinize veya herhangi bir harici veri depolama aygıtına kopyalamak.
Yeni kurulmuş ve tüm kullanılan programları yüklenmiş, tüm kişisel windows ayarları yapılmış bir sistem yaklaşık %50 ye yakın bir sıkıştırma oranı ile bu medyalara kopyalanabiliyor. Örneğin benim sisyemim 5 gb civarı yer kaplıyordu ama kopyası 2,72 gb yer tuttu.
Buradaki image programlarının çalışma mantığı şu ; Norton Ghost veya Acronis de sonuçta birer program yani kullanmak için illaki bilgisayarınıza kurmak gerekiyor. Öncelikle bir norton ghost cd'si ediniyoruz. Yepyeni kullanıma hazır tüm kişisel ayarları ve programları yüklenmiş bir windowsa tek yabancı program olarak, ben ghost'u kullandığım için bunu söylüyorum, Ghost'u kuruyoruz. Program ile C'nin bir kopyasını farklı medya seçeneklerinden birine kopyalıyoruz. Kopyayı kopyaladığınız yerde saklı tutun ve yeni windowsunuzu kullanmaya devam edin.........
Windowsunuz saçmalamaya, hata vermeye başladığında kısacası yeni bir sistem ihtiyacı doğduğunda yapmanız gereken tek şey, elinizdeki ghost cd si ile bilgisayarı boot etmek. Yani bilgisayarı başlatırken boot kısmı olarak norton ghost cd'sinin takılı olduğu dvd rom'dan başlatmak. Ghost cd si boot edebilir yani bootable özelliğe sahiptir. Aynen yeni bir windows kurarken windowsun kurulum öncesi kullanıcı arabiriminin yüklenişi gibi, Ghostun üretici firmasının yani Symantec'in ara birimi yüklenir. Açılan arabirimin kullanımı çok basittir yapılacak tek şey arabirime geri yükleme onayının verilmesidir. Bu onay şu mantığı kapsar ; C'ye format at ve yedeği yükle. Onay sadece C için geçerlidir. Burada Yaklaşık 3-4 dakika içinde yepyeni windows yedek dosyasından yüklenir, sistem otomatik olarak restart olur ve windows açılır. Güle güle kullanın