Patlaklar...

Said Ergöktaş

Forum Demirbaşı
Tepki
196
hepimizin ortak sorunlarından biride lastik patlakları..lastik patlamalarını ise tamamen olmasada önceden önlemek mümkün..
benim kullandığım bir teknik:

iç lastiğin dış lastik ile temas eden alanına(herhangi bir cisim battığında iç lastiğe temasını engellemek için) eski bir iç lastiği kesip ekliyorsunuz.bundan sonra lastiğinizin patlama olasığı azalıyor..eğer havası iner ise sadece hava basmak çoğu zaman yeterli oluyor..

bu konuda başka deneyim ve bilgisi olan arkadaşlar bu foruma eklerlerse onlardan da istifade ederiz..

(bu forumu önceden de açmıştım ama site kısa bir süre kapanınca silinmişti o sebepten yeniden açma ihtiyacı duydum..)

Not:hangi teknik kullanılırsa kullanılsın uzun yollara çıkılırken yanımıza birde patlak takımı almak yararlı olur.Ne olur ne olmaz..!!
saygılar..

Said E.

Scudo

HaliliOzturk

Forum Bağımlısı
Tepki
6
Bu teknik tanıdık bi yöntem aslında. Sırf bu işe yaramsı için üretilmiş bantlar var.

Önder Özdoğan

Forum Bağımlısı
Tepki
1.166
Evet arkadaşlar patlaklar....
En zor ve en basit çözümler kimilerine gore ...tavsiyeler. her zaman yedek iç lastik bulundurun,kolay bir çözüm sılaym kullanılması en ıyı çözüm olacaltır..
Kullanılması sılaym ın çok basittir kutuyu çalkalayınız ve mıktar olarak kulanım kılavuzunda yazar bellı bir mıktar sıkınız aynı ıslemı obur lastıgede uygulayınız..ömür olarak 8 yada 13 ay gıbı kullanılması ve iç lastığin değiştirilmesidir..ama uzun kullanan arkadaslarda olabilirr.

Lastik patlamalarında dikkat edecegimiz hususlar..
mutlaka ve mutlaka ufak bır anahtar setımız olsun ( yola cıkarken) cok pahalı bır sey degil...
slaym kullanlar içinde bazen yararı olmayabilir mesela yarıklar..v.s
dış lastiğin iç kısmını mutlaka iyi kontrol edelim..
ayrıca patlamalar bir çok nedenden olabilir, ayrı neden iç kısımdaki jant telleri iç lastiği patlatabilir,
bu yuzden diş lastiğin iç kısmında kesici bir madde bulamazsanız aklınızda bulunsun...o yüzden iç jant tel olan kısma şerit gecersenız daha saglıklı olucaktır...

saygılarımızla....

çağatay_çankaya

Forum Bağımlısı
Tepki
789
Bisiklet
Sedona
slime da bi yere kadar koruyoo yaaww..en mantıklısı çanta varsa yedek iç lastik..

HaliliOzturk

Forum Bağımlısı
Tepki
6
İç lastik de bir defa korur Çağatay :D Jantın üzerine ikinci bir sibop deliği açıp, tek lastik içinde 2 iç lastik kullananlar da var, yani çantaya gerek yok. Açıkçası biraz kısmet işi ve ben bu konuda pek kısmetli sayılmam. Bozcaada'da 2 günde 4 defa lastiğim patladı. Sonuncusu yarışın 2. turunda, 7-8 cm lik paslı çivi tarafından 3 delik açmak kaydıyla gerçekleşti... :mad:
Ama diken vs dediğiniz zaman patlak tıkayıcı sıvılar işe yarıyorlar. En azından zaman kaybınız çok az oluyor. Ama sonuç olarak ben tubeless'a geçme kararı aldım. Gerekli finansmanı sağladığım anda tubeless'a merhaba diyorum. :) En azından daha sağlam dış lastikleri sayesinde patlaması zor, ve diken vs'den çok daha az etkileniyorlar.
Jant tellerinin sebep olduğu patlaklar yeni nesil çift katlı jantlarla artık pek kolay olmuyor, tel çok uzakta kalıyor çünkü. Ama iç lastiğin jantın iç yüzündeki deliklere doğru bombe yapması söz konusu ki bunun için de jant bandı kullanmak yine şart. Çünkü jant teli olmasa bile jantın kendi metali iç lastiğinizi kesebilir. Bir anda olması şart değil zamanla aşınma da mümkün.
Bir de yılan ısırığı (snake bite) var ki o daha da başa bela. Snake Bite'ı önlemek için lastik havalarını yeterli olması lazım. İnik lastikle bisiklet kullanmamak ilk önlem... Diğeri ise biraz daha dikkatli olmaktan geçiyor, ama yine de arazideyseniz bu pek de mümkün değil. Arazi sürprizlerle dolu çünkü. En kötüsü de jant yanaklarının yamulması ihtimali. İşte o zaman hakikaten yolda kalırsınız. Çünkü ne doğru düzgün yama tutar o iç lastik, ne de döktüğünüz dış lastiği yeniden yanakları yamulmuş janta sokabilirsiniz. Tubeless sistemlerde sanırım hiç olmuyor bu hadise. (Jant yanaklarının yamulması değil yılan ısırığını kastediyorum)
Neyse çok gevezelik ettim galiba. Allah hepimizi korusun patlaklardan

çağatay_çankaya

Forum Bağımlısı
Tepki
789
Bisiklet
Sedona
ben bu patlak konusunda yaza kadar uzman olmam lazım çünkü yazın bisikletimle ormanda bir ay kadar kalmayı planlıyorum ve yanıma 4 tane iç lastik ( bisiklet ile toplam 6 iç lastik oluyor) almayı düşünüyorum ve bisikleti götürürken slime almayı düşünüyorum.sizce bu 4 tane yedek iç lastik 1 ay boyunca bana yetermi?? aslında sormam hata ormanda ne olacağı belli değil ama yama takımlarımda yanımda olacak..bu arada yılan olayını ormanda allah korusun tek başıma olacam nasıl hallederiz.panzehir mi taşısam:D

eYa

Forum Bağımlısı
Tepki
781
çaça ormanda bir ay napıcan kardeş :D

çağatay_çankaya

Forum Bağımlısı
Tepki
789
Bisiklet
Sedona

tatil yapacağım bisikletimi de götüreceğim...bi dünya biisklet ile ilgili eşya götürecem..takımlar filan yedek parçalar..neden sordun çok mu tuhaf geldi :D

eYa

Forum Bağımlısı
Tepki
781
Bana da tuhaf geldi ondan sordum :D biraz da şaka kısmı var tabi.... :p

Murat CER

Forum Bağımlısı
Tepki
1.132

nereye ve hangi tarihlerde gideceksin, koşular nedir?

bakarsın tarih uyar ziyarete gelirim..

Önder Özdoğan

Forum Bağımlısı
Tepki
1.166
Aslında çağatay ormana bizide götürecek de bir ay cok be iş güç o kadar zaman yok..
Ayrıca cacatay bir ay yok saygılar... :D :D
Tecrube kazanacak bu sene bisikletle tatil...yakışır hadi bakalım...

bisikletcanavari

Forum Bağımlısı
Tepki
1.243
Valla ben sabah 5 aksam 7 saatleri arasında bi geziye cıktımıstık(iflaamız kurumustu)
Arkadasın köyüne gitmistik giderken sürekli dik cıktıgımız için dönüste uzuun bi insi bizi bekliyodu.Yolda biraz fazla sivri tas olunca bende biraz hızı fazla kacırınca (lastigin 1.95 olması ve amortisörün birtmis durumda olması cabası) o gün 6 kez yama yapmak zorunda kalmıstık benim iç lastige....

HaliliOzturk

Forum Bağımlısı
Tepki
6
Ben Schwalbe Racing Ralph kullanıyorum dış lastik olarak ve ölçüsü 2,25. Ama bu patlamasına hiç bir zaman engel olmuyor lastiğin. En fazla snake bite yaşama riskimi düşürüyor diyebilrim. Yoksa lastiğin et kalınlığı patlaklarda önemli olan. Ama hafif olacak diye incecik lastiklere dünya para veriyoruz. Sonuç delik deşik iç lastikler. Yoksa 1,50 ama et kalınlığı yüksek bir dış lastik, çoğu zaman daha fazla koruma sağlayacaktır kanımca.

Turhan Evci

Forum Bağımlısı
Tepki
313

Bence yanına stepne de almalısın, olaki jant eğrilirse bütün tatilin bisikletsiz geçmesin :p

çağatay_çankaya

Forum Bağımlısı
Tepki
789
Bisiklet
Sedona
fatih abi ilk önc senin msj'a cevap yazayım.çanakkale'de gökçeadaya geçerken limanın yanında Sıd alanı olarak devlet tarafından koruma altına alınmış bir orman 'da kalacam..gelirseniz beklerim..önder farkında isen artık fazla takılamıyorum forum'a bir ama yinede bu deliden bi ay kurtuluyorsunuz.:D turhan abi olmadı ben yanımda istersen bi bisiklet daha götüreyim...

Murat CER

Forum Bağımlısı
Tepki
1.132

kabatepe mesire alanı..sahili iyidir..adaya arabalı vapur gider..altyapı hizmeyi mevcuttur..duş, WC vs.. güzel bi mekandır..önceden kaldım 1 hafta kadar... inşallah..

çağatay_çankaya

Forum Bağımlısı
Tepki
789
Bisiklet
Sedona

bende geçen sene 1 hafta kaldım bu sene daha uzun kalacağım kesinleşti.bence bisiklet için ii bir orman yanı tekniği geliştirmeye çalışacağım tabi ki gelişebildiği kadar herkesi bekliyorum :D

Mehmet Çiftçi

Daimi Üye
Tepki
29
vay çağatay!
Tatil hemde 1 ay helal sana
keşke benimde böyle uzun bir tatilim olsaydı
bende senlen gelirdim

çağatay_çankaya

Forum Bağımlısı
Tepki
789
Bisiklet
Sedona

bir haftada olsa gel be abim beklerim zaten tatil'e giderken bu patlaklar bölümüne kocaman harflerle yazacağım..şu tarihler arasında kabatepe ormanına beklerim diye:D