Paris Roubaix 2018

MehmetAliB.

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2013
Mesaj
2.121
Tepki
4.927
Şehir
Antalya
Kazanma Anı
Flanders ile Paris-Roubaix arasında uçurum var. Flanders’ta yollar her gün otomobiller tarafından kullanılıyor, korunuyor, vesaire. Diğeri... tamamen bambaşka. Onu en iyi şöyle tanımlayabilirim: toprak bir yol bulmuşlar, üzerinden helikopterle uçup koca koca taşları serpiştirmişler. İşte bu Paris-Roubaix. O derece kötü. Rezalet. Chris Horner


Paris Roubaix'i diğer yarışlardan farklı kılan kazanma anıdır. Tüm takımlardan yarışçılar 256 km yol boyunca çarpışa çarpışa yaralıları geride bırakıp velodramın içine girerler ve tirbünlerin çoşkulu haykırışları içinde velodramda bir tur atıp bitiş çizgisini geçerler. İşte o an muhteşemdir. Mutlak galibiyetin sevinci sporcunun toz toprak içindeki alnından akan tere karışıp yere düşer. Muhteşem bir sevinç görüntüsü görürüz. Az önce bir devi alt etmiş savaşçı haklı gururuyla kollarını havaya kaldırır. Seyirciler çoşkuyla bağırır. Kilometrelerce Roubaix cehenneminden geçip bitişe varan birinci alkışlayan seyircilerin önünde kısa bir tur atıp yorgunluktan çimenlerin üstüne yığılır.

Sonda söyleyeceğimi başta söyledim. Şimdi gelelim bu tek günlük klasiğin neden dev olduğuna. 5 büyük anıtsal klasiğin en şöhretlisi. Onu şöhretli yapan tarihsel arka planı, Fransız izleyicinin bisiklet sporuna dair kültürlülüğü, en zorlusu olması ve aslında biz bisikletseverleriz. Şöhretinden dolayı Klasiklerin Kraliçesi diye adlandırılıyor. Diğer adlandırma da yarış hakkında gayet iyi bilgi veriyor aslında: Hell of The North, Kuzeyin Cehennemi. Paris'in 60 km ötesindeki Compiegne kasabasından başlıyor ve Roubaix velodramında son buluyor. Ödülü de bir taş. Roubaix kaldırımlarından sökülmüş kendini çok iyi özetleyen ödül, hem ikonik hem de ironik...

yenilen sarsıntı deprem yemiş gibi
paris -rube onun adı
benzemez düz asfalta
ne favori isimler düştü
lens korktu ,
gelemedi rubeye
tv 'den cips ile izledi
paris-rube onun adı
tek dünyada şanı
rube derki
canınıza okurum
favori mavori tanımam
ben zorum
ödülüm
taştır benim.
Ozan@Kudret Kurtcebe

Yarışı bitirme zevkine erişmiş sporcular üstlerindeki tozu çamuru temizlemek için velodram duşlarının yolunu tutuyorlar. Bu duşlarda her kazanan için adına bir rozet kazınıyor. Ve yıllar sonrasına ''Bu yarışın fatihi burada yıkanmıştı'' dedirtiyor.

Bitiş anından bahsettik. Şimdi de kendinden bahsedelim. Yarış başlangıçta kaymak asfalttan geçse de kabaca ortasından sona zorlaşmaya başlıyor. Roubaix savaşı çok uzun soluklu. Önce kaymak asfaltlı büyük bir peleton göreceğiz. Yol zamanla daralıp genişleyecek, daralıp genişleyecek. Bu anlarda peletonda kalabilmek için herkes öne atılacak. Her sektörde her virajın sonunda tempo artırmaya aday takımlar hatta kişiler olacak. Bu yüzden sürekli bir efor söz konusu. Favoriler, yardımcıları, herkes sürekli yüksek güç harcamak zorunda. İddialıları kaçırmamak için, ortalarda kalıp düşenlerden etkilenmemek için, öyle ya düşmelerin garanti olduğu yarışta ortalarda yatışa geçtiysen senin de kazaya karışman garanti, her an tetikte olmalısın. Hatta madem savaşçısın, düştükten sonra kalkıp devam etmelisin.

1582025778.jpg
Bu arada en hızlı Rube rekoru geçen sene GVA tarafından kırıldı: 45.204 km/s

Kaldırımlardan geçersin. Bu kaldırımlar senin için özenle seçildi) Bir keresinde 60-70 km sonrası Arnavut kaldırımlı bir kasabaya girmiş ve acının aslında ne olduğunu o zaman görmüştüm. Hiçte bozuk asfalt gibi değil, ya da arazide gitmek gibi. Bu bambaşka bir şey. Sadece bedenen değil zihnen de göçüyorsun. Her yıl çamurdan dolayı kapandıkları için, traktörler yüzünden bozuldukları için bakım onarımdan geçiriliyor Rube kaldırımları. Tabi bazılarının arası da özenle açılıyor... Ronde kaldırımlarından farklı olarak daha iri ve daha sert kenarlı oldukları söylenir, doğrudur. Kaldırım yolun Ronde'de bir sınırı vardır ama Rube için bunu söylemek pek mümkün değil. Sınırlar belirsizce toprağa çimenlere tarlaya ormana karışır. Kimi zaman yoldan tarlaya geçen bisikletçileri görebiliriz. işte bu anlarda seyirciler için yağmur duası vaktidir. Çünkü yağmur yağarsa Roubaix cehenneminin korkunç yüzü daha da belirginleşir.

Yarış o kadar zordur ki Mark Cavendish gibi biri ''Bitirmek için yarışacağım'' der. Lance Armstrong gibiler bu yarışa katılamaz bile. Flaman kaldırımlarında nasıl bir şey olduğunu görmüştür çünkü. Spor literatürüne ''Beyazlar becermez'' olarak giren tanım, burada pekala ''Dopinkçiler becermez'' olmuştur. Yarışı bitiremeyip kaldırımlarda bırakanları görürüz. Kenara çekilirler. Savaşçı karakterlilik sadece klasikçilere özgü değil. Burada kimlerin savaşçı olmadıklarını görürüz. Hatta bir tanesinin geçen sene kaçıp otobana geçmişliği var. Otoyolda bisiklet yasağı olduğu için Fransız jandarması tarafından takım otobüsüne götürülmüştü uyanık arkadaş.

Daha önceden kazanmış Spartaküs Fabian Cancellara gibi modern zaman gladyatörlerini saygıyla selamlayıp şu an yarışanlar içinde daha önce kimler kazanmış bir bakalım:
2017: Greg Van Avermaet (Belçika)
2016: Mathew Hayman (Avusturya)
2015: John Degenkolb (Almanya)
2014: Niki Terpstra (Hollanda)

Bu senenin kazanabilecek öne çıkan bisikletçilerine geçelim. Greipel gibi saf sprinterleri eleyelim, Wiggins gibi genel klasmancıları eleyelim, Atapuma gibi tırmanışçıları eleyelim. Yarışın son 95 km civarı Arden ormanının içinden geçerken kaldırım yolda kazanaMAyacakların tamamı belli olacak zaten. Ağaçların arasından kazanabilecek küçük gruplar geçecek. Kazanabilecekler listesi uzun, teker teker anlatmak yerine isim listesi yeterli olur sanırım.

*****Quick Step takımının tamamı ve Greg Van Avermaet
****Peter Sagan, Geraint Thomas, Gianni Moscon, John Degenkolb ve ebedi kaybeden Sep Vanmarcke
***Mathew Hayman, Jasper Stüyven, Mads Pedersen, Arnaud Démare, Alexander Kristoff, ekleme: Tabi ki Tony Martin
Oliver Naesen, Ian Stannard, Wout van Aert, Edvald Boasson Hagen, Heinrich Haussler, Edward Theuns ve diğer bütün savaşçılar. Çünkü Roubaix demokratik bir yarıştır. Ödülünü en çok isteyene, en çok hak edene verir.

Sarper Günsal'ın deyimiyle ''Bu yarışı izlemeyen artık bisiklet yarışı izliyorum demesin'' sözüyle bağlıyor, yarışların en güzeline, Rube cehennemine hoş geldiniz diyorum.

 

Dosyalar

Scudo

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@MehmetAliB. Ellerine gönlüne sağlık hocam. Çok güzel yazı olmuş :harika:

Sagan'ın yorumu da ben ekleyeyim.

" Once a year, it's ok " :D

çeviremedim. :D

"Senede biiiiir güüüün"
 

drsalihsert

Aktif Üye
Kayıt
10 Şubat 2018
Mesaj
140
Tepki
243
Yaş
35
Şehir
Ankara
İsim
Salih Sert
Mukemmel bir yazı olmuş elinize sağlık heyecan katsayisini artıyor resmen :D
 
  • Beğen
Tepkiler: MehmetAliB.

hamlet2006

Cırbağa dedesi
Kayıt
14 Kasım 2017
Mesaj
7.164
Tepki
32.966
Yaş
41
Şehir
İzmir,Denizli
İsim
Süleyman
Başlangıç
1986—87
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Paris Roubaix bir yarıştan her zaman daha fazlasıdır.
Sevenlerine her defasında katışıksız acı, gözyaşı,keder,kan,ter, ihanet ,adrenalin vermeyi taahhüt eder.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Acaip acaip, hep ilgimi çekmişti ,çekmeyede devam edecek
 

hamlet2006

Cırbağa dedesi
Kayıt
14 Kasım 2017
Mesaj
7.164
Tepki
32.966
Yaş
41
Şehir
İzmir,Denizli
İsim
Süleyman
Başlangıç
1986—87
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@MehmetAliB. Üstadım Arenberg' e ayrı bir parantez açalım.

Eskiden olsaydı Arenberg'de ya Tom Boonen kaçardı ya da Spartacus.Şimdi kim kaçar fitili ateşler
 
  • Beğen
Tepkiler: MehmetAliB.

MehmetAliB.

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2013
Mesaj
2.121
Tepki
4.927
Şehir
Antalya
Teşekkürler arkadaşlar, bilmukabele. Blogun birinde bisiklete dair yazma teklifi aldım ama maalsef işten güçten fırsatım yok. Mühim olan birlikte eğlenmek zaten. Anlaşılan yarışı forumla birlikte izleyeceğiz:)

@hamlet2006 hocam Arenberg cehenneminde geçen düzlük dar yol Rube'nin kalbinde yer alıyor. Ağaçların arasından geçen kaldırım yolda önde kalmazsan ya düşersin ya da arkada kaderine razı olursun. Yarışı kazanmak için mutlaka önlerde olman gerekiyor. Gidonla toto sarsıntı geçirirken zihnini temiz tutmalısın, yoksa kaybettiğinin resmi orman manzaralı olur. Kimin kaçışa vuracağını bilmiyorum ama kim kaçarsa kaçsın arkasına Quick Step adamını takar diyorum. Quick Step'i yıpratma ya yardımcılar tarafından yapılacak ya da küçük peleton tamamen yapacak. Bakalım neler olacak. Sen ne diyorsun?
LZ7A8628_20160409_©www.marshallkappel.com-19172972596MarshallKappel.jpg
 

hamlet2006

Cırbağa dedesi
Kayıt
14 Kasım 2017
Mesaj
7.164
Tepki
32.966
Yaş
41
Şehir
İzmir,Denizli
İsim
Süleyman
Başlangıç
1986—87
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@MehmetAliB.

Öncelikle Quick Step'in inanılmaz dominasyonundan bahsetmemiz gerekir.9 Flanders klasiğinin 8 ini büyük bir taktik üstünlükle eze eze aldılar.Bu kadar büyük bir baskınlık Tom Boonen zamanında bile yoktu.Quick Step ,dediğin gibi bütün kaçışlara çapa attı ve hiçbir kaçış grubuna izin vermedi ve Paris Roubaix'de de izin vermeyecekler.Quick Step'de Tim Declercq,IlJo Keisse,Seneshal gibi uzun yol kaptanlarına ayrı bir parantez açmamız gerekiyor;bütün kaçışları absorbe etmelerini takdir etmemiz gerekir bu durum Roubaixde de devam edecek.Bu rouleurlar hiçbir takımda yok bunu unutmayalım.
929718930_1521209030.jpg
Bunlar bitince devreye mahşerin dört atlısı gerçek jönler devreye girecek.Philippe Gilbert,Niki Terpstra,Zdenek Stybar ve Yves Lampaert.
Bu dörtlü arasında vatan millet yer gök A planı Philippe Gilbert.Gerçekten yaşlı kurt çok formda gerçek assolistimiz bu.
Niki Terpstra; Le Samyn,E3 Harelbeke ve Rondeyi kazanmış olmasına ve Mükemmele yakın zamana karşısına rağmen bence Terpstra B planı.
Zdenek Stybar;Flanders topraklarındaki her yarışta ilk 10 da olan ve Paris Roubaixde son 3 senede 2 defa podyum yapan Stybar cyclocross geçmişinin de etkisiyle yine de B planı
Yves Lampaert;Flandradaki pavelerde diğer takım arkadaşları kadar güçlü olmadığını gördük.
Bütün yarış Quick Step e karşı yapılacak .Quick Step ve değerleri şeklinde geçmesi bekleniyor.

Sep Vanmarcke;Hiç birşey kazanamayanların en büyüğü,taktik konusunu beceremeyen müzmin kaybeden,bahtsız bedevi.Gerçekten formda olduğunu gösterdi.Sprinti iyi olmadığı için bir yerlerde kaçması gerekiyor .Haydi Sep şimdi değilse ne zaman?:D
Sepvanmarckenin taktik bilmediğni düşündüğümüzde Paris Roubaix de taktik maktik demeden Aranberg de bodozlama kaçarsa koparabilir.
İkonik Aranberg
abfa1.jpg


Peter Sagan;Bu yarışta çok önemli bir derecesi olmadı.Bir kere altıncılığı var.Zamana karşısının iyi olmadığını ve puncheur özelliklerini konuşturabileceği yokuşlar olmadığını düşünürsek tek şansı Veledroma küçük bir grup ile girip sprint atmak.
En büyük şansı Saganın Sagan olması ve Daniel Oss gibi süper domestiğe sahip olması

Greg Van Avermaet;Geçen senenin kazananı.Ama çok formda değil gibi gözüküyor.Ben alamaz diyorum.Hatta daha ileri gidip bu yarışı kim alamaz derlerse Gva ve Sagan derim.Jurgen Roelandts bile GVA dan daha formdao_O

Demare ve Krisstof o kadar uzun kmler o ağır vücutları ile dayanabilirlerse veledromda fişi çekebilirler.Sprintleri kuvvetli

Oliver Naesen,Mads Padersen(ki yedirmezler),Heinrich Haussler,Wout Van Aert diğer şüpheliler


Arkadaşlar şunu unutmayalım:Her yarışın galibini bilmek zordur Paris Roubaix i bilmek daha zordur.:D:okyrm:
 

Tuars07

Forum alüminyumbaşı
Kayıt
10 Mart 2017
Mesaj
366
Tepki
573
Yaş
34
Şehir
Antalya
İsim
Tunahan Arslan
Bisiklet
Mosso
Parkur her yıl olduğu gibi okadar zor ki tanıtım filmini bile eski fotoğraf kareleri ve çizgi filmden yapmışlar ;):krnz:
artık bu yıl yağış ve çamur görelim toz duman yetti tabi hiç bir sporcu sakatlık yaşanmaması dileğiyle...
 

Cemal Ç.

Sadece sürüyorum. 😒 𐱅𐰇𐰼𐰰- 🚵‍♂️🚴‍♂️
Kayıt
28 Nisan 2016
Mesaj
4.655
Tepki
20.613
Yaş
38
Şehir
Türkiye Türkü
İsim
Cemal ÇELİK
Başlangıç
1992—93
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Diğer
Sayin @MehmetAliB. O kadar guzel anlatmissiniz ki ekleme geregi duymadim. Dogru, o yollar gercekten cehennem gibi :D Dag bisikletiyle geciyorum bazen benzeri yollardan, inanirmisiniz ne yayli masa (amortisor demek istemedim), ne de kalin teker pek bir ise yaramiyor. Kimisi dusunur, "yol bisikleti hizli gider, bosluklarin uzerinden ucarak gecer" falan diye ama yok oyle bir sey o_O 10 km/h ile de gitsem o zip ziplari hissediyorum, 30 km/h ile gitsem de hissediyorum :ssrtcbya: Zaten yol bisikletlerin tekerleri cok uzun sure dayanamaz o yol degisikliklerine bence :hhhhhh: Hem ne kadar hiz, o kadar kayma tehlikesi :D Yarisin olacagi civarda yasayan bir bisiklet surucusu olarak soyluyorum, resmen ölüm o yollar :acpsnr: Adam da ne el, ne kol, ne bacak, ne bel, ne popo (ne desem bilemedim :D), heryerini, tum eklemlerini oynatiyor insanin :koptum:
 

hamlet2006

Cırbağa dedesi
Kayıt
14 Kasım 2017
Mesaj
7.164
Tepki
32.966
Yaş
41
Şehir
İzmir,Denizli
İsim
Süleyman
Başlangıç
1986—87
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Şimdi bazı arkadaşlar sorabilir neden Paris Roubaix'de Chris Froome gibi iyi bir zamana karşısı olan genel klasmancı sporcu yarışmıyor diye sorabilir.
Dilim döndüğünce anlatmaya çalışayım.
Girintili,çıkıntılı ve aralarında boşluklar bulunan pavelerin üzerinde bisiklete binildiğinde bisiklet bir sağa bir sola gittiğnde bisikleti dengede tutmak için ekstra güç harcanıyor.Ayrıca bisikletin bu paveler üzerinde yere sağlam basması ve bisikletin paveler üzerinde tekerinin patinaj atmaması için sporcunun ideal olarak ortalama 74-75 kg olması gerekiyor.Bu ağırlık aynı zamanda bisikletçinin uzun kmler boyunca yüksek watt basabilmesi için de gerekli.Chris Froome 62 -63 kg lık ağırlığı ile biraz zayıf kalıyor.Ayrıca yarışın düzlüklerden oluşması ve önemli Yokuşların olmaması nedeniyle avantaj sağlayacak yer olmaması da Froomeyin yarışa gelmesini engelliyor.Asıl kilit nokta paveler için ideal bisikletçi ağırlığı .
@MehmetAliB. @Cem cm Üstadlarım siz de anlattıklarıma katılır mısınız?