Özel dershanelerin deneme sınavı yapması YASAKLANDI...

Önder Özdoğan

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Mayıs 2005
Mesaj
2.276
Tepki
1.166
Milli Eğitim Bakanlığı, özel dershanelerin bağlı bulunduğu dernekler tarafından ülke genelinde yapılan deneme sınavlarını yasakladı. Gerekçe ise "bu sınavların öğrenciler üzerinde bıraktığı olumsuz etki"
(12 Aralık 2005 Pazartesi)

Milliyet gazetesinden BAHAR ATAKAN'ın haberine göre yasaklama kararı, "bu sınavların öğrencilerin üzerinde olumsuz etki bıraktığı" gerekçesine dayandırıldı. Özel dershaneler Birliği Derneği (ÖZDEBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü ise, "Öğrenciler kendilerini deneme fırsatı buluyordu. Gerekçe inandırıcı değil. Öğrenciler mağdur olur" görüşünü savundu.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgede, Özel Dershaneler Yönetmeliği'nin 30. maddesi gereğince özel dershanelerin bağlı bulunduğu dernekler tarafından MEB izniyle il veya ülke genelinde deneme sınavları yapıldığı anımsatıldı.

Genelgede, "Deneme sınavlarıyla ilgili olarak bakanlığımıza, sınavların kontrolsüz ve denetimsiz yapıldığı, velilere ek külfet getirdiği, her dernek tarafından ayrı ayrı yapılan sınavların çokluğunun öğrenciler üzerinde olumsuz etkiler bıraktığı hatta bakanlıktan izin alınmadan bile bu sınavların yapıldığı gibi bilgiler ulaşmıştır" denildi.

Dershanelerin bağlı oldukları dernekler tarafından 2005-2006 öğretim yılında ülke genelinde "ücretli veya ücretsiz olarak deneme sınavı yapılamayacağı"nın vurgulandığı genelgede, "Ancak, dershaneler kendi kayıtlı öğrencilerine, kendilerine ait binalarda ücretsiz olarak deneme sınavları yapabileceklerdir" denildi.

Dershaneler tepkili

Köprülü, ÖZDEBİR'in kurulduğu günden bu yana 20 yıldır ülke genelinde deneme sınavları yaptığını belirtirken, MEB'in yasak gerekçesini inandırıcı bulmadığını ifade etti. "ÖZDEBİR olarak yılda iki kez Türkiye çapında deneme sınavı yapıyorduk" diyen Köprülü, şöyle devam etti:

"Öğrenciler, ÖSYM'nin yaptığı ÖSS öncesinde kendilerini deniyordu. Bakanlık bunları yasakladı. Karar çok geç alındı, çünkü sınavın hazırlıklarına başlanmıştı. Sayın Çelik'in gerekçeleri arasında velilerin ücret yönünden sıkıntı çektikleri var. Sınav ücreti 5 YTL ve mecburiyet yok. İsteyen öğrenci katılıyor. Öğrenciler için olumsuz bir karar, çünkü bu hizmet öğrencilere veriliyor.
Türkiye genelinde kendilerini deneme imkânı buluyorlardı. Her yıl sınava 150 binden fazla öğrenci katılıyor. Sınavları dershane binasında, imkân yetmiyorsa il milli eğitim müdürlüklerinden izin alarak okullarda yapıyorduk."

kaynak.nethaber

saygılarımzla
 
Scudo

Said Ergöktaş

Forum Demirbaşı
Kayıt
15 Temmuz 2005
Mesaj
444
Tepki
197
Şehir
KAYSERİ - Hill Climb - XC
sadece dersaneler deil ben de tepkiliyim hele şu öss hazırlığında :boese157:
öğrenciler üzerinde ne tür bi olumsuz etki bırakabilir ki...
bu yasak kaldırılsın..