Scudo Sports

Otomatik vites bisiklet

behcetatinc

Forum Bağımlısı
Tepki
1.253
Mercedes'in yeni ürettiği bisiklet, pedala uygulanan güce göre kendisi vitesi ayarlıyor.Konfor olsun diye, hava karadığında otomatik devreye girmesini sağlayan sensöre sahip ön ve arka aydınlatma da eklemişler.

(link)

Bu linkte, çok ayrıntılı olmayan türkçe açıklama,

(link)

Bu linkte de ingilizce daha ayrıntılı açıklamalar ve resimler var.

Scudo
Adamlar yapmış be abi :) Kuş gibi, tam otomatik daha ne olsun. Mercedes...

Resimleri ve konuyu aramadan önce bir iki kişiden bu konuyu duymuştum.Fiyat olarak 2500 ve 4000 Euro diye söylendi.Ama ne kadar doğru bilemiyorum.

• Beğen
Tepkiler: huseyinsak
Selam,

Arkadaslar bisiklette otomatik vites bayagi uzun bir süredir var. Shimano yanlis hatirlamiyorsam 2002 yilinda ilk defa cikardi bunu, bir Nexus göbek üzerine kurulu bu elektronik sistem o zamandan beri de Smover adi altinda pazarliyor. Smover donanimli bisikletler sadece vitesi falan degil, ayni zamanda süspansiyonu da elektronik olarak sagliyorlar.

Pedala verilen güc elektronik olarak analiz edilip bisiklet tarafindan o durum icin en iyi vitese geciliyor. Kalkislarda kolay viteslere geciliyor, hizlandikca vites yükseltiyor bisiklet kendiliginden. Eger illâ ben kendim vites kullanacagim diyorsaniz bir "+ / -" dügmesi araciligi ile vites büyütüp kücültebiliyorsunuz.

Elektronik süspansiyon da bisikletin hizina göre sertlesip yumusuyor.

Pil ya da akü de gerekmiyor, cünkü bisiklette tekerleklerin dönmesi ile enerji üretilip depolaniyor.

Smover ama haliyle sportif bisikletlerde degil, gezi bisikletlerinde falan kullanilan bir sistem, mesela Giant'in Revive modeli, ki zamaninda sayfamizda tanitmistik, cok sahane bir bisiklet, Smover ile satilan bisikletlerden biri.

ve

Aynen Cuneyt'in dedigi gibi onumuzdeki senelerde Shimano bu ise cok daha yogun bir sekilde egilecek.. Amac sorun cikarmayan, vites konusunu dusunulecek bir olay halinden cikarip sadece pedal cevirmeye ve surusten zevk almaya odakli bisikletler gelistirmek. Shimano ancak bu sayede bisikletin daha da yayginlasacagina inaniyor..
Bir de otomatik olarak zemine bagli pedal ceviris gucunuze gore otomatik degisen vites sisteminin disinda bu sisteme sahip bisikletlerde Shimano gobekten dinamolu hazneler kullanarak enerjiyi oradan uretiyor. Yani bu sistem pedaldaki dirence gore ve zemine gore vites degistirirken yine tekerleklerin donmesi sayesinde elektrik ureten ve bu enerjiyi sahip oldugu bilgisayar yongasi sayesinde vites degistirme mekanizmasina ileten bir duzenek kurmus durumda.
Ayrica yine ayni hazneler ile uretilen enerjiyle beslenen on ve arka lambalari bulunuyor bu sisteme sahip bisikletlerin.
Isin hos tarafi hava karardiginda isik sistemi otomatik olarak devreye giriyor.
Yani bu bisikletin uzerine gectiginizde sadece pedal basiyorsunuz. Isterseniz yari otomatige gecerek Cuneyt'in soyledigi gibi + ve - tuslariyla vites degistirmek de mumkun.
Zaten su amortisorun zemine bagli calismasi dahi ayri bir olay..

Sistemin genel adi "Ecovision" ve vites sistemine de "power change mechanism" deniyor.

Bisikletin gelecegi burada... Tabii ki gezi bisikletleri icin...

sanırım shimano yeni dura ace lerdede elektronik bir sistem denemeye calısıyor

Dura Aceler'de değil ama Dura Ace seviyesinde böyle bir sistem deneniyormuş. ancakl önümüzdeki 2 yıl çıkmayacakmış daha.

merhaba bende 4 kademe göbekten vites yanaha bisiklet var buna nexus un otomatik kitini takacağım uyumsuzluk olurmu

Vay be! 11 sene önceki konu hort etmiş mesajları okuyunca duygulandım :) dura-ace di2'den falan bahşedilmiş.. Zaman su gibi akıyor gerçekten...

Bende linkler Niye bozuk diyordum 2006 daymış konu

Geri