Oruç tutan sigara tiryakilerine uyarı

BF Okuru

Üye
Tepki
11
İftarda henüz karın doymadan sık aralıklar içilen sigaranın kalp krizi riskini 10 kat artırdığı için ani ölümlere yol açabileceği bildirildi.
Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Ubeyd Korbey, bu riski, “Birkaç lokmadan sonra hemen sigara yakılıyor ve ard arda birkaç adet içiliyor. Vücutta hücreler gıda beklerken birden nikotin başta olmak üzere zehir yoğunluğu ile karşı karşıya kalıyor. Bu durumda kan pıhtılaşıyor ve kalp krizi riski artıyor” şeklinde açıkladı.
Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Ubeyd Korbey, sigaranın Türkiye’de yılda 100 binin üzerinde kişinin ölümüne, binlerce kişinin de özürlü olarak yaşamasına neden olduğunu söyledi.
“Yurtdışında yapılan bir araştırmada, bir paket sigaradaki zehrin tümünün enjekte edildiği bir at öldü. Sigaranın bir zehir kümesi olduğunu bu araştırma açıkça
ortaya koyuyor” diye konuşan Korbey, bu nedenle “vücuda yoğun zehir yüklemesinin” önlenmesi için Ramazan ayında oruç tutan tiryakilerin iftar vaktinde biraz sabırlı olması gerektiğini vurguladı.
Korbey, “Birkaç lokmadan sonra hemen sigara yakılıyor ve ard arda birkaç adet içiliyor. Vücutta hücreler gıda beklerken birden nikotin başta olmak üzere zehir yoğunluğu ile karşı karşıya kalıyor. Bu durumda kan pıhtılaşıyor ve kalp krizi riski artıyor. Konuyla ilgili yapılan bir araştırmaya göre, henüz karın doymadan sık aralıklarla içilen sigara, kalp krizi riskini 10 kat artırdığından ani ölümlere yol açabiliyor. Pasif içiciler de ise kalp krizi riski yüzde 25 artıyor” dedi.

BEYİN HÜCRELERİ ÖLÜYOR
Oksijen taşıması gereken hücrelerin bir anda zehir taşımaya başladığını dile getiren Korbey, “Bu yüzden beyin hücreleri başta olmak üzere çok sayıda hücre ölüyor. Vücutta ciddi anlamda zarar meydana geliyor. Oruç tutan tiryakiler, 55 yaşın altında görülen kalp ölümlerinin yüzde 80’ine sigaranın neden olduğunu unutmamalıdır”
dedi.
Korbey, Ramazan ayının sigara bırakma açısından tiryakiler için çok büyük fırsat olduğunu belirterek, “Bırakılamıyorsa bile en azından karın doyduktan en az 20 dakika sonra sigara içilmelidir. Özellikle ilk lokmanın ardından tiryakiler kendine hakim olmalıdır” diye konuştu.
:ci:

Scudo

Barbaros

Forum Demirbaşı
Tepki
193
Bol nefes çekin sigaradanki çabuk ölün hehe... İçmeyin şu mereti yaaaa :)

BF Okuru

Üye
Tepki
11
içmemek tabiki en iyisi...bazen kendimi aptal gibi hissediyorum ama fena alışmışız be barb...tiryakiyiz abeee:):)
:ci: :ci: :ci: :ci: :D :D

Tepki
2
sigara kullanan arkadaşlar için ;

Bisikletinizle çok uzun bir yolculuğa çıktınız. yolculuğunuzun sonunda artık bitkin bir halde pedal çevirirken kimi insanlar sizin gerek taşıdığınız yükten gerekse üzerinizdeki bitkinlik ifadesinden uzun bir yoldan geldiğinizi anlıyorlar. Genelde bu bakışlarındaki hayranlık ifadesi veya sözlü olarak tebrik edilmekten muhakkak gurur duyuyosunuzdur(sen salakmısın be olum bu kadar yol gidilir mi? diyenlerde vardır). Ne kadar uzağa giderseniz gidin güzel bir antreman programı ile çoğu insan sizin yaşadığınız duyguları paylaşabilir.
Bazen arkadaşlarla yaptığımız sohbetlerde yolculuklarımı ve resimlerimi gösteriyorum tebrik ediyorlar ve bu çok hoşuma gidiyor. sohbet esnasında sigara ikram ettiklerine kullanmadığımı değilde bıraktığımı söylüyorum. sigarayı nasıl bırakabildiğimi soruyorlar ve irademe hayran olurcasına bakışları bana herşeyden ama herşeyden daha çok gurur veriyor.
sigara kullanıpta bırakan insanlar sanırım bana hak vereceklerdir. ne kadar uzun yol gidersek gidelim mutlaka o yoldan, ya bizimle beraber geçen veya sonrasından geçecek insanlar olacaktır. ama inanın siz sigarayı bıraktığınızda sizinle beraber sigarayı bırakan kişi çok azdır. başarabilen ise azın daha da azıdır. işte gurur veren bence bu...!

Barbaros

Forum Demirbaşı
Tepki
193
Bu arada iftardan sonra millet üst üste sigarayı içiyor bütün gün içmedikleri geri geliyor.

Sigara bırakma konusuna gelince, çok iradeli olan arkadaaşlarım hariç genelde gördüklerimin hepsi bir zaman sonra tekrar başlıyorlar. Çok illet bir meretmiş bu

BF Okuru

Üye
Tepki
11
ya abicim ben de bırakmadım azalttım..günde bir paket içerken ramazanda 3 dala düşürdüm..inanın yani buna..ama bakıyorum nefesim bile değişti sanki 5 günde..gerçekten beter bir illet bu.:(

Salih Dinçer

Forum Bağımlısı
Tepki
691
Bisiklet
Sedona
Aman dikkat arkadaşlar! Zaten sporcu için sigara çok zararlı bir de oruç tutarken hayatımızdan olmayalım. Günlük su kaybımızı da tartılarak ölçelim. Doktora sordum 3 lt. tehlikeye yakın olmak demekmiş...

Tepki
66
Sigarayı bırakabilmek çok iyi fakat hiç başlamamak daha da iyi.

Hiç sigara içmemiş olan arkadaşlara;
Lütfen size tutulan paketleri hep geri çevirin yoksa hayat boyu sonuçlarına katlanmak zorunda kalırsınız.

ali bayrak

Daimi Üye
Tepki
162
Bisiklet
Whistle
iftardan 1-2 saat sonra verdiğini hiç birşey vermiyor ne yazık ki :(
bir hap var yurtdışından geliyor arkadaşımın amcası hapla bırakmıştı.
ramazan geçsin hap elime geçecek sizlerle de paylaşırım.aslında büyük bir yopic başlatsak bununla ilgili.beraber birşeyler yapmak daha güzel olur

Necati Günüç

Forum Bağımlısı
Tepki
571
kendimi bildim bileli içiyordum sigara normal bıraktım 8 ay içmedim geri başladım bırakanlar varsa aklına getirmesin arkadaşmızın dediği gibi uzun turlar yapsın . şimdi devlet desteği ile tekrar bıraktım kendi hastanelerinde özel hizmet veriyor .. CHAMPIX diye bir ha veriyorlar gerçekten çok yardımcı oluyor iradenize ne kadar güvenirseniz güvenn çevre içtikten sonra , bi yerden sonra film kopuyo banada ver bi cağra diyiveriyoruz :D ama bu hapı kullanmaya başladıktan sonra sigarayı içinize çekemiyorsunuz bile ben günde iki pakete yakın kullanırdım şimdi çok rahatım .. Hpın kutusu 180 tl devet rahat bi üç kutu veriyor böyle bi fırsat varken kaçırmak aptallık olur...

• Beğen
Tepkiler: Faruk ÇUBUKCU
Tepki
24
Günde bir paketten fazla içiyordum. Allahıma bin şükür iki aydır ağzıma sürmedim. iş dönüşü bizim sokağın başındaki yokuşu kanter ve tık nefes çıkarken geçen ay izmir içinde 100 km yol yaptım ciğerler banamısın demedi. iki ayda bu kadar fark edeceği aklımın ucuna gelmezdi.
Arkadaşlar lütfen bırakın HEM KENDİNİZ, HEM AİLENİZ, VARSA ÇOCUĞUNUZ ve DOĞA için bir güzellik yapın. faydasını mutlaka görürsünüz...

velespitto

Daimi Üye
Tepki
222
Bırakanları tebrik ediyorum bırakamayıp içmeye devam edenlere de inşallah bir gün bırakmak nasip olur diyorum. Şükürler olsun ne kendimde ne de ailemde içen var fakat çevremde gördüklerim yetiyor da artıyor bile. İçerisindeki nikotinden dolayı başlayan bırakamıyor aynı şekilde kahve ve kolada da var, bağımlılık çok kötü birşey en iyisi sağlam bir iradeye sahip olup hiç başlamamak. Umarım kullanan herkes bir gün olur kurtulur...

Salih Dinçer

Forum Bağımlısı
Tepki
691
Bisiklet
Sedona
Her ne kadar içmesek de de pasif içici olarak yaşamaya devam ediyoruz. Bazen beni yolda içenler bile çok rahatsız ediyor. Oysa açık hava ama öyle bir boğuyor ki...

Şu Ramazan aylarını fırsat bilip bırakmak mümkün; hatta bir taşla iki kuş vurup bir gün boyunca tükettiğiniz sigaranın değerini Afrika'ya yollamak:

AFRIKA yaz ve 5601'e gönder, bedeli 5 TL. (bir paket sigara, bir tabak yemek ve hatta 19 lt. damacana suyu parası)
Kaynak: (link)

• Beğen
Tepkiler: halid acar

halid acar

Forum Bağımlısı
Tepki
600
necatinin dediği gibi bırakmak isteyen arkadaşlar devletin çok güzel çalışmaları var ücretsiz. sadece sizin isteğiniz önemli.

• Beğen
Tepkiler: Necati Günüç

uğurcan gültekin

Daimi Üye
Tepki
269
önce istemek lazım. haplar felan bir yere kadar. iradesi kuvvetli olanlara duman arzusuna dur diyenlere ne mutlu.
selam ve dua ile

ali bayrak

Daimi Üye
Tepki
162
Bisiklet
Whistle
necati bey sağlık ocağından mı aldınız nereden aldınız konuyu biraz açarsanız sevinirim

Necati Günüç

Forum Bağımlısı
Tepki
571
@ali bayrak

Hocam devlet hastanelerinin aile hekimligi diyr bir birimi var ordan randevu aliyosunuz sonra zaten bi takim tahliller film kan ECG felan tamam :)

• Beğen
Tepkiler: ali bayrak