İftarda henüz karın doymadan sık aralıklar içilen sigaranın kalp krizi riskini 10 kat artırdığı için ani ölümlere yol açabileceği bildirildi.
Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Ubeyd Korbey, bu riski, “Birkaç lokmadan sonra hemen sigara yakılıyor ve ard arda birkaç adet içiliyor. Vücutta hücreler gıda beklerken birden nikotin başta olmak üzere zehir yoğunluğu ile karşı karşıya kalıyor. Bu durumda kan pıhtılaşıyor ve kalp krizi riski artıyor” şeklinde açıkladı.
Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Ubeyd Korbey, sigaranın Türkiye’de yılda 100 binin üzerinde kişinin ölümüne, binlerce kişinin de özürlü olarak yaşamasına neden olduğunu söyledi.
“Yurtdışında yapılan bir araştırmada, bir paket sigaradaki zehrin tümünün enjekte edildiği bir at öldü. Sigaranın bir zehir kümesi olduğunu bu araştırma açıkça
ortaya koyuyor” diye konuşan Korbey, bu nedenle “vücuda yoğun zehir yüklemesinin” önlenmesi için Ramazan ayında oruç tutan tiryakilerin iftar vaktinde biraz sabırlı olması gerektiğini vurguladı.
Korbey, “Birkaç lokmadan sonra hemen sigara yakılıyor ve ard arda birkaç adet içiliyor. Vücutta hücreler gıda beklerken birden nikotin başta olmak üzere zehir yoğunluğu ile karşı karşıya kalıyor. Bu durumda kan pıhtılaşıyor ve kalp krizi riski artıyor. Konuyla ilgili yapılan bir araştırmaya göre, henüz karın doymadan sık aralıklarla içilen sigara, kalp krizi riskini 10 kat artırdığından ani ölümlere yol açabiliyor. Pasif içiciler de ise kalp krizi riski yüzde 25 artıyor” dedi.
BEYİN HÜCRELERİ ÖLÜYOR
Oksijen taşıması gereken hücrelerin bir anda zehir taşımaya başladığını dile getiren Korbey, “Bu yüzden beyin hücreleri başta olmak üzere çok sayıda hücre ölüyor. Vücutta ciddi anlamda zarar meydana geliyor. Oruç tutan tiryakiler, 55 yaşın altında görülen kalp ölümlerinin yüzde 80’ine sigaranın neden olduğunu unutmamalıdır”
dedi.
Korbey, Ramazan ayının sigara bırakma açısından tiryakiler için çok büyük fırsat olduğunu belirterek, “Bırakılamıyorsa bile en azından karın doyduktan en az 20 dakika sonra sigara içilmelidir. Özellikle ilk lokmanın ardından tiryakiler kendine hakim olmalıdır” diye konuştu.
:ci:
Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Ubeyd Korbey, bu riski, “Birkaç lokmadan sonra hemen sigara yakılıyor ve ard arda birkaç adet içiliyor. Vücutta hücreler gıda beklerken birden nikotin başta olmak üzere zehir yoğunluğu ile karşı karşıya kalıyor. Bu durumda kan pıhtılaşıyor ve kalp krizi riski artıyor” şeklinde açıkladı.
Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Ubeyd Korbey, sigaranın Türkiye’de yılda 100 binin üzerinde kişinin ölümüne, binlerce kişinin de özürlü olarak yaşamasına neden olduğunu söyledi.
“Yurtdışında yapılan bir araştırmada, bir paket sigaradaki zehrin tümünün enjekte edildiği bir at öldü. Sigaranın bir zehir kümesi olduğunu bu araştırma açıkça
ortaya koyuyor” diye konuşan Korbey, bu nedenle “vücuda yoğun zehir yüklemesinin” önlenmesi için Ramazan ayında oruç tutan tiryakilerin iftar vaktinde biraz sabırlı olması gerektiğini vurguladı.
Korbey, “Birkaç lokmadan sonra hemen sigara yakılıyor ve ard arda birkaç adet içiliyor. Vücutta hücreler gıda beklerken birden nikotin başta olmak üzere zehir yoğunluğu ile karşı karşıya kalıyor. Bu durumda kan pıhtılaşıyor ve kalp krizi riski artıyor. Konuyla ilgili yapılan bir araştırmaya göre, henüz karın doymadan sık aralıklarla içilen sigara, kalp krizi riskini 10 kat artırdığından ani ölümlere yol açabiliyor. Pasif içiciler de ise kalp krizi riski yüzde 25 artıyor” dedi.
BEYİN HÜCRELERİ ÖLÜYOR
Oksijen taşıması gereken hücrelerin bir anda zehir taşımaya başladığını dile getiren Korbey, “Bu yüzden beyin hücreleri başta olmak üzere çok sayıda hücre ölüyor. Vücutta ciddi anlamda zarar meydana geliyor. Oruç tutan tiryakiler, 55 yaşın altında görülen kalp ölümlerinin yüzde 80’ine sigaranın neden olduğunu unutmamalıdır”
dedi.
Korbey, Ramazan ayının sigara bırakma açısından tiryakiler için çok büyük fırsat olduğunu belirterek, “Bırakılamıyorsa bile en azından karın doyduktan en az 20 dakika sonra sigara içilmelidir. Özellikle ilk lokmanın ardından tiryakiler kendine hakim olmalıdır” diye konuştu.
:ci: