@inndream İneboludan başlarsanız Ayancık'a kadar testere gibi bir in bir çık gidersiniz.Zor ama mükemmel manzaralar eşliğinde gidersiniz.Yol kalitesi düşüktür.Ayancık'a gelmeden bir 30 km dağlara sarar hayli rampa çıkarsınız.Sinoptan çıkarsanız zaten yol yeni.Sahil yolu açıldı.Ben sahil yolu açılmadan önce geçmiştim Gerzeden sonra hayli rampa tırmanmış ve inanılmaz bir yağmura yakalanmıştım.Dediğim gibi şimdi sahil yolu var ve samsuna kadar sorun yok.Samsundan sonrasını anlatmaya gerek yok zaten Çarşamba ovasını geçer Terme Ünye Fatsa üzerinden 150 km ile Ordu'ya varırsınız.Yalnız,Bolaman perşembe arası tüneller var.Bu tünellerden biri şu an türkiyenin en uzun tüneli.Sanırım üç beş tane daha var o yolda,saymadım.Elbette bu tünellerin bisiklet için ne kadar tehlikeli olduğunu söylemeye gerek yok.Alternatifi var,tünellere girmez 20-25 km ekstra giderek,bolaman Aziziye üzerinden burunu dolaşır Ordu'ya varırsınız.Ordu Giresun kolay,Giresundan sonra Tireboluda yine tüneller var;ben trabzon yönünden geldiğim için tireboluya girmedim ve mecburen tünele girdim.Vaktinde E 70 den çıkıp tireboluya girilebiliyorsa tünellere girmeden Görele,Vakfıkebir,Akçaabat,Trabzon...Sorun yok.
Ordu öğretmen evi iyi ama sivrisinekleri semiz'dir.Görele öğretmenevi fena değil,Vakfıkebir Öğretmenevi ise mükemmeldir.Memur olmadan da vatandaşa açıktır,fiyat uygundur.Trabzo'u bisiklet elinizde geçmenizi tavsiye ederim,sebebini ise trabzon'dan rizeye giderken anlarsınız.Ya da hafta içi sabah 06.00 sularında geçin.Benimle kedinin fareyle oynadığı gibi oynamışlardı.
Trabzon Maçka yolunu izleyerek Sümela manastırı görülebilir.Elbette manastıra ulaşmak için hayli tırmanmak gerek,tercih sizin.
Ramazanda Uzungöl arap turistlerle doludur.Son derece pahalı bir yer olup,doğru dürüst karnınızı doyuracak bir yer de yoktur.Bolca paragöz'ün üşüşüp evrimleştiği ucubik bir yer.Fotoğraflardaki manzara biraz aldatıcı olabilir.
Ayder için aynısını söyleyemem.Ayder'de pek çok alternatif var,kalınacak ve yemek yiyecek yerler anlamında yani.Süper lüks oteller de var,gündelik ucuz pansiyonlar da.Hele hele daha yukarılarda,yani milli parka doğru manzara da insanlık da 1350 rakıma göre çok daha temiz.
Size tavsiyem,yük çanta çadır ne varsa Ardeşen ya da Pazar'da bırakın ve Ayder'e hafif bir bisikletle çıkın.Deniz seviyesinden 1350 m'ye çıkacaksınız 40 km.Bu ortalama % 3.25 demek.Yüklü bir bisiklet için az değil,hafif bir bisiklet için de çok değil.En azından fırtına vadisi boyunca bir çok yerde durmak,fotoğraf çekmek,beslenmek ve dinlenmek isteyeceksiniz.İşkence çekmeye gerek yok.Neticede Batum'a kadar gideceksiniz,biraz ayaklarda derman kalsın