Online alışveriş sahteciliğine karşı alınması gereken önlemler

mehmetsunu

Kaldato ile sohbeti kestim.
Kayıt
28 Eylül 2011
Mesaj
5.665
Tepki
13.462
Şehir
kayseri
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Anam anam anam internet sahteciliği gırla gidiyor, yakın zamanda ajanslardan geçen habere göre bir milyon KK nin bilgileri işportaya düşmüş. KK bilgileri mahmutpaşadaki gibi gel gel gel vatandaş ucuzluğa gel, bedavaya kart bilgileri diye satışa çıkmış görünüyor. Hırsızlığın en risksiz yolunu bulmuşlar fiziki olarak bir çaba sarfetmen gerekmiyor, internet ve telefon hatları üzerinden cıııızzzzzzttt. Kendimce bir kaç madde oluşturdum bilenler bilmeyenlerle bilgilerini paylaşabilir ve bu tür sahtekarlıklara karşı önlemimizi alırız.
1-Öncelikle güvenli alışveriş diye birşey olmadığını bilmemiz gerekiyor. yani en son merlinden alışveriş yapmıştım. Sanırım merlinin güvensiz bir site olduğunu kimse ileri süremez. Yine alışverişi güvenlik duvarları son derece yüksek bilgisayarlar üzerinden yaptım. Ama bir yolunu buluyorlar sahtekarlar. Bazen firma içinden bu bilgileri para karşılığında sızdıranlar oluyormuş.
2-Online alışveriş yapacağınız bilgisayarın güvenilir olup olmadığını iyi araştırın, güvenlik protokolleri yerine getirilmiş bir bağlantı üzerinden alışveriş yapın. İnternetkafeler gibi toplu kullanım olan bağlantılar sorunlu olabilir.
3-Kart ve şifre bilgilerini herhangibir yerde bulundurmayın. Kullanımdan sonra silin yazılı olarak saklamayın.
4-Alışverişlerde sanal kart kullanın, asıl kartı online alışverişe kapatın.
5-Hesap özeti bilgilerini her ay kontrol edin. Şüpheli alışverişleri bildirin. İtiraz süresi 120 gün süreyi geçirmeyin.
6-3D secüre şüpheli alışveriş yapılmış ise hak iddia etmeniz güçleşiyor. banka tamam kredi kartı bilgilerin çalınmış olabilir ama telefonunudamı çaldırdın diyor. Bu nedenle telefonunuzu orta yere bırakmayın, casus yazılım yüklenebilir vesaire. haberleşme güvenliğine dikkat edin.
7-Bilmediğiniz yerden gelen şu an bankadayım kredi başvuruma ait şifre bilgisi yanlışlıkla sizin telefona gelmiş sizlerden ricam bana şifreyi söylermisiniz mealindeki aramalara boş bulunupta cevap vermeyin. Hatta banka telefonlarının bile bu minvalde klonlandığını unutmayın.
8-Şüpheli e-postaları açmayın.
9-Kartınızı ve kart bilgilerinizi güvenmediğiniz kişilerle paylaşmayın. Mesela sigorta şirketleri gibi.
10- Kartınızı hesap ödeme adına vermeyin, ödemeyi pos cihazında şifre girerek doğrudan siz yapın.
11-Kart bilgilerinizi alışveriş sonrası silmeyip saklayan firmalarla ilişiği kesin.
12-Bankada kayıtlı iletişim bilgilerinizi güncelleyin. Mümkün olduğu kadar tek telefon üzerinden iletişime geçin. Güncel olmayan telefon kayıtlarını sildirin.
13-Atm lerdeki şüpheli durumları bildirin, kartınız çalınmış veya kaybolmuşsa 24 saat geçmeden bankaya bildirin. Harcamaların 150 tl sinden sorumlu oluyorsunuz.
14-Banka ile çözemediğiniz meseleleri BDDK, tüketici hakem heyeti, Visa ve master kart üzerinden de çözüleceğini unutmayın.

Valla ben forumdaşlık görevimi yerine getirdim. Başımdan geçenlerden hareket ederek kendimce ne yapılıp yapılmaması noktasında fikirlerimi paylaştım. Bankacılık uzmanı değilim. Ha meseleyi ipleyip iplememeniz tamamen size kalmış. Sonra vay efendim bu konulardan hiç haberdar edilmedim, vay efendim insan bir uyarırdı demeyinde.
 
Scudo

avcioglu

Daimi Üye
Kayıt
23 Ağustos 2017
Mesaj
295
Tepki
466
Yaş
44
Şehir
istanbul
Bisiklet
b'Twin
Birşey de ben ekleyim, ATM'yi kullanırken mümkün mertebe kart/şifre kullanmayın, bankanın cep telefonu uygulaması ile ATM'ye şifre veya kart girmeden işinizi halletmeye çalışın. Artık uygulama ile ekrandaki karekodu okutarak veya bluetooth ile ATM'yle iletişime geçebliyorsunuz. Böylece meraklı gözler şifrenizi göremez veya kartınızı değişik aparatlarla kopyalayamazlar.