Scudo Sports

Önde Ve Arkada Farklı Lastik Kullanma Modası?

Awacs7n

Forum Bağımlısı
Tepki
1.016
Başlangıç
2013—14
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Dağ bisikleti modellerinde gittikçe artmaya başladı bu durum, farklı kalınlıktaki lastiklerin kullanımı da söylediklerime dahil.

Bunun bir getirisini ya da götürüsünü bilen birileri var mı forumda? Genellikle lastiğin üzerindeki yazılar farklı olunca bisiklet toplama gibi duruyor. Farklı model lastik kullanımını ilk specialized'de görmüştüm, farklı kalınlıktaki lastik kullanımı ise bazı markalarda vardı zaten. Belki ağırlığın daha az olduğu ön lastiği kalın kullanmak olumlu birkaç şey getirebilir, kalın lastik daha az hava basıncı demek. Arka lastikte hava basıncı hızı daha fazla etkiliyor, ön lastiğe daha az binen ağırlık getirisinden faydalanılıp lastiği kalınlaştırarak daha düşük basınca inilebilir ki bu da daha iyi bir kavrama anlamına geliyor. Bayağı dahalı bir cümle oldu, var mı daha fazla fikri olan?

• Beğen
Tepkiler: Ali Eren
Scudo
Motorsiklet ya da arabalarda, arabalarda 4x4 ya da arkadan itişli ve güçlü modellerde çekiş lastiklerinin daha kalın olması durumu var. Bisiklette ön teker ile arka tekerin faklı olması aklıma bir kaç durum getiriyor,

Mtb için, arka kalın ön ince olması durumunda çamur toprak ya da gevşek zeminlerde arka lastiğin daha fazla yük alıyor olması ve dişlerinin de yüzeye uygun olması durumunda ön tekerin daha ince oluşu daha hareketli olmasını sağlar gibi geliyor.

Mtb için ön teker kalın arka teker ince oluşu, ön tarafın hantallaşması gibi geliyor.

Yol bisikletinde lastiklerin ön arka fark etmeksizin farklı olması kafama yatmadı.

Aslında her bir örnekteki farklılıklar da üç aşağı beş yukarı aynı sebepten dolayı kafama yatmıyor. Lastiklerin yüzeye temas eden kısımlarının farklı kalınlıkta olması + et kalınlığının da buna dayanarak belki biraz farklı olması + lastiklerin virajlarda, engebelerde, çukurlara ya da değişken sık etkilere karşı vereceği reaksiyonların birbirinden farklı olacak olması bana göre her birinin farklı tepkiler vermesine yol açarak rijit seyre engel olacaktır. Belki mtb de çok belli olmaz bu durum, çok sınırda kullananlar bunu hissedebilir ama yol bisikletinde çok net hissedileceğini düşünüyorum.

Bence ön ve arka tekerler aynı olmalı. Hava basınçları farklı olabilir tabi. Bindirilen yüke göre...

• Beğen
Yol bisikletinde lastiklerin ön arka fark etmeksizin farklı olması kafama yatmadı.
Önde 28mm Pzero Velo, arkada 23mm Schwalbe durano kullanıyorum. Bir zararını görmedim. Yuvarlanıp gidiyorlar işte.
Tek nedeni arka maşaya 28mm takamıyor olmam :( Almış bulundum.

• Beğen
Önde 28mm Pzero Velo, arkada 23mm Schwalbe durano kullanıyorum. Bir zararını görmedim. Yuvarlanıp gidiyorlar işte.
Tek nedeni arka maşaya 28mm takamıyor olmam :( Almış bulundum.
Ben de takmıyorum 28mm arkaya.

Trainer bike da önce 35 arkada 25 var. Bir denemelik çıkacağım bir ara sırf meraktan 🙂

Ramazan Bayramına yakın arka lastik çatladı, yenisini sipariş ettim ama bayramda kargo kapalı olunca 1 haftayı önceki çift lastiğin diş durumu nispeten iyi olan ön tekerde kullanılmış lastiği ile geçirmiştim ölçüler aynı fakat markalar farklıydı (ön Anlas arka Meghna ikisi de 700x38), yeni lastiği aynı markadan sipariş etmiştim 😂

Fakirliğin gözü kör olsun . Sadece arka lastiğe para yetiyor aynı lastik bulamayınca farklı oluyor. Böyle yapanlar olabilir.

Ön ve arkanın tutuş karakteri aynı olmalı diyorum . Ön lastik çok iyi tutunurken yola arka lastik kayıyorsa bisiklet drift kralı olarak anılabilirsiniz veya yan yatırmış virajı dönerken arka lastik kayınca yerde bulursunuz kendinizi.

Temelde ölçüler ve tutuş kalitesi aynı olursa sorun olmaz

Yüksek güçlü taşıtlarda gücün uygulandığı teker genelde daha kalın oluyor, gücü yere aktarmak zorunda haliyle sürtünme alanını büyütüyorsun. İnsan kaç hp aktarabilecek ki bisiklet lastiğine de tutunamasın, en fazla zemin bozukluğundan dolayı lastik tutunamama yaşıyor ya da fren anlarında ve virajlarda onda da ön ve arkanın farklı olmasının avantajını bulamadım düşünerek. :) Bilimsel açıklama gelirse okumak için yorum yazayım, takip.

Geri