Scudo Sports

ön vites arttırıcı söktüm takamıyorum

salcano

Aktif Üye
Tepki
24
Bisiklet
Salcano
zincir ön arttırcı çarpıyordu bende hafiften azcık oynatayım dedim.yanlışlık hepten söktüm.şimdiyse yerine takamıyorum.yardım ederseniz çok sevinirim.

Scudo
1- Vites telini tam bosalt.(teli aktaricidan ayir)
2- Zinciri ayna disliden cikar ki aktariciyi elinle hareket ettirebilesin.
3- Aktariciyi gidis istikametine paralel bir sekilde ve en büyük ayna disli hizasina gelecek sekilde disariya cektiginde, aktaricinin kavisini (Aktaricin dis tarafindaki) en büyük dislinin 2-3 mm. yukarisinda duracak sekilde vidala!

• Beğen
Tepkiler: seljuk11
@ferhat köse

Selam Ferhat

Pro-Set hizalama bloğu nedir ? Montajdakullanılan bir markalama aparatımı ? Eğer öyle ise nereden bulunur ?

@AYDIN DİRİCANLI
Onun yerine cevap:
(link)

• Beğen
Tepkiler: Ferhat Köse
@AYDIN DİRİCANLI

İhtiyar abime teşekkürler gerekli link yazılmış.Ben şu eklemeyi yapayım sıfır aldıgınızda aktarıcıyı üstünde gelir genelde sarı renktedir.Ben evde tutuyorum lazım olur diye bir tane ama şimdiye kadar kullandın mı derseniz hayır kullanmadım çok elzem de değil kısacası.
Aktarıcının montajında dikkat edilmesi gereken 2 önemli husus var birincisi zinciz klavuzunun büyük dişliden 3-5 mm yüksek olması ikinci olay zincir klavuzu ile aynakol dişlisinin paralel olması buna dikkat ederek montajı yaptıktan sonra vites ayarı çok daha kolay ve rahat yerli yerine oturacaktır....

@ferhat köse

ferhat bey gerekli açıklamaları elimden geldiğince yaptım.herşey iyi ama.
aynakolu üst dişliye takdığım zaman arka ruble 8.dişlideyken zincir zincir klavuzuna çarpıyor.
diğer sistemlerde sorun sadece arka rubleden 8.dişliye geçince çarpma oluyor.
bu konudada yardım ederseniz çok sevineceğim

not:SHIMANO 2300 ÖN AKTARICI modeline sahibim

@salcano

Öncelikle size şunu söyleyeyim ben 8 den 1 den anlamıyorum :) uzun yıllardır kullandığım vites kollarının hiçbirinde rakam bulunmuyor :) o yüzden hangisi 8 hangisi 1 unuttum :) kusuruma bakmayın .Fakat sorununuzu anladığımı düşünüyorum aktarıcınızın yeri ile ilgili değil(yukarıda yazılanlara uygun taktıgınızı düşünerek)

Aktarıcıyı monte ettikten sonra üzerindeki L-H ayar civatalarından aktarıcınızın en alt ve en üst noktada çalışma aralığını bu civatalar ile belirlersiniz.Ondan sonra vites telini takıp tel gerginliği ile ayar işlemi biter .Sizin anlattıgınıza göre üst noktada çalışma mesafesi biraz dar kalmış o kısmı biraz genişletip vites telini de biraz germeniz gerekiyor diye anladım ama görsel olarak bir fotoğraf ile problemi gösterirseniz daha faydalı bilgi yazabilirim....Tam ayar bilgisi için ilk mesajımdaki verdiğim linkteki konuyu da bir incelemenizde fayda var.

çok eski bir konuyu hortlatacağım ama yeni konu başlatmak istemedim.

Bende bugün evde atıl duran eski bir bisiklete ön -arka vites değiştiriciyi değiştireceğim. shimanonon teknik kitabından ve forumdan okuduklarıma göre montaj ve ayar kısmını anladım gibi.

Tek kalan vites teslini nasıl ayarlıyorum yani vites telinin gerginliğini?

Mesela bu konudaki gibi ön vitesi aynadaki en büyük disli ile arasında 3-5 mm kalacak kadar ve dişliye paralel olacak şekilde monte ettikten sonra telin gerginliği ne olacak ?

Monte ettikten sonra vitesi en kucuk aynakol dislisine alin. Arka vitesi en buyuk ruble dislisine alin. Teli elinizle gerin cok hafif gevsek kalsin. On vitesin alt limit ayarini yapin. Daha sonra on vitesi en buyuk disli, arka vitesi en kucuk disliye alin ust limit ayarini yapin. Bu sirada gecme sorunu veya surtme olursa vites kolu uzerindeki vidadan ince ayar yaparak dogruyu bulursunuz.
Olmazsa ilk basa donun teli bir parca daha gergin hale getirip oyle baslayin...

Teşekkür ederim ,
Peki önce arka vitesi mi yapayım? bir sıralama var mı?
birde arka vitesin telini nasıl ayarlayacağım?

@E.kahya

On vitesi ayarlarken arka vites ayarsizda olabilir. Onemli olan zincirin dogru dislide durmasi.
Arka vites ayarlarkende ayni durum soz konusu. İstediginizden baslayin yani.
Arka vites ayarlarkende zinciri en kucuk disliye alin. Teli elinizle gerin. Alt limit ayarini yapin. Buyuk disliye attikca zincir daha da gerilecegi icin teli cok kasmayin en basta. Cok hafif gevsek kalsin. İlk vites atip disli yukselttiginizde atmiyorsa biraz daha gerip yeniden baslayin. Arka viteste 2 sekilde ince ayar yapabilirsiniz. Ince ayar vidalarinin birisi vites kolu uzerindeki ayar vidasidir. Digeri ise Telin arka attiriciya girdigi noktadaki vidadir. Vites degistirirken zincirin gecis veya sikirtiyla surtunmesine gore bu iki vidadan ince ayar yaparak idealini bulmaya calisin.

Teşekkür ederim şimdi sipariş veriyorum. giriş seviye (tourney vs) bir arka bir de ön değiştirici yarın inşallah deneyeceğim.

Merhaba dostlar. Dün ön aktariciyi gevsetirken yerinden kaydi ayar tutturamiyorum. Arkada dislidr aktaricida sorun yokken önün ayari gidince arkada da bi bozukluk oldu 1. Vitese gecmiyor 2 de kaliyor. Sebebi nedir ve nasil ayar yapabilirim

Merhaba dostlar. Dün ön aktariciyi gevsetirken yerinden kaydi ayar tutturamiyorum. Arkada dislidr aktaricida sorun yokken önün ayari gidince arkada da bi bozukluk oldu 1. Vitese gecmiyor 2 de kaliyor. Sebebi nedir ve nasil ayar yapabilirim

İki şeye dikkat edilmesi lazım:
1. Attırıcı, büyük dişliden 1-3 mm yukarıda olmalı.
2. Attırıcının dış yüzeyi büyük dişliye paralel olmalı (haliyle diğer dişlilere de paralel olur ama büyük dişliye bakıp hizalamak daha kolay)
Bunlardan emin olduktan sonra baştan ön ve arka vites ayarı yapılmalı

Bu kılavuzun 32. sayfasından itibaren şekillerle açıklanmış olarak bu konu anlatılıyor: (link)
Youtube'da epey video var ama bazılarında hata ve eksiklikler olduğundan Shimano kılavuzlarında anlatılan yöntemi aşağıda özetliyorum. Künyenizde Mosso Şehir-Tur yazdığı için ona göre yöntemi yazdım. Yol bisikletinde işlemler biraz değişiyor, trim olayı da var. Bisikletiniz trekking değil de yol bisikletiyse değişen aşamaları ayrıca yazarım.
  1. Zinciri önde en küçük, arkada en büyük dişliye alın
  2. Vites telini boşaltın
  3. Attırıcıyı kadroyu hafif tutacak şekilde (sadece bıraktığınız yerde duracak kadar) gevşetin
  4. Yandan bakıp attırıcının alt kenarını büyük dişliden 1-3 mm yukarıda olacak şekilde ayarlayın. Attırıcının üstündeki yarı şeffaf kırmızı etiket duruyorsa, onun üstündeki dişli resmiyle dişlileri aynı hizaya getirmek ideal ölçü olur.
  5. Attırıcı yeni geldiğinde arada ayarlama takozu olur, attırıcının dış kenarının hizasını dişliye hizalamaya yardımcı olur. O takoz duruyorsa ve yerine takabiliyorsanız takarak, yoksa limit vidalarıyla attırıcıyı büyük dişliye yaklaştırın. Attırıcının dış kenarı dişlinin hizasına kadar geldiyse cetvel ya da alyan anahtarı gibi bir aletle kontrol ederek paralel olduğundan emin olun. Birbirlerinden uzak kaldılarsa araya uygun kalınlıkta alyan anahtarı sokup paralelliği kontrol edebilirsiniz.
  6. Attırıcının kadroya sabitleme vidasını tamamen sıkın.
  7. Zincir önde en küçük, arkada en büyük dişlideyken L vidasını kullanarak zincir ve zincir kılavuzunun iç yüzeyi arasında yarım mm kadar boşluk kalacak şekilde ayarlayın.
  8. Vites telini elle mümkün olduğunca gererek sıkıştırın. Pense gibi bir aletle çekerek zorlamayın. Bolluk kalmayacak şekilde tatlı bir gerginlikte olması yeterli.
  9. Zincir arkada hala en büyük dişlideyken vites kolunu kullanarak zinciri öndeki en büyük dişliye alın
  10. Zincir kılavuzunun iç plakasıyla zincir arasındaki boşluk yarım mm kadar olacak şekilde vites kolu üstündeki gerginlik vidasını kullanarak ayar yapın.
  11. Arka vites koluyla zinciri en küçük arka dişliye alın
  12. H vidasını kullanarak zincir kılavuzunun dış kenarıyla zincir arasında yarım mm kadar boşluk kalacak şekilde ayar yapın
  13. Arka vites ayarını kontrol edin, gerekiyorsa yapın.
Tüm ayarlar yapıldıktan sonra,
  • Zincir dışa (koruyucu kapak/pedal kolu tarafına) düşerse L vidasıyla attırıcıyı biraz içe çekmek lazım.
  • Küçük dişliden büyük dişliye zor geçiyorsa kablo gerginliği azdır, biraz germek lazım. Bu işe yaramıyorsa üst ayar vidasını saat yönünün tersine çevirip telin daha fazla hareket ettirebilmesine izin vermek lazım.
  • Büyük dişliden küçük dişliye zor geçiyorsa L vidasıyla attırıcıyı çok az içeri almak lazım. Bu işe yaramıyorsa kabloyu çok az gevşetmek lazım.
  • Zincir içe (göbek tarafına) düşerse L vidasıyla attırıcıyı biraz dışa çekmek lazım.

Son düzenleme:
Cok aciklayici olmus emeginize saglik cok tesekkurler. Peki bir sey daha soracagim arttirici uzerindeki h ve l ince ayar vidalari en basta nasil olsun tak gevseteyim mi

Cok aciklayici olmus emeginize saglik cok tesekkurler. Peki bir sey daha soracagim arttirici uzerindeki h ve l ince ayar vidalari en basta nasil olsun tak gevseteyim mi

İlk takarken gevşek olsun ama hizalama için sıkmak gerekecek zaten. Yine de en gevşek halinden başlamakta fayda var.

• Beğen
Tepkiler: suyunsesi
Cok sagoluk cok tesekkür ederim bugun bi yapmaya calisacagim. Kusura bakmayin ben igdirda ogretmenim burda da düzgun isin ehli bi bisikletci yok. O yüzden çözümü burda aradim

Merhaba benim 21 vites bir bisikletin var ön aktariyiciyi takmak için zincirini çıkarmam lazım yoksa aktaricidan bir parçamı cikariyor

• Beğen
Tepkiler: nhtpkl
Merhaba benim 21 vites bir bisikletin var ön aktariyiciyi takmak için zincirini çıkarmam lazım yoksa aktaricidan bir parçamı cikariyor
Şahsi görüşüm kendi imkanın ile yapacaksan zinciri iyice sağlam bir şekilde taktığından emin ol. kolay gelsin

Geri