ön far seçimi

S26

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Şubat 2007
Mesaj
2.741
Tepki
1.453
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Amoeba
arkadaşlar merhaba;

ön far için hepimizin dertleri başlıca aydınlatma ve şarj süresi. öncelikle bunları gözönüne alarak internette ürünleri inceliyorum. şarj süresi hakkında hep bişeyler yazıyor ama görüş mesafesi hakkında bilgi verilmiyor. çok parlak, ekonomik, kaliteli gibi açıklamalarla yetiniliyor.

benim bisiklette gidona takılmış bir kafa lambası var. bu, 12 adet beyaz neon ledli bir far. 4'lü ve 12'li aydınlatma seçeneği var. pili çok dayanıyor, trafikte de kendini oldukça iyi farkettiriyor. ancak önümü çok iyi göstermiyor. bazı yazılarda okuduğum gibi aynen: 3 boyut olayı yok, çukurları falan seçemiyorum. onu bırak, 5-10 m falan aydınlatıyor en fazla, hız da yapılmıyor. bu nedenle daha iyi aydınlatan güzel bir far arıyorum. gece yolculuğunu çok severim de:D

bildiğiniz/kullandığınız farlardan resimli örnekler vermeniz mümkün müdür? yani yanlış anlamayın; farın resmini değil, gece nasıl aydınlattığını merak ediyorum. buna göre seçim yapmaya çalışacağım. tabi bu arada bir yazıda bir fardan bahsetmişler... ortalığı gündüz gibi yapıyormuş ama 450$ mı neymiş... fara bukadar verirsem batarım, daha uygun far seçeneklerinizi bekliyorum...
 
  • Beğen
Tepkiler: Ginger Fergus
Scudo

OzgurIskin

Daimi Üye
Kayıt
6 Haziran 2006
Mesaj
297
Tepki
215
Şehir
Istanbul
Ledlerin aydınlatma gücü sınırlıdır, genelde görmek için degil görülmek için kullanılırlar. Onun dışında ömürleri çok uzun oluyo. (Google'da şöyle bişi buldum: (link))

(link) üst düzey farların gece nasıl aydınlattıgına dair bi site var. Ben Sigma Sport Mirage Evo Pro kullanıyorum. Istanbul'da gece dışarı çıkmıyorum ama yazın gece 3'de bile bindigim oldu pek çok defa. Bu farın aydınlatması, yukardaki far testinde '4w spelu' ile ''3w otto 8' arasında bi yerde. Açılı bi aydınlatma yapamıyo, bu sebepten hızlı girilen virajlarda viraj içini göremiyosun. İlk defa geçilen yollarda sorun yaratacaktır, onun dışında fena degil. 4 saat civarı aydınlatma saglayabiliyo, pil bitimine yakın tepesinde yeşil ışık yanıyo. 30 dakka daha kullanılabilir demek bu..
(link)

Diger üst düzey ürünler türkiye'de satılmıyo. Ayrıca pek çogunun matara büyüklügünde aküleri oldugundan bayaa bi agırlık yapacaklardır. (Deli aydınlatıyolar orası ayrı, bkz: yukardaki test..)

Onun dışında uygun uzunlukta bi uzatma kablosuyla (10km civarı :D) yandaki fotodaki gibi tüm mahalleyi aydınlatabilecek bi sistem kurabilirsiniz, hem kafanız ne tarafa bakıyosa orayı aydınlatıyo :p
 

Ginger Fergus

Aktif Üye
Kayıt
3 Şubat 2007
Mesaj
188
Tepki
65
Ben bugün eşime sevgililer günü için bir ön far ve arka reflektör seti hediye aldım.. cateye marka hl-500 II ( ön far ) ve TL-LD 500-R ( arka reflektör ) internettende araştırdım ve hem yolda hemde karanlık odada denedim az önce.. bence ihtiyacı yeterince karşılayacak ve çok da pahalı olmayan bir ürün.. arka reflektörde 3 adet led var ve hem fasılalı hemde devamlı yanıyo...( 2 pille 50 -100 saat arası ) çok uzaktan dahi farkediliyor... far ise halogen lambalı 2.4 w gücünde... geniş bir aydınlatma açısı var.. ve yolda gayet iyi görüş sunuyo.. 4 tane AA pille çalışıyo .. ve netten öğrendiğime göre iyi pillerle yaklaşık 4 saate kadar dayanıyor... çok uzun bir süre değil ama iyi bir aydınlatma ve bu fiyata çok da fazla seçenek yok.... yapım kalitesi gayet iyi ve şık compact bişey...çok maliyetli olmayan ama kısa sürede olsa iyi aydınlatma isterseniz tavsiye ederim..Led lambalar hakkındada çok araştırdım ama malesef pek çoğu yol aydınlatması değil farkedilebilirlik sunuyor..
 
  • Beğen
Tepkiler: deniz yenidoğan

Fatih Buzgan

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Ekim 2004
Mesaj
2.562
Tepki
3.085
Şehir
İzmir
Türkiye'de satılan pilli ön farların en güçlüsü Cateye HL-EL 500'dür.
Bundan 2 tane alıp da maşanızın 2 tarafına takarsanız, kamyondan farksız görünürsünüz.Tabi bu güç, fiyata yansıyor, 1 tanesi 47eu.

Bunun dışında güçlü far isterseniz, şarjlı modellere bakmalısınız.Yine de deneyerek en güçlü led'li farı kullanmak da işinizi görecektir.

Mesela ülkemize yeni giriş yapan kaliteli markalardan Blackburn'un Quadrant modelinin 4 led'li ışığı da bir nebze yetebilir.
 

S26

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Şubat 2007
Mesaj
2.741
Tepki
1.453
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Amoeba
benim ledli far da hemen hemen '4w spelu' ile ''3w otto 8' arasında aydınlatıyor. ama şu 16W olanların ışıkları hoşuma gitti. bunlar halogen far mı oluyor şimdi?

akülü olanlara hiç bakmıyorum zaten, benim 15-20 ytl'ye yaptığım farlara çok benziyo (aydınlatma açısından). ağırlık büyük problem, çünkü baya bi ağır oluyo. ama oldu ya istediğim özelliktekiler çok pahalı gelir, ozaman farı takıp pili sadece geceleri çıkarken sırt çantamda taşımayı düşünebilirim.

d light'lar nasıldır ki? : (link) hoş 2.4 w diyor ama işte, gece çekilmiş resmi yok farın:(... içindeki lambanın kalitesine göre de değişiyor aydınlatma kalitesi...

galiba en iyisi lux biriminden konuşmak olacak... DragF5.user ın vermiş olduğu 2. linkteki 10W 18 edison ne kadar lux eder, bilen var mı?

bir de S-SUN SS-L130W nasıldır (kıyaslayalım diye)?
 

S26

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Şubat 2007
Mesaj
2.741
Tepki
1.453
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Amoeba
yok mu başka fikri/bilgisi olan?
 

Ercan Bayram

Forum Bağımlısı
Kayıt
27 Ocak 2006
Mesaj
2.064
Tepki
1.518
Şehir
İstanbul
Valla Fatih in dediği gibi maşaya takılacak 2 cat eye mantıklı... bende düşünmeye başlamadım değil ;)
 

ZaRaKi

Daimi Üye
Kayıt
15 Ağustos 2006
Mesaj
288
Tepki
184
Şehir
Aksaray
İsim
SeRHaT
Başlangıç
2006—07
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
@maosxs


yaw tak iki tane powerbeam olsun biitsin. ben daha fazlasına şimdiye kadar gerek duymadım. 8 tane şarjlı ince pil aldım hiçbir yolculuğumda da bitiremedim. gayet memnunum fazlasına hiç gerek yok...
(link)
 

Gürsel A.

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Eylül 2004
Mesaj
1.387
Tepki
2.153
Şehir
İstanbul
@maosxs

S-Sun farlar çok başarılı. Ben 120 modelini de kullandım. Çoğu şartta yeterli oluyor..Fakat son günlerde sattığımız Blackburn ve Princetontec marka farlar da çok iyi.. Princetontec'leri hem gidona hem kafaya(kaska) takma imkanınız var..
 

Erkut Yiğit

Forum Bağımlısı
Kayıt
23 Kasım 2004
Mesaj
937
Tepki
822
Şehir
Ankara
@gürsel

Gürsel Bey'in de bahsettiği, Princeton Tec'in Yukon Bike modelinden aldım. Fiyat 90 ytl. Xenon bar sayesinde sarı far ile 92 m.görüş sağlanabiliyor. Tavsiye ederim. 3 tane AA pil ile çalışıyor, kadroya bağlayabiliyorsunuz ilgili aparatı ile.
 

S26

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Şubat 2007
Mesaj
2.741
Tepki
1.453
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Amoeba
şimdilik teşekkür edeyim, biraz daha araştırayım... verdiğiniz markalara özellikle bakıp sonra tekrar dönerim. tekrar teşekkürler...
 
Kayıt
5 Ekim 2006
Mesaj
53
Tepki
37
Şehir
İstanbul
Princeton Tec marka Yukon Bike model Far'ı bende kullanıyorum ve çok memnunum. Far'a ait özelliklere (link) ulaşabilirsiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: S26

komikop

Üye
Kayıt
16 Eylül 2006
Mesaj
7
Tepki
0
Ben volkswagen polo marka arabanın sol sis farını kullanıyordum 55w 12 v ampul var bunu 7amperlik 12v aküyle ancak yarım saat dayandırabiliyorum yalnız akünün ağırlığı çok fazla moralim bozulmasın diye tartmadım öyleki alü suluğumu bir haftalık bir kullanımdan sonra kırdı,ama inanılmaz bir aydınlatma var testteki 25w otto8 x-beam sistemini ikiyle çarpınca ne demek istediğimi anlayabilirsiniz.Gece sürüşleri çok zevkli oluyor insanlar sahilde bunun ilk önce bir bisiklet olduğuna inanmıyorlar öyleki bir keresinde bir grup insan (heralde motorlu bir taşıt zannederek)sağa sola kaçışırken bir kişi kendini denize düşmekten son anda kurtarmışdı.
Benzer bir sistem yapmanızı tavsiye ederim ancak akü sorun olabilir ben lithium akü kullanmayı düşünüyordum anacak şu an bu sistemi kuracak bir bisikletim olmadığı için ertelendi,çalışma yapacak arkadaşlara şimdiden başarılar kolay gelsin...
 

zazoo

Daimi Üye
Kayıt
24 Şubat 2007
Mesaj
265
Tepki
136
Şehir
antalya
iki adet cateye HL EL400 kullanıyorum ben gidona bağlı ve ooldukça memnunum, ledler aydınlatma konusunda çok da vahim durumda değil bence, ama kamyon gibi aydınlatmak istiyorum ortalığı diyen arkadaşlar farklı modelleri tercih edebilir tabi ki.
 

S26

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Şubat 2007
Mesaj
2.741
Tepki
1.453
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Amoeba
arkadaşlar ben far almaktan caydım. biraz uçuk fiyatlar çıkıyor karşıma. şimdi kendim yapmayı düşünüyorum. Yukon Bike hoşuma gitmişti aslında ama...

belki biraz ağırca olacak ama 6V 4A pillerden kullanarak 6 yada 12 V'luk halojen lamba ile kendim yapmayı düşünüyorum. estetik konusunda endişelerim olsa da çok daha ucuza çıkarırım.

yine de hepinize ilginizden dolayı teşekkürler.
 

Servet Gungoren

Aktif Üye
Kayıt
23 Şubat 2007
Mesaj
195
Tepki
36
Şehir
ümraniye
ben kendim yaptım ön farı 16 beyaz parlak ledli 12 volt luk aküyle besliyorum.
aydınlatması gerçekten mükemmel fotograflarını koyarım buraya 12 saat aralıksız yanma fonksiyonu var ilerde dinamoda takıp aküyü şarj ettireceğim ve böylece akü yü bisiklet üzerinden çıkarmadan kurtulacağım...
 

S26

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Şubat 2007
Mesaj
2.741
Tepki
1.453
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Amoeba
12 ledli bi far var bende ama yetersiz (kendini farkettiriyor, önümü az aydınlatıyor) kalıyor. o nedenle yeni yada ikinci far olarak ledlere pek sıcak bakmıyorum.

koyarsan gece çekilmiş fotoğraflarını da koyar mısın?
 

Servet Gungoren

Aktif Üye
Kayıt
23 Şubat 2007
Mesaj
195
Tepki
36
Şehir
ümraniye
@maosxs



ok bide tam üstüne 80 watt lık bir canavar takıcam normal lambalı sadece kısa süreli yolu göstermesi için.. 7 amper çekiyor o yüzden
 

S26

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Şubat 2007
Mesaj
2.741
Tepki
1.453
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Amoeba
tamam, sana kolay gelsin, bekliyorum. bu arada 80w'lık baya bi güçlü olur. aynı aküyle mi besleyeceksin?

ben yakın zamanda yapabilirmiyim bilmiyorum ama yaptığımda burada paylaşırım.
 

rochas

Daimi Üye
Kayıt
14 Mayıs 2007
Mesaj
299
Tepki
181
Şehir
İzmir
Selam ben yeni çıkan Pro'lardan aldım, Üzerinde 8 tane büyüteçli led var. karanlık odada açınca apul yakmış gibi aydınlanıyor, gün ışığında ise yerde ışığı görebiliyorsunuz okadar kuvvetli yani.. ve baya uzağı da aydınlatabiliyor.. Biri benimkinden 6 adet almış ve hepsini ön gidona takmış.. fiyatıda öyle çok uçuk değil 3 adet AAA pil ile çalışıyor. Ben şarjlı pil aldım ancak henüz yolda test fırsatı bulmadım. Test edersem buraya yazarım...