Scudo Sports

O bisiklet metrobüse girecek

@Furkan Çınar

Yeri geldiğinde metrobüse günde 4 sefer biniyorum. Hatta 1 gün içinde metro-metrobüs-vapur-iett-öho kullandığım zamanlar oluyor. İnsanların balık istifi şeklinde yolculuk yapmasının tek suçlusu İBB ve İstanbul ulaşımdır. Lafa gelince iett ''60 yıldır insan taşıyoruz'' diye reklam yapıyor. Ama asıl sorun ''insan gibi'' taşıyamamasıdır. Ama bunun cezasını niyeyse belirli saat dilimine mahkum bırakılan bisikletliler çekiyor.

Mesele beğenip beğenmeme değildir. Yurtdışında özellikle metrolarda bisikletliler için özel vagonlar-özel bölümler bulunmasına rağmen bizde hala ''filanca saatlerde yassah'' denmesi geri kalmışlığın göstergesidir.

Metro, tramvay, metrobüs, kısacası toplu ulaşım medeniyet değil mecburiyettir. Zorunluluktur.
Medeniyet şehrin ortasında orman yapıp koruyabilmektir. Şehrin her bölgesinde engelsizce bisiklet kullanmak medeniyettir...

Scudo
@Fatih Çetin

Bu resim Tokyodan :) Değnekçi modelinde çalışan eleman :Dhttp://www.gereksizgercek.com/wp-content/uploads/2011/06/crowded-commuter-train.jpg

• Beğen
Tepkiler: boracelebi
@Gökhan Toros
Gökhan Bey; zaten aklı başında olan hiçbir bisikletli de gündüz saatleri içerisinde (pik saat olsun ya da olmasın) kalkıp da inat ederek "benim buna hakkım var" diye bisikletini metrobüse sokmaya çalışmaz. Bunun için çaba harcıyorsa ya İstanbulun yabancısıdır ya da yaşadığı şehirden ve yaşadığı şehrin toplu taşıma sıkıntılarından bihaber durumdadır.

Önünde kocaman bisiklet aparatı varken, şoförün işgüzarlığı nedeniyle tıklım tıklım olan 40B numaralı otobüsün içine 2 bisikleti sokmak zorunda kalmış biri olarak, bahsettiğiniz durumun neye benzediğini, benzeyebileceğini çok iyi biliyorum açıkçası. Ama belirttiğim gibi 10:00-16:00 saatleri arasındaki zaman dilimini kullanacak yoğun bir bisikletli nüfusu olacağına da pek ihtimal vermiyorum. O saatlerde metrobüsü bisikleti ile kullanacak olan varsa bunu belli başlı zaruri şartlardan dolayı yapacaktır (bisikletinin bozulması, boğazın karşısına geçmek zorunda kalması vs). Hafta içi için bir şey diyemem ama hafta sonu bunun bir kısım sıkıntılara yol açacağı ortada zaten ama bunu da bisikletlilerin duyarlılığı ile bertaraf etmek lazım. Haftasonu yoğunluğunda metrobüse bisiklet sokmaya çalışmak pek de akıllıca bir hamle olmaz neticede.

Ayrıca bu durumu sadece "metrobüste bisiklet" olarak algılamamak lazım, İstanbul toplu taşıma sisteminde bisikletin entegresi ve toplumda bir bisiklet bilincinin oluşması için atılmış önemli bir adım bu. Bugün metrobüse bisiklet almaya onay veren zihniyet, yarın içerisinde bisiklet için özel alanlar bulunan metro/tren vagonları sipariş eder ve bu böyle gider. Bu sayede bisikletlilerin gerektiği saygıyı görmesi hız kazanmaya başlar. :)

@halil ibrahim duran

Yapılan cömertliğe nankörlük etmişim.

Beklentilerimizin çok azını almaya o kadar alıştık ki, hesabı da bazen şaşırıveriyoruz işte.

Neyse, biz hatalarımızı düzeltiriz de, yeter ki bize sunulanlar da kısa zamanda daha iyi duruma getirilse.

Uyarı için teşekkürler :)

@K. Benli

Valla şehsen gökhan beye katılıyorum. O yoğun zamanlarda insan elinde bir tane kitabı bile tutamazken bisikleti sokabilmek hala olur. Ama dua etmekten de zarar gelmez, inşallah daha da iyi olur.
Ben teşekkür ederim

Katlanır bisikletten şaşmayacaksın tabi dağın yada yol bisikletinin yerini tutmasada idare edecek hiç yoktan yoğun olursa küçükte olsa sığacak yeri olur :)

• Beğen
Eskiden metrobüsü hiç kullanamazken şimdi 10-12 saat kullanabileceğiz,ne kadar güzel bir haber demek ki farkındalık başlamış,demek ki oluyormuş biraz ipi sıkınca.

@Fatih Çetin

Bu o kadar güzel bir cevap olmuş ki.

Bazı arkadaşlar mantıklarını çok yumuşak kullanıyor,biraz sivrilmek iyi olur diye düşünüyorum. Baştan kabuller her şeye,anlam veremiyorum.

• Beğen
@Tunakan Önen

26" jantlı katlanır şehir bisikletleri var.
Benim bir önceki pininfarina ciky bike bisikletimi corsanın içinde taşıyordum :)

Tapatalktan gonderdim Turkce karakter varsa "tepetaklak" olmus olabilir

@Fatih Çetin

Haklısınız ama yapacak bir şey yok işte belediye daha insanları taşımaktan aciz bir de bisiklet diyorsunuz, he ben de isterim tabi metrobüsün içinde bisiklet koyma yeri olsun ama olmuyor işte

@Emre GÜLEN

Bu resim herhangi bir yerden.

http://i.imgur.com/UtS8pFI.jpg

http://i.imgur.com/y6QRmSZ.png

Ek bilgi: İki ülke arası (Danimarka-Almanya) bisiklet yolu kesilmeden devam edebiliyorken bizim ülkemizde zıtlaşma yüzünden yeri geldiğinde iki ilçe arası bile bağlantı olmuyor.

@Furkan Çınar

Ülkemizde konumu ne olursa olsun (ulusal, bölgesel) yönetimlere tepki göstermeksizin, birşeyleri başarmak mümkün olmuyor. İnsan taşımaktan bile aciz bir kurum demekten fazlasını yapmalıyız. Herhangi bir güzergahta eski ve/veya çok az iett otobüsü mü var? Başta o bölge halkı olmak üzere herkes tepki göstermeli ki belediye yenilemek zorunda kalsın. Sefer sayısını arttırmak zorunda kalsın.

Metrobüsü her gün binlerce insan kullanıyor. Bu insanların onda biri büyük bir protesto yapsa bile birşeyleri değiştirbilirler. Ama maalesef ki halkımız gamsız, tepkisiz, ruhsuz.

Geri