Genç yaşta aramızdan ayrılan Bahadır Gürel'in anısına...

Ertan M.

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Şubat 2015
Mesaj
1.037
Tepki
1.438
Şehir
İstanbul /Göztepe
İsim
Ertan
Bisiklet
Merida
Güzel konu öncelikle 90 kilo birisi ile 60 kilo birisinin arasında watt farkı çok olacaktır.Tabi önemli olan burada watt değeri değil kişinin kilo watt oranı bu tablodaki gibi.90 kilo bir bisikletçi ftp si 350 watt diyelim burada onun kilo watt oranı 3.88 cat 3 seviyesinde olacaktır.60 kilo birisinin ftp si 250 watt diyelim diğer kişiden 100 watt daha az olmasına rağmen kilo watt oranı 4.16 ile cat 2 seviyesine geliyor ve diğer atletten daha iyi bir güç oranına sahiptir.Strava da tahmini güç değerleri hakkında bir deneyime sahip oldum.Bu pazartesi pendik sahil yolunda güç ölçerle test ettim ve 30 km hıza nerdeyse güç uygulamadan ulaştım neden çünkü rüzgar tam batıdan yani arkamdan 35 km hızla esiyordu.
Burada arkadan esen 5 km lik bir bölüm tek başıma sürdüm bu arada.
mxx.png

Şimdi stravanın göremediği bir olay rüzgar direncini bu tablodan görebiliyoruz.Ortalama güç neredeyse aynı ama karşıdan esen 35 kmlik rüzgar var.Güç ölçer bunu algılıyor ama strava tahmini olsa 50 60 watt tahmini yapardı.
mxx.png
 
  • Beğen
Tepkiler: Furkan TK
Scudo

Emrah Demirci

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2012
Mesaj
919
Tepki
482
Yaş
38
Şehir
nevşehir
Bisiklet
Scott
@Bahadır Gürel bey bende sizin konu açacağınızdan habersiz powermeterimin fazla gösterdiğini düşündüğüme yönelik bu sayfada konuyu açıp durumdan bahsetmiştim, isteyen ordanda ulaşabilir veya bu konunun bendeki powermeterle ilgili kısmı oraya aktarılabilir..

(link)
 

mmehmedd

Aktif Üye
Kayıt
9 Mart 2008
Mesaj
159
Tepki
211
Şehir
uşak
İsim
mehmed çelebi
Başlangıç
1981—82
Bisiklet
Merida
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Bence bu tip mesajları çoğaltmak lazım. Hep sıkıcı donanım mesajları insanı bıktırıyor, çoğu da zaten bilindik mevzular. Hep aynı kavram altında konu başlığı açılıyor. Bazen de ilginç konular moderatörler tarafından tartışmaya yönelik durum oluşturduğu gerekçesi ile (benimkinde olduğu gibi) kilitleniyor.

Bu minvalde sizin gibi teknik konuları paylaşan az maalesef. Paylaşılsa da takipçisi az oluyor.
Zira millet olarak biraz kafayı yoracak işlerden uzak duruyoruz.

Neticede sizin gibi bilimsel ve birazda akademik "makaleler" şahsen benim ilgimi çekiyor, ve zevk duyuyorum.

Bıktık artık hangisini alayım, yok karşılaştırma yapalım, lastiğiydi filan. Başka konu mu yok zahir!

@Bahadır Gürel şunu anlamak istiyorum arkadaşım, bu gibi testleri yapabilmek için amatör olarak power metre veya trainer almamız kesin gerekli mi. Başka bir yolu var mı. Amatör olarak ve amatörlerin anlayacağı şekilde daha yalın ve öz yapalabilecekler var mıdır.
 

Bahadır Gürel

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Haziran 2011
Mesaj
2.067
Tepki
7.945
Yaş
55
Şehir
Maltepe/İstanbul
İsim
Bahadır Gürel
Bisiklet
Geotech
@mmehmedd

Ben bu çalışmalara başladığımda sadece nabız ölçer vardı. Önemli olan işin özüne odaklanmak. Power metre sadece isabetli hesap yapmayı kolaylaştırıyor. O olmadan bu çalışmalar yapılmaz diye bir durum yok. Nabız ölçer kullanarak çalışma yöntemleri konusunda forumda başlıklar açmıştım:

(link)

(link)

(link)

(link)

(link)
 

Bahadır Gürel

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Haziran 2011
Mesaj
2.067
Tepki
7.945
Yaş
55
Şehir
Maltepe/İstanbul
İsim
Bahadır Gürel
Bisiklet
Geotech
@mutlu07

Zaten kaliteli Türkçe kaynak olsaydı yazmama gerek kalmazdı :)

* * *


Sezonluk antrenman programlarımıza TSS hedeflerimizi de ekleyebiliriz diye yazmıştım.

TrainingPeaks ekibi boş durmamış; web sitesindeki antrenman takvimine Workout Builder eklemiş. Gördüğüm kadarıyla ücretsiz bir hizmet.

http://home.trainingpeaks.com/TrainingPeaks/media/Images/Resource%20Articles/Creative%20Finished/11305-introducing-trainingpeaks-workout-builder-fig1.gif.pagespeed.ce.MA0DpKoAKT.gif


Önce eski mantığından bahsedeyim:

İleri bir tarihe yeni bir workout planı eklemek istediğimizde, çok basitçe hedef süreyi, vb. yazıp, workout detaylarını açıklama kısmına elle yazıyorduk. O tarih geldiğinde yapacağımız workout'u anlamak için açıklama kısmına yazdıklarımızı okuyorduk.

Şimdi gelen özellik şöyle:

İleri bir tarihe yeni bir workout planı eklemek istediğimizde, sadece hedef süreyi vb. yazmakla kalmıyor, workout adımlarını da hazır menüden seçip ekliyoruz (bu iş görsel olduğundan hazırlaması kolay). Örneğin 10 dk ısınma, 20 dk FTP interval ve 10 dk soğuma adımları gerçekten görsel olarak ekranda yer alıyor. Ekranda yer almakla kalmıyor; bu workout'un kaç TSS edeceğini de hesaplıyor. Workout adımlarındaki nabız/güç aralıklarını kişinin zone'larına göre kendi hesaplıyor. Elle bir şey yapmıyorsunuz. Hatta bu planı Garmin'e aktarırsak, Garmin bize workout olarak adım adım uygulatıyor.
 

celilcetiner

Forum Demirbaşı
Kayıt
22 Ekim 2007
Mesaj
546
Tepki
1.106
Şehir
ALANYA
İsim
Celil ÇETİNER
Başlangıç
1964—65
Bisiklet
Specialized
Bisiklet türü
Yol bisikleti

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@Kerem Groims

kerem göçbeyliden bıçkıdereye zati bostancıdan 130 yazmakta ,git gel acaip sert eğimler,kışın pek uğrayan yok bostancıdan
 

Groims

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Mayıs 2016
Mesaj
1.394
Tepki
1.511
Şehir
Ohrid
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Kudret Kurtcebe Hocam yeni sezona inşallah geleceğim. Ağustos'ta gördün beni :) İnşallah sahalara daha iyi döneceğim. Beraber süreceğiz.
İşten dolayı salonda sürüyorum ama normal bisikletin tadını vermiyor. Şuan bacaklarımın ön üst kaslarına odaklandım. Tırmanışta performansımı düşüren kas grubu orası. Bir de yağlardan da kurtulmaya çalışıyorum :)
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@Kerem Groims

bahadır beyden affımı dileyerek ,kerem şeker senin düşmanın ,beslenme çok önemli ,sıkı bir diyetisyene başvurman önemli ,sana haftalık beslenme sistemini yazar,bence bu çok önemli..
 

Sado39

Üye
Kayıt
19 Haziran 2015
Mesaj
54
Tepki
64
Yaş
27
Şehir
Kırklareli
İsim
Sadık Doğanay
Başlangıç
1999—00
Bisiklet
Dahon
Bisiklet türü
Katlanır
Hayatta kalabilmek.
 
  • Beğen
Tepkiler: mehmetlevent

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@mehmetsunu

haaaaaaaaaaaaaa ,dikkat o zaman ,:eek::eek::eek::eek::eek::D:D:D:D:D:D

http://www.huckleberrybicycles.com/wp-content/uploads/2015/10/ABC_1567-1024x551.jpg

yahhhhhhhh
gürsel akayda bunun kırmızısı seni bekliyor fena para yalnız,,,,,,:harika::harika::harika::harika:
bi adet hedefin cannondale caad 12
vamı izahı,,,

:D:D:D:D:D:D:D
 

Bahadır Gürel

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Haziran 2011
Mesaj
2.067
Tepki
7.945
Yaş
55
Şehir
Maltepe/İstanbul
İsim
Bahadır Gürel
Bisiklet
Geotech
Açtığım bir çok konuda Training Stress Score'dan (TSS) bahsettim. Peki, TSS'un bünyemizle ilgisi nedir? En önemlisi, hangi ihtiyaçtan ortaya çıktı? Burada TSS hakkında yazacaklarım Strava Suffer Score için de geçerli olabilir. Ama Suffer Score kapalı kutu olduğundan, yine de 'aynısıdır' diyemiyorum.

Bir kaç yıl önce forumda bana sormuşlardı: Performans Yönetim Grafiği oluştururken neden TSS'u kullanıyorum da Strava Suffer Scoru'u kullanmıyorum diye (aslında Strava sitesinde de Performans Yönetim Grafiği var). İşte nedeni bu: Suffer Score kapalı kutu, nasıl hesap yapıldığını ve neyin referans alındığını bilmiyoruz. Ama TSS'un, formülü de dahil olmak üzere, tüm bileşenlerini biliyoruz. Yani, TrainingPeaks sitesinin bizim için TSS hesaplaması şart değil. Biz kendi aktivitemize bakarak TSS değerimizi bulabiliriz.

Profesyonel olsun, amatör olsun; yarışlara hazırlanan tüm atletler, yaptıkları antrenmanların kayıtlarını bir yerlerde tutarlar. Aslında yarışmaya da gerek yok; gelişmek isteyen ve geçmiş bilgilerine bakarak, gelecekte nasıl çalışması gerektiğini bilmek isteyen herkes bir şekilde kayıt tutuyor (neden Strava kullanıyoruz?).

Eskiden antrenman günlüğü 'süre' ve 'şiddet' bilgileri içerirdi. Tabii, şiddet derken algılanan şiddetten (1-10 skalasındaki Rate of Perceived Exertion -RPE) veya nabız kaydından bahsediyorum.

Güç ölçerin bisiklette kullanılabilir hale gelmesiyle, şiddeti hesaplamak daha bilimsel hale geldi.

Böylece, antrenmandaki yüklenme aşağıdaki formüle indirgendi:

Antrenman süresi (saniye) x ortalama şiddet (watt) / 1000 = antrenman yüklenmesi veya iş çıktısı (kJ).

Aradan geçen zaman içinde, koç Dave Harris, "farklı iki antrenmanda üretilen eşit kilojülün, aslında aynı şey olmadığını" ortaya koymuş. Örneğin, kış dönemi haftasında üretilen 6500 kJ, yaz sezonundaki yarış haftasında üretilen 6500 kJ ile aynı stresi yaşatmıyor.

Prof. Andrew Coggan, bu belirsizliği çözmek için Normalized Power (NP) ve Training Stress Score (TSS) kavramlarını ortaya atıyor. Şöyle:

Dave Harris, antrenman şiddetiyle kandaki laktat seviyesi arasında dördüncü kuvvetten bir bağlantı keşfediyor. Coggan bunu NP ile tanımlıyor. Bir antrenmanın NP değeri, antrenman boyunca ölçülen her bir güce ait dördüncü kuvvet toplamının, ölçülen güç sayısına bölünmesidir. Bundan daha önce bahsetmiştim; örnek var.

(link)

Böylece NP değeri, bünyemizin antrenman sırasında yaşadığı stresi ortalama güçten çok daha tutarlı şekilde gösteriyor. Eğer güç ölçeriniz varsa, antrenmanların ortalama watt değeri yerine NP değerini takip edin derim.

NP değerini AP (ortalama güç-average power) ile kıyaslamak için başka bir örnek vereyim:

Bir atletin bir saatlik kriteryum yarışına katıldığını ve bu yarışın çok zor geçtiğini, aynı, bir saatlik zamana karşı (time trial) gibi şiddete maruz kaldığını öğreniyoruz. Verilere baktığımızda; bu atletin bir saatlik kriteryumdaki AP değerinin, bir saatlik zamana karşıdaki AP değerinden daha düşük olduğu ortaya çıkıyor. Yani, AP olarak eşit değil. Ancak kriteryumdaki NP değeri, zamana karşıdaki AP değerine eşit çıkıyor.

Bu durumda şöyle bir tanım yapabiliriz. Bir atletin bir yarıştaki bir saatlik NP değeri, daima, bir saatlik zamana karşıdaki AP değerine eşittir (zamana karşı parkurunun düz, virajsız ve rüzgarsız olduğunu kabul ediyoruz). Çünkü, zamana karşı yarışta olabildiğince stabil gidecektir ve güç/nabız/hız/kadans değerlerinde sapma olmayacaktır; yani, zamana karşıdaki AP = NP olacaktır. Yol yarışındaki AP ile NP arasındaki sapmanın asıl nedeni, yarış boyunca güç değerinin sürekli büyük ölçülerde sapmasıdır.

Coggan NP kavramını 2003'te ortaya attı. O tarihten sonra yapılan testler, NP önerisinin %5 (+/-) doğruluk payı olduğunu gösteriyor. Özetle; bir saatlik antrenmanda AP değeriniz 180 watt, NP değeriniz 220 watt ise, Coggan'a göre, düz-rüzgarsız ve virajsız bir parkurda, zamana karşı yapacağınız bir FTP testinde üreteceğiniz max AP gücünüz %5 sapmayla 220 watt civarı olacaktır (209-231 watt arası).

Coggan'ın bu isabetli NP hesabı, onu TSS kavramını geliştirmeye yöneltti. TSS demek, düz-virajsız ve rügarsız bir parkurda 60 dakika boyunca FTP sürüşü yaparsanız 100 puan alırsınız. Yani, TSS = 100 çıkar. Bu, kabaca, tam dolu glikojen depolarınızın boşalma süresidir (amatörlerde glikojen depoları TSS=80 civarı boşalırken, prolarda TSS=120 civarı boşalır). Özetle, bir antrenmandan elde edeceğiniz TSS değeri, glikojen depolarınızın ne kadarını boşalttığınızı da gösterir.

Coggan'ın TSS formülü, daha önce belirttiğim 'antrenman süresi x ortalama watt = antrenman yüklenmesi' formülünden çok daha iyi tahminde bulunuyor.

Hatta bir antrenman sonunda, TSS değerimize bakarak ne kadar dinlenmemiz gerektiğini tahmin edebiliriz.

TSS ---> recovery ihtiyacı
<100 ---> düşük (recovery ihtiyacı yok)
100-200 -> orta (recovery ihtiyacı genelde bir gün sonrasında tamamlanır)
200-300 -> yüksek (1-2 günlük recovery ihtiyacı oluşur)
300-400 -> çok yüksek (2 günlük tam recovery gerekir)
400> ---> epik (recovery için çok fazla güne ihtiyaç var)
 

Murat B.

Forum Trolü
Kayıt
23 Eylül 2013
Mesaj
4.097
Tepki
12.204
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Specialized
Aslında Strava Suffer Score'un hesaplanması çok basit. Nabız bölgelerinde geçen zamana göre hesaplanıyor:
Z1: 12 puan / saat
Z2: 24 puan / saat
Z3: 45 puan / saat
Z4: 100 puan / saat
Z5: 120 puan / saat

Strava, Z4 ve Z5'te kazanılan puanları ayrıca hesaplayarak "points in red" diye ikinci bir ölçü daha buluyor.

1 saat boyunca FTP seviyesinde güç harcarsanız SSS de TSS de 100 olur, ancak TSS daha doğru ve hassas.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Harput rampasını ( ortalama % 13 eğim , 4 km ) 15 dakikanın altında tırmanmak
 

Baki KAYAN

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Temmuz 2011
Mesaj
871
Tepki
1.874
Şehir
Isparta/Yalvaç
Bisiklet
Colnago
Bahadır, müthiş açıklamışsın, tebrik ederim...
Ben de bu konularla ilgili birşeyler yazmak için konu açacaktım ama gerek kalmamış :)
Bugün fazla kastırmadan 100 km çevirdim. Etap düz idi. Verilerim şöyle (çift kol powermetre değerleridir)
TSS: 127.9
IF : 0.62
NP : 186