Scudo Sports

neden tahtalı köy kapısından döndüm?

Açıkca aşikarki sorun papuçlarda. Araçlarda da belli bir hızdan sonra frene asıldığınızda kısa bir süre sonra balata işlev görmez hale gelir. Bir de V frenli bir sistemde ucuz lastiğe güveniyoruz o hızda kiloyuda göz önüne alırsak papuç napsın ısınır kaydırmaya başlar ve soğuyana kadar da ne kadar sıkarsanız sıkın hiçbir işe yaramaz.

Scudo
Daha önce böyle bir şey yapıp daha etkin frenleme almış mıydınız?

Ağırlığınızın da etkisi olabilir. 80 kiloluk bir sürücüyle aynı hızda giderken sizin frenlerinizin ısıya çevirmesi gereken enerji arasında 1.5 katından fazla fark var. Bisikletin ağırlığını ihmal edersek, ben 75 kiloyum, 63 km/s hızla seyrederkenki toplam kinetik enerjim neredeyse sizin o frenleme esnasında ısıya çevirebildiğiniz enerji kadar. Yani aynı viraja ben geliyor olsaydım durup bir su içip dönerdim belki. :)

Sorun algınızda da olabilir. Daha önce aynı yerde bu hızları yapmadıysanız frenleme etkisini yanlış hesaplamış olabilirsiniz. Unutmayın, fren mesafesi hızla doğru orantılı yükselmez. Yaklaşık olarak, hızın karesiyle doğru orantılı yükselir. Yani siz 40 km/s hızla giderken 20 metrede durabiliyorsanız, 60 km/s hızla giderken neredeyse 40 metrede durursunuz (20'nin 1.5 katı olan 30 metre değil). Dolayısıyla içgüdüsel olarak önceki tecrübelerinizden hatalı bir mesafe hesabı yapıp frenlere geç asılmış olabilirsiniz.

Bu hesaplamalarda bisikletin ağırlığı, sıcaklık gibi bilumum ıvır-zıvır ihmal edilmiş olup, bunlar sadece fikir vermek amacıyla anlatılmıştır. Lise zamanımdaki fizik hocama bu hesabımı anlatmayın kalpten gitmesin adamcağız. :)

Sorunun kaynağını buldum. Daha doğrusu bir uzmandan yardım aldım. Pabuçların yüzeyi yay şeklinde yani 4 bölmenin ortadaki ikisinin %50 kadarı janta temas ediyor. Bisikletim yeni olduğu için pabuçlar erimediğinden frenlemenin normal olduğunu 300-400 km kadar kullandıktan sonra yerine oturacağını öğrendim. Tabi bunu beklemek yerine pabuçlarını değiştirme yada yüzeylerini zımparalayıp tel ayarlarını yapma alternatifimde varmış. Ben beklemeyi ve birdaha bu tarz risklere girmemeyi tercih ediyorum :)

Cevap veren herkese teşekkür ederim.

Markasız frenler yüzünden olmuş bir durum.Scott'ın fason malları toplayıp toplayıp,üstüne fahiş fiyatlarda satmasını yorumsuz bırakıyorum(Zaten kadroları da fason üretiliyor).Shimano veya Avid fren alabilirsiniz.Kartuşlu pabuçlarla kullanın.Güzel ayarlarla iki parmak ile frenleme gücünü tadın.

@Murat BAYRAKTAR

Pabuçlar yay şeklinde durmaz,düzdür,1000 liralık bisiklete 50 kuruşluk pabuç takmışlar.Bir de yeni pabuçlar her zaman daha iyi tutar.Aşınsın iyi tutar diye bir şey yok.Aşındıkça frenleme gücü düşer.

Belki yorumum sert gibi durabilir ama sizi(bisikletlileri) düşündüğüm için firmaların sömürmesini engellemek,insanları daha bilinçli olmasını sağlamak için görüşlerimi belirttim.

o yay şeklinde duran pabuçları merak ettim. bi fotoğraf çekip ekleyinde görelim. onu söyleyen sallamış..

@SALİH TUNÇKIRAN

Hayır sallanıcak ne var onu anlamadımki. Scott'un en boş modeli ve Sertaç Beyinde belirttiği gibi 50 kuruşluk pabuçlar. İnsanlara gıybet etmeden yorum yapmaya özen gösterelim lütfen. Bu arada denedim takılıyken resimlerde belli olmuyor söktüğüm zaman düz bir zemine koyup çekicem resmini.

130 Kilo Biri İçin V Fren Yetersiz Gelebilir Hidrolik Faydalı Olurdu Sanırım Ama Genede V-Frende Olsa Sonuna Kadar Çekiyorsanız Hele Tekeri Bile Kitlemesi Gerekirdi Genede Kilo Ciddi Bi Etken Mesela Benim Frenlerim Erimişti Ancak Genede Beni Durduruyordu Sırtıma 8 Kiloluk Çantamı Aldıgımda Frenleri Resmen Kopartım Durmak İçin Ayaklarımı Falan Koydum Sadece 8 Kiloyla Fren Mesafesi İnanılmaz Uzadı Ayaklarımı Koymasam Belki Hiç Durdurmazdı Eger Fren Kollarında Ve Tellerin Gerginliginde Sıkıntı Yoksa Bence Dediginiz Gibi Pabuçdan Çünkü Forumda 60-70 Kiloluk Biri Yaşadıgınız Şeyi Tam Olarak Kavrıyamaz:D 8 Kiloluk Sırt Çantası Bana Bunları Yaşattıktan Sonra Herşeye İnanırım:D

Geri