Scudo Sports

ne yapacağız bu tavsiye isteyenleri ?

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
1
Merhabalar sevgili kilitli kilitsiz hertür pedal severler :)
en çok forumda eski üyeler farkediyor, bu forum önceden daha düzgündü, tavsiye forumuna döndû diyorlar. ben aranızda yeniyim. benden çok çok deneyimli bilgili üstatlar var forumda, iyi ki de varlar.
onlara ve tüm forum ahalisine bir önerim var, nacizhane. madem ki insalar bisiklete böylesi özeniyor ve bilenlerden tavsiye istiyorlar, bizde sonuçta bisikleti seven ve tavsiye verebilecek bilgideki insanlar olarak bu işi bir düzene sokmaya çalışalım diyorum. bir bisiklet veri tabanı oluşturalım ve her tip, her fiyat segmentinden öneri bisiklet listesi sunalım. nasıl mesela yıllardır donanımhaber gibi sitelerin ana sayfalarında sürekli güncel öneri sistem tavsiyeleri var bizde ona benzer birşey yapalım.
eğer istekli, gönüllü kişiler varsa fikirlerimizi birleştirip sistemimizi oluşturabiliriz diye düşünüyorum.
bisikletin yaygın kullanımını destekleyen, bisikletsiz yapamayan bizlerden harika bir oluşum ortaya çıkabileceğina inanıyorum.
ne dersiniz ?

Scudo
Bu konu veya benzeri önceden baska bır konuda tartısılmıstı.Yazdıklarımı tekrardan alıntılıyım ama mukemmel sunumda yapsanız maalesef sonuca ulasmak cok zor... @ebubekir sözbir

@ebubekir sözbir

evet benzer şeyleri düşünerek yola çıkmışız, ben sizin söylediklerinizi görmemişim kusuruma bakmayın.
ben yeni olduğum için inatçıyım biraz :) yapılabilir gibime geliyor. bu forum için yeni bir dönem başlatabiliriz bu konuda. belki biraz uçuyorum ancak şöyle olsa mesela :
foruma üyelik aşamasında sorularda bisikletini var mı? tavsiye ister misiniz? soruları yöneltilse, tavsiye isteyenleri sonra ki aşamada bisiklet kullanım tarzları ile ilgili kısa bir ankete tabi tutup ardında gerekli konulara yönlendirilse. çoğu kişi forumda ne ne değildir bilmeden foruma dalıp ilk iş bisiklet ne alayım diye konu açıyor. aslında imkan dahilinde forumdan ziyade seçim işlemleri foruma bağlı bir portal üzerinde yürüse çok daha verimli olur.
tavsiyeleri ileride alacak üyeler içinde tavsiyeler / testler başlığı hazırlanır. listeler öneriler güncellenir sürekli.
tüm bunlar değişir gelişir, yeter ki gönüllülerle biraraya gelip sistemli hareket edebilelim. forumda sürekli herkese ayrı cevap verenler toplanmalı ve bõyle bir sistemi oluşturmalıyız ki oluşturabilirIzde.
benim bisikletforumdan aylardır gördüğüm ve inandığım bu... yapabiliriz :)

bisiklet seçimi bölümünde tavsiye istenmesi normal değil mi?

Her hafta x tl ye bisiklet tavsiyesi diye aslinda ulasmak istedikleri bisiklet ayni olan 5-6 konu acilmasi bana absurt geliyor. zaten bu kadar... o insanlar almak istediklerini alinca forumdan kayboluyorlar. ben tavsiye vermek kalmayip bilinclendirelim, bilinclendirirken daha da sevdirelim istiyorum.

ve donanimhaber ornegi. siteye girerseniz en altta fiyata gore segment tavsiyeleei gorursunuz. kesinlikle cok mantikli ve cok guzel bir rehberdir orda ki bolum. bende aynisini bisiklete uyarlayabiliriz diye dusunuyorum

Ben tavsiye isteyenlerden çok, hiç araştırma yapmadan "bisikletimi nasıl temizleyeyim", "zinciri nasıl yağlayayım", "vitesfren ayarı nasıl yapılır" gibi sorularla konu açanları fazlaca hazırcı buluyorum. Forumda veya başka sitelerde o kadar çok kaynak var ki sorularınızın cevabını çok kısa sürede bulabiliyorsunuz. Hele ki bu hobiyle yeni tanışanların %90 soruları aynı olduğundan cevaplar her yerde bolca var. Bisiklet seçimiyle ilgilide hazırlanmış bir çok konu mevcut.

Nihayetin de benim tavsiyem, bisiklet hobisine yeni başlayacak bir kişiye, en başta "bisiklet seçimi" konusu olmak üzere sırasıyla en çok gerekli olacak bilgileri daha önce hazırlanmış bu tip bilgilendirici konular arasından seçip tek bir bölümde toplamak ve bu bölüm için forum anasayfasının görünen bir yerine dikkat çekecek şekilde bir buton koymak. Bu işlemi de yaptıktan sonra, kolaya kaçıp cevabı burada zaten olan soruları hala soranlara cevap vermeden önce butona yönlendirmek lazım ki hazıra alışmasınlar:).

@Sinan A.
Anket işi yaş.

Birisi, herhangi bir siteye üye olmaya çalıştığım esnada önüme anket dayasa bir soru yanıtlarım, iki soru yanıtlarım, üçüncü soruda "Ehhh bununla mı uğraşıcam? Alt tarafı bir üyelik açacaktım." diyerek işlemi tamamlamaz ve üye olmadan geri dönerim. Eski üye olup da tavsiye isteyecek kişi için de benzer bir psikoloji geçerli. Teoride iyi bir düşünce ama pratiğe geçince işin rengi tamamen değişiyor.

@ERCAN CEBECİ

kesinlikle haklısınız. insanlar çok hazırcı forumun atölye kısmını hiç kullanmıyorlar. arama yapmadan sonuç almanın peşindeler.

@Sefa

tavsiye isteyenler için anket aktif olabilir mesela tavsiye istemiyorum seçeneği seçince başka sorgu suale kalmadan foruma üyeliklerini tamamlayabilirler. he o zaman uyanıklar direk onu seçer foruma dalar yine konu açarlar derseniz de burda da moderatörler devreye girebilir. sistem dışı tavsiye konuları açanları tespit edip konularını silip üyeliklerini tavsiye istiyor seçmiş gibi ilerisinde ki tavsiye sitemine yönlendirip tavsiye sistemi tamamlanmadan sitede konu açmaz hale gelirler.

eski üye olupta tavsiye isteyenler zaten rehber sonunda istediklerini bulacaklardır diye düşünüyorum. bulamazlar ise burda da halihazırda o modeli kullananlardan ve konu ile ilgili görevli arkadaşlar ile birebir temasa geçmelerini isteyebiliriz. ya da sistemi inceleyip işin içinden çıkamayanlar sistemi incelediğini belirterek konu açarsa ancak onun konusunu silmez tartışırız. sistem bir nevi donanımlı bir ön eleme gibi çalışır yani.

aslında foruma üye olurken 2 dk lık kısa bir animasyon videosu ile forumda neyi nerde bulacaklarını anlatabiliriz. atöyle kısmını ve tavsiye kısmını burada anlatabiliriz. tavsiye isteyen üyeliğini tamamladığında bakım işlerini nerede halledeceğini bilir halde forumda bulunur. tavsiye isteyende tavsiye sisteminin içinde ki adımları tamamlamadan forumda konu açmaz durumda bulunur.

hem bilgide faydalanmak ve tavsiye almak isteyip hemde eeh bununla mı uğraşacağım diyen insanında alacak tavsiyeyi, bilgiyi zaten haketmediğini düşünürüm. bisiklet insanın hayatında önemli bir yer teşkil ediyorsa ve bilgilenerek almak istiyorsa bu tavsiye sistemini eziyet değil keyif olarak görecektir. tabi ki doğru hazırlandığı takdirde.

@Sinan A.

Şu ya da bu sebepten ötürü üyelik haklarını kısıtlamak? İnanın bu daha da çok tepki çekecek bir prosedür olur. "Bir soru sorduk, yaptığınız muameleye bak. Sitenize mi kaldık" serzenişleri kol gezecektir bu sefer de.

"Site nasıl kullanılır?" temalı video hazırlamak... Bu biraz düşündürücü. Yine şahsım adına değerlendiriyorum, önümde böyle bir video yayınlansa "Bunlar beni okuma yazma bilmeyen birisi sanıyorlar herhalde" derim. Bu tepkiye rağmen, böyle bir video hazırlanıp yayınlansa bile, ne nerededir diye forumda arama yapmaktan aciz, arama yapmaya üşenen birisi kalkıp o videoyu mu izleyecek? :)

@Sefa

çok olumsuz bakıyorsunuz yahu :) olsun yorumlarınız çok kıymetli, aksi görüşler ortaya çıkmadan doğrular ortaya çıkmazmış.
üyelik hakları esasen kısıtlanmıyor. sadece bodoslama bu tavsiye isteyip forumdan kaybolanları ihtiyacı olduğu şeylere yönlendirmiş oluyoruz. forumda genel bir tavsiye konusu açma yasağı ilan edelim demiyorum :D sadece ilk aşamada o sistemi okumadan tavsiye isteyenlere önce bir ne ne değildir gösterelim sonra bi yere varamazlarsa yine soru sorabilirler tabi ki. amacımız niye insanları forumdan kaçırmak olsun. zaten şu durumda insanlar ne alayım diye sorup cevapları alınca kayboluyorlar forumdan. cevapları versekte vermesekte kaçıyorlar yani :D

ve bu tavsiye sistemini üyelik koşulsuz sunarsak eminim sırf tavsiye için üyelik açanları da üye olma zahmetinden kurtarmış oluruz.

video ise şöyle olur; üyelik için nick ve şifre girdikten sonra kapatılamaz video penceresine yöneltiriz. tüm iyi niyetimizi belirterek forumda ne nerde kısa bir video ile bilgilendirip videodan sonra üyeliğin sonra ki aşamalarına geçeriz.

şahsen ben bazı forumlarda ne nerde çoğu zaman anlamakta güçlük çekiyorum ve ilk üye olduğumda bocalıyorum. bisikletforum da ben bunu çok yaşamamıştım ancak başka forumlarda çok yaşadım.

sonuç olarak hitler kafasıyla yasaklar koyalım, engelleyelim, zorlayalım demiyorum asla :) benim hayalimde üye olurken bile fark hissettiren ve keyif veren bir sistemle yeni üyeleri karşılamak var.

Olumsuz bakmak değil de, mümkün olan her açıdan olayı görebilmek ve alternatifleri değerlendirmek diyelim biz buna. :)

Açıkçası bu durumdan bizde şikayetçiyiz ve uygulanabilir bir çözüm bulabilmek için akla karayı seçiyoruz. Sitenin şu an ki "kullan-at" imajının kimseye pek bir yararı olduğu söylenemez. Forumu bu hale getiren kuru kalabalık da aynı şekilde tabiki.

Bu madalyonun bir yüzü, bir de adam akıllı konu açtığı halde farklı kelimeler ile konu başlığı belirleyenler söz konusu. Adam öyle seçimler yapmış ki, çoğu zaman akla gelen ilk kelimelerle arama yapıldığında o başlık arama sonuçlarında listelenmiyor bile. Zaten bu dünyaya yabancı olan birisi aklındaki şeyi nasıl ifade edeceğini bile bilmediği için arama modülüne hangi parametreleri girmesi gerektiğini, neyi nasıl araması gerektiğini de bilmiyor. "Arama yapmadan konu açıyorlar" diye belli bir grubu eleştiriyoruz ama bizim de onlar açısından yardımcı olacak şekilde davrandığımız söylenebilir mi orası meçhul.

Aslında bisiklet dünyasına yeni adım atmış olan ve neyin ne olduğundan bihaber durumdakiler için, ansiklopedik formatta yeni sabit ve kilitli bir başlık açılabilir. Forumda daha önce yazılmış olan bilgiler derlenip, bu başlık altındaki mesajlara linki de verilerek kopyalanır. Sağlık - mekanik - bisiklet seçimi ve benzeri ana başlıklar altında bu yazılar derlenip toparlanırsa bisikletin B'sinden anlamayan konuya en uzak kişi için bile olayın tüm çehresi değişir bir an da.

Eeee... Bu ansiklopedik başlık için kolları sıvayıp, A'dan Z'ye, tam teşekküllü araştırma yapacak gönüllü(ler) var mı? :)

@Sefa
Ben :) o zaman şöyle yapalım birimiz gönüllülerin isimlerini toplamaya başlasın ve forum dışında uygun bir mecrada (whatsapp grubu, hangouts, facebook), neler yapabiliriz bir konuşalım.
uygun mudur ?

@Sefa

Neyi nasıl arayacağını bilmiyor kısmına katılmıyorum. Sonuçta sıfırdan başlayacak kişinin soracağı şeyler belli. Altı üstü bisiklet yani, arama butonuna "vites ayarı" "fren ayarı" "bisiklet bakımı" vs yazacak. Zaten daha detay birşey olduğu zaman bilende bilmeyende yardımcı olmak için can atıyor :) Bu bence ne aratacağını bilememekten ziyade, insanın kendine özel verilmiş cevaplarla tatmin olma isteği ve bilgiye güvenmek istemesi ( bilgiyi birinci ağızdan alma isteği). Bunun yanında ortama giriş yapma, kendini gösterme, mesaj sayısıyla kıdem yükseltme vs. olabilir :)

@Sinan A.

Zaten belli başlı konularda hazırlanmış çok iyi kaynaklar mevcut. Sadece konu başlıklarını belirleyip (bisiklet seçimi - bisiklet terminolojisi - v fren ayarı - disk fren (hd-mek) ayarı - Fren çeşitlerinin (+) ve (-) leri - Vites ayarı - Sele-gidon ayarı - bisiklet bakımı - Doğru sele seçimi - Lastik tamiri - Jant akordu - Göbek bakımı gibi) ilgili kaynakları alt alta toplamak lazım. Hatta bir çoğunun videolu anlatımları bile mevcut.

Edit: He birde unutmadan ÇIT sesiyle ilgilide detaylı bilgi vermek lazım. Bisiklet tavsiyesinden sonra en çok bu konuda soru geliyor sanırım :)

@ERCAN CEBECİ

Aslında burası gerçekten önemli bir konu. İnternette sadece bisiklet için demiyorum yığınla bilgi mevcut zaten o yüzden bisiklet seçimi gibi önemli konularda benzer konular açılmış olsa bile konu açan kişiye saygı duymak lazım.

Vites vb. ayarlara gelince adminler cevap kısmına benzer konu linklerini atıp konuyu kitlemeleri bence en ideal çözüm. Zaten oradan çözüm bulunamazsa tekrar konu açabilir. Yazarken aklıma geldi konuya atılan linklerden sonra " Bu cevap yeterli oldu mu? " gibisinden Evet, Hayır cevap seçenekli soru olabilir. Hayır seçeneği ile konu tekrar aktif hale getirilir.

@Mehmet Can K.

Bisiket seçimi konusunda tavsiye istenmesine karşı değilim. Gereksiz yere muhabbet olsun diye bütçe sınırım yok, en iyi bisikleti istiyom, 2 metreden atlayabileceğim bisiklet vs konular açanlar hariç.

Her şeyi adminden beklememek lazım, adminde insan hangi biriyle uğraşsın :) Ayrıca bu tip müdehalelerin dozajını iyi ayarlamak gerekir yoksa çok tepki alabilir. Bırakın konuyu, mesajı silinen üyeler bile bazen isyan çıkartabiliyor. Son olarak sorulan soruya cevap veren birinin mesajına "Hayır yardımcı olmadı" dediğinizde tartışma çıkma ihtimali yüksek.

Kısacası insanla uğraşmak zor :)

Demek istediğim manuel bir cevap seçeneği değil sadece konuyu kilitleyen adminlerin mesajının altında çıkacak şekilde hazır bir soru.

Edit: Alıntıyı size cevap olarak değil değindiğiniz nokta üzerinden yazmak için yaptım, koyu renge aldım zaten. Sanki bireysel algılamış gibisiniz öyle bir durum yok :)

@Mehmet Can K.

Bireyselde olabilir. İki türlüde sorun yok :)

@Sinan A.

Tavsiye isteyenler zaten tembellik edip okumadıkları için soru soruyorlar. Böyle bir veri tabanı hazırlasan dahi okuma tembeli oldukları için yine soru soracalar. Google denen bir arama moturu varken soru soran bir insana ne hazırlasan yine sorusunu soracak. Kurtuluş yok. :)

Naçizane fikrim; forum sayfaları günlük gelip geçer tartışmalar, kişisel fikir paylaşımları için tasarlanmış yerlerdir, eski konular ne kadar değerli bilgi taşısa da altta kalmaya unutulmaya mahkum, forum tasarımı bunu gerektiriyor. Güncel, kolay ulaşılabilir ve derlenip toparlanmış düzenli bilgi taşıyan ortamlar ise Wiki ortamıdır, Wiki tasarım olarak tam bu amaç için yapılmıştır.

Dünya'da uygulanan yöntem hep bu şekilde, günlük ve kişisel tartışmalar için forum veya e-posta listeleri, belgelendirme ve düzenli bilgi için Wiki.

Kısacası forum ortamında tam çözümü olmayan bir konu bu.

Kazığa bağlayıp verelim harlı ateşi. Gerisini onlar düşünsün.

İsteyen sorar, isteyen cevap verir. Ben rahatsız değilim.

Geri