Türk Telekom’un ADSL abone sayısı ve yurtdışı internet abone sayısındaki hedeflerinin iddialı boyutlarda olduğu dikkat çekiyor. Genel Müdür Mehmet Ekinalan, 2004 yılında 1 milyon abone hedefini “Kamu İhale Kanunu” nedeniyle gerçekleştiremediklerini ifade etmişti.
Türk Telekom, 2005 yıl sonunda 2.2 milyon ADSL abonesine karşılık 45 Gbps yurtdışı internet çıkışına ulaşmayı planlıyor. Elde edilen bilgiye göre ADSL abone sayısının 2004 yılı sonunda 470 bin olarak gerçekleşirken, 2005 yılı hedefleri; Mart ayında 920 bin, Haziran ayında 1 milyon 370 bin, Eylül ayında 1 milyon 820 bin ve Aralık ayında 2 milyon 270 bin olarak planlanıyor.
Bu iddialı planlar, bir yandan internetin ve telekomun gelişimi açısından müjdeymiş gibi gözükürken, diğer yandan her gün ulaşan onlarca okuyucu mektubunun çoğunluğunun ADSL sorunlarından bahsettiği düşünülürse, acaba sorunlar da aynı oranda büyür mü? Yoksa hedef büyütme sonucu, sorunlar azalır mı sualleri akla geliyor.
Türk Telekom’un, çağrı merkezinde yeniliğe gitmesinin yanı sıra, bu sene uygulamaya geçmesi beklenen projesini okuyucularımıza duyurmuştuk. ADSL pazarlamasında çözüm ortaklarını daha aktif hale getiren proje ile ADSL abonesi olan kullanıcının servis hizmeti alması sağlanacak. Böylece ADSL’in kullanıcı tarafında modem, bilgisayar ve bakır kablo tarafındaki sorunların giderilmesi hedefleniyor. Elbette sorunların büyük ölçüde azalacağını öngören bu hedefin, bir de Türk Telekom santral tarafı da var ki, orda da sorunlar olacağı düşünülüyor.
Türk Telekom’un Hedefleri
Türk Telekom’un, “Türkiye’den Avrupa ve ABD’ye, toplam 1+8 adet STM-16 yani 22,5 Gbps’lik yurtdışı internet çıkışı kapasite temini için açtığı 2 ayrı ihale 23 şubat ve 22 Mart 2005 tarihilerinde yapılacak. Türk Telekom, uluslararası bant genişliği ihtiyacının karşılanması amacı ile Türkiye de Yunanistan sınırı (Keşan), Bulgaristan sınırı (Kapıkule, Malkoçlar) veya Türkiye de herhangi bir sınır noktası üzerinden Amsterdam, Newyork, Londra ve Paris’teki POP merkezlerine kadar transmisyon hizmetlerinin satın almayı planlanıyor.
İşin süresi, sözleşmenin imzalanmasından sonraki 2 yıl içerisinde, her bir kapasitenin hizmete verilmesini müteakip, her bir kapasite için 5 yıl olarak planlanıyor. Türk Telekom, sözleşme bedelinin yüzde 20’sine kadar oran dahilinde, ilave işi aynı yükleniciye yaptırabilecek.
Kaynak: turk.internet.com