Mtb'de hızı arttırmak için aynakol büyütülebilir mi?

Yusuf Z. Şipal

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Nisan 2010
Mesaj
1.792
Tepki
1.476
Şehir
Aydın, İzmir
Bisiklet
Cannondale
Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlara sormak istediğim şu. MTB lerde hız için lastikleri slick yapıyoruz, ayrıca öndeki aynakolu büyütme imkanı var mıdır. Varsa bu modifikasyondan sonra zincir ve arka dişliler için ne gibi işlemler yapmak gerekir.
Bir de çoğumuz bisikletlerimizle çok zorlu koşullara girmiyoruz dolayısıyla önde 3 lü olması bana biraz gereksiz gibi geliyor (arkada da 8-9 lu ya bence o kadar gerek yok). Bence amacı dahilinde arazide kullanılmayan bir MTB için 2*6 uygun sayılır, dişlilerde bu azalma ağırlığa da yansır. Ancak üst donanım gruplarında bu şekilde parça üretimi var mıdır?...
Fikir yürütüyorum sadece, bilgim dahilinde, düşüncelerini paylaşacak olanlara şimdiden çok teşekkür ederim.
 
Scudo

Furkan Yaldızkaya

Daimi Üye
Kayıt
12 Aralık 2010
Mesaj
390
Tepki
193
Şehir
İstanbul-Afyon
Bisiklet
Salcano
Amacı dahilinde kullanılmıyorsa MTB almak çok saçma ki zaten :) Söylediğiniz şeyler bence de çok mantıklı.. Fakat gel gelelim MTB alıp bunları düşünmektense Yol bisikleti yada Şehir-Tur bisikleti almak çok daha akıllıca olur :)

Sonuç olarak MTB alıp üstüne para harcayıp yola uygun hale getirmektense Şehir bisikleti almak çok ama çok daha mantıklı :)

Sorunuzun cevabı ise ben büyütülebilir diye biliyorum...
 
  • Beğen
Tepkiler: Yusuf Z. Şipal

OzzYMKL

Forum Demirbaşı
Kayıt
20 Nisan 2006
Mesaj
471
Tepki
173
Şehir
İzmir-Kayseri
@Yusuf Z. Şipal

Aynakol Mtb' de bildiğim kadarıyla en yüksek 48 diş olarak var(özel yapımlar hariç).Bu size tabiki bacak gücünüze göre hız olarak yansıyacaktır.Arka dişlilerde ise çoğu ruble de en küçük dişli 11 diştir.Aynakolda en küçük dişliyi çıkarmak size sağlam eğime sahip bayırlarda problem çıkaracaktır, özellikle turcu iseniz ve arkanızda yükünüz var ise ,yok ben bacaklarıma güveniyorum derseniz yine size kalmı ama diz parçalamaya gerek yo yüksek kadans her zaman için daha iyidir düşündüğünüz ağırlık azalması sizin performansınızı o kadar da etkilemeyecektir.Yine herşey size kalmış tercih meselesidir bu.
 

Yusuf Z. Şipal

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Nisan 2010
Mesaj
1.792
Tepki
1.476
Şehir
Aydın, İzmir
Bisiklet
Cannondale
@Furkan Yaldızkaya

Doğru ancak şu tür kullanımlar için de yine MTB tercih edilebilir oluyor. Örneğin Sedona 321 aldınız, bence gayet güzel bir tur bisikleti ama bisikletle sürekli tur yapılmıyor. Ben şehir içi kullanımı da göz önünde bulundurarak MTB diyorum çünkü bazen bir kaldırımdan sertçe inmeniz gerek azen hafif önünü kaldırıp kaldırımdan çıkmanız gerek. Bu defa aldığımız tur bisikleti bu imkanı sağlamaz. Ama bisikletimiz 1.50/1.80 slick lastikli bir MTB olsa, çarklar önde biraz daha büyümüş olsa her yerde kullanılabilir gibi geliyor bana. Amacı dahilinde alıyor olsak, tur için ayrı, şehirde gezerken ayrı, dağa bayıra ayrı vs almak gerekecek. Buna maddi olarak imkan olsa da evde çıkabilecek problemleri ve yer sorununu da dikkate almak gerek :) .
Yani beni anladınz :) ne yapsak da bir MTB yi her amaca uygun hale getirebilsek, çünkü mevcut bisiklet varyasyonlarında bu modifikasyonlara en uygun olan tür bence MTB ler.
Soruma şunu da eklemek istiyorum.
MTB ye 28 çember takılırsa uygun slick lastik ile beraber kullanımda beklenen performansı alabilir miyiz?, MTB nin açıları, büyüttüğümüz jant setinin beklediğimiz hıza ulaşmasına imkan tanır mı?
Yanıtlar için şimdiden çok teşekkür ederim.

Teşekkürler Deniz, aslında sormak istediğim ama sormadığım bir soruya da cevap buldum yazında. Sedona' nın bu mukavemete sahip olup olmadığını bilmiyordum bu durumda Sedona zaten benim kafamdaki tarz ile örtüşüyor. Zaten ulaşmak istediğim sonuç hemen hemen bu.
Çok ince (1.50 ye kadar olanlar ve 1.50 dahil) Slick lastik ve MTB uyumsuzluğu konusunda görsel açıdan haklısın. Bence de çok çirkin oluyor ama fonksiyonel oluşu biraz olsun tolere eder gibi. Ama yine de 1.50 nin üstündeki slickler görsel açıdan daha uyumlu.
Sedona' nın selesi tur için yeterli konforu sağlıyor mu?

Deniz bir de PM atmıştım, okuyabildin mi acaba
 

Gökhan Ö.

Forum Demirbaşı
Kayıt
15 Eylül 2010
Mesaj
506
Tepki
266
Şehir
Samsun
Bisiklet
Focus
eski bi konu ama genede bu başlık altına yazsam daha iyi.

mtb'yi tamamen asfalt kullanımı için hızlandıracak aynakol dişli tavsiyesi aramaktayım. sanırım rublede en küçük 11 oluyormuş. ama aynakol için net bi bilgiye ulaşamadım, zorlanmadan en hızlı gidilebilecek dişli sayısı konusunda.

yardımcı olan olursa çok makbule geçer :)