Scudo Sports

MTB Viteslerde 2 10 mu yoksa 3 10 mu?

3"lü sistemin artısı daha fazla vites kombinasyonu sunması, 3"lü sistemlerde bildiğim kadarıyla en küçük dişli her zaman daha küçük oluyor bildiğim kadarıyla.

Bence 3"lü sistem=3X8 ise 2"li sistem 3X5"tir :)

1X11 bisikletler üst düzey ama diyecek olursanız da o bisikletlerin arka kaseti aynakoldan daha büyük. :)

Scudo
Önemli olan bence kaç yaprak olduğu değil kaç dişli olduğu tur bisikleti tarzı bisikletim var mesela önde bana 22 ve 40 oranını arkada 11-36 oranını versin yeter mtb içinse önde tek yaprak arazide gayet mantıklı ve sorunsuz ama düz yolda sıkıntı tabi benim düşüncem...

• Beğen
Tepkiler: dodurgalı_06
Hız yapmak, rampa tırmanmak için önemli olanın dişli sayısı olduğunu söyleyen bir arkadaş var. Anlamadığım bir konu bu, 3x11 ile 2x10 ya da daha düşük bir vites hepsi aynıymış. Dişli sayısı nedir?

@Ruhpastası Hocam mesela 3X10"dan 2X10"A veya 2X10"dan 1X10"A geçiş yapınca 1 tane eksilen dişin açığını arka dişliyi büyüterek kapatıyoruz.

Mesela 3X10"da ön 22 arka 32 diyelim, biz 2X10 ve ön 28-38 aynakollu sisteme geçtiğimiz zaman ön aynakola eklenen 6 dişin açığını kapatmak için kaset dişliyi 40-42 gibi sayılara çıkartıyoruz.

Bu sayede ön aynakol/arka kaset oranını korumuş oluyoruz, yalnız arka aktarıcı bu sistemlerde biraz zorlanıyor sanki, sıkışık duruyor 1. vitese attığımızda.

Tşkler peki vites kolu değişmiyor mu?

@Ruhpastası

Aslında doğru tanım "dişli" değil, "diş" :)

Aynakol veya rublenizin her bir yaprağında farklı sayıda diş (teeth) bulunur. Bir yaprağın kaç tane dişe sahip olduğunu belirtmek için de (X)T ibaresi kullanılır. Misal 44T/32T/22T olarak belirtilen 3 yapraklı bir aynakolun en büyük yaprağında 44 adet, ortanca yaprağında 32 adet, en küçük yaprağında da 22 adet diş vardır.

Bir de şöyle bir husus var. 3x10 bir sistemde, kağıt üzerinde mümkün olan her dişli kombinasyonu pratikte kullanılabilir değildir. Zinciri çok fazla çapraza düşürmeden kullanmak gerektiği için, aynakolda en büyük dişlideyken rublede de en büyük 2-3 dişlileri kullanmamanız gerekir; böyle yaparsanız zinciriniz çapraza düşer ve rubleniz, zinciriniz çok daha hızlı aşınır.

Bendeki 11x3, 40 30 22 yaprağa sahip. Daha hızlı olması için en büyük yaprağı mı yüksek tutmak gerekiyor? Daha yüksek aynakol ile mi yapılır bu? Mesela 175 aynakol veya varsa daha yükseğiyle?

Geri