Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Motor yağı ile bisiklet yağlanabilir mi?

Ghost

Yoksa insan başıboş bırakılacağını mı sandı?
Tepki
456
İsim
Enes
Başlangıç
2003—04
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
motor yağı ile bisiklet yağı arasında fark var mıdır ve bisiklete zarar verir mi? yorumları bekliyorum

Scudo
Ben uzun zaman motor yağı kullandım. Herhangi bir zarar göremedim. Ancak özel yağların kullanımı çok hoş avantajlar sunuyor.

Bu konuyla ilgili forumda yeterli bilgi mevcut.Ben Özetliyeyim;Kesinlikle kullanılmaz .Bisiklet için bisiklet yağı kullanın.Motor yağı sıcak ve zorlu şarlar içindir ve viskozitesi ona göredir.Uygularsanız ayrıca aksamlar hızla kir ve toz tutarak daha beter hale gelir.

• Beğen
Tepkiler: altucakmak
Yağın temel amacını bilmekte fayda var. Yağ genellikle metal aksamların birbirine yarattığı yüksek sürtünme kuvvetinden doğan aşınmayı önlemek amaçlı kullanılır ulaşım araçlarında. Yağların apolar kimyasal yapıları katı yüzeylere (metal yüzeyler mesala) kolayca tutunarak buradaki sürtünmeyi minimuma indirmeyi amaçlar.

Bu yüzden motor yağı ile bisiklet yağı arasında fark yoktur. Aslında işlev bakımından zeytinyağı ile motor yağı arasında da fark yoktur fakat, motor yağları adı üstünde bir yağdan iki metal yüzey arasındaki sürtünme kuvvetini minimuma düşürmek için kullanılması durumda elde edilecek verimin en yüksek olması amacıyla özelleştirilmiştir. Suya, toza, kire vs daha dirençlidir. Yağ çözücülere karşı toleransı düşürülmüştür ki gerektiğinde kolayca temizlenebilsin.

Umarım genel manasıyla faydalı olabilmiştir yazı. Özet olan kısmı renklendirdim ki okumaya vakit bulamayan arkadaşların işi daha hızlı görülsün :)

Düzenleme : Bisiklet yağı ile motor yağları arasında elbette yüksek sıcaklıklara dayanım ve vizkozite gibi fiziksel farklılıklar bulunmakta fakat bu kesinlikle kullanılamaz manasına gelmez. Motor yağını alıp bisiklet üzerine boca etmediğiniz ve uygularken titiz davrandığınız sürece bir sorun oluşmaz.

Peki
Motosiklet zincir yağı ile bisiklet zinciri yağlanır mı ?

Yağlar arasında elbette fark vardır. Her yağın kullanım amacı farklıdır. Yüksek ısıya dayanıklı, soğutma, yağlama, sürtünmeye dayanıklı, kapalı mekan için(aşırı dağılan), açık alan için, dış etkene dayanıklı(suya karşı), dış etkene dayanıklı(toza, kire karşı), incelik farkları(10, 100, 120, 130, 140 numaralar v s...), kızak yağı diye liste uzar gider. Sonuçta bu lastik gibidir bir nebze. Hemen her lastik (çapı) uygun olduktan sonra kullanılır bisiklette. Kalın, ince, dişli, dişsiz, yanaklı, yanaksız. Ama en iyi perfomansı alıp bisikleti eziyet değil zevk olarak kullanmak için doğru lastiği seçmek gerekir. Yağda bunun gibidir. Hemen hepsini kullanırsın fark yok dersin lakin performansta ve uzun vadede çok büyük zararları olur. Sonuçta her sektörde olduğu gibi bu sektörde Ar-Ge denen bir yapı var ve bu insanların işi en iyisini bulmak. Bu amaçla her bölge ve alan için farklı yaptıkları şeyleri kullanmamız gerekli..;)

@andjustice4all

yorumlar için teşekkür ederim ama aklıma bi şey takıldı performans olarak fark var mı?

@Ghost
Elbette fark olur ama bence asıl fark kozmetik olur. Ben şahsen biraz takıntılıyım. Her tarafı yağ olmuş bir bisikleti sevmiyorum. Örneğin gidip farklı bir yağ alınca ince bir yağ ise o hızla dönen zincirden her tarafa sıçrayıp hem kadronu hem lastiğini yağa bulaştırabilir. Yapısı itibariyle de zor çıkan bir yağ ise uğraşıp durursun. Birde işin o kısmını düşünmelisin bence

@Ghost

Kesinlikle var. Elinizin altında yoksa yerine geçici olarak kullanabilirsiniz minvalinde yazdım ben çünkü 2 yağın da amacı aynı. Yağ yerine gidip de muz sürmüyorsun sonuçta. Uzun vadede yüksek performans için ürüne özel ürünler kullanmakta fayda var. Yoksa ilk seferinde bir şey fark etmeyebilir.

yorumlar için çok teşekkür ederim

Bisiklet yağı altındaki dandik yağların 100ml'sine bir ton para verecek kadar zengin değilseniz; 1lt motor yağı ve eski diş fırçanızla tüm bisikletinizi yıllarca yağlayabilirsiniz. Binlerce liralık araçların micron hassasiyetindeki motor parçalarına zarar vermiyorsa; bisiklet için mükemmel seçim olur diye düşünüyorum ve yıllardır kullanıyorum.

o zaman son soru, hangi marka önerirsiniz? kullanıp da memnun kaldığınız yağ var mı ben zefal 125 ml gördüm 27 lira olur mu uygun mu (4mevsime uygun) erdoğanlarda

ve 125 ml ne kadar süre gider? ve kaç hafta/ay da bir yağlamam lazım

Roebuck silah yağı kullanıyorum. 3 tüp paket fiyatı yaklaşık 20 tl. Mavi olan korozyon önleyici; maşa amortisörünü bezle temizleyip maviden sürüyorum,ayrıca nemli ortamlarda kalan tüm metal aksama ince bir tabaka halinde uygulayınca hava temasını kesip çok ince bir yağ tabaka oluşturuyor. Yeşil olanda genel yağlayıcı; zincirde kullanıyorum. Kırmızısı pas sökücü; henüz kullanmaya gerek olmadı.

Dosyalar

• image.jpg
    image.jpg
    67,5 KB · Okunma: 29
Ne zamandır kullanıyorsunuz ? Yani artık hiç bi zararı olmadığından emin oldunuz mu? Hani silah için ya

Konu hort :)
Bende bu soruyu soracaktım. Bazı arkadaşlar güzel cevaplar vermiş . Belki geçen iki yılda farklı tecrübeler yaşanmıştır.
So tahlilde ;) ;motor yağı kullanmak ve ya kullanmamak?

Zincir için:"20W-50" kaliteli motor yağı ile "Singer dikiş makinası" yağını(10 numara) 1:1 oranında karıştırıp kullanıyorum.

Yağlama konusunda farklı düşüncüler var. Bisikletimi alalı 4-5 ay kadar oldu. Bir süre Würth HHS2000 kullandım. 15TL falandı. Fazla yağa para vermek istemedim. Ancak HHS2000 balmumu gibi bir katman yaratıyor zincirde. Şu an Dechathlon'dan aldığım Shimano 125ml. yağı kullanıyorum. İhtiyaç oldukça 10-15 cm lik alanı hafifçe yağlıyorum yetiyor. Arada bir WD-40 veya benzeri ile zinciri iyice temizlemek de gerekiyor.

ben bir ara 5-30 kullandim hic de bir sey olmadi. yaglarin genel ozelligi magnet olmasindan dolayi hepsi ayni isi gorecektir

Geri