Suntour, rock shock, fox, magura,.. bunlar Bazı maşa markalarıdır.
Suntour un xcm maşaları v2 versiyonundan sonra kilitlenebilirdir diye biliyorum, ve tepme ayarı yapılabilir, ve yaylı maşadır, yani yayın sarmal olarak basit harmonik hareket etme prensibiyle çalışır( git-denge-git), havalı maşada ise yukardan baskı sonucu havanın hacmi azalır basıncı artar buda maşa kollarının tekrar yukarı gitmesini sağlar, bu prensiple çalışır, havanın tepkisi ve hassaslığı yaylılara göre çok daha yerinde ve çabuktur. Seni daha az yorar, ve darbe el bileklerine gelinceye kadar çoktan emilmiştir. Yaylının hassaslığı kullanıma bağlı olarak çok daha çabuk azalır, birsüre sonra sabit maşaymış gibi olur tabi bakım yapılmazsa, düzenli bakımla ömrü birazdaha uzar tabiki.
Rock shox, fox bunlar içerdikleri daha ileri teknoloji ve sahip oldukları başarılar dolayısıyla daha pahalıdırlar. Bende suntourun xcm v2 maşası var ve patlayana kadar kullanırım ben parçalarımı, tabi suntour epicon veya axon havalı maşalı bir Bisiklet kullanmışsan aralarında çok fark olduğunu anlarsın. Benim sana tavsiyem, maşa için 300 üzeri bütçen varsa suntour epicon fiyat/perf. bakımından oldukça ama oldukça yeterlidir. Maşada ağırlıkta önemli bir faktördür. Mesela xcm v2 ölçmedim ama 2.8 kilo filan (yay+maşa kolları çelikten), epiconun ise 1.7 kg filan (havalı olması, maşa kollarının aluminyum-magnesyum alaşımlı olması, ki magnesyum çok hafif çok sert bu yüzden çok farklı noktalardan gelecek darbelere karşı kırılgan ve oksijenle tepkimesi çok hızlı olan anormal bir metal, kolların bu yüzden dışı alu- iç kısmı magnezyumdan oluyor diye biliyorum. Bu şekilde aluminyumla kullanıldığında veya çelikle, kırılıganlık ve oksijenle tepkisi zorlaşıyor. Dezavantajlarını elediğimizde geriye sadece sertlik ve hafiflik gibi arzu ettiğimiz kısımları kalıyor magnezyum alaşımlı maşaların. Suntourun xcr model maşası, magnezyum alaşımlı ama yaylı prensiple çalışyor.