Lastik bakım rehberi

Raven_35

Forum Bağımlısı
Kayıt
23 Kasım 2006
Mesaj
2.340
Tepki
1.898
Merhaba arkadaşlar. Elimizdeki lastikleri daha uzun süre kullanmak için bu rehberi hazırlamaya karar verdim. Sadece lastikler değil, aldığımız bütün parçaları daha uzun süre kullanabilmek çevremize ve bütçemize fayda sağlar. Bu arada bakımlı bir lastiğin daha güvenli bir sürüş sağladığı gerçeği de es geçilemez. Daha güvenli sürüş,bisikletten aldığımız zevki artırır. Hazırladığım bu rehberde sunulan maddeler bizzat denenmiş olup, başarılı sonuç alınmıştır.

1. Lastiklerimizi uzun süre kullanmıyorsak ya da kullanmayacaksak, "vazelinleyip" güneş ışığının olmadığı karanlık,nemsiz ortamda saklamalıyız.

2. Lastiklerimizi her sürüşten sonra temizlemeliyiz. Ilık su ve sabunla bu iş 5dk sürer.

3. Bisikletlerin ağırlık merkezi arka tekere yakın olduğu için; arka lastikler, ön lastiklerden daha çabuk eskiyecektir. Belirli kullanımdan sonra,düzenli olarak ön ve arka lastikleri birbirleri ile değiştirin (Örnek: Her 500 km sürüşten sonra ön tekerin lastiğini arka tekere, arka tekerin lastiğini de ön tekere takabiliriz). Sürekli lastikleri değiştirirsek,iki lastikte eşit aşınır. Hem de iki lastik aşınınıca kadar daha uzun süre kullanmış oluruz.

4. Dış etkenlerden dolayı gevrekleşmiş,bayatlamış ve çatlamış lastiklerimizi bakımdan geçirerek tekrar yumuşak haline döndürebiliriz.Bu işlemler sırasıyla maddelerde sıralanmıştır.

4 a) Bayatlamış lastiğimizi temizliyoruz.Sonra kaynatılmış su içerine lastiklerimizi koyuyoruz. Lastiklerimizi bir kaç saat bu su içerisinde tutuyoruz (Su soğudukça sıcak su takyivesi gerekebilir). Bu işlem lastiklerimizin gevrekleşmiş yapısını daha sünek hale getirecektir. Bu işlem lastiğin içerisindeki gerilmeleri giderecektir. Bu işlemi gerilme giderme, menevişleme, rekristalizayon gibi ısıl işlemlere benzetebiliriz.

4 b) Sıcak sudan çıkardığımız lastiklerimizi kurutuyoruz.Lastiğimizi iyice vazelinleyip karanlık, nemsiz bir ortamda bir kaç haftadan, bir kaç aya kadar(lastiğin yapısına göre) bekletiyoruz.

4 c) Lastiklerimizi bekletip, dinlendirdikten sonra çıkarıyoruz. Güzelcene bezle temizliyoruz.
4 ç) Lastiklerimiz ilk günkü gibi yumuşak halde kullanıma hazır durumdadır.

5. Bisikletimizi uzun süre kullanmayacaksak; lastiklerimizin havası inip, bisikletin ağırlığı altında ezilmesinler diye bisikletimizi gidon ve sele üzerinde,ters şekilde koymalıyız. Süre çok uzunsa (Bir kaç aydan fazla) lastikler çıkarılıp 1. maddedeki gibi saklanmalıdır.

Yukarıda maddelerdeki bakımları yaptığınız sürece, lastikleriniz ömrünün sonuna kadar işlevini başarıyla yerine getirecektir.
 
Scudo
Kayıt
1 Ekim 2012
Mesaj
76
Tepki
25
Şehir
düzce
Teşekkürler , çok faydalı olmuş. emeğinize sağlık. Bir de benim öğrenmek istediğim bir şey var. Bisikletimizi kullanmadığımız zamanlarda havada mı bekletmemiz gerekiyor (en azından arka tekeri) ? Eğer böyle ise ne kadar süre kullanmayacaksak bu şekilde bekletiyoruz?
 
  • Beğen
Tepkiler: Raven_35

Raven_35

Forum Bağımlısı
Kayıt
23 Kasım 2006
Mesaj
2.340
Tepki
1.898
Bir madde daha ekleyeyim o zaman sorunuza yanıt olsun.