lance armstrong

Nevzat KÖSEOĞLU

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Kasım 2006
Mesaj
1.470
Tepki
593
Şehir
Samsun
hep merak etmiştim bu adamı
Dünyanın en zorlu yarışı olarak kabul edilen Fransa Bisiklet Turu’nu 6. kez kazanarak daha önce kimsenin başaramadığını başardı. Ancak bu öyküyü çok daha inanılmaz kılan şey, bu öykünün kahramanı olan adamın, zamanında 3 ay ömrü kaldığına inanılan ve bisikletteki zaferleri kadar kurduğu kanser vakfıyla da çok büyük işler başaran bir adam olması.

İLK YILLAR: YETENEKLİ VE İYİ BİR BİSİKLETÇİ
Lance 1971 yılında Texas’ta dünyaya gelir. Annesi Linda’nın büyük desteğiyle spora başlar ve 13 yaşında Iron Kids Triatlonu’nu kazanır. Lisenin son yılında ABD Olimpiyat Bisiklet takımıyla çalışma fırsatı bulur ve bu olay hayatının yönünü belirler. Ardından yeteneğini sergilemeye başlar ve 1989’da Moskova’daki Dünya Gençler Şampiyonası’na çağrılır. 1991’de ABD Amatör Bisiklet Şampiyonluğu’nu kazanır. 1992 Barcelona Olimpiyatları’nda yol yarışında 12. olmayı başarır ve hemen ardından profesyonelliği seçer.
Amatörken basamakları koşarcasına çıkan Lance, profesyonel olur olmaz kendini ispatlamaya çalışır ve ilk olarak klasik San Sebastian yarışına çıkar. Kendine olan korkunç güveni çizgiyi kazananın tam 27 dakika arkasında geçmesiyle parçalara ayrılır. Daha sonraları o gün bisikleti bırakma derecesinde moral bozukluğu yaşadığından bahseder. Ancak hayatının idolü olan annesi buna engel olur ve ona önemli olanın yarışı kazanmak değil bitirebilmek olduğunu öğretir.
Armstrong 1993’e fırtına gibi girer. ABD Şampiyonu olur. Ardından Dünya Şampiyonluğu gelir. Hepsinden de önemlisi Fransa Turu’nda ilk etap birinciliği gelir. Bir anda yıldız olmuştur. Yılın 8 ayını Avrupa’da geçirmeye başlar.
1995’te Du Pont Turu’nu kazanır. Kendisini bisikleti bırakma noktasına getiren San Sebastian yarışını tarihte kazanan ilk Amerikalı olur. Ve Fransa Turu’nun dağlarda geçen 18. etabında düşen takım arkadaşı Fabio Casartelli’nin yerine atağa kalkar ve dramatik bir zafer kazanır.
1996’da ABD Olimpiyat Takımı’na girer ve Atlanta’da zamana karşı yarışta 6., yol yarışında 12. olur. DuPont’u üstüste kazanan ilk insan olur. Aynı yıl Fransızların ünlü ekibi Cofidis ile sözleşme imzalar. Fransa’da Akdeniz stili harika bir ev yaptırır ve eve annesi adında Casa Linda adını verir. 1996 sezonu kapanırken Armstrong, Dünya sıralamasında 1 numaraya yerleşmiştir. Ve bu başarılarla dolu yıl kötü bir haberle biter.

EN ÖLÜMCÜL RAKİP: KANSER
Bir gün bisikletten acılar içinde indiğinde 1996 Ekim’inin başlarıdır. Doktorlar acı haberi verir. Lance testis lanseridir. Testler kanserin mide, beyin ve akciğerlere yayıldığını göstermektedir. Doktorlar yaşama şansını yüzde 50 olarak açıklarlar.
Aslında testis kanseri kemoterapiye en olumlu yanıt veren kanser türlerinden biridir. (Bilgi için teşekkürler Gökçen.) 15-35 yaş arası erkeklerde en sık görülen kanser türüdür ve erken teşhiste yaşama şansı yüzde 90’dır. Ancak Lance da birçok genç, sağlıklı insan gibi uyarı işaretlerini kulak arkası etmiştir. Bu da çok geç teşhis konulmasına yol açmıştır.
Korkmuş olan ama bir o kadar da kazanmaya kararlı olan Lance, önce çok ağır bir kemoterapi yöntemini kullanır, ardından da, bir uzmanın tavsiyesiyle, yan etki olarak akciğer kapasitesinin azalmasını engelleyen değişik bir kemoterapi yöntemi dener. Bu arada, birinde kanserli testisinin alındığı, diğeri beynindeki 2 tümörün alındığı 2 büyük ameliyat geçirir.
1996’da TV yorumcusu ve Lance’in takımı Motorola’nın halkla ilişkiler müdürü olan Paul Sherwen, Armstrong’un kansere yakalandığını tüm dünyaya duyuran kişi olur. Sonrasını şöyle anlatıyor; “Hayatımın en kötü haftalarından biriydi. Birkaç ay sonra onu Indianapolis’te hastanede ziyaret ettim. Ne saçları vardı ne de kaşları. Herşeyin bittiğini, onu son kez görmekte olduğumu düşündüm. Oysa hem ben hem de ona sadece 3 ay ömür biçen doktorlar yanılmıştı.”
Ardından tedavisi olumlu yanıt vermeye ve birgün bisiklete dönme umutları yeşermeye başlar. Armstrong sonraları, en umutsuz anlarında içinden bir sesin ona sürekli mücadele etmesini, ayağa kalkmasını söylediğinden bahseder.
Armstrong, kanserle savaşından galip ama fiziksel ve manevi olarak hasarlı bir şekilde çıkmıştır. Ancak bugün geçmişe döndüğünde “başıma gelen en iyi şeydi” diye bahsediyor bu savaştan. Ve artık daha duyarlı biridir. Kanserle savaşı kazanmış birçokları gibi oda hayata bakış açısını değiştirir. Kemoterapinin kazıdıkları sadece kanserli hücreler değil geçmişindeki tüm olumsuzluklardır.
Bu arada hastalığını öğrenmesinden hemen sonra spermlerini dondurmuştur. Bu spermler ileriki yıllarda ona 3 çocuk kazandıracaktır.
Armstrong’un iyileşmesindeki en önemli faktörlerden biri de bu acımasız hastalık hakkında kendini eğitmesidir. Hastalığın teşhisinden sonra Lance Armstrong Vakfı adında bir vakıf kurar ve kanser hastalarına yardım etmeye, toplumu daha duyarlı olmaya çağırmaya başlar.
Lance Armstrong Vakfı bugün dünyanın önde gelen kanserle savaş vakıflarından biri. Araştırma, eğitim, toplum sağlığı ve toplumun biliçlendirilmesi olmak üzere 4 programda faaliyet gösteriyor. Her yıl düzenlenen organizasyonlarla milyonlarca dollar kanser araştırmalarına aktarılıyor.
Armstrong bir yandan vakfıyla ilgilenirken öte yandan da bisiklete geri dönmeye çalışır. Hastalığı atlattığında vücudunda işe yarar tek bir kas kalmamıştır. Bütün kaslarını en baştan örmeye başlar. İyileşmesi mucizevidir ancak bisiklete dönmesi tam bir çılgınlıktır.
Cofidis ise sözleşmesini çoktan feshetmiştir.



pek uzun oldugu için 2. bolumunu yazmadım eger istersenız bu hikayenin 2. bolumunu de yazarım teşekkürler
 
Scudo

d.berkay

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Ekim 2006
Mesaj
3.863
Tepki
3.046
Şehir
Ankara
İsim
Demir Berkay
Bisiklet
Marin
yazı için saol...
burdanda bi tavsiyede bulunayım o zaman lance armstrong'un hayatını ve kanserle mücadelesini emrak edenlere "yaşama çevrilen pedal" adlı kitabı okumalarını öneririm...
 

İsmail Ağıllı

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ağustos 2006
Mesaj
1.691
Tepki
833
Şehir
Ürgüp, Kapadokya
dünyada eşi benzeri olmayan bir insan azim hırs güven herşey var süperr ben baştan sona kadar okudum en güzel yerinde kesmişsin kardeşim devamını koyarsan sevinirim teşekkürler :)
 

Serkan Taşdelen

Forum Bağımlısı
Kayıt
27 Şubat 2006
Mesaj
2.660
Tepki
4.807
Şehir
Türkiye
Evet arkadaşlar bende size tavsiye ediyorum Lance ARMSTRONG'un yaşam hikayesi olan kitabı "Yaşama Çevrilen Pedal" kitabını okumanızı...

Ben bu kitabı Mesut Girgiç Abim sayesinde okudum. Mesut Abimede çok teşekkür ediyorum bunun için.

Kitabı okuduktan sonra çok farklı baktım bisikletime. Bu kadar azimli bir insandan çok şey öğrendim. Hem bisiklet konusunda hem hayat konusunda. Hayata sıkıca sarılmama neden oldu belkide..
Tekrar herkese tavsiyemdir. Mutlaka okuyun..

Sevgiler...
 

Nevzat KÖSEOĞLU

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Kasım 2006
Mesaj
1.470
Tepki
593
Şehir
Samsun
yazının ikinci bolumu geliyorr

Çünkü kanseri yenen birçokları gibi hayata bakışı tamamen değişmiştir. Kanserle beraber -hepimizi saran- birçok ruhsal sakatlıktan da temizlenmiştir. Bencilliklerinden arınmış topluma, ailesine ve arkadaşlarına karşı daha duyarlı biri haline gelmiştir.



Bir yandan kurduğu Lance Armstrong Vakfı ile meşgul olurken öte yandan imkansızı başararak bisiklete geri dönmenin hayallerini kurmaktadır. O günlerde vücudunda tek bir kas kalmadığından bahseden Armstrong, tek tek bütün kaslarını yeniden örmeye çalıştığını söylüyor.

İLK YARIŞ, İLK HAYAL KIRIKLIĞI
Ancak zirvedeki günlerinde transfer olduğu Cofidis, sözleşmesini hastalığının ilk günlerinde feshetmiştir. Bu sırada, US Postal takımı riske girerek Armstrong’a kucak açar. Tedavisinin bitmesinin üzerinden henüz 13-14 ay geçmiştir ki, Armstrong 1998 yılının başlarında soğuk bir kış günü Paris-Nice yarışında start alır.
Ancak Armstrong, yarışın ortasında bisikletten inmek zorunda kalır. Birçoklarına göre bu onun bisiklete son binişidir.....
Armstrong sonraları o yarış için hazır olmadığını, “bırakın yeniden bisiklete binmeyi, yeniden yaşamayı öğrenmek için çabaladığım bir dönemdi” şeklinde açıklıyor. Armstrong bu hayal kırıklığının ardından North Carolina’ya dönerek koçu Chris Carmichael ile beraber çalışmaya başlar.
3 ay sonra Mayıs 1998’de Armstrong, Texas’ta kendi kurduğu vakfın bağış kampanyası dahilindeki yarışa katılır ve kazanır. Aynı ay, iyileştikten hemen sonra (1997’nin başında) tanıştığı Kristin Richard ile evlenir.
Armstrong o yaz muhteşem bir dönüş yapar ve Luxemburg Turu’nu ve 2 önemli klasik yarışı kazanmayı, Hollanda ve İspanya Turları’nı ise 4. bitirmeyi başarır, ki İspanya Turu bisiklet dünyasının en zor ve en önemli 2. yarışıdır. 1998 sezonunu Hollanda’daki Dünya Şampiyonası’nda 4. olarak kapatır. Üstelik bu yarışı 152 yarışçıdan sadece 66’sı bitirebilmiştir.

EN ULAŞILMAZ HEDEF: FRANSA TURU
Armstrong 1999’a yeni ve herşeyden daha mucize bir hedef koyarak başlar: dünyanın en zor yarışı kabul edilen Fransa Turu’nu kazanmak. Lance, Fransa Turu’nun açılış etabı olan Prologue’u kazandığında, bu sadece onun için değil tüm dünyadaki kanser hastaları ve kanseri yenenler için bir zaferdir. Ancak bununla yetinmez. 2 zamana karşı etabı ve dağlarda geçen bir etabı daha kazanır ve Fransa Turu’nun şampiyonu olur. İnanılmazı başarmıştır.
1999 yılında tüm spor otoriteleri onu Dünyada Yılın Sporcusu seçer.
Aralık 1999’da, hastalığının başında dondurttuğu spermlerinin kullanılması ile ilk çocuğu Luke David dünyaya gelir.
Armstrong, 2000 yılında da Fransa Turu’nu kazanmaya gelir, ancak karşısında sadece 1998’in şampiyonu Ulrich değil, efsane şampiyon Pantani de vardır. Buna rağmen çok zorlu bir etabı kazanır ve sarı mayonun sahibi yine o olur.
Aynı yıl Sydney Olimpiyatları vardır ve Armstrong kariyerini bir olimpiyat madalyası ile süslemek istemektedir. Ne var ki, zamana karşı yarıştan 1 gün önce takım arkadaşlarından biri ile beraber çalışırken kimliği belirlenemeyen bir BMW Armstrong’a çarparak kaçar. Yaralar ve çürükler içerisindeki Armstrong yine de Ulrich’in ardından Olimpiyat 3.sü olmayı başarır.
Armstrong, 2001’de 3, 2002’de ise 4 etap kazanarak Fransa Turu’nu kazanmayı başarır. 2001’de atak yaptığı sıralar yanından geçtiği rakiplerce eli sıkılır; 2002’de ciddi bir kaza geçiren rakibi Ulrich’i yol kenarında bekleyerek gerçek bir insanlık dersi verir. 2002’de bir kere daha Dünyada Yılın Sporcusu olur.
Artık sırada 5. deneme vardır, ki bu turu sadece 4 bisikletçi 5 kez kazanmayı başarabilmiştir. 2003’teki 5. deneme tüm katıldıkları içinde en zorlusu olacaktır. Tam 5 kere kaza geçirir veya çevresindeki kazalardan darbe yer; hastalıklarla boğuşur. Kazaların en önemlisinde, Luz Ardiden’de muhteşem bir atağa kalktığı sırada bir çocuğun yemek çantasına takılır ve kötü bir düşüş yaşar. “İçimden bu kadarı yeter artık, bırakıyorum diye haykırıyordum. Ancak içimdeki bir ses sürekli ayağa kalkmamı söylüyordu. Hastanede yatarken duyduğum sesin aynısıydı bu.” diyor Armstrong. Armstrong ayağa kalkar, rakiplerini yakalar ve tekrar atağa kalkar. Bu tek zafer ona 5 kez kazananlar klübüne üyelik kazandırır.
Bu arada, Eylül 2003’te eşiyle yollarını ayırır. Ancak Kasım 2003’te ikiz kızları dünyaya gelir. Ekim 2003’te bir hayır organizasyonunda ünlü şarkıcı Sheryl Crow tanışır ve bugüne kadar sürecek bir ilişkinin temelleri atılır. (Bu arada önemli bir not: Armstrong’un en iyi arkadaşı Robin Williams ve Williams hiçbir Fransa Turu’nu kaçırmıyor.)
Bu yıl Armstrong daha da fazlasını isteyerek geldi Fransa’ya. Bu yarışı tarihte 6 kez kazanan ilk insan olmak istiyordu. 2003’de başına gelenler rakipleri için bir avantaj gibi görünse de (çünkü onun yenilebilir olduğunu görmüşlerdi) Armstrong için daha büyük bir avantajdı. Çünkü 2 yıl üstüste aynı şansızlıkları ve hataları yaşamamaya kararlıydı. İşte bu nedenle, Armstrong dikkatli ve beklenenden kolay bir zafer kazanarak tarihe Fransa Turu’nu en çok kazanan insan olarak geçti.

BÜYÜK BİR KİŞİLİK
Armstrong hastalanmadan önce “yaşamak için bisiklete bindiğini”, ancak iyileştikten sonra “bisiklete binmek için yaşadığını” söylüyor. Bunlar ondaki büyük değişimi en iyi açıklayan sözler. Ne tesadüftür ki, T-Mobile takımının direktörü de, geçtiğimiz hafta, -Armstrong’un arkasında sürekli 2.likle yetinen- Jan Ulrich’i aynı sözlerle suçladı. Yani Armstrong’un aksine yaşamak için bisiklete binmekle.
Armstrong, 12 ay, yaz kış çalışacak kadar işine sadık, ancak ihmal ettiğini düşündüğü çocuklarıyla vakit geçirebilmek amacıyla 2004 Atina Olimpiyatları’na katılmayacak kadar da ailesine düşkün biri. Düşen rakiplerini bekleyecek kadar centilmen, ancak birçok bisikletçiyi yaptığı açıklamalarla zan altında bırakan Simeone’nin atak yapmasını engelleyecek kadar otoriter. (Bu son olay Fransa Turu’na damgasını vuran olaylardan oldu. Ayrıntılı bilgiyi 2 önceki yazımda bulabilirsiniz.) Kısacası lakabı olan “Boss” yani patronluğun gerektirdiği tüm özelliklere sahip.
Armstrong’u bir daha Fransa Turu’nda görüp göremeyeceğimiz en büyük soru kafalarda. “Bir kere kazanmak bir hayali gerçekleştirmekti, 2. kez kazanacağımı asla düşünmüyordum. Ancak 6 kere kazanmak sadece inanılmaz” diyor. Ancak hazır olduğu taktirde 7. kez kazanmaya geleceğini de ekliyor. Bunula beraber, başarmak istediği başka şeyler de var. Örneğin İtalya Turu’nda yarışmak veya dünya hız rekorunu kırmak gibi.
Biz ise Armstrong’suz bir Fransa Turu’nu hayal edemiyoruz...
 

İsmail Ağıllı

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ağustos 2006
Mesaj
1.691
Tepki
833
Şehir
Ürgüp, Kapadokya
eşi benzeri olmayan bir sporcu herşeyi ile örnek alınmalı okudukca okuyasım geldi o bir mucizeler rekormeni :)
 
  • Beğen
Tepkiler: SerdarUçar

_bluessy_

Aktif Üye
Kayıt
24 Şubat 2006
Mesaj
159
Tepki
76
Şehir
İstanbul
@Serkan Taşdelen

Aynen katılıyorum ben de bunu yazacaktım, siz yazmışsınız ..bence de bisikletle ilgilenen herkesin okuması gereken bir kitap...Lance Armstrong un hayatının yanısıra bisiklet dünyasıyla ilgili de çok önemli ayrıntılar var....
 
  • Beğen
Tepkiler: Serkan Taşdelen

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Evet her yönü ile iyi bir sporcu imiş.Ögrenmiş olduk Teşekkürler
 

acumur

Forum Demirbaşı
Kayıt
22 Mart 2006
Mesaj
580
Tepki
563
Şehir
Beşiktaş, İstanbul
Bahsi geçen kitap bu haftaki Tempo yahut Aktuel dergisi ile(hatırmaıyorum tam olarak hangisiydi)birlikte bedava veriliyor,bilginize.
 

Bulunmaz

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Kasım 2006
Mesaj
1.022
Tepki
675
Şehir
Ankara
evet kitap gerçekten cok gzl hala okumamış arkadaşlarım varsa alıp okusunlar okusunlar..
 

Nevzat KÖSEOĞLU

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Kasım 2006
Mesaj
1.470
Tepki
593
Şehir
Samsun
Bahsi geçen kitap bu haftaki Tempo yahut Aktuel dergisi ile(hatırmaıyorum tam olarak hangisiydi)birlikte bedava veriliyor,bilginize.
saol arkaşım
 

Nevzat KÖSEOĞLU

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Kasım 2006
Mesaj
1.470
Tepki
593
Şehir
Samsun
ben o kitabı okurken tüglerim diken diken oldu
hele o alp daglarından aşşagı inişini:eek:
 

shealien

Aktif Üye
Kayıt
20 Mart 2006
Mesaj
155
Tepki
39
Şehir
izmir
bende 2. yada 3. tour de france öncesi antrenmanları ve US Postal takımı ile ilgili bir film var. Lance bi dağa tırmanıyo, yanına takım direktoru fransız johan Brunelle geliyo arabayla. "Lance cıkamazsın diyorlar,geri donmelisin " diyo. Lance da "niye? kim soyluyo ?"diyo. Johan "Kar varmıs yol kapalıymıs" diyo. Gercektende 3-5 k sonra aniden yol karla kaplanıyo. Duruyolar. Lance 1 muz yiyo ve asagı inmeye baslıyo. Johan neyapıyorz diye soruyo Lance da "İnip bir daha tırmanıcam " diyo.
Yuh yane
 

İsmail Ağıllı

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ağustos 2006
Mesaj
1.691
Tepki
833
Şehir
Ürgüp, Kapadokya
@acumur

arkadaşım ben o kitabı çok okumak istiyorum aktüel dergisi bu hafta mı veriyor tam olalar bilgi verir misin
 

acumur

Forum Demirbaşı
Kayıt
22 Mart 2006
Mesaj
580
Tepki
563
Şehir
Beşiktaş, İstanbul
Kitabı veren dergi Aktuel dergisi değilmiş,Haftalık isimli dergiymiş.16-22 Kasım tarihli sayısında,yani içinde bulunduğumuz haftanın sayısı oluyor.
 

trinitrotoluen

Forum Demirbaşı
Kayıt
1 Ağustos 2006
Mesaj
555
Tepki
259
Şehir
Ankara Beştepe
Kitabı en kısa zamanda temin edip okuyacağım...
Bu kısa özet içinde saol ncok
 

İsmail Ağıllı

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ağustos 2006
Mesaj
1.691
Tepki
833
Şehir
Ürgüp, Kapadokya
ben kitabı aldım ve okuyorum şu an yarısındayım süper bir kitap herkeze teşekkür ediyorum okumamı sağlayan :) herkez okusun
 

rahmankarataş

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Eylül 2006
Mesaj
1.024
Tepki
707
Şehir
greek and tr
herkese selam
konu hakkında şöyle bir yorum yapayım dedim
kendi fikrimce
tama armstrong evet zoru başaran
bisikletcidende öde bende hemen hemen
7 yıl icerisindeki yarişlarından derlenmiş esp clasıc den
cekilmiş yarış cd ler var kitapını okudum
bencede harika ama cd lerde ben armstrong un yanında
bir isim daha söylüyorum 5 defa ikincilik kolay degil
Ullrich bana göre tour de france nin tam bir hırs adamıydı


(link)
http://img166.imageshack.us/img166/5718/rahvw1.jpg[/URL]
 

İsmail Ağıllı

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ağustos 2006
Mesaj
1.691
Tepki
833
Şehir
Ürgüp, Kapadokya
nuri abiye teşekkür ediyorum bana lance armstrong ' un her saniye degerlidir kitabını almış teşekkürler nuri abi yaşama çevrilen pedalla birlikte okuyorum sağol :)