L-Karnitin

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Sporcunun başarısını artıran temel etmenler, genetik yapı, uygun antrenman ve iyi beslenmedir. Genellikle egzersiz ve yarışma öncesi, sırası ve sonrasında ( toparlanma döneminde ) yeterli karbonhidrat ve sıvı tüketimi en doğru beslenme uygulamasıdır.

Özellikle dayanıklılık ve ultradayanıklılık sporcuları, yorgunluklarının başlamasını geciktirmek, enerji kullanımını artırmak ve böylece başarıyı yakalamak için diyetlerine ek olarak bazı ergojenik ögeleri ilave etmektedirler. Yapılan çalışmalar polen, L-karnitin, coenzim Q10, inosin, amino asit, alkali tuzlar ve vitamin E nin sporcular tarafından özellikle dayanıklılık performanslarını artırmak için kullanıldığını göstermektedir.

Bu yazıda Karnitin'in ergojenik öge olarak değerlendirilmesini inceliyeceğiz.

Karnitin, vücutta biyolojik fonksiyonlarda görev alan vitamin benzeri bir moleküldür. 1905 yılında keşfedilen ve teorik olarak performansı artırdığına inanılan karnitin ilk kez Robert Hass tarafından sporculara ergojenik öge olarak önerilmiştir. Araştırmacılar karnitinin karaciğerde sentezlendiğini ve özellikle L-karnitinin karaciğerde yağ asidi oksidasyonunu uyardığını bulmuşlardır.

Karnitinin egzersiz kapasitesi üzerine potansiyel olumlu etkisi bilinmektedir. Bu etki uzun zincirli yağ asitlerinin hücre enerji motorları mitokondriyaya taşınarak orada oksitlenmesini yani yanmasını kolaylaştırıcı olması yönündedir. Yağ asitlerinin oksidasyonu neticesinde ATP açığa çıkmaktadır. Teorik olarak karnitinin egzersiz sırasında enerji kaynağı olarak yağ asitlerinin kullanımını artırarak kas glikojeninin idareli kullanımını sağladığı bilinmektedir.

Vücuttaki karnitinin yaklaşık %90'ı kas dokularında bulunmaktadır. Kastaki metabolik reaksiyonlarda çok önemli bir katalizör olmasına rağmen karnitin, diyetle alınması gereken temel bir öge değildir. Çünkü vücutta diğer besinlerden sentezlenerek elde edilmektedir. Bunun yanısıra, et ve süt ürünlerinde yeterli miktarlarda, tahıl ürünleri, sebze ve meyvelerde ise az miktarda bulunmaktadır. Besinlerle alınan karnitin, organizmada sentezlenen karnitinin yaklaşık %75'ini oluşturur. Geri kalanı biyolojik olarak vücut tarafından sentezlenir.

Karnitin kaslarda depolanmakta, karaciğer ve böbreklerde sentezlenmekte yani imal edilmekte, idrarla atılmaktadır. Karnitinin iki önemli görevinden bir tanesi ; Enerji elde etmek için uzun zincirli yağ asitlerinin mitokondri içine taşınmasıdır. İkincisi ise ; mitokondri içinde oksidasyon sırasında oluşan piruvik asidin laktik aside dönüşmesini engelleyici enzim üretmesidir. Yani egzersiz sırasında bir kısım laktik asitin önlenmesinden sorumludur.
İnsanda karnitin eksikliği kendini öncelikle enerji metabolizmasında azalma şeklinde gösterir. Karnitin yetersizliği kalıtsal olabildiği gibi sonradan da ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda karnitinin bir uzman kontrolünde diyetle dışarıdan alınması gerekir.

Karnitinin sporcu beslenmesinde kullanımı özellikle son yıllarda yapılan laboratuvar çalışmalarında netlik kazanmıştır. Kayakçılar üzerinde yapılan bir çalışmada çok uzun süreli ( 13 saat 26 dakika) dayanıklılık egzersizlerinin kas karnitin düzeyine etkileri araştırılmış ve ağır egzersize rağmen sporcularda karnitin yetersizliği saptanmamıştır. Bu çalışmaların yanısıra günde 2 gram L-karnitin verilerek yapılan bir başka çalışmada maksimal oksijen kullanımının artmasına bağlı olarak maksimal egzersiz kapasitesinin etkilenerek performansı olumlu yönde artırdığı gözlemlenmiştir.

Ancak karnitin kullanırken hangi formu olduğuna çok dikkat edilmelidir. Çünkü D-form karnitin, L-karnitinin görevini yok ederek karnitin yetersizliğine neden olabilmektedir. Karnitin yetersizliği semptomlarından bazıları ; kas krampları, kas zayıflığı, idrarda demir içeren kas proteini olan miyoglobin kaybıdır. Özellikle soğuk hava koşullarında, yüksek yağlı diyette ve açlıktan sonra yapılan uzun süreli egzersizler süresince belirtiler daha da ağırlaşabilmektedir.

Sonuç olarak ; Yapılan tüm çalışmalarda görülmüştür ki ; Vücut tarafından sentezlenen ( imal edilen ) karnitin sporcu için yeterli olmaktadır. Kalıtsal veya hastalık sonucu oluşan karnitin yetersizliği dışında dışarıdan ek olarak karnitin alınmasının gerekli olmadığı konusunda fikir birliğine varılmıştır. Bazı çalışmalarda faydaları görülse de toksik etki yapabilme özelliği göz önüne alındığında kullanılması sakıncalı görülmüştür.

Tüm sporcu arkadaşlarıma sağlıklı günler ve iyi antrenmanlar dileklerimle..:)
 
Scudo

felis911

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Temmuz 2006
Mesaj
1.352
Tepki
859
Şehir
ce
Teşekkürler gerçi biz aynı gün bu konu üzerine yazışmıştık ama bu yazı biraz daha ayrıntılı
 

DKRMustafa

Forum Demirbaşı
Kayıt
2 Aralık 2008
Mesaj
450
Tepki
91
Şehir
Gaziantep
mümtaz abi özür dileyerek sormak istiyorum. KARNİTİN dediğin madde ile piyasada bulunan CREATINE aynı ürünmü???
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@cadde27dkr

Hayır değil, creatin farklı bir olgu. Onunla ilgili küçük bir yazı hazırlıyorum. İyi günler dileklerimle...
 

sgtalper

Forum Demirbaşı
Kayıt
11 Nisan 2006
Mesaj
530
Tepki
468
Şehir
Ankara
Bisiklet
Scott
mümtaz abi bilgilendirdiğiniz için teşekkürler
 

umutkahraman

Forum Bağımlısı
Kayıt
24 Ekim 2009
Mesaj
2.331
Tepki
1.304
Şehir
İNEGÖL-BURSA
Bisiklet
Geotech
bilgilendirmeniz için teşekkürler.
 

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
Daha önceden yaptığım araştırmada L-Carnitine'in gerekli olmadığı sonucuna varmıştım. Zayıflamak , yağ eritmek için daha farklı yollar denenebilir. Zaten ne olursa olsun dışarıdan madde alımına karşıyım.
 

Hasan Ulu

Üye
Kayıt
27 Mart 2010
Mesaj
29
Tepki
42
Şehir
Bursa
L Karnitin yerine CLA tavsiye ederim.Ayrıca L-Karnitin kullanıcaksanız krom pikolinat ile kullanmanızı öneririm..Bu madde kandaki şeker seviyesini düzenleyerek bir süre açlık hissetmemenizi sağlar.(Tabii ki mucizevi etkisi yok)
 
Kayıt
7 Şubat 2010
Mesaj
39
Tepki
74
Şehir
EDİRNE
Teşekkürler.Yazı güzel yazı ama bilimsel dayanağı neresidir?Yani bir dergi,bir okul...?
Ayurveda uzmanı Ender saraç ta çıkıp diyorki L-carnitin kullanabilirsiniz,hiçbir yan etkisi yoktur!(suyunu çıkarmadan tabi)
Birde dünyanın önde gelen sporcu besinleri üreten kuruluşlarda bunu ''gereksiz''ise niye üretiyor?
Diyaliz hastalarınada L-carniten iğnesi düzenli olarak yapılıyor(ki kilo almaları sağlıklı değildir)onları belli bir formda tutmak yada kandaki bazı maddeleri temizlemek için.
Ben şahsen spor yaptığım zamanlarda aralıklarla kullandım ve gözlegörülür faydalarını gördüm.(kullanma talimatlarına uyarak tabi)İşe yaradığındanda eminim.
Benim söylemek istediğim gereksiz veya vücut yeterince üretebiliyor ibaresindeki ? işaret.Bu işaret nerelerde veya nasıl gibi detaylar içeriyor olabilirmi?
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@Burç Deniz

Yazının bilimsel dayanağı benim okuduğum onlarca doküman, yapılan test sonuçları, spor fizyoloji uzmanları ile yapılan karşılıklı görüşmeler. Yani kısacası yazının kaynağı tek değil ve en önemlisi ansiklopedik bir bilgi değil. Faydalandığım kaynakları yazmaya kalksam inanın yazının kendisinden daha fazla yer tutar. Özellikle karnitin kullanımının çok yaygın olduğu günümüzde ben bazı gerçekleri ele alıp sporcuların bu tür takviyelere güvenerek antrenman yapmasının önüne geçmek adına bunları yazıyorum. Otuz yılı aşkın bir süre spor yapan ve ayrıca milli olup yarışan biri olarak vitamin hapından ve aspirinden başka bir şey kullanmadım. Derece ve geçme hırsı ile spor yaparsanız, spordan bir tat alamadığınız gibi daha iyi derece yapmak ve onu bunu geçmek adına birtakım ilavelere baş vurabilirsiniz. Bu da inanın bedeninizi yıpratmaktan başka hiçbir işe yaramaz. Tanıdığım bir çok kimse spor yaparken kullandığı itici güçler yüzünden kırklı yaşlardan sonra hastane kapılarını aşındırmaya başladı. Ben spor yapan kardeşlerime biraz olsun yardım edebilmek adına yazıyorum. Diğer sorularınızla ilgili tüm detaylar yazının içinde var zaten. Sağlıklı ve bol sporlu günler dileklerimle..:)
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
@Burç Deniz

kapitalizmde para kazanma sistemi denen birşey var.illa maddelerin yararlı olması gerekmez,ayrıca herkesin dediği doğru olsaydı bilen sayısı az olmazdı.siz inaıyorsanız kullanın derim,bazı şeyler inanç meselesi!!birde sizde görülen faydalarını bizimle paylaşırmısnız ,ne spor yaptığınız ,kullnma şekliniz,aldığınız gr. vs
saygılarımla
 

berk öndül

Aktif Üye
Kayıt
12 Nisan 2009
Mesaj
158
Tepki
50
Şehir
İzmir / Karşıyaka
L Carnitine ve Protein tozlarını (whey protein gibi) kullanmak için bir yaş aralığı var mıdır? Teşekkürler
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
@berk öndül

kanuni olarak yok,reçesiz satılan maddeler,ancak whey protein veya protein ,denilildiği gibi çok kullnımı gereksiz,zaten fazlası yağa dönüşüyor,normal bir çalışma ile normal bir beslenme birbirini karşılıyor,eğer günde 6-8 saatinizi spor salonunda geçirmiyorsanız,kullnamamanızı tavsiye ederim.yukarıda yazdığım gibi,para kazanma sistemi ,neyin doğru neyin yanlış olduğunu karıştırıyor.
 

berk öndül

Aktif Üye
Kayıt
12 Nisan 2009
Mesaj
158
Tepki
50
Şehir
İzmir / Karşıyaka
18 yaş altı kullanmanın ilerdeki performansa bir etkisi olurmu?
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
18 yaş altı ,beslenmenin ,antrenman programının ,her türlü şeyin ileride performansa olumlu yada olumsuz etkisi olacaktır,bu bir inşa işidir,gün gün an an üzerine koyarsın,kaliteli malzeme ,yavaş doğru sistemli çalışma,bir aşama kaydetmene ve bir sonraki seviyeye zemin hazırlıyacak.Atasözü gibi ,ne ekersen onu biçersin,tabi genetik en önemli belirleyici faktör onu düşünmezsek.
 

berk öndül

Aktif Üye
Kayıt
12 Nisan 2009
Mesaj
158
Tepki
50
Şehir
İzmir / Karşıyaka
Teşekkürler.Olumsuz olarak bir etki yaratabilir mi peki ilerde?
 
Kayıt
7 Şubat 2010
Mesaj
39
Tepki
74
Şehir
EDİRNE
kapitalizmde para kazanma sistemi denen birşey var.illa maddelerin yararlı olması gerekmez,ayrıca herkesin dediği doğru olsaydı bilen sayısı az olmazdı.siz inaıyorsanız kullanın derim,bazı şeyler inanç meselesi!!birde sizde görülen faydalarını bizimle paylaşırmısnız ,ne spor yaptığınız ,kullnma şekliniz,aldığınız gr. vs
saygılarımla
Elbette inanç herşeyden önce gelir!Dopig maddelerinin bile çoğunun etkisi görsel olarak işe pek yaramıyor ''insan kendini güçlenmiş olması gerektiğine inandırdığından performansı artıyor'' derler sporcuların bir kısmı.
Öncelikle ''besin takviyesi'' maddelerinin ihtiyaç olup olmadığı sporcu tarafından veya daha tecrübeli biri tarafından önerilmeli.Örneğin;hafif spor yapan,kondisyon tutan insanlar için butarz ürünler hiç gerekli değildir.L-carnitin de sadece yoğun performans harcanan aktivitelerden önce kullanılmalı(üzerinde önerildiği şekilde)
Mesela ben 20-30 km Bisikletle antrenman yapacağım zamanlar kullanmazdım.Enaz 70 km yada daha fazla (100-120-140 gibi)antrenmanlarda kullanıyordum,yarışlardan önce kullanıyordum ve zayıflama sürecimi oldukça kısalttığını sık-sık tartı üzerinde görüyordum.Antrenmanlardan 30 dk önce 1 gr kadar alıyordum.Tabi bu süreç birkaç antrenman değil 1ay gibi bir sürede çok net belli oluyor.Bütün besin maddeleri yoğun aktivite yapmayan insanlarda gerçekten pek işe yaramayacaktır,bunu bende önermiyorum.
Ben 98-02 yılları arasında mtb ve yol yarışlarına katıldım,İstanbul g.s.i.m adına koştum,2 kupam ve 1 madalyam bulunmakta.Hala bisiklete biniyorum ama kondisyon maksatlı bindiğim için besin takviyesine ihtiyaç duymuyorum.Şu anda yaş 35.:in: