Scudo Sports

Koşu yapılabilecek bisiklet ayakkabısı?

@Yunus ilkinci
Benim doktorumda aynısını söyledi bana. Daha önce 3-4 doktorun yasakladığı bisikleti önerdi üzerine. Kilitli pedalın çok faydasını gördüm. Pedala basarak değil çekerek kuvvet uyguluyorum. Buna alışınca hem üst bacak kasları gelişip diz ağrılarını yok ediyor, hemde yokuşlar korkulacak şeyler olmaktan çıkıyor. Ama iyi ayarlanmış bir ayakkabı ve pedal şart tabi sakatlanmamak için. Ama koşu işini düşünün derim. Koşu esnasında diz kapağınıza sürekli darbe yapacaksınız. Ayağın yere her vuruşunda bir baskı alacaksınız. Sakat diz - koşu ikilisi aklıma yatmıyor benim. Kilitli pedal / düşük vites & yüksek kadans antrenmanlar ise bacak kaslarını geliştirmek için ilaç gibi adeta.

Scudo
2 dizimde aynı sorundan var. Mr sonucunu doktora göstermedim. Başta bisikleti bırakayım dedim, 2 hafta sonra dizlerim sürekli olarak ağrımaya başladı. Yeter ulan diyerek sürmemek için kendimi zor tuttuğum bisikletime sarıldım.

Ama sürüş tarzım mecbur değişti. Mesela son 2 dişliyi hiç kullanmazdım, vücudu zorlamaktan keyif alırdım, artık dizlerin zorlanmamasına dikkat ediyorum. Yola çıkmadan önce gideceğim yerin profilini inceleyerek gidiyorum. Yol esnasında "daha şu kadar yolum var, sürüşümü biraz yumuşatayım" dediğim anlar oluyor. Molalarda bacakları gerdiriyorum.

Diğer yandan haftada 10 saatten az sür(e) meyen dağ bisikleti ve yokuş aşığıyım. Başıma yanlış sele ayarından gelen bu derdi, yine derdin kaynağıyla çözebilecek olmak da garip bir durum tabi :ssrtcbya:

Kendi çapımda tavsiyeler vereyim;

Aynakol kol uzunluğu doğru olmalı.

Spd kesinkes alınmalı, doğru teknikle kullanılmalı. Mümkünse daha esnemez tabanlı olması iyi olur.

Sele boyuna, ileri geri ayarına hiç değinmiyorum.

Çok yürümek bana kötü geliyor, sizde de aynıysa çok yürümeyin derim. Fazla ayakta kalmamaya ve oturduğumda dizlerimi fazla bükmemeye çalışıyorum.

Yazdıklarımı yaparak ağrıdan büyük ölçüde kurtuldum. Ama üst bacağımı sürekli sert tutmaya özen gösteriyorum.

@BerkEvren

Bunu doktora soracağım. Şimdilik erteliyorum. Bu arada sen hangi doktora gitmiştin, hatırlıyorsan söyleyebilir misin. Son doktorum bilgiliydi ama ağzından zar zor öğrenmiştim yapmam gerekenleri. İlgilenecek bi doktor arıyordum ben de.

@Yunus ilkinci
Tabiki. Bir diz cerrahı olmasına rağmen ameliyat değil spor önerdiği için her zaman tavsiye edeceğim bir kişi kendisi. (link)

@Mustafa Zeybek

Merhaba. Diz sorunlarından baya muzdarip var galiba. Keşke beden eğitimi diye aldığımız derste insanda var olan kas grupları ve sakanlanmamak için her spor dalı için doğru hareket kompozisyonlarının ne olduğu öğretilseydi, spor yaparken sakatlanmasaydık. Ben bacaklarımı güzlendirmek isterken dizlerimi sakatlamıştım, yanlış dişli, aynakol uzunluğu nedeniyle.
İki önceki iletimde yazmıştım, diz rahatsızlığında herkez farklı pozisyonlarda sıkıntı çekebiliyor. Bu yüzden kişiye özel tedavi ve öneriler gerekli. Mesela sendekinin tam aksine çok oturduğumda, yattığımda yani dizlerim hareketsiz kaldığında ağrı duyuyorum. Uzun süre yürüdüğümde ise dizlerim açılıyor, kendine geliyor.

Aynakol için -diz sorunlarında- kısa kol uzunluğu tercih edilmeli sanırım. İç bacak boyum 67cm. Bu yüzden 50-34 170mm aynakola geçeceğim. Aslında doğru kombinasyon ayarlarını yaptırabileceğim bi yer ya da kişi önerisi varsa alabilirim.

@BerkEvren
Teşekkürler. İhtiyacım olan bi öneriydi. En yakın zamanda görüneceğim kendisine.

@Yunus ilkinci
Bende bu sorunla gitmiştim ilk doktora. Sinemada bir filmi bitiremiyordum ağrıdan. Otobüste yolculuk edemiyordum. Son zamanları gece uykumdan uyanıyordum ağrısından. İşin kötüsü doktorlar dizini zorlama, ilerlerse ameliyat ederiz diyip durdular. Bisiklete başlamamla birlikte ağrılarımda eridi gitti :harika:
@Yunus ilkinci
Keşke... Bütün okulu koşuyla sınayan, herkese koşuyla not veren berbat bir beden eğitimi sistemimiz var malesef. Çok az kişi düzgün bir beden dersi almıştır. Yıllarca tüm derslerim iyi olmasına rağmen hızlı koşamadığım için hep düşük not aldım hep nefret ettim beden derslerinden...

@Yunus ilkinci
Evet, kişiden kişiye değişir. Ben, 92cm iç bacak ile 170 aynakol kullanıyordum. 175' e geçince oluşan farkı anlatamam. Size 170 olur. Hatta belki 165.

@Mustafa Zeybek
Yani 165 varsa denemek isterim. Çünkü belli bir açı üzerinde güç uyguladığımda dizim zorlanıyor.

@BerkEvren
Spor çok önemli. Doğru spor eğitimi ile sporda başarılı olduğumuz gibi hastane masraflarından da kar edilir :)

Geri