Scudo Sports

Koşu ayakkabısı seçimi ..

Tepki
23
Bisiklet
Colnago
Merhaba arkadaşlar , koşu ayakkabısı alıcam yalnız şu 2 model arasında kaldım siz olsanız hangisini alırdınız? 2.ayakkabı daha kaliteli ,yalnız 60-70 gr daha ağır (317gr) ,diğeri ise 240gr.....Aradaki ağırlık farkı koşarken ciddi şekilde fark yaratır mı ,kullanan var mı bunları , ne önerirsiniz?..

(link)

(link)

Scudo
Arkadaşlar 36 kişi okumuş 1 kişi cevap yazmamış yokmu bisikletin yanında koşu da yapan başka sporcu arkadaş?...

Eğer sıkıntınız ağırlıksa ve bu parayı zaten vermeyi düşünüyorsanız "Skechers" markasına bakmanızı öneririm..
Hem çok rahat hem çok hafif performans ayakkabıları üretiyorlar.

Bu sorunun kesin bir cevabı olsaydı, Adidas iki ayrı model üretmekle uğraşmazdı. Bisiklet seçmek kadar karmaşık olmasa da ayakkabı seçmek de, "o mu, bu mu?" şeklinde basite indirilebilecek birşey değil.

Ayakkabıların ikisinin de ayak yapınıza ve yere basış şeklinize (içe, dışa veya ortaya ağırlık verme) uygun olduğunu varsayıyorum; nasıl zeminde koşacaksınız? koşarken topuk vurur musunuz? koşucu olarak seviyeniz nedir?

Saatte 10km civarı hızla, jogging tarzı koşu yapan birisiyseniz; ağırlık farkını fazla önemsemeyin, adımlarınız kısa olacaktır ve ayağınız yerden fazla yükselmeyecektir, 60-70 gram fazlalık çok etki etmez. Topuk vuran biriyseniz, ikinci model daha uygun.

Adipure trainer 360 var memnunum

Tapatalk üzerinden gönderildi.

Skechers kullaniyorum memnunum

GT-I9190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

emin olun burada maraton koşan kişiler dahi var. öncelikle benim size sorularım olacak.
öncelikle hangi mesafe bir koşu planlıyorsunuz; kısa, orta, uzun, maraton ?
hangi tip zeminde koşu planlıyorsunuz; asfalt&beton mu , yoksa toprak&çimen gibi mi?
ayak tabanınız nasıl, normal, yüksek taban, düz taban ?
basışınız nasıl ? içe , normal, dışa (kulladığınız ayakkabıların topuklarının hangi kısmının aşındığına bakarak görebilirsiniz)?
kilo durumunuz nasıl? zayıf mı sayılırsınız, normal mi, şişman mı?
bu soruların cevaplarına göre işinizi görecek ayakkabı modeli değişiklik gösterecektir.
.
dipnot: ayakkabıda ağırlık hesabı yapacak kişinin 3 saatte maraton koşacak veya 100km ultra maratonu 10 saat altı koşmayaı hedefleyecek olması gerekir.
diğer durumlarda nasıl ki normal araçlara lastik alımı yapılırken ağırlığa bakılmıyor ve performanca bakılıyorsa, biriş seviye sporcularında ağırlığa değil, ayakkabının onlara ne sağladığına bakması lazım

Katılıyorum size , ayakkabı seçimi de bisiklet kadar olmasa da uğraştırıcı bir iş. Normalde uzun mesafe bisiklet kullanıcısıyım (dağ, yol ) ,Geçen ay triatlon lisansı çıkardım ve koşu çalışıyorum bu aralar , adidas adipure trainer 360 ayakkabı ile koşuyorum ama ayakkabının tabanı ince ,darbe emici olmadığından düz yolda koşarken sıkıntı oluyor, geçen gün sağ arka bacağımda ağrı hisettim 4-5 gün sürdü ..Koşacağım zemin genelde düz beton,asfalt ama toprak yola da girebilirim , koşu için çok amaçlı triatlet ayakkabısı bakıyorum kısaca max:200tl fiyatlı , topuk vurma olayını yaşıyorum , dediğiniz gibi ilk model daha çok sıkıntı çıkarır ,onu eledim diğeri ile asics'in şu modeli; arasındayım

(link)

toprak ağırlı koşacaksanız bunu tavsiye ederim; (link)
asfalt ağırlıklı koşacaksanız bunu; (link)
.
dipnot: dizinizin ağrı yapması mevcut ayakkabınızın yeterince destek sağlayamadığı veya bir başka deyişle dizlerinizin yeterince güçlü olmadığındandır.
bir süre şöyle birşey kullanmanızı tavsiye ederim (bakınız alttaki fotoğraf ve benim profil fotoğrafım).
dizlerinize destek olacaktır ve daha rahat koşmanızı sağlayacaktır
http://www.sporreyonum.com/content/images/thumbs/0000983_altis_neopren_dizlik_ortas_ak_nb_107.jpeg

@ismail eren

Teşekkürler İsmail bey ,koşacağım zemin genellikle sert olacak o yüzden asfalt tercih etmem daha çok işime gelicek sanırım.Siz asics'in cumulus modelini öneriyorsunuz şu 2 modeli göz önüne alarak doğru mudur?;

(link)

(link)

• Beğen
Tepkiler: ismail eren
@Mehmet Tuğrul Ersazak

doğrudur, gel-cumulus-15 i tavsiye ederim o 2 model arasında. zaten indirime girmiş galiba bu model. 6 ay önce çok daha yüksek bir fiyata satılıyordu

@ismail eren

Tamam hocam sağolun ,cumulus daha iyi dediğiniz gibi ötekilere nazaran.

@Mehmet Tuğrul Ersazak

cumulus daha iyidir, diğerlerine nazaran desteği daha çoktur.
ama dikkat edin; kalıbı dardır biraz. yarım veya 1 numara büyük numara alın normal kullandığınız numaralara göre.
veya bir dükkanda deneyin, o denemenize göre internetten sipariş edin

@ismail eren

Bunu söylemeniz çok iyi oldu hocam ,geçen hafta kayano 20 modelini denemiştim , 41.5 numarası tam olmuştu ,1 parmak mesafe önünde boşluk bırakarak (koşu ayakkabılarında 1 parmak mesafe uç kısmında olması lazım siz benden daha iyi bilirsiniz)...41.5 numara tam olmuştu bu durumda cumulus'te kaç numara almalıyım , gidip deneme işi şuan biraz sıkıntılı o sebeble soruyorum?

@Mehmet Tuğrul Ersazak
Kayano 20 de çok iyi ayakkabı ama biraz pahalı,
sipariş geçeceğiniz internet sitesi konuşun bu işi, kullanmadan geri gönderirsem başka numara ile değiştirebilirmisiniz diye bence.
ama size cumulus da 41.5 veya 42 olacaktır diye düşünüyorum

Asics gel pulse 3 kullaniyorum. Genellikle asfalt ya da tartanda koşuyorum. Harika bir ayakkabı olduğunu söyleyebilirim.

@aykut yiğitel

pulse 3 yaklaşık 4 yıl öncesinin bir modeli. şu anda piyasada pulse 5 modeli güncel model olarak satılıyor.
ve pulse serisi yüksek tabanlı kişileri hedef alan bir ayakkabı. normal taban veya düz tabana yaklaşan kişiler için pek uygun olmaz.
ama kendi alanında iyi ayakkabıdır

Spor ayakkabısı seçiminde zorlandığım için yaptığım bazı araştırmaları ve denemelerimi, belki bu konu hakkında sorun yaşayanlara yardımcı olabilmek adına yazmak istiyorum.

Öncelikle benim için spor ayakkabısı seçimini sorun yapan unsur düz taban bir ayak yapısına sahip olmamdır. Ayağım içe doğru bir basış yapıyor. Normal ayak yapısına uygun ayakkabıları denediğimde bir adım attıktan sonra ayağım içe basıyor ve bileğimde zorlama oluyor. Ayakkabının iç kavis yapan tarafından ayağım taşıyor. Deniyorum, deniyorum hep aynı.
Rastgele aldığım rahat hissettiğim ayakkabılar, tabanı düz ve boğazlı olanlardı genelde. Şansıma rahat hissettiğim ayakkabılar bulabiliyordum.

Malesef ayakkabı satıcılarında ve satış danışmanlarında beni yönlendirecek birini de bulamadım. Ayak tipime uygun ayakkabı sunacak bir yerle de karşılaşmadım. Adidas, nike mağazaları dahil. Ayakkabı ve ürünler hakkında bilgileri yok. Sadece size ürün satmak için davranışlar ve tavırlar sergiliyorlar bence. Örneğin Adidas mağazasında bir satış elemanı bana yağmurluk diye rüzgarlık satmış. Bunu yağmur yağınca fark ettim. Bayağı deney falan yapmıştı bana. Rüzgarlık benim için daha iyi oldu. Kötü de olabilirdi.

İnsan odaklı satış gelişmiş ülkeler de daha çok oluyor sanırsam. Çünkü bu konuda her insanın yapısına göre ürün üretme oralarda oluyor. Diğerlerinde yap bir model daya gitsin mantığı var sanki. Ne üretsem satılır.

Ayakkabı seçimi konusuna biraz dikkat ettim. İnsanların seçimine bakıyorum bazen hatalı seçimler dikkatimi çekiyor. Örneğin kilolu birisini gördüm puma ince uzun bir ayakkabı almış. Bayağı içe basıyor ve ayağıda geniş. Eminim rahat değil ve mecburiyetten giyiyor biraz. Bunu satan da bir şekilde sattı ona.

Kısaca normal bir ayak yapısına sahip değilseniz bu ayakkabı bulma süreci biraz zahmetli olabiliyor. Malesef biraz da pahalı. Aşağıda ben denediğim ayakkabılarla ilgili yazı yazdım. Direk ayak yapısı ve ayakkabı seçimi kısmına inmek isteyen görsele ve altına inebilir.

Bundan iki yıl önce düzenli koşmaya çalıştım. Kışın ve bazı dönemlerde sekteye uğrasada devam etmeye çalıştım. Bu ara rahat edebildiğim bir nike ayakkabı vardı. Eskidi ve ben yine zahmetli bir arayışa girdim. Denediğim ayakkabılar ayağıma uymuyordu. Rahat değildi. Düz taban olduğum için yukarıda anlattığım sıkıntı vardı. Sonra bu işin bıkkınlığıyla bir ayakkabı denemesinde sanki buldum sandım.

- Nike Air Zoom Structure 20(sayısını tam hatırlamıyorum +-1.) Denediğimde evet içe basmıyordum. Ama benim ayak içim düz olduğu için bir batma vardı sanki o bölgede. Önemsemedim aldım.
Dışarıda giydim biraz ve malesef ayağımın içine basan bölge diken gibiydi ve rahatsız edecek şekilde acıtıyordu. Yastıklama yapmışlar ama düz tabana göre değil. Ayak içi çukur olup, içe basanlar için bir ayakkabı bence. Çok düşük bir fiyata 2. el olarak satmak zorunda kaldım.

Zaten pahalı olan bu tür ayakkabılara fazla para harcamak istemiyordum. Boşa gitmesine tahammülüm yoktu.

Lescon marka koşu ayakkabısı denedim. Yine bıkkınlıkla bu olsun bari hemde diğerlerine nazaran ucuz diyerek kullanmaya başladım. Ne olsa iyi. Taş gibi ayakkabı ve rahat edemedim. İhtiyacı olan birisine verdim ayakkabıyı.

Koşuya başlamak istiyordum. 1 yıllık süreç böyle geçti. Bir akşam forumunda üyesi olan yakın tanıdığım #Hiko bana Asics Gt-2000 2 modelinin linkini attı.

-Asics Gt-2000 2 bir umut sipariş ettim. Ayakkabı geldi denedim evde ve oh dedim. Ayak içi kısmında batma yok. Aynı zamanda içe basmadan kaynaklı rahatsızlık yok. Ayakkabı ayağımı dengede tutuyor. 2016 Mayıs ayında aldım ayakkabıyı halen kullanıyorum. Her mevsimde yerlede kar ve su olmadığı zamanlarda hep bu ayakkabıyı kullanıyorum genelde. Ayakkabı deforme olmaya başladı. Zannedersem bir yıl daha götürür. O yüzden bir arayışa girdim. Biraz araştırma yaptım ve bazı sonuçlar elde ettim.

137723 dosyayı görüntüle
Bu görsellerde genel görülen ayak basma şekilleri gösterilmiş. Bunlara göre bizim ayağımız nasılsa ayakkabı seçimini ona göre yapmamız, rahat ve uygun ayakkabı almamıza katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum. Ayak basış şekilleriyle ilgili daha fazla kaynağı internette bulabilirsiniz.

(link) buradaki linkten bir çok koşu ayakkabısını farklı basış şekillerine göre sınıflandırıp bulabiliyorsunuz.

Arch support( ayakkabı tabanlığı) filtresinden ayakkabı seçimi yapılabiliyor. Benim ayağıma uygun olan Asics gt-2000 modeli Stability bölümünde yer alan bir ayakkabı örneğin. Yalnız bu bölümde yer alan Mizuno Wave İnspire 12 modeli ayağıma uymadı.

Mizuno Wave İnspire 12: Ayakkabıyı Samuray sporttan geçen hafta sipariş ettim. Runrepeat sitesinde stability kategorisindeydi. İçe basmamı önler, asics gt- 2000 in ikamesi olabilir diyerek siparişi geçtim. Ertesi gün elime ulaştı giydim. Çok hoş bir ayakkabı. Ama malesef yastıklama yapan iç kısımda batma yaptı. Nike Air Zoom Strctre gibi iç kısımda ayağımın o bölgesinin düz olması nedeniyle batmaya neden oldu. Asics gt-2000 modelinde iç kısım daha yumuşak ve acı hissetmiyorum. Mizuno , asics -gt 2000 e göre daha sert bir zemine sahip bir izlenim uyandırdı diyer taraftan. Ertesi gün kargoya verdim ve iade ettim. Samuray sport kargoyu da kendi ödedi ve iadeyi yaptı.

Ayak tipini bilmekte yarar var. Ama bu demek değil ki içe basıyorsak her stability taban ayağımıza uyacak. Denemekte ve ayağımız hangi ayakkabıda rahatsa yine onu almakta fayda var.

Ertesi gün wiggle'dan Asics gt-2000 5 modelini sipariş ettim. Türkiye de bulamadım. Bir model var ama numarası yok. Noosa modellerini denemek istedim ama artık çok yordu beni bu düşünceler. Dene gönder, dene gönder. Oldu mu, olur mu??? En sonunda zaten ondan memnunum diye gt'yi istedim.

Ayak tiplerine göre seçimi detaylandıramadım. Genelde yabancı ve ingilizce kaynaklar var. Bu konularda başka bilgileri olan varsa paylaşıp buradan birbirimize fayda sağlayabiliriz.

Hayırlı günler...

Geri