Scudo Sports

Koska mı, Snickers mı?

@Tayfun Kutlu
Bal şeker oranı çok yüksek bir gıda. Akışkan olduğu için içecek bile sayılabilir, başka sıvılar ile karıştırılıp içecek yapılabilir. İlk cümlemden anladığınız üzere %70'inden fazlası şeker olan (%40'ı meyve şekeriymiş) uzun vadede faydası beklenemez.

Bence en iyisi ne arkadaşlar biliyor musunuz? Yani ne özel jeller ne şekerli gıdalar. En iyisi karbonhidrat, yağ ve proteinin en iyi dengelendiği ürünler. Elbet şeker de olabilir ama tek başına bir işe yaramıyor. Bence en fazla, basit moleküllü (kolay parçalanan) karbonhidratlar olmalı. Sonra uzun soluklu turlar için yağ da bulunmalı. Eee tur sonu için de azıcık protein olursa yeterli bea. Bunların hepsi krokanlarda var görünüyor. Bir de bebe bisküvileri de iyimiş ama onlarda yağ oranı ya hiç yok ya da az.

@mesut emin yarıcı
Fındık ve üzümü bende çok seviyorum. Enerji değerleri ve kanın ihtiyaç duyduğu vitaminler bakımından çok iyiler. Bir de son zamanlarda bebe bisküvisi ile üzümü karıştırarak tüketiyorum, çok güzel oluyor. Bunun içine biraz da fındık ekledim mi yağ da var, şeker de, karbonhidrat da, vitamin de...

Eee daha ne olsun...:)

Scudo
Yemekten ne kadar sonra yola çıkıyorsunuz?
Bir keresinde akşam yemeğinden hemen sonra tura yetişmek için aceleyle yola çıktım. Grubu bir başta, bir de sonda gördüm.:Skull-175
Ben vardığımda onlar nerdeyse evlerine gidiyorlardı.

Hazım ağızda başlıyor ve belki midede parçalanıyor ama bağırsaklarda emiliyor. Sonra yetmiyor moleküller çeşitli enzimler ile parçalanıyor. Bence sabah kahvaltısı kuvvetli ve en az turdan 2 saat önce yapılmalı. Turun ilk 1 saati de çok hızlı tempolu olmamalı. O yüzden bu süreyi toplanma yerine ulaşma için harcamakta fayda var ki tur sırasında en yüksek verimi alalım. Ayrıca sürekli atıştırmalı çünkü ilk yedikleriniz yetmiyor. Ölçü belki de mide guruldaması olabilir...

Bakınız atıştırma ile sabah kahvaltısı çok farklı. Siz topu topu 40'ar gramlık şeyler ile vücuda ek takviye yapacaksınız. Bu zaten içilen suyla öyle hızlı emiliyor ki ben şu ana kadar bu yüzden bir performans düşüşü yaşamadım. Aksine atıştırmadığım zaman pil bitme hadisesi gerçekleşiyor...:)

Bu koska snickers konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ederim."Beslenme" başlığı altında onlarca örnek yazı bulunmakta.Salih karşeşimin açtığı bu konunun altına eklenenlerin neredeyse tamamı,basit şekerlerden oluşan yiyecekler olup,sporcular için çok küçük bir istisna dışında uzak durulması gereken yiyeceklerdir.Şöyle ki:Uzun turlarda ki yol durumuna ve eğimine göre bu kısa da olabilir,kaslarınızı çalıştıran enerjinin ana kaynağı "glikojen depoları" dır.Günlük yiyecek ihtiyacımızın en az % 50 sinin karbonhidratlardan oluşması gerektiğini biliriz,biliriz de basit karbonhidratlarla birleşik karbonhidratlar arasındaki farkı nedense görmezden geliriz.Açıkça belirtelim.Aklınıza gelen ne kadar market ürünü varsa (KOska snickers albeni metro vs) tamamıyla basit şeker içeren ve verdiği enerjiyi kısa bir sürede glikojen depolarınızı boşaltmak suretiyle geri alan besinlerdir.Asla tercih edilmemelidir.Kısaca basit şekerler,kaşıkla verdiğini kepçe ile geri alır,almakla da kalmaz,geride enerji namına hiç bir şey bırakmazlar.
Son olarak,20-30 km lik sürüşlerde ekstra performans arttırıcılara da gerek yoktur.Günübirlik geziler yapan arkadaşlar bal reçel çikolata vb ürünler yerine kepekli tahıllardan oluşan ekmek,makarna,yumurta,peynir ve kuruyemiş tercih etmelidirler.Ayrıca konuya dahil olan ve çoğu yirmili yaşlarında olan gençler hangi sebeple bu kadar uçlarda dolaşıyorlar anlamak mümkün değil.Elli yaşımızı devirdik çok şükür,biraz olsun lafımız dinlenir.Bakınız bendeniz bugün sabah 08.00 de evden çıkıp (konya yolu-gölbaşı-eymirde iki tur-TRT yokuşundan turan güneş blv-Mamak -samsun yolu ve Yüzüncü yıl dönüş yaptım 113 km.Sabah kahvaltısı ve eymirde yediğim bir gözlemenin haricinde sadece su ve gazını aldığım maden suyu tükettim.Bu arada eymir TRT yokuşunda ölçülmüş % 23 e varan rampalar olduğunu da hatırlatırım.Biz bu yaşta yapıyorsak siz bizim 5 katımızı yaparsınız.Yeter ki doğru bilgiye,hak ettiği değeri verin.

Derya Bey'e aynen katılıyorum. İçinde şeker bulunduğu yazan hiç bir şeyi tüketmiyorum. Kaldı ki bizim memlekette ürüne katılan şekerin cinsini belirtmek zorunlu olmadığından iki kez dikkat ediyorum. Mısır şurubu vs. gibi alenen zehir içeren besinleri kısaca şeker diyerek geçiştirmek maalesef serbest bu memlekette.

• Beğen
Tepkiler: Salih Dinçer
Şeker konusunu daha önce dile getirmiştim. Bu vesileyle bir şey sormak isterim. Karbonhidratlar da şekere dönüşmüyor mu? Acaba işin içinde şeker var, şeker var hadisesi mi var?

Bir de amilaz karbonhidratı mı parçalıyor yoksa şekeri mi? Gerçi şurada şöyle yazıyor:

Amilaz başlıca vücudda şekerin sindiriminde rol oynayan bir enzimdir. En önemli oluşum yeri pankreasdır. Karaciğer, tükrük bezleri ve pankreasdan kaynaklanan az miktarda amilazda kanda bulunur.

Kaynak: (link)
Dedim ya hazım olayı hakkında tükürükte başlar. İşte bunu demek istiyordum. Tükür salgısının da kalitesi hazım süresini etkiliyor olmalı. Gerçi proteinler konusunda yapacak bir şey yok onlar midedeki asitle parçalanıp aminoasitler dönüşecek başka yolu yok...:)

Haa, aklıma bir yol geldi; bu aminoasit tozları varmış. Belki içecekler ile karıştırıp çok daha iyi çözümler üretilebilir.

@Salih Dinçer
Sorun da bu zaten Salih bey,zaten vücut sistemi ihtiyaç duyduğu şekeri,tüm karbonhidratlardan alıyor.Pirinç pilavı da yeseniz,makarna da yeseniz,börek te yeseniz alıyorken,bunlarla yetinmeyip paket paket şekerli ürün tüketmenin anlamı ne? Bunu spor yapanlar için söylüyorum elbette.Profesyonel yol bisikletçilerinin ortalama 200 km lik sürüşlerin 100. km sinden itibaren aldıkları enerji barlarının içeriği de tamamen yazdığım gibidir.Bazı arkadaşlar bu barları görüntüleri itibarıyla "Snickers" benzeri ürünlerle karıştırıyor.Bu barlar birleşik karbonhidrat,az miktarda bitkisel yağ (Fındık fıstık vs yağları) ve az miktarda protein içerirler.Sadece yüksek eforlu sprint finishleri öncesinde Cawendish ve Cancellara gibi sporcular,fındık fıstık ve türevleriyle kurutulmuş meyve şekerleri karışımı da alırlar.Bu patlayıcı güç ihtiyacı için ve kısa bir sürede gereklidir.Bu adamlar rublede 11,aynada 53 kombinasyonuyla,240 kadans pedal çevirerek 10-15 saniyede ,bir evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kadar güç üretirler.Kimse kendisini bu düzey sporcularla kıyaslayıp hareket etmesin.Diğer sorunuzun yanıtını zaten bulmuşsunuz hiç girmedim,sevgiyle kalınız.

konuyu gorup okuduktan sonra canim cekti markete gittim helva yada diger barlardan bulamadim saglik olsun afiyet olsun sizede

• Beğen
Tam basit karvbonhdrat-kompleks karbonhidrat konusuna değinmek içn girmiştim fakat Derya Keçeci benden önce davranmış.

Sahiden önemli bir konu basit karbonhidrat(basit şeker, beyaz ekmek vs) olayı, insilünde ani dalgalanmalara yol açıp, bir an enerjinizi tavan yaptırabilirler.Fakat o enerji birleşik karbonhidratlarla gelen enerji kadar uzun soluklu olmaz.

İnsülinin ani dalgalanmaları yeterli hareketlilik olmazsa yağlanmaya da yol açar, bu sebeple makarna, ekmek, şeker vs yiyip fiziksel aktivite yapmayan kişiler kilo alırlar.Uzun vadede karaciğer yağlanması ve diabet olayı da var maalesef.

Uzun lafın kısası etiket arkasındaki enerji miktarının yüksekliğin abartmayın derm, önemli olan aynı sanayide de olduğu gibi temiz ve sağlıklı kaynaklardan enerjiyi temin edebilmek.

• Beğen
Geri