Scudo Sports

Koska mı, Snickers mı?

salih dostum üzerinde 500 kalori yazıyor bundan 8- 10 tane yanıma alırsam ben 200 km yi rahat giderim yorulduğun an alacaksın sonra 20 dakika sonra su içecen etki devam eder....yolun uzunluğuna göre tempo yüksek olunca enerji gene bitecektir ,,, yalnız önemli olan power gel barların yanında başka şey yememe her bünye kaldırmaz jeli emip arkasından et yersem yolda açıkçası ben serilirim yere ...yüksek tempo yapılırken enerji çok gider bunları anca dediğim gibi power gel bar gibi ürünler sağlar enerji onlarda vardır anında kana karışır şimdi şile turunda malesef sonlara doğru snikırs ın hiç bi işe yaramadığını gördüm orda bi tane power gel bar emse idim 200 km sonunda iyi gelecekti şimdi olayı bilmeden salih fikir yürütmek doğru değildir önce olayı bilecen yüksek tempo basacan 100 km yi kısa molalar ile yapacan ve yorulacan tabi işte o zaman çakacan bi adet power jeli bak ne oluyorsun kudret ağabey dedi dersin fişek olursun fişek ....yalnız altındaki 18 kiloluk bisiklet ile yüksek tempo yapman özellikle 200 km de oldukça zordur bitirirsin kendini ve hatta genç yaşta sakat kalırsın benim uyarılarımı dikkate almayan bi arkadaş kartepe rampalarında tam 21 km ,arkasında 5 kilo yükle çıkmanın bedelini ödedi nasılmı ...kalp ritm bozukluğu yüksek tempo yapacak arkadaşlar dikkatli olacak antreman esnasında proların enerji jelleri şartır e tabi birazda bisiklet hafif olacak bu işin rajonu budur.

Scudo
Bende de ritim bozukluğu var! Ama bisiklet kullandığımdan beri endorfin mi yapıyor bilmiyorum, iyi geldi...:)

PowerJel'i bir gün deneyeceğim ama gerçekten bitkin hissettiğim bir anda. Plasebo etkisine takılmayalım...:)

200 km power gel 40 tl :) abi motosikletle giderim o yolu 20 tlye hehe bunun ucuz bir yolunu bulmamız lazım.internette kendi enerji jelini yapma diye bir site vardı bir göz atim buraya yazarım

@Yusuf Z. Şipal

Aynen katiliyorum, bisiklet kullanarak dogayla ic ice olmaya calisirken snickers cukulata hic de artistim falan gorunmuyor. Turistlere dikkat edin elinizde snicker degil de helva, cezerye vs varken daha merakli bakiyorlar :)

Eskiden snickers mı vardı :D Hiç Denemedim yapacağım turlarda aklımda bulunsun 1-2 tane koska helvası bulunduracağım tesekkürler konu için

Başlıktaki ürünleri bugün denedim, badem fındık krokan ve tam fıstık krokanlıydı sanırsam, 2 tanesini üst üste devirdim aç karnıma yarım saat sonra çıktım yola, snickersdan iyiydi sonuç, bayırlarda vites küçültmeden oturarak uzun süre çıktım nabzı çok zorlamadan, gayet doğal ve etkili tavsiye ederim.

@Salih Dinçer

valla bu mesajı şimdi okudum organizasyon topiğinde durmaktan başka yere bakamıyorum, valla bu durum karşısında power gell bar sende ne yapar, evet onu bilemem doğrusu doktora görünme durumu ....bu ritm bozukluğu salih senin aşırı rampalı gezilerden uzak durmanı beraberinde getirir ...

Yok benim ki aşırı strese bağlı bir şey olsa gerek. Askerde başladı iş dünyasında arttı. Gerçi zor bir askerlik yapmadım. Hatta nöbet bile tutmadım. Anadolu'nun göbeğinde hafif siklet askerlik işte. Oysa sınırda komando olan arkadaşlar var ki Allah yardımcıları olsun...

Kafada halledeyim dedim olmadı, ilaç denedim daha beter oldum. Kedi aldım seveyim diye azıcık faydası oldu. Göya Amerikan Hastanesi'nde bir doktor bunu çözüyormuş! Orada muayene olma parasına gittim bisiklet aldım. Şimdi bomba gibiyim. Olay buymuş, bol endorfin...:)

Dip Not: İstanbul gibi stresli yerlerde yaşayan ve iş dünyasında riske atılan herkeste aritmi varmış. Kimisinde şiddetli bayılacak kadar kimisinde mide hazımsızlığı gibi hissedilecek kadarmış. İşin bilincinde olana veya şikayetler artana kadar kimse fark etmiyormuş.

Enerji içeceklerinin sporcu içeceği olmadığı ve özellikle spor yaparken kullanıma ve çocukların kullanımına uygun olmadığı vurgulanır (burada bahsettiğimiz şey burn, redbull sınıfı içecekler dediğiniz gibi izotonikler değil). Bunlar beyin ve vücudun enerji tüketimini hızlandıran uyarıcılar olduklarından, mesela hastayken de kullanımı faydadan çok zarar verir. Çünkü dinlenmenin tavsiye edildiği yerde bunlar hızlı enerji tüketimiyle bir süre sonra vücudu daha bitkin hale getirir.

Kendi jelini hazırlama konusunda bilgiyi merakla bekliyorum, bir de aslında suluğun içine kendi izotoniğimizi nasıl hazırlayabiliriz bunu da bilmek faydalı olurdu. 2 saatlik bir yüzme antremanı esnasında 1 litre suya bir limon sıkılarak ve içine şeker katılarak yapılan içeceğin performansı korumak noktasında faydalı olduğunu duymuştum. Suluğa bu tür bir içecek koyulabilir. Yine de pancar/çay şekeri (sükroz) vücutta ve beyinde yaptığı tahribattan ötürü insanın içine sinmiyor (hadi diyelim fındık ezmesini kullanacağız, onun da içinde yine bolca bu şekerden vardır). Doğal besin maddelerinden iceceği ve yiyeceği yapabilmek hoş olurdu bu yüzden. Hazırlamayı bildikten sonra içecek için suluk tesisatı hazır, ama jeli diyelim hazırladık, resimdeki ambalaj gibi pratik bir kap bulmak gerekecek. Belki de ufak bir suluğa konulabilecek kadar akışkan bir karışım yapmak. Zor işler :).

@Salih Dinçer

VAyy Çok İyi Ya En Sağlıklı Enerji Deposu İşte.. Keşke Heryerde Bulunabilse Rahatca.. Bende Bulabilirsem Tadım var Biraz Bunları Andırıyor O da Fena Değil :)

@Burak Paç
Jel konusu sanırım extreme bir şey ve biz bunu yapsak bile belki kendimizi kandırırız gibime geliyor. Ama izotonik ve enerji verici yiyecek ile yakın etkileri yakalayabileceğimizi düşünüyorum. Hala araştırmadayım...

Dün bir şey keşfettim ama henüz içeriğini araştırmadım! Ananas suyu bir harikaymış. Tadı da çok ve belki posası da muz gibi faydalı olabilir. Muhtemelen şeker tadını fruktozdan alıyor. Belki bahsettiğiniz rafine edilmiş şekerlerden çok daha iyidir, değil mi? Bilime meraklı bir arkadaşım deney yapıyor:

Karıncaların yolu üzerine insan yapımı şekerli bir yiyecek koyuyor. Biraz uzağına ise meyve. Hayvanlar gidip fruktoz ağırlıklı meyve için yollarını değiştiriyorlar. Sanırım alternatifleri kalmadığında diğerine de yönelirler ama bu tercihlerinde birinci sırayı teşkil ettiği belli. Bilirsiniz karıncaların koku alma duyuları çok gelişmiş.

İzotonik konusunda da su, maden sodası ve şekerli bir meyve suyu örneğin elma öneriyorlar. İşte ben bunun ananaslısını yapmak istiyorum. Bakalım nasıl olacak...:)

Şöyle bir şey yapsak nasıl olur diye düşünüyorum.

Maden suyu, pekmez, bal, muz, limon, tadı hissedilmeyek miktarda bir tutam tuz.

Tüm bu malzemeleri sıvıya dönüştürmek ve matara içerisinde kullanılabilecek hale getirmek için blender ile iyice karıştırıyoruz. Malzemelerin miktarını artık kendinize göre ayarlıyorsunuz. Fakat akıcılığın sağlanması önemli.

Maden suyu ve tuz kaybettiğimiz mineraller için. Pekmez ve bal enerji için. Ayrıca pekmez ve bal hem tamamiyle doğal hemde kana çok hızlı karışan yiyecekler. Muz ise hem enerji hemde potasyum ve bunun gibi değerler içeriyor. Ayrıca muzda kana çok çabuk karışıyor. Fakat muzun kana çok çabuk karışmasını istiyorsanız muzları mümkün olduğunca olgun seçin. Limonda ise yine potasyum,fosfor ve kalsiyum var.

Yaptığımız içecekleri iki adet mataraya dolduruyor ve öyle yolculuğa çıkıyoruz. Hatta maden suyu bol olursa yanımıza su bile almaya gerek yok. 3 ana ihtiyacımızı da karşılamış oluyoruz.

Burada tek sorun acaba bu kadar şeyi birbirine karıştırmanın her hangi bir sakıncası var mı? Eğer yoksa bana iyi bir fikir gibi geldi.

Not: Maden suyunu blender ile karıştırmayın. Onu en son ayrı ekleyin diyeceğim ama o zaman ilk karışımda blender için çok katı olabilir. Oluyorsa öyle deneyin. Olmuyorsa yapacak bir şey yok maden suyunuda blender ile karıştıracağız.

• Beğen
Tepkiler: Burak/
Bu arada bal ve pekmez tahin helvası veyahut snickers kadar enerji vermez, fakat tamamiyle doğal oldukları için daha sağlıklı. Fındık ve ceviz gibi kuruyemişler ise tümünden daha fazla enerji veriyor ama kana karışmaları sanırım daha uzun sürer. Mesela içeceğinizin içine daha fazla enerji versin diye fındık ezmesi bile katabilirsiniz ama sanırım fındık ezmesinin kana karışması biraz daha fazla zaman alıyor. Ayrıca tahminimce fındık ezmesi içerisinde doğal olmayan bildiğimiz basit şekerde vardır ki bal ve pekmezle karşılaştırınca sağlıksız kalıyor bu basit şeker.

Yukarıda tarifi verilen içeğe isteğe göre gerçek meyve suyu da katabilirsiniz. Fakat marketten meyve suyu alacaksanız katmasanız daha iyi olur bence.

• Beğen
Tepkiler: Salih Dinçer
Bugün Koska'dan Malatya Pazarı'na bir giriş yaptım...:)

Ayıklanmış ay çekirdeği (ismi Karma, içeriği "iç ayçekirdeği") gördüm ve besin değerlerine bakmak için arkasını çevirdiğimde birden bitkin gözlerim açıldı:

1164 kcal./100gr.

Düşünsenize; bu çekirdeği bisiklet sürerken yemek imkansız olduğu gibi bir avuçunu ağzınıza atmakla aldığınız kaloriyi ve çıtlatmak için kazandığınız vakti, değer! Fiyatı 1,75 TL (40 gr.) ama biraz araştırılırsa 1,5 TL'ye kadar bulabileceğimiz zannediyorum. Üstelik şeker olmaması gereksiz su ihtiyacı bakımından ve vücudun şeker düşürmesi için harcadığı enerjiyi de cepte...:)

• Beğen
Tepkiler: Aydın Hiçyılmaz
Bahsettiğiniz doğal besinden bir karışım hazırlansa faydalı olurdu gerçekten. Yalnız, hazırlanmasının pratik olması da çok önemli. Bırakın blenderı, ve daha sonra suluğu temizlemeyi (ki muz, pekmez, vs derken temizlik oldukça zor hale geliyor), bir tane limon sıkıp antreman sonrası da suluğu çalkalamaya insan üşenebiliyor bazen. İki gün sonra suluktaki kokuyu düşünün artık. Ayrıca, bir bakıyorsunuz dolaptaki son limon akşam salataya gidivermiş. Bu yüzden dolabın kapağında duran iki üç kutu meyve suyu, birkaç şişe soda iyi iş görüyor hakikaten. Aslında dediğiniz tuz vs. gibi dengeli bir izotonik için katılacak malzemeyi bilsek, izotonik rahatça hazırlanır. İşin yüksek enerji kısmında da bu konu başlığı altında konuşulan yiyecekler yarış dışında gayet iyi iş görecek gibi görünüyor.

Piyasa meyve suları konusunda dikkat etmek gerek, katılıyorum. Onlar da şeker ilavesiyle yapılıyor, ama şeker ilavesi olmayan ürünler de mevcut. Üreticiler de dikkat ediyorlar bu noktaya artık, kutunun üzerinde de kendini belli ediyor bu tip yazılar (İlave şeker içermez vs). İlave şekerde de, "fruktoz şurubu" deniyor sanırım, mısır nişastasından elde edilip piyasadaki pek çok içecek ve tatlıya katılıyor, bu şekere daha çok dikkat etmek gerek. İki üç ay önce haberlerde gündemdeydi, bildiğimiz pancar şekerini mumla aratacak derecede tehlikeli olduğu söyleniyordu (meyve ve balda bulunan doğal fruktozla aynı şey değil sanırım).

Dengeli bir izotonik nasıl hazırlanır sorusunun cevabını merakla bekliyorum, ben de biraz araştırayım...

@Aydın Hiçyılmaz

• Beğen
Tepkiler: Aydın Hiçyılmaz
Bu değerlerden yola cıkarak kendimize hazırlayabileceğimiz jel kıvamındaki besinlerden en güzeli padişah macunu ve mesir macunu :) tahminimde 2000kcal dan daha yüksek besin değerlerine sahip. koskadakilerin 3 katını baz aldım ölçülerde :)
Bu arada sayın Salih Dinçer çok güzel bir çalışma. bundan sonra yanımda fıstık krokan taşıyacağım.Rodeo dan daha çok iş yapar gibi görünüyor.

• Beğen
Tepkiler: Salih Dinçer
Evet arkadaşlar, krokanlar iyi iş yapıyorlar. Bunu dün yaptığım turda kesilmemiş olmamdan anladım. Düzenli aralıklarda almadım ama biraz hislerime güvendim. Ama bu başlığı açtığım zamana bir özeleştiri yapmalıyım...

Ben sanıyordum ki bu paketlerin arkasında yazan enerji seviyeler her neyse, ne kadar büyükse o kadar iyi. Oysa işin içinde geç enerjiye dönüşen yağ ve çok çabuk enerji olan ama vücudun insülin salgılayarak etkisini düşürdüğü şeker var. Bu durumda eğri oturup doğru konuşmalı değerleri ve kana karışacağı düzeyleri iyi bilmeli.

Geçenlerde gerçek Koska firmasının ürünlerini aldım ve bilgileri aktarmak için yırtık poşetleri hala saklıyorum. Neyse ki turda çektiklerim var ve üstlerine tıklayarak büyütebilirsiniz. Şimdi bu bilgilere değinelim:

(link)
Susam Krokan
Toplam Kalori: 563 - (yağdan gelen 310), fark 253 kcal.
Toplam Ağırlık: 40 gr.
Karbonhidrat: 25,3 gr.
Şeker: 21 gr.
Protein: 15 gr.
Fiyatı: 1 TL.

(link)
Antep Fıstık Krokan
Toplam Kalori: 263 - (yağdan gelen 124), fark 139 kcal.
Toplam Ağırlık: 50 gr.
Karbonhidrat: 28,3 gr.
Şeker: 22,3 gr.
Protein: 6,3 gr.
Fiyatı: 3 TL.

(link)
Amerikan Fıstık Krokan
Toplam Kalori: 272 - (yağdan gelen 141), fark 131 kcal.
Toplam Ağırlık: 40 gr.
Karbonhidrat: 25,3 gr.
Şeker: 20 gr.
Protein: 7,4 gr.
Fiyatı: 1 TL.

Sıralamayı yağ dışındaki çabuk kana karışan enerjiye göre yaptım. Gerçi burada protein de var ama ondan emin değilim hala araştırmadayım. Sanırım 3 TL. verip pahalı olan antep fıstıklıyı alacağınıza susamlısı 1 TL.'ye on numara olsa gerek. Şeker oranları da yaklaşık olarak paketin yarısı ya da ~20 gram. Bu da kısa vadede işe yaraması anlamına geliyor. Bence değerler çok güzel, diğer yarısı da sonra yakılacak...:)

Ben sabah bisiklete bineceksem, sadece bal yerim, saf petek bal. :Skull-175
Yanıma da suyumu alıp çıkıyorum.
Yorumunuz ?

iyi bir kahvaltı+ nescafe classic sade ondan sonra da Powerade(burada 500 ml si 1 tl) + maximus+ 5-6 tane fındık bir tutam kuru üzüm bir tutam fıstık
Bunu sadece gerektiğinde deneyin diyorum başka da bir şey demiyorum. Rampaları kolaylıkla ayaklarınız yanmadan ağrımadan çıkabiliyorsunuz ama gideceğiniz yere vardığınızda kendinizi duvarlarda delik arıyorken bulabilirsiniz :D

Geri