Çocukluğum köyde geçti, dolayısı ile kedi-köpek vs bilimum hayvanla içli dışlı büyüdüm. Şuanda evimde bir kedim var, bakacak yerim olsa köpek de beslemek isterim. Yani hayvanları severim, hayvansever insanları da severim ama bazı hayvanseverler gerçeklerden o kadar kopuk ki ben onları patolojik vaka olarak görüyorum. Öncelikle kedi, sincap, tavşan dahi olsa onların hayvan olduğunu unutmayın, insanların yaptığı en büyük hata gereğinden fazla ve sağlıksız bir duygusallığa kapılıp hayvanlara insani özellikler yüklemek onları da insan gibi görmek.
Misal; bir ayıyı doğduğu andan itibaren sahiplenip, bakıp büyütebilirsiniz, hatta geceleri sarılıp uyuyabilirsiniz de, lakin her şeyin güllük gülistanlık gittiği bir 10 yılın ardından bir gün sizi öldürmeyeceğini garanti edemezsiniz. Belki yaptığınız bir hareket, üzerinizdeki bir koku vs herhangi bir şey içindeki avcıyı ortaya çıkartabilir, saldırıp sizi öldürebilir.
Ayıyı örnek verdim ama bu diğer hayvanlar içinde aşağı yukarı böyledir. Köpeklerin binlerce yıldır insanlarla bir arada yaşıyor olması ve büyük ölçüde evcilleşmiş olmaları, bir zamanlar sürü halinde yaşayan avcı hayvanlar oldukları gerçeğini değiştirmez. Zaten bisikletçiler ve diğer insanlar için en büyük tehlikeyi oluşturan da bir zamanlar evcilken insanlar tarafından doğaya terkedilen bu köpeklerden kaynaklanıyor. Tam süresini hatırlamıyorum ama vahşi doğaya bırakılan ve insanlarla bağlantısı kesilen evcil bir köpeğin bir kaç ay sonrasında tamamen vahşileştiği ve sanki hiç evcilleşmemiş gibi davrandığı bir araştırmada bahsediliyordu. Ve şu da önemli bir husus ki bu canlılar genelde, şehir dışındaki ormanlarda ya da köylere yakın yerlerde sürü halinde yaşıyorlar. Kimi zaman 3-5 köpek kimi zaman 40-50 köpeklik sürüler halindeler ve bu onları daha da tehlikeli hale getiriyor. Çünkü süre halinde yaşayan bu tür hayvanlarda sürü psikoloji denen şey güçlü şekilde hissedilir. Yolunuza çıkan 50 köpeklik bir sürü içinde bulunan, baskın ve saldırgan bir köpek size saldırdı diye geri kalan 49 tanesi de sizi hedef olarak algılayabilirler.
O yüzden böyle bir durumda kalmamak için yapabileceğiniz öncelikle bu ihtimali en aza indirmek, baktınız ki potansiyel bir tehlike var yolunuz üzerinde, gitmeyin o yöne. Yani beladan mümkün olduğunca uzak durun, çünkü siz 3 tane köpekten bir şey olmaz dersiniz, bir anda 20 tanesi daha karşınıza çıkar.
Yok illa ki oradan gideceğim diyorsanız da mümkün olduğunca soğukkanlı ve kontrolü onlara bırakmadan geçmeye çalışın ama mutlak surette hazırlıklı olun(artık sopa mı taşırsınız, yanınızda pala-bıçak vs mi olur bilmiyorum).
Tekrar etmek istiyorum; tehditkar olmayın ama kesinlikle pasif bir duruş da sergilemeyin.
Eğer ki yeterince uzak değilseniz kaçmaya çalışmayın, bu onların avcı içgüdülerini tetikleyen bir davranıştır. Uzaklaşmanız gerekiyorsa göz temasını kaybetmeden yavaş yavaş uzaklaşın, köpeklerin arkanıza dolaşmasına izin vermeyin. Mümkün olduğu kadar yüksek bir sesle bağırın, kollarınızı açıp olduğunuzdan büyük görünmeye çalışın.