Scudo Sports

Kondromalazi patella'dan muzdarip olanlar

@Onur Ali İmren geçmiş olsun. MR dan anladığım kadarıyla diz ekleminizde kıkırdak problemi başlamış ve medial meniskusde dejenerasyon var. Kendiniz bir şeyler yapmaya çalışmaktansa (henüz gitmediyseniz?) en kısa zamanda ortopediste gitmeniz lazım.

• Beğen
Tepkiler: Cem Unden
Scudo
@Cem Unden body yapmıyorum,sadece fit kalabilmek için ve daha çok vücut ağırlığım ile çalışıyorum. Ama dediğim gibi bu iş başka bir şey en azından benim dizler için. Sizde bir deneyin bacakları güçlendirmeyi,belki işe yarar

@fztserhat gittim gittim,ilaç verdiler,koşu yapma bisiklet yapma dediler,ağırlık kaldırma dediler de. kolay mı? dediğim gibi bisikleti bırakıp,koşuya daha çok yüklenip,ağırlık kaldırıp,esneme yapınca hiç bir ağrım kalmadı. ve doktora gitmek bana sadece zaman kaybına sebep oldu,peki bunların anlamı ne? bu olan sorunların,nasıl tedavi edilir?

uzaya çıkacağız yahu,dizi halledemiyoruz daha...

• Beğen
@Onur Ali İmren çok squat yaptım ama en iyi wall sit bence. Squat , leg press ve leg extension makinada yapılanları dizlere çok zararlı

@Onur Ali İmren çok squat yaptım ama en iyisi wall sit bence. Squat , leg press ve leg extension makinada yapılanları dizlere çok zararlı

• Beğen
Tepkiler: Hakan Beşikçi
@Cem Unden istanbulda balta limanı kemik hastanesi var. bana orayı önermişlerdi ama gitmedim halen.
belki işinize yarar

@Cem Unden yarına randevu aldım,bana hatırlatında yazayım size iyi midir kötü müdür ilk gözlemleri.

ve şu var

selede otururken ve seyir halinde ya da yokuş çıkarken daha dizin üst kısmına yükleniliyor. ayağa kalkarkende keza öyle. benim ağrılarım hep bu şekilde idi. şimdiki bisikletim ile eğimlerin hepsini ayakta çıkıyorum. (burada barfikse teşekkür ederim) belki biraz sele ayarı ve güçlendirme ile işler rayına girer ha.

• Beğen
@fztserhat peki koşu sırasında ağrımaması,iyi bir duruma işaret mi? hatta genel olarak ağrımaması :) merdivende çıkıyorum,bağdaşta kuruyorum. yapılmaması gereken ne var ise yapıyorum diyebilirim

• Beğen
@Onur Ali İmren dizüstü oturma ya da diz flexionda (kıvrık pozisyon) iken yapılan aktivitelerde ağrınız olabilir, onun dışında çok fazla ağrınızın olacağını düşünmüyorum. siz yinede tempoyu ağrı sınırında tutmaya özen gösterin. şakaya gelmez. koşu sırasında ağrımaması tabi ki iyiye işaret.

Valla ismi ciddi sıkıntı :D okuyana kadar bi sıkıntı yaşamadım değil. :D Şaka bir yana büyük geçmiş olsun. Diz sakatlanmalarında Ankara Onkoloji Hastanesinde Prof. Şafak hoca vardır alanında uzman. Şiddetle tavsiye ederim.

Benim semptomlarım da şöyle. Bir kere tam çökme çok büyük sıkıntı. Bu nedenle alaturka tuvalet hiç kullanmıyorum. Muayene sırasında diz kapağımın hemen üzerindeki bölgeye, yani patellanın bittiği yere bastırıldığında şiddetli ağrı oluyor. Diz kapaklarımın üzerine avcumu yerleştirip ayak bileğimi hafifçe oynattığımda diz kapağının altında sürtünme olduğunu hissedebiliyorum. Uzun süre dizleri hareketsiz posizyonda tuttuğumda sızlama şeklinde ağrı oluyor, mesela uzun süreli otobüs yolculuklarında. Bazen diz kapağımın bir kaç cm üzerinde, dış taraftaki bölgede kaslarda saniyelik bir kasılma ya da gevşeme oluyor kendi kendine. Kasılıp gevşiyor yani saniyelik olarak. Bacaklarımı tam uzattığımda oluyor bu genelde. IT Band gerginliği ile ilgili olabilir mi acaba? Ben de MR raporlarımı ve röntgen görüntülerimi göndersem yorumlayabilir misiniz hocam?

Düzenleme: Bir iki düzeltme yaptım daha iyi açıklayabilmek için.

Her türlü squat ve leg raise egzersizleri bende ağrı yapıyor. Şu anda yürümek ve çok çok düşük bir hızda 2-3 km'lik sürüşlerin dışında hiçbir egzersiz yapmıyorum ama 4-5 ay karın kaslarına çalıştım. Bacaklar çok kuvvetliyken karın kaslarını da ihmal etmemek lazım diye düşünüyorum. Pelvic tilt problemi var bir de. İnternette yaptığım araştırmalarda sürekli karşıma çıkıyor. Bu da fazla oturmaktan oluyor sanırım. Ben de masabaşı iş yaptığım için ister istemez fazla oturuyorum. Bu problemin dizler üzerinde etkisi nasıl oluyor acaba?

Ben 30 saniye ile başladım şu an 45 sn çıkardım . 2 dk kadar çıkacağım. Her gün sabah akşam ikişer set yapıyorum. Birincisinde tam oturur pozisyonda duruyorum ikincisinde ise yaklaşık 25-30 derece açı vererek duvara yaslanıyorum . 2 haftada bayağı fayda gördüm . Birde high kicks yapıyorum o da ikişer set yirmi sağ sol . Bu da çok faydalı . Öncesi ve sonrasında quadricepsleri esnetin

@Erdal A. Sizde gluteus medialis ve vastus medialis kaslarına yönelik eksersiz yapın .youtube da var .

• Beğen
Tepkiler: Reha Oğuz Altuğ
Konunun hepsinin okuyamamakla birlikte

" Halk arasında da sürekli bir kelle paça çorbası tavsiyesi dolaşıyor. Onu da düzenli bir şekilde deneyemedim " 70 yaşındaki çok yakın bir tanıdığımız , kelle paça yı buzluğa koyup, küçük küçük parçacıklar şeklinde poşetin içinde dizine uyguladı.. ben kendim şahidim, düzeldi.. inş. iyileşirsiniz..

Öncelikle geçmiş olsun. 2013 yılında geçirdiğim trafik kazasından sonra doktor tavsiye etmişti glukozamin, kondritin, msm üçlüsünü. Ben de hardline marka 2-3 kutu kullandım. Bir de eş zamanlı balık yağı takviyesi yapmıştım o dönem. Benim kıkırdak zedelenmesi grade 1 idi yalnız çok aşırı bir zedelenme yoktu. Ancak ağrım çoktu, üzerine basamıyordum. Arabanın debriyajı falan çok acı veriyordu. Ancak hepsini atlattık şükür. Hatta şu an sol bacağa yüklenmemek için sağa yüklenmekten sağ dizim hafiften sinyal veriyor :) Sol maşallah canavar gibi. Kazadan sonra 1 yıldan fazla bisiklete binmedim. Zorlamamaya çalıştım. Oturma kalkma gibi hareketlerde hep destek aldım. Aslında şu an bile aynı destek hareketlerini istemsiz yapıyorum. Bir de ilacın etkisi midir bilemiyorum ama kaza sonrası MR'da grade 1 görünen zedelenme 1 yıl sonraki emarda görünmedi. MR makinalarının tesla gücü farklıydı yalnız, grade 1 tespit eden 3,5 tesla diye hatırlıyorum. Diğer makine 2 tesla idi yanılmıyorsam, farklı hastanelerde çekildim. Ayrıca ortopedi konusunda İzmir'de Veli LÖK isminde bir uzman duydum. Lakabı hocaların hocasıymış. İnternette olumlu yorumlar okudum. Arkadaşlardan gidenlerle konuştum tavsiye ettiler, alanında uzmanmış gerçekten. Yalnız 1 muayenesi 300-350 ₺ civarıydı kliniğini aramıştım... Maddi durumlardan gidemedim, imkanınız varsa, siyasi görüşünü dert etmeyecekseniz tavsiye ederim. Sonuç olarak acılarım ve sorunlarım büyük oranda kayboldu. Şu an rahatlıkla araba sürüyor, merdivenleri koşarak çıkabiliyorum çok şükür. Sizde biliyorsunuz bunlar diz problemi çekenler için büyük nimet. GLukozamin, kondritin, msm başta bana da saçma gelse de etkili olduğunu düşünüyorum. Kelle paça öneren arkadaşı da dikkate alın, kocakarı ilacı deyip geçmeyin. Zeytinyağı üreticisi olduğumuz halde dizime günlük yağ sürmek zor geldi ama çok faydası olduğunu ailemden biliyorum. Özellikle kantoron yağı (z.yağında yapılmışı) etkili bir hücre yenileyicidir. Her akşam yatmadan dize sürerseniz etkisini mutlaka gösterir. Son olarak ODTÜ diye hatırlıyorum dizdeki kıkırdak dokusunu orjinale çok yakın klonlamayı başarmışlardı ve etkiliydi. Detaylı hatırlayamıyorum ama yaklaşık 30000₺ bir maliyeti vardı bir kıkırdak diskinin. İmkanınız var ise bu da denenebilir. Ayrıca özel kliniklerde yapıyor kıkırdak kopyalama ancak etkisini bilmiyorum: (link)

@tekkir çok güzel bilgiler,teşekkür ederim.

ben bisikleti bıraktıktan sonra koşuya verdim kendimi ve geliştirdim kendimi. Ve şuan sadece koşu değil,boks,taekwondo ve yüzme de yapıyorum. Aynı zamanda okulda gidiyor bunların yanında. O sebeple gelir sahibi olana dek,bisiklete ara verme kararı aldım.

Veli lök'ü bilirim . Artık devri kapanmış bir doktor. Ben levent köstem'e gittim. Şöyle iyi böyle iyi dediler . Hikaye. Aslında bana denk gelen en iyi dr , ege üniversitesi spor hekimliğindeki ziya isimli genç pratisyendi.

Ama daha öncede defalarca dediğim gibi bu chondromalacia patella tedavisi doktorların değil fizyoterapist işi. Bazı çakal drlar ameliyattan bile söz etti. Ama iyi bir fzt şart. Birara şu alsancakta bulunan egeform fizik tedavi merkezine uğrayacağım.

Cem Bey geçmiş olsun. Benzer bir sorunu kardeşim yaşamıştı. Bursaspor futbol takımının doktoru yardımcı olmuştu. Kalf kaslarının olağanın biraz üzerinde güçlenmesi, bahsettiğiniz bölgedeki stresi azaltıyor. Yaptıkları tedavi buna yönelikti yanlış hatırlamıyorsam. Diyebilirsiniz ki kalfler dizlere yük binmeden nasıl güçlendirilebilir. İşin bu kısmı da onların işi zaten. Ayrıca kendim de bazı basketbol egzersizlerinin bu bölgedeki kasları dizlere yük bindirmeden de güclendirdiğini farkettim. İşin bir de diyet ayağı var. Bunun için de kokoreç gibi sakatatların tüketilmesi tavsiye ediliyor spor hekimlerinin bazılarınca. Ayrıca Dr. Yavuz Dizdar ın "YEMEZLER" isimli kitabında da bu tür beslenmenin periyodik olarak alınmasının eklemler, dizler için faydalı olduğu belirtilmiş. Size tekrar geçmiş olsun.

• Beğen
Geri