Kondromalazi patella'dan muzdarip olanlar

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
Bu konu daha önceden çok açıldı ama başlığı tazeleyelim yeni mağdurları görelim dedim. Kondromalazi Patella (chondromalasia patella)'dan kimler şikayetçi ? Bilmeyenlere söyleyelim basitçe kıkırdak aşınması. Ben de 2 senedir çekiyorum bisiklet hayatım bitti gibi. Bir de bunun patella femoral versiyonu var. Diz kapağı altındaki kıkırdağın aşınması. Terimlerde hata yapabilirim ama sonuçta tamir edilemez bir kıkırdak aşınması mevcut. Ne gibi tedaviler gördünüz ve sonuçları neler oldu? Şu Glukozamin chondiritin MSM safsatasını kullanıpta şifa gören oldu mu? Hangi doktorlara gittiniz? Geçmiş olsun
 
Scudo

Milbert Hofen

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Eylül 2013
Mesaj
847
Tepki
1.623
Şehir
Münih
Bisiklet
Canyon
Geçmiş olsun. Ben de geçen ay dizimi karyolaya çarptım. Ağrısı geçmişti ama şu an hafif de olsa geri geldi. Diz kırık bir şekilde uzun süre oturunca hafif bir ağrı oluyor. Başlığı görünce kendimden endişelendim. Siz nasıl bir başlangıç evresi geçirdiniz ?
 

BlackJack#

Üye
Kayıt
2 Haziran 2015
Mesaj
80
Tepki
23
Şehir
Antalya
İsim
Berat
Bisiklet
Carraro
ben de 2013 eylülde patellam kırılmıştı doktor sağolsun iyileştirdi fakat bisiklet sürdükten sonra inip yürürken diz kapaklarımda aşırı bir ağrı oluyordu ama eski bisikletim küçüktü yeni bisikleti alıncada aynı sorunu çekersem doktora başvuracağım
 

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
Önce dizde hafif ağrı olur , önemsemezsiniz ; ağrı kesici falan işe yarar . Sonra spora devam edersiniz . bu arada aşınmada artar yavaş yavaş, dizden çatur çutur sesler gelmeye başlar , bir yerden sonra ağrı kesicilerin etkisi azalır. Merdiven çıkarken , inerken ; namaz oturuşunda , yatarken , koşarken ufak ufak içten içe yer sizi ağrılar . Böyle böyle azar azar ilerler , sinyal verir vücut ama doktora gitmezsiniz .

Doktora gidince de iş bitmiştir zaten . Dizdeki her ağrıyı önemseyin . Ortopediste gidin sonra da mutlaka bir fizyoterapisti ziyaret edin.

Aslında spor literatüründe "Runner's Knee" diyorlar , en çok koşucularda görülüyor. Yaşla alakalı değil . 10 yaşındaki çocuklarda bile görülmüş bu sorun. Genetik tarafı var .

Sporcu hastalığı aslında ama tedavisini bulamadım hala , çünkü vücut kıkırdak üretmiyor . Ağrıları kesebiliyorum eksersizlerle ama sol bacağım hiç bir zaman eskisi gibi olmayacak galiba
 

Milbert Hofen

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Eylül 2013
Mesaj
847
Tepki
1.623
Şehir
Münih
Bisiklet
Canyon
Tekrar çok geçmiş olsun. Açıkçası yarın doktora gideceğim. Sizdeki etkilerini merak etmiştim. Herhalde buradaki kritik nokta, kıkırdağı olabildiğince az aşındırmak ve fiziktedavi ile dizi toparlamak.
Peki şu an bisiklete binebiliyor musunuz ?
 
  • Beğen
Tepkiler: Cem Unden

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
Doktor değilim ama okuduklarımdan ve 2 senedir yaptığım araştırmalardan epey bilgi sahibi oldum . Chondromalacia patella 4 evreden oluşuyor ve tespiti her zaman çok kolay değil . Devlet hastanesine gittiğinizde mutlaka MR isteyin , çok spor yapıyorum , koşuyorum falan deyin . Ağlamazsanız sizi MR'a yollamazlar kolay kolay . Ben devlet hastanesi doktorları yüzünden 1 sene kaybettim ve bisiklete devam ettim . Aşınmada arttı tabii.

3 devlet hastanesi doktoru , 1 fizyoterapist , 1 özel doktor derdime çare bulamadı . Hatta hiç birini verdiği eksersizler işe yaramadı . Yine yurtdışı forumlarda yaptığım araştırmalarla bulduğum eksersizler , videolar sayesinde ağrılarımı %70 civarı azalttım ama amacım sıfırlamak . Umutluyum , İzmir'de hatırı sayılır doktorlara gittim ama nafile bu işi ancak çok çok iyi fizyoterapistler çözer bence.

Şu anda bisiklete binemiyorum , zaten içimden de gelmiyor , ağrılar size izin vermiyor . Eksersizler yaparak Vastus Medialis ve Gluteus Medialis kaslarını kuvvetlendirmeye çalışıyorum işe de yarıyor ama yeterli mi ? değil !
 

SEL PER

Forum Demirbaşı
Kayıt
25 Kasım 2014
Mesaj
549
Tepki
792
Şehir
antalya
İsim
Selçuk
Başlangıç
1949—50
Bisiklet
Specialized
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Bana da yıllar önce bu tanıyı koydular, ama bisiklet kullandıkça dizim rahatladı. Sanırım kaslar güçlendikçe kıkırdakların üzerine binen yük azalıyor.
Bisiklet kullanma denmişti ama, doktorları her zaman dinlememek lazım. Önce kendiniz neyden fayda gördüğünüzü keşfetmeye çalışın derim. Ben bisikletten zarar görmek yerine ciddi şekilde fayda gördüm, yalnız herkes için aynı olmayabilir
 

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
Kıkırdakla ilgili sorunların bisiklet sporundan dolayı oluşma sebepleri temelde üç çeşit

- Bisiklet kazaları. Andy Schleck bu yüzden sporu bıraktı , hatırlarsınız.
- Bisiklet idmanı sonrası gerilen kasların esnetilmemesi.Üst bacakta gerilen kaslar esnetilmeyince patellayı sağa sola yukarı çekiyorlar yada düzensizlik oluşturuyorlar
-Bisiklet sporuyla quadriceps kasının çok gelişmesi hamstring , vastus medialis kaslarının aynı oranda gelişmemesi dengesizlik yapıyor. Ayrıca gluteus medialis geliştirilmeli.IT Band esnetilmeli.Bu kas gruplarını youtube'dan incelerseniz daha güzel olur , orda eksersizler mevcut.
 

Ender A.

Aktif Üye
Kayıt
4 Nisan 2014
Mesaj
118
Tepki
125
Yaş
43
Şehir
Konya Ereğli
İsim
Ender
Başlangıç
2011—12
Bisiklet
Geotech
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Bende de tam olarak bu sorun var. 3 sene önce başladı. Bisiklete binerken ağrı hissetmiyordum ama eve geldikten bir kaç saat sonra başlayan ve sürekli artan bir enflamasyon ve ağrı durumu sözkonusuydu. Bu şekilde 1-2 yıl daha bisiklete binmeye devam ettim. 150, 200 km'lik mesafeler bile yaptım ama sonunda pes ettim. Ben de senin gibi artık bisikletten tamamen koptum sayılır. Bu 3 sene içinde 10'dan fazla doktora göründüm. Çoğunluğu kondromalazi, patellofemoral sendrom dedi. Erken kireçlenme diyenler oldu ama özünde dediğin gibi kıkırdak aşınması. Bir ara dizlerimde sürekli enflamasyon oluyordu. 1 km yürüyemiyordum hatta oturduğum yerde bile sürekli ağrı içindeydim. Ben doktorlara giderken bir yandan da sürekli internette araştırdım. Kıkırdağın tekrar oluşması tamamen imkansız değil aslında. Yaş çok önemli. Ben 35 yaşındayım, benim için zor. Eklem hareket ettiği sürece kıkırdağa sinoviyal sıvı aracılığı ile az da olsa kan akışı oluyor, bu şekilde dizi zorlamayan ama sürekli hareket halinde tutan egzersizler yapmayı öneriyorlar. Mesela geçen bir yerde yerçekimini azaltan bir teknoloji ile koşu bandında koşarak yapılan bir tedavi gördüm. Daha sonra araştırmadım ama kıkırdak onarımı ile ilgili bir yöntem sanırım.

Glukozamin+kondroitin+msm takviyeleri dönem dönem kullandım. Etkisi kişiden kişiye göre değişir diyorlar. İçeriğinde Boswellia olanlardan kullanmayı deneyebilirsin. Doktorlar 3 ay kullan 1 ay ara ver, 3 ay tekrar kullan falan diyorlar ama ben böyle uzun süreli kullanmadım hiç. Bir de iki ay önce yumurta kabuğu zarından üretilen bir kapsül denedim. Kullandığım sürece baya rahatlattı, etkili oldu sanırım ama devam ettirmedim onu da. 60 liraya geliyor 30 kapsül. Bu işin kesin çözümü total knee replacement dedikleri yöntem ama onun için de erken. Bunu yaptırdıktan sonra uzun mesafe bisiklete binenler bile var. Halk arasında da sürekli bir kelle paça çorbası tavsiyesi dolaşıyor. Onu da düzenli bir şekilde deneyemedim.

Benimki overuse dedikleri durum. Bisiklete başladığımda bike fit olayından haberim yoktu mesela. Uzun süre alçak sele pozisyonunda kullanmış olabilirim. Bir de kadansın önemini bilmiyordum. Yüksek eğimli yokuşlarda ağır kadansla kendimi zorladığım zamanlar oldu. Yalnız dediğin gibi sürüşlerden sonra kasları gevşetmek çok önemli ama ben bunu da yapmadım. Sonuçta uzun mesafeler yapıyordum, en azından foam roller kullanmak faydalı olabilirdi. Bir de bisiklet üzerinde sanırım dediğin gibi kalça kasları pek çalışmıyor. Arasıra koşu ya da yürüyüş de yapmak lazım. Benim bir ara çok fazla ağrım vardı, yürüyüş yapmaya başladıktan sonra ciddi bir rahatlama oldu.
 

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
@Erdal A. Kelle paça olayını denedim ama işe yaramadı. Çorbanın 12 saat kısık ateşte kaynaması , iliğin iyice suya karışması gerekiyormuş. Ayrıca kolestrol yükseltiyor.

Arada bir sığır jelatini yiyorum . Kollajen protein. Fakat bu yumurta kabuğu içeren takviye mantıklı geldi

Lütfen ilacın tam adını veriniz
 

Ender A.

Aktif Üye
Kayıt
4 Nisan 2014
Mesaj
118
Tepki
125
Yaş
43
Şehir
Konya Ereğli
İsim
Ender
Başlangıç
2011—12
Bisiklet
Geotech
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Reklama girer belki problem olur diye yazmak istemedim ama ilacın ismi Nemartro. Özel mesaj gönderdim ayrıca.
 
  • Beğen
Tepkiler: Cem Unden

fztserhat

Daimi Üye
Kayıt
15 Haziran 2015
Mesaj
221
Tepki
370
Şehir
kütahya
Başlangıç
1996—97
Bisiklet
Ghost
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Öncelikle çok geçmiş olsun; Ön Diz Ağrısı aktif bir hayat süren bir çok kişide görülür. Eskiden ÖDA ile Kondramalazi patella eş anlamlı kabul edilir bütün ÖDA vakaları Kondramalazi patella tanısı alırdı. Ama artık diz ve çevresindeki bir çok yapının buna neden olduğu görülmüş durumda. Yani uzun lafın kısası öncelikle ayrıntılı bir muayene ve kesin bir tanı şart. Bunun ardından KALİTELİ hizmet veren bir fizik tedavi merkezi ve fizyoterapist bulmalısınız. Kondramalazi patella hastalığının SGK ödemesi düşük olduğu için FTR merkezleri fizyoterapistin bu hastalarla birebir ilgilenmesini istemez, maalesef devlet de zorunlu tutmaz zaten. Sizinle birebir ilgilenecek ve her gün egzersizlerinizi yaptıracak bir fizyoterapist bulmanız lazım. Allah kolaylık ve şifa versin.
 

Emrah Özşahin

Forum Bağımlısı
Kayıt
26 Mayıs 2012
Mesaj
886
Tepki
1.745
Şehir
Kocaeli
Başlangıç
1992—93
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Cyclocross
ben de ön çapraz bağ ameliyatı ve menisküs ameliyatı oldum bu olay farklıdır ama yine de sorayım istedim. Fizik tedavi sürecini 1 ay kadar yapıp işe hazır hale geldikten sonra fizik tedaviyi bıraktım. Yürüyüşte ve bisiklet sürmemde herhangi bir sıkıntı olmuyor. geçen 120 km sürdüm yine bir sıkıntı olmadı ama dizimde boşluk olduğunu hissediyorum bazen minibüste ayakta yolculuk yaparken araç dur kalk yaparken dizim katır kutur ediyor ancak herhangi bir ağrıy yok eğilmede kalkmada veya bisiklet sürüşünde. Futbolu bıraktım tabi. Ayağım iyileşti diyerek 1 maç yaptım sonra ayağım 3 ay önceki seviyeye döndü. Aynı ağrılar oluştu. Şimdi sadece bisiklet sürüyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Milbert Hofen

fztserhat

Daimi Üye
Kayıt
15 Haziran 2015
Mesaj
221
Tepki
370
Şehir
kütahya
Başlangıç
1996—97
Bisiklet
Ghost
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Geçmiş olsun.

Ön Çapraz Bağınızın mutlaka tekrar muayene edilmesi lazım sanırım. Bisiklet konusunda kaygınız olmasın zararı olacağını sanmıyorum. Ama futbol maçı yapmasaydınız keşke:) Sakın dizinizi ihmal etmeyin. Allah şifanızı versin.
 

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
Yabancı forumlarda seleyi maksimum kullanabileceği seviyede ayarlayarak ve speedplay marka pedal kullanarak üst seviyede spor hayatına devam edenlere rastladım. Speedplay kullanma mantığı ise float fazla olması. Ayrıca yüksek kadans ve az yokuş tavsiye ediliyor. Aslında spor dünyasında çok rastlanılan bir sıkıntı bu olay.

BFIT muhakkak yapılmalı diyorlar ayrıca

@fztserhat siz hangi şehirdesiniz . Olmadı siz tedavi edin beni :)

Edit :Seleyi yükselterek son 20-30 derecedeki baskıyı azaltıyorlar
 

fztserhat

Daimi Üye
Kayıt
15 Haziran 2015
Mesaj
221
Tepki
370
Şehir
kütahya
Başlangıç
1996—97
Bisiklet
Ghost
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Ben Kütahya da ikamet ediyorum. Gelebilirseniz memnuniyetle tedavinizi yaparız:)
 
  • Beğen
Tepkiler: Cem Unden

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
Kütahya'ya gelmek dert değil ama tedavi süreci uzun . İzmir'de tavsiye edebileceğiniz bir fzt var mı, çevrenizdeki arkadaşlarda bilir

Yada ne gibi eksersizler tavsiye edersiniz. Bu sorundan kurtulup aktif spor yapanlara rastladınız hiç , pro sporcu falan
 

Onur Ali İmren

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Ekim 2012
Mesaj
1.002
Tepki
870
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Kron
2 sene önce tur dönüşünde,sağ dizim şişti. çok önemsemedim ama doktora falan gidip,bisiklete binmeye devam ettim. Tabi esneme yapmıyordum. Dizlerimin üst kısmı resmen yanıyordu. Geçen sene sattım bisikletimi. Ortalama 2 senedir koşuyorum. Sattıktan sonraki 1 seneyi daha çok koşu ile geçirdim ve dizlerimde hiç bir ağrı yok. Tabi bu arada ağırlık çalışmalarını arttırdım,esnemeler yapmaya başladım,buz koymaya başladım. Geçen hafta yeni bir bisiklet aldım. Dizlerimde sanki hafiften ağrı var gibi. Dikkatimi çeken şey,dizimin pedal milini geçmemesi.

Hani şu sele ayarı dediğimiz nane var ya(ileri-geri),yapıyorum ama daha fazlası olmuyor ve ben sorunu ona bağlıyorum kendimce. Dizim pedal milinden geride kalıyor.


Bu arada protein alımına da daha dikkat ettim. Eklem desteği kullanmadım. Şu sıralar sınıyorum dizlerimi,ağrı olur ise elveda diyeceğim bisiklete.

@fztserhat bende bir öneri alırım :)
 

Dosyalar

  • Beğen
Tepkiler: volkan sayın

fztserhat

Daimi Üye
Kayıt
15 Haziran 2015
Mesaj
221
Tepki
370
Şehir
kütahya
Başlangıç
1996—97
Bisiklet
Ghost
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
@Cem Unden izmir de kefil olabileceğim bir fizyoterapist tanımıyorum. Ama (link) izmirde spor fizyoterapisinde kendini kanıtlamış bir kurumdur. Burayı tavsiye edebilirim.

Dizinizin durumunu görmeden egzersiz tavsiye etmem doğru olmaz. Çözülemeyecek bir sorun değildir sakın ümitsizliğe kapılmayın.
 
  • Beğen
Tepkiler: Cem Unden

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
@Onur Ali İmren bence body yapanlar muhakkak eklem desteği almalılar. Sakatlık sonrası pek faydası olmuyor glukozamin takviyelerinin.

@fztserhat bisiklet sürememek bana çok acı veriyor.

Tşk