Scudo Sports

klişe- aynakol oran seçimi

aynakol orta göbeğe bağlıdır. sanırım sizin sorun orta göbekten kaynaklanıyor. gördüğüm kadarıyla bisikletinizde ki aynakol ve buna bağlı olarakta göbek için tahminim no name kötü bir takım. fotoğraftan çok anlamadım ama genelde aynkolları sökmek için gerekli aparatlar vardır, bunlar olmadan aynakolu ve göbeği sökemezsiniz. bu yüzden bir bisikletçide shimano orta göbek ve aynakol taktırırsanız sorun kalmayacaktır diye düşünüyorum.

Scudo
bana sorun çıkarmayacak hafta içi günlük 3km yol yapabileceğim bir orta göbek ve aynakol önerir misiniz?

@burdahan bircik

shimano marka olsun yeter. sizin ki tek dişli aynakol ve şehir bisikleti olduğundan birşey diyemiyorum açıkçası.

Teşekküerler yardım için. Ben bakayım bir model almadan evvel yine buradan sorarım. En azından yanlış ürün alma ihtimalim ortadan kalkar.

aynakolu değiştirdim.
bi kere zincir sesi baya azaldı. sr suntour dan shimano m131 e geçtim. 48 oranlı. şuan eski aynakola göre daha rahat ilerlediğimi farkettim. aynakolun 48 lik olduğunu söyledi ben ağırlaşma beklerken sanki hafifledi pedal çevirmek. emin olamıyorum açıkçası 48 lik taktığına m131 in 42 lik olanıda var umarım ondan takmamıştır. aynakolda düşük viteste ki sesi kesmişler ama yüksek viteste ses çıkıyor bu seferde. müsait bi zamanda tekrar ayarlarını kontrol edeceğim.
şimdilik memnunum yeni aynakoldan. zincir gürültüsünün yok olması çok şaşırttı beni. kolay pedal çevirmede cabası. ancak yüksek hızları deneyemediğim için hala aynakolun oranlarından şüphe ediyorum.
durum bu .

@Sinan A.

Emin olmaniz cok kolay. Aynakolun uzerindeki diş sayisi aynakolun boyutunu verir. Oturup dişleri sayin. 48 adetse 48'liktir :)

• Beğen
Tepkiler: Orhan57
@suat akman
daha kolay bi yol olmasını umup heryerinde yazı arayacağım ama bulamazsam en son çare bu biliyorum :)

@Sinan A.
Hic aramayin oturup saymaniz 1 dakika surmez. Alt tarafi 42, 44, 46 veya 48'e kadar sayacaksiniz. Basladiginiz disi sasirmayin yeter :)

Diger sorunlariniz ise bisikletinizin vites, zincir ayarlarinin duzgun sekilde yapilmasi ile giderilmistir. Gobek degisimi varsa, gobek bakimi yapildiysa, gobekteki akiskanlik daha iyi ise pedal cevirmek daha rahat olur.
Sonucta sirf bu nedenlerle gobeklere, aynakol, ruble ve zincirlere daha cok para harciyor insanlar ;)

@suat akman

vites ayarları yine bozuk :D göbeğe müdahale edilmedi aynısı.

bugün kullandım bisikleti. max 42km, gördüm son dişlilerde yüksek kandans ile. eski aynakoldan farklı bir şey yok açıkçası. tabi bahsettiğim ses azalması vs. hariç. kullandığım güç aynı ulaşabildiğim hız benzer.

ileri ki planlarım yeni jant seti yapmak, ruble değiştirmek ve düz maşaya geçmek. daha hızlı gitmek istiyorum :) jant setleriyle hafiflemek istiyorum sunfeng göbeklerden shimano göbeklere geçmek ne kadar kazandırır, jant çemberlerini iyi bir markayla değiştirip hafifleyebilir miyim, mosso jant setim fazla mı ağır... gibi sorular var kafamda. düz maşaya geçmekte sırf hafiflemek için. farkettim ki amortisör bana çok bişey katmıyor ve mosso nun 0.67kg lık maşasıyla 2 kiloya yakın ağırlık kazanıyorum.

hedefim 14kg bisikletimi 12kg nun altına indirmek ve 50km hızın üzerine çıkabilmek.

Hafiflik guzel seydir ;)

Ama hiz istiyorsaniz ya yol bisikleti kullanin yada trafigi riskli olmayan uzun bir yokus bulun.
Bu MTB bisiklette hafiflikle hiz kazanmak, 50 km hiza pedal gucuyle ulasmak istiyorsaniz aynakol ve rubleye agirlik vereceksiniz amortisoru kilitlenen veya dediginiz gibi rijit amortisore gececeksinizki avantajiniz hizin gucun emilimini azaltmak olsun.
Elbette yine lastik ve hava basinci olmazsa olmaz...

Isin dogrusuna gelirsek bol antrenman buyuk aynakol ve kucuk ruble disli oranlarinda yuksek kadansla dizinizi kasinizi lifinizi sakatlamadan cevirecek guclu bacaklar! Yani bol antrenman...

Su an kadans olceriniz oldugunu sanmiyorum. Yeni aynakolunuzla eskisinde yakaladiginiz kadansa ulastiginizdan emin olamazsiniz. Kadansta ayni duzey ve daha iyisini yakaliyamiyorsaniz iyilesmede goremezsiniz KM saatini baz alarak.

Yinede MTB sert arazide dayaniklilik, gevsek zeminlerde iyi tutus, dag tepe tirmanislarinda guclu cekis demektir. Hiz takintisi icin uygun degildir. Ama uygun kosullarda yinede utandirmaz. MTB ile guzel bir iniste 68 km gordum. Kaymak asfalt tabir edeceginiz bir kosulda dahi vibrasyon ve insani tedirgin eden bir salinimi oluyor.
Pedal gucu ile hiz odakli pedal basacaksaniz, gucunuzun cogunu emerek yuksek hizda uzun sure surmenize izin vermez, daha cabuk yorar yol bisikleti vb. ile kiyasla. Ama sizi guclendirir ve bir yol bisikletine gecip alistiginizda belki bu avantaj yaratiyordur :)

NOT: MTB mi ve onu surdugum kosullari seviyorum. Hic yol bisikleti deneyimlemedim. O yuzden yol bisikleti yorumlarim farazidir... Ama kullanan arkadaslarimi dinliyor ve gozlemliyorum. Bahettikleri ortalamalari biliyorum. MTB belli bir hizda gider. Surucu ve donanimla bu iyilesebilir. Yinede hiz icin yol bisikleti vb. ile kiyaslanamaz. Bahsettiginiz 50 km hizda (pedal gucu ile yapilacagini varsayiyorum) MTB icin degil yol bisikleti icin bir hiz araligi.

@Sinan A.

Bir soru sormak istiyorum. Bisikletinizi 14'den 12kg'ye indirince 50km hizin üzerine cikabilecekmisiniz, gercekten bukadar basitmi hizlanmak? Üstelik birde MTB bisikletle.

@Sinan A.
Bunları okudum, dedimki yürü be! Benim bile içime şuan sürat sevgisi verdiniz :) inşallah istediğiniz olur. Kolay gelsin.

açıkçası bence istediği yada ben olsam bisikletimi hafifletmek istesem isteyeceğim şey ortalama hızının artması öyle Max süratle olacak iş değil o z bir yolda x Kilometre de 20km/h ortalamayi 25km/h é yada 23 é çıkarmış ise bence verilen parayi hak etmiştir

Bence.

mtb ile yüksek hıza çıkılır mı ? yol bisikleti ne diye var falan filan...

elbette haklısınız bu meret zor koşullarda yürüsün diye var. hayatımda hiç yol bisikleti kullanmadım ve ona geçecek bütçem de yok malesef. elimde ki bisikleti kadroyu seviyorum. kısmet olursa sürekli geliştirip aynı kadroyla uzun yıllar pedallamayı düşünüyorum.

yüksek hıza çıkmamın ve ortalama hızımı yükseltmenin önünde ki ilk engel lastiklerimdi. önce ki lastiklerim no name hafif arazi tipi denilebilecek bi lastikti. michelin country rock ise arazi lastiklerinden ince 26*1,75. hafiflik olarak benzer lastiklerin içinden kolayca sıyrılıyor 490gr. ileride sonra ki aşamalarıda hallederimde lastikler fazla gelirse zaten 26*1,4 lük wild run'r lara geçmeyi düşünüyorum. tanesinin ağırlığı 300 gr dan az ve desensiz lastikler. ancak ön yargım var desensiz lastiklere karşı, bakıcaz onlara daha ilerde... belki çoook ilerde.
diğer engel maşa. amortisör, farkettim ki gezdiğim yolların %80 i için gereksiz. bende geri kazan %20 yollar yerine alternatif rotalar çizerim ve kurtulurum bu ağırlıktan dedim. mosso nun maşaları biliyorsunuz yerlere göklere sığdırılamıyor. 7005 alüminyum alaşım ve 0.67gr. ayrıca sürüş pozisyonumu da alçaltacağından hızımı yükseltmemde en büyük yardımcı bu olacak.
diğer bir engel ruble. rublem 14-28. vidalı tip. shunfeng jant göbeklerimede bisikletçi dandik yaftası yapıştırınca değiştirmeyi düşünmeye başladım. sonra mosso jant setleri hakkında yapılan kötü yorumlar aklıma geldi. hazır jant ördürüyorken yeni jant çemberleri alıp ördürmek beni hafifletir mi diye düşünmeye başladım. hepsinin ışığında yeni jant setleri ve 11-32 lik ruble kullanmaya karar verdim. bunları gerçekleştirirsem yine -ağırlık +vites oranı engeli kaldırılması.

sırasıyla yapmak istediklerim;
- mosso düz maşa ( fiyatta vereyim 150,180tl arası ebayde)
- yeni jant setleri ve akabinde yeni ruble (50-60tl civarı bir çemberin tanesi , teller meçhul, göbeklerde acerada arka 45 ön 35 gibi birşeydi)
- eğer gerekirse michelin wild run'r 26*1,4 ( tanesi 65tl fakat elimdeki iç lastik bu genişliğe uygun değil yaklaşık 40 lira kadarda iç lastik masrafı çıkar)

tüm bunları yaptığımda göbeklerin akıcılığı ve amortisöre harcanan enerjinin kazanımı + 2kg maşadan, 0,5kg jantlardan ( belki, kısmet :) jantlarımın ağırlığını bilmiyorum ), eğer gerekirse lastiklerden 400gr kazanım ile toplamda en kötü senaryoda min-2kg max-3kg ağırlık tasarrufu + desensiz ve dar lastiklerle de yuvarlanma direncinden kazanım yapmayı planlıyorum.

öğrencilikten gelen maddi zorluktan dolayı bu planlarım çooook uzun vadede olacak şeyler :) ağırlıklarda janttan kazanacağım dediğim gibi meçhul. düz mantıkla 2-3 kg arası kazanım söz konusu. mtb nin enerjiyi sömüren yanlarından kurtulmamda söz konusu. bu şartlarda yüksek hızlara çıkmak ve ortalama hızımı yükseltmem gayet mümkün görünüyor. 400-500 lira arası bi harcamayla ...

yapmak istediğim şey 26" hybrid gibi bişey oldu :) 700c yi sevmiyorum yaşasın 26" :)

Madem karariniz bu yonde;
Hafiflik icin 50 - 34 hollowtec 2'li aynakol, 11-36 ruble bulmaya bakin.
Jantlari yenilerken akiskanligi yuksek deore / XT gobekler almaya calisin.
Zaten maşa ve lastik icin hedefleriniz belirlkenmis. Gobeklerde kaliteye yonelirseniz surtunme ve akiskanlik farki one cikacaktir.
Sonrasi bol bol pedal, guc, kondisyon artik...
Hafifletmede sinir yok! Aluminyum, butted aluminyum, karbon, sele borusu, gidon, godin bogazi, vidalar vb. uzayip gidiyor eriyen paralarla :p

Lastik icin disliden vazgecmek istemiyorsaniz, crosscountry tarz sirti duz, yuksek basincta asfaltta yuvarlanma direnci dusuk hafif modeller arastirin. En azindan yuksek hizda tutunmasi daha guvenli olur...

@suat akman

lastik için direk model öneriniz var mı ?
birde acera deore arası çok farkeder mi ?

@Sinan A.

Lastikleri zaten arastirmissiniz. Benim ozel bir onerim. Yok. Tek dikkat edilmesini onerecegim detay. Sirt kisminin duz oldugu cyclocross bir model olmasi. Turcularin kullandigi tarzda. Cunku dişli lastik olmasini istiyorsunuz. Ince olmasida (1,75 veya alti) aerpdinamik acidan kalin lastiklere gore hava ve surtunme direncini dusurecektir sanirim.
Shimano serisinde XT ve XTR gobeklerin daha akici oldugu yaziliyor. Para/kalite iliskisi :)
Nasil vitesler kalite kalite siralaniyor ki surekli degisken vites kullanarak saniyelik avantajlar pesinde olmadigi halde cogu kisi bu ust seviye vitesleri kovaliyor, akicilik icin ust seviye vites yerine ust seviye gobek kullanmaniz daha mantikli gibi.
Sonucta gobek uzun omurlu bir parca. Hazir jant alip orduruyorken XT gobek alip bu sekilde toplamaniz size avantaj saglayacaktir beklentileriniz dogrusunda.
Ama forumda bu donanim marka modellerinde uzman denilecek arkadaslar var. Muhtemelen onlar bu yorumlarimda hatali oldugum noktalar bulabilir. Veya daha spesifik marka-model onerileri getirebilir.
Jant ve gobek konusunu arastirip, gobek icin ayri bir soru basligi acabilirsiniz...

Geri