mtb ile yüksek hıza çıkılır mı ? yol bisikleti ne diye var falan filan...
elbette haklısınız bu meret zor koşullarda yürüsün diye var. hayatımda hiç yol bisikleti kullanmadım ve ona geçecek bütçem de yok malesef. elimde ki bisikleti kadroyu seviyorum. kısmet olursa sürekli geliştirip aynı kadroyla uzun yıllar pedallamayı düşünüyorum.
yüksek hıza çıkmamın ve ortalama hızımı yükseltmenin önünde ki ilk engel lastiklerimdi. önce ki lastiklerim no name hafif arazi tipi denilebilecek bi lastikti. michelin country rock ise arazi lastiklerinden ince 26*1,75. hafiflik olarak benzer lastiklerin içinden kolayca sıyrılıyor 490gr. ileride sonra ki aşamalarıda hallederimde lastikler fazla gelirse zaten 26*1,4 lük wild run'r lara geçmeyi düşünüyorum. tanesinin ağırlığı 300 gr dan az ve desensiz lastikler. ancak ön yargım var desensiz lastiklere karşı, bakıcaz onlara daha ilerde... belki çoook ilerde.
diğer engel maşa. amortisör, farkettim ki gezdiğim yolların %80 i için gereksiz. bende geri kazan %20 yollar yerine alternatif rotalar çizerim ve kurtulurum bu ağırlıktan dedim. mosso nun maşaları biliyorsunuz yerlere göklere sığdırılamıyor. 7005 alüminyum alaşım ve 0.67gr. ayrıca sürüş pozisyonumu da alçaltacağından hızımı yükseltmemde en büyük yardımcı bu olacak.
diğer bir engel ruble. rublem 14-28. vidalı tip. shunfeng jant göbeklerimede bisikletçi dandik yaftası yapıştırınca değiştirmeyi düşünmeye başladım. sonra mosso jant setleri hakkında yapılan kötü yorumlar aklıma geldi. hazır jant ördürüyorken yeni jant çemberleri alıp ördürmek beni hafifletir mi diye düşünmeye başladım. hepsinin ışığında yeni jant setleri ve 11-32 lik ruble kullanmaya karar verdim. bunları gerçekleştirirsem yine -ağırlık +vites oranı engeli kaldırılması.
sırasıyla yapmak istediklerim;
- mosso düz maşa ( fiyatta vereyim 150,180tl arası ebayde)
- yeni jant setleri ve akabinde yeni ruble (50-60tl civarı bir çemberin tanesi , teller meçhul, göbeklerde acerada arka 45 ön 35 gibi birşeydi)
- eğer gerekirse michelin wild run'r 26*1,4 ( tanesi 65tl fakat elimdeki iç lastik bu genişliğe uygun değil yaklaşık 40 lira kadarda iç lastik masrafı çıkar)
tüm bunları yaptığımda göbeklerin akıcılığı ve amortisöre harcanan enerjinin kazanımı + 2kg maşadan, 0,5kg jantlardan ( belki, kısmet

jantlarımın ağırlığını bilmiyorum ), eğer gerekirse lastiklerden 400gr kazanım ile toplamda en kötü senaryoda min-2kg max-3kg ağırlık tasarrufu + desensiz ve dar lastiklerle de yuvarlanma direncinden kazanım yapmayı planlıyorum.
öğrencilikten gelen maddi zorluktan dolayı bu planlarım çooook uzun vadede olacak şeyler

ağırlıklarda janttan kazanacağım dediğim gibi meçhul. düz mantıkla 2-3 kg arası kazanım söz konusu. mtb nin enerjiyi sömüren yanlarından kurtulmamda söz konusu. bu şartlarda yüksek hızlara çıkmak ve ortalama hızımı yükseltmem gayet mümkün görünüyor. 400-500 lira arası bi harcamayla ...
yapmak istediğim şey 26" hybrid gibi bişey oldu

700c yi sevmiyorum yaşasın 26"