Scudo Sports

Klasik Gitar Kullananlar

FelixTheCat

Forum Bağımlısı
Tepki
868
İsim
Betül
Başlangıç
1999—00
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Bisikletforum sitenin adı ama görüyorum ki diğer hobiler ve güncel konular hakkında bir çok konu var. Yeni bir konu açmak geldi aklıma. Klasik gitar kullananlar mı demeliyim yoksa çalanlar mı demeliyim bilemedim. Seneler önce çok heveslenip ( yaklaşık 13 sene) bir gitar almıştık ve gitar kursuna gittim 1 2 ay kadar. Gitar kurslarında benim gittiğim zaman grup dersleri oluyordu 5-10 kişi aynı anda hocanın verdiği çalışmayı yapıyordun aklında ne zaman şarkı çalıcaz sorusuyla birlikte notaydı arpejdi öğreniyorduk. O sene gitarı tozlu rafa kaldırıp bir daha da dokunmamıştım bu seneye kadar. Ara ara sürekli yeni hobiler edinirim buda onlardan biri oldu ve sürekli yeni yenilikler giriyor heves mi demeliyim merak mı demeliyim bilemiyorum. Aramızda Klasik gitar çalan arkadaşlar varsa biraz pratik bilgiler v.s. bu konu üzerinden bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Yazdan bu yana internetten öğrendiğim kadar arpej di, ritimdi ve birçok notayı kendi kendime öğrendim. Artık android uygulamalarda akort programları mevcut ve çok kolay ayarlanabiliyor gitarın akortu. Aramızda pratik bilgiler paylaşmak isteyen arkadaşlar olabilir. Kolay arpejler yada şarkılar gibi. Belki heveslenip başlayan arkadaşlar bile olabilir :).

• Beğen
Tepkiler: Yusuf Z. Şipal
Scudo
1968 'de ağbim karikatürist nuri kurtcebe kulağımdan çekip beni gitar hocasının önüne attı :huhuu: eti sizin kemiği benim dedi ,tabi şaka ile ,ama iyikide götürdü ağbim beni ,babamı 1968 de kaybetmiş idim ,belkide babasızlığıma melhem olacak idi gitar öğrenmem ,nitekim çok sevdim gitarı ,hocam kalus idi ermeni idi ,10 parmak et tekniğim yok idi ,bunu anladı hocam,henüz 12 yaşında idim ,carcassi metodu ile başladım, ayrıca bono solfej çalışıyordum, yani şan, şanımda iyi idi,14 yaşında the young gitarist parçasını hocam ile ikili çalınca kapıdan içeri diğer gitar hocası (10 parmak klasikçi idi kendisi) girerek bana kudret sen artık gitarist oldun dedi , evet antonyo domenic idi. çok sevinmiş idim ,ama derslere çalışmıyor idim gitar çalıyordum , 2 yıl eğitim aldım sonra gitar derslerine devam etmedim bir çok metodlar var idi çok iyi jazz gitaristi olabilir idim ,fakat jazz ekolüne yönelmeyerek rock ekolüne yöneldim ,o seneler yani 1970 lerde beni etkileyen ve ingilizce bestelerime (gerçi sözler ingiliz ve amerikan şairlerine aitti ) ilham kaynağı olan jethro tull grubudur,grubun kurucusu ıan anderson idi müthiş bir flüt tekniği var idi ,
tabi pink floyd' da beni uçurmuştur led zeppelin artı rolling stones daha burada sayacağım çok grup var en kıdemlileri bunlar tabi jimi hendrix yes genesis , alan parsons project 70 lerden ne kadar rock grubu var ise taş plaklardan dinlemiş idim zati olayın içinde idik .
başka bir özelliğim ,türkiyede benden başka müzisyen var ise tabi 70 'lerden zannetmiyorum benim kadar bisiklet aşığı yoktur
68 kuşak bizim üstümüz idi ,erkin baba ile tanıştım artı cem karaca artı bülent ortaçgil artı fuat özkan ve mazhar alanson ,ama onların pek benim kadar bisiklet tutkusu yok idi olabilir tabi,
1988 de üniversiteler arası müzik yarışmasında en iyi solist ödülünü izzet öz den aldım jüride ilham irem var idi ve rahmetli olan selçuk başar var idi (kendisi istanbul gelişim orkestrasının gitaristi idi.) hayatım müziktir ve bisiklet
son albüm ise 9 kasım 2014 de çıktı yani ikinci tek kişilik albüm ,birinci 1999 da çıktı tek gitar ve bestelerim ,
bir üçüncü daha çıkar elbet ,önce yazmak lazım, şarkı sözü tabi ,
kendimi müzikten 2002' de emekli ettim sahneye 1973 de çıktım ama yakamı bırakmadılar illa dönecen diye, döndük 2 inci albüm ile.

Ben 2 hafta önce ilk gitarıma tel aldım. Elektrik gitar çalmak için yanıp tutuşan bünyeyi "klasikle başla sonra ona geçersin" diye avuttukları gitar yani. Bakın aradan yıllar geçti, ben ne elektrik gitarlar değiştirdim ama ilk gitarım sabit kaldı. Hatta şimdi elimde bir tek o var. Çok da iyi anlaşıyoruz. Her ne kadar artık internette istemediğimiz kadar çok kaynak bulunuyor olsa da yardımcı olabileceğim bir konu olursa seve seve cevap vermeye hazırım.

Bende bu işe amatör olarak kendi kendime devam ettirmeye çalışıyorum. Çok fazla bilgim yok ne yazık ki elimden geldiğince geçişlerimi halletmeye çalışıyorum. Arpej atmaya parmaklarımı alıştırmaya ve ritim atmaya çalışıyorum. Şarkı akorları bulup çalmaya çalışıyorum. Yeni akorlara geçiş yapmaya çalışıyorum zamanla ilerler sanırım :)

@andjustice4all

doğu bey ,
elektrik gitar deyince aklıma yeni kuşaklardan joe satriani gelir bir de steve vai ,kendi namıma pena tekniği aldım 2 yıllık ,12-14 yaş arası bi bakıma iyi oldu ritm olayını çözdüm tabi, yıllarca çalışarak bi yerlere insan gelir ,esasında metodlardan başlamak ,diyelim klasik metodlar, notalı ,sonra kendi sitilini bulmak esas nokta bu
kendinin virtiyözü olmak ,kompozitörü olmak ,şimdi hep düşünmüşümdür işin en zorunu yani yeni bir stil yaratmak
ayrıca andy mc knee dostumun tekniği çok güzel youtube dan alıntı yapabilirim ve preston reed bu dostlarım gerçekten muhteşem bir teknik sergilemekteler ,

@Betül Ö.

betül hanım gitara sıfırdan başlayanalar için metodlar var gitar metodları oradan notaları öğrenebilirsiniz resimli olanları var gitarda gamları gösterir ayrıca klasik gitar denince akla tabi parmak ile çalmak gelir bunun içinde metodlar var.

Kudret bey, çoğu akorları basabiliyorum geçişlerimde de sıkıntı yaşamıyorum. C, A, Am, Em, E, D, Dm, F, G, Gm, Bm, Cm, Fm. Şimdilik bu akorları basabiliyorum ve geçişlerimde de sorun yok. Tab basmaya çalışıyorum şimdilerde tabi ki notalarını bilerek değil de görerek artık kolaylaştrmışlar hangi telde kaçıncı perdeye basılacağı yazıyor hepsinde

@Betül Ö.

betül hanım ,
birde pena tekniği üzerine çalışma gerekebilir, resimli anlatımı kesin vardır gitarda pena tutuşu çok önemli ,benim sitil çalarken hem soloyu ritm şeklinde veririm, hemde akor basarak ritim atarım ,bu teknik bayağı zamanımı aldı .

Kudret bey o aşamaya gelmem için bir fırın ekmek yemem gerekiyor sanırım :) daha var ona yani hobi amaçlı tıngırdatıyım yeter pena çok derine indiriyor işi. Solo zaten atamam sadece parmaklarım açılsın diye uğraşıyorum. Mesela yakın zamanda kapo alacağım ara sıra çalıp söylüyorum ton farkları oluşuyor kapo alırken yinede bir pena edineyim :). Birde yanlış hatırlamıyor isem penaların numaraları bulunuyor tonu ince ve kalın almak için mi?

Gitar konusunda yardımcı olabilirim basit akırlarla güzel şarkılar çalına bilirr ... :) saygılarımlaaa

O halde konu içerisinde Parça paylaşımı yapalım benim gibi acemi arkadaşlara da yardımcı olmuş olursunuz :). Arpej ve ritimiyle birlikte paylaşılırsa daha güzel olur.

@Betül Ö.

genelde ben ince plastik pena kullandım ,kalın penalar kullanmadım ,akorları basarken pena ile vurarak çalarsınız akor geçişlerini yaparken ritm olayını çözmek için pena yardımı olabilir ,tabi parmak ile de yapabilirsiniz.parmak ile ritm duygunuzu geliştirebilirsiniz örnek mesela flemenko tarzı çalanlar ritmi aynen parmak ile yapar ,çok basit bi parça çalışın ,örnek pop parçası onun akorlarına çalışın, bence sevdiğiniz bir pop parçası illaki vardır ,özellikle tünelde müzik mağazaları var, orada sevdiğiniz herhangi bir parçanın partisyonları vardır ,akorları oradan öğrenebilirsiniz.

Klasik gitarı daha çok arazide mi yoksa şehir içinde mi kullanıyosunuz? :) klasik gitar çalanlar de bari

Kudret bey Akormerkezi.com da her şarkının değişik versionlarda basit ve zor şekilleriyle akorları mevcut hatta konu altına ritim ve arpejinide koyuyorlar fakat her ritmi ve arpeji çalamıyorum şu anda ilerletmeye çalışıyorum zamanla şu anda 20 30 tane falan parça çalabiliyorum ritimle.

:)) bu arada elektro akustik gitar kullanıyorum. Klasik gitar bana biraz sesi hoş gelmiyor :)) bildiğiniz akorları yazarsaniz yardımci olabilirimm... Saygılarımla.... :)

@tuna ünüvar
Şehir içi kullanıyorum asvalt yolda :)

@sergen27
Üst konuda yazmıştım basabildiğim akorları.

C, A, Am, Em, E, D, Dm, F, G, Gm, Bm, Cm, Fm.

:)) kapatmayı biliyormusunuz yani es bu akırlarla tüm şarkılar calınabilirr :) saygılarımla

@Betül Ö.

bu olay tamamı ile sizin konsantrasyonunuza bağlı yani kulak olayı ama .çok iyi dinlemek ve çalmaya çalışmak ,gerekirse vakit çok ayıracağız evet ünlü john mc l. günde 19 saat gitar çalıyor idi tabi he babam etüd yapıyor idi,şahsen ben o kadar çalmadım ama bisiklete çok bindik o yüzden :huhuu:

@sergen27
Es li ve kapamalı ritim atabiliyorum A K Y Y K Y Gibi

@Kudret Kurtcebe

Benim başımda da çok iş var Kudret bey o yüzden çok fazla vakit ayıramıyorum :D

:)) ne calmak istiyorsunuz bunlar bilerek baya şey yapabilirsiniz kapo kullanarak sesinize uygun perdeden şarkı çalabilirsiniz.

Geri