@Bisiklet sever 93
Merhaba Mert,
toplamak istedigin bisiklet sekli neovintage olarak adlandirilmakta. Bu eski klasik kadrolara yeni nesil donanim takmak demek.
Yukarida arkadaslar birkac önerilerde bulunmuslar ve bazi olumlu ve olumsuz bilgilerde vermisler ve bunlari biraz düzeltmek isterim.
1. Eski kadrolar ile modern grupsetlerin uyumsuz olabileceği iki nokta var, arka çatal genişliği ve orta göbek. 6 veya 7 vitesli yol bisikletlerinin arka çatal genişliği 126 milimetredir, yeni bisikletlerde ise 130 mm olur, ancak 4 mm'lik bu fark çelik kadrolarda genelde sıkıntı yaratmaz.
- Arka catal genisligine katiliyorum ama bu 5 ve 6 vites yani cok eski 60li 70li yillara ait olan kadrolarda genellikle bulunur 70li yillarin sonundan itibaren genelde 130mm olur arka catal araligi ve istedigin Jant setini taka bilirsin. (Tabiki yinede ölcmede fayda var, nadirde olsa arada belki 126mm olani cikabilir)
4mm'lik fark sorun yaratirmi yaratmazmi bu konuya ben yorum yapmak istemiyorum, sahsen ben kesinlikle hicbir bisikletin kadro ölcüleri ile oynamam.
2. Orta göbek konusu ise biraz sıkıntılı, modern göbeklerin takılabileceği bir kadro bulmazsanız, eski göbeklere mahkum kalır ve istediğiniz aynakolu takamazsınız. Gördüğüm kadarıyla baktığınız bütün bisikletlerde kare mil veya benzeri eski göbeklerden var.
- Göbek konusunu sorun yapmana gerek yok, kadrolarda göbekler genelde ITA veya BSA diye ayrilir. ITA göbekler ise Italyan bisikletlerede bulunur ve BSA ise genelde Italyan olmayan kadrolarda bulunur. Bu iki göbek disinda tabiki 2-3 göbek cesiti daha var ama onlara denk gelecegini kesinlikle sanmam.
- ITA göbek yuvalarai 70mm olamkla beraber bu göbekler sag ve sol taraf biribirine zit tarafa cevrilir ve yuva capi (36x24) kadro 60li 70li hatta yeni nesil de olsa ister kare mil, ister hollowtech ister ultra torque kullan hic bir sorun olmaz, eski veya yeni hepsinde göbek capi ayni olur.
- BSA göbeklerde ise göbek yuvasi 68mm olamkla beraber bu göbekler sag ve sol taraf ayni yöne cevrilir ve yuva capi (1,37x24) kadro 60li 70li hatta yeni nesil de olsa ister kare mil, ister hollowtech ister ultra torque kullan hic bir sorun olmaz, eski veya yeni hepsinde göbek capi ayni olur.
3. ultegra için konuşuyorum,
Frenleri,
Aynakolu,
Ön aktarıcıyı
Orta göbeği
Bu kadrolara uydurmak çok zor hatta imkansız.
- Imkansiz bilgisi biraz yanlis olmus, imkansiz kesinlikle degil.
- Frenler rahatlikla oluyor
- Aynakol yukarida dedigim gibi göbege bagli olarak her nesil kullanila bilir
- Ön Aktarici anlöt ise hic sorunsiz takiliyor eger 31,8 veya 34,6 capli olursa bunlari 28e düsürmek icin adaptörler var geneldede yeni aktaricilarin icinde oluyor
- Orta göbek icin yine yukarida aciklama yaptim.
4. Eger Ultegra setli çelik bir yol bisikleti yapmak istiyorsanız colnago, alan, bianchi vs gibi markaların yol kadrolarını edinmelisiniz ki uyum sorunu minimum miktarda yaşansın.
Ki o kadroları almak da zor, lakin kaliteli çelik kadrolar 2-3 bisiklet parasına mal olacaktır.
- Bence Ultegra degil capagnolo 11 set bile olsa illaki Colonago, bianchi veya alan yani italyan markasi olmasina gerek yok. Bu mesela bir moser veya specialized veya diger markasiz birsürü eski bisikletler BSA göbekli ve kadro kullagi olan.
5. Alacağınız jant setini ön ve arka droplara uydurmakta bile sorun yaşayacaksınız.
- Arka icin yukarida yine cevap vermistim ama ön dropoutlarin araliklarini arkadas neden yazmis bilemedim cünkü hepse 100mm oluyor.
Bu düzeltmeler icin umarim arkadaslar bana kizmazlar ama kizacak olurlarsa düzeltmeleri hemen silebilirim.
Ayrica bende tabiki bir dahi degilim, benim düzeltmelerimde yanlisliklar varsa tabiki daha iyisini bilen düzelte bilir.
Simdi gelelim yukaridaki yükledigin fotografdaki kadrolara onlarin hicbirisi klasik degil sadece eski model bisikletler, eger gercekten Ultegra vs klasik üzerine yeni nesil grup set toplamak istiyorsan onlardan hic birisini alma, iyi arastir sor sorustur ve öyle al. Alacagin kadro ise kesinlikle 80li yillardan olsun ve yol kadrosu olsun. Neden 80li yillardan dedim cünkü istedigini kesin sorun yasamadan takalbilirsin.
Örnek olarak sunu göstere bilirim sana. 1985 civari Faggin
Ilk günü Shimano 7li STX grup set var üzerinde.
Ve ben bunu yeni nesil Campagnolo 10lu sistemle Upgade ettim ve hic bir parcada en ufak bir sorun yasamadim.
Ve ayrica Eurobike de cektigim klasik üzerinde 11 setler den bir kac tane Foto yükleyeyim.
Klasik Ritchey kadrosuna Yeni nesil 11li Dura Ace Grup seti takilmis. 2015 senesinde cektigim bir fotograf.
Bu iki De Rosalar mesela 11 Campagnolo ile donatilmis.
Uzun bir yazi oldugu icin kusura bakmayin.
Mert eger imkanin ve zamanin varsa hic kormadan bir baslangic yap ve kendini bu konularda gelistir. Böyle böyle ilerletirsin bilgilerini bilmedigin yerde yada baktin bir parca uyumlu degil vs. ozaman sor arastir cözümünü bulmaya calis hemen pes etme.
Kolay gelsin, basarilar dilerim.