Scudo Sports

Klasik bisiklet kadrosuna sram apex set takmak

Bisiklet sever 93

Pejocu genç :-)
Tepki
495
İsim
Mert
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Arkadaşlar merhaba uzun zamandır klasik bir bisiklet almak istiyorum ama almak istediğim bisikletlerin üzerinde olan setler setler çok eski veya 7 li olduğu için bana yetersiz geliceğini düşünüyorum bu yüzden klasik bir kadro alıp sram apex gurup set alıp üzerine takmak istiyorum bir kaç potansiyel kadro buldum aşağa bir kaç fotoğraf koyuyorum
Screenshot_2018-08-25-21-48-26-986.jpeg Screenshot_2018-08-25-21-47-17-379.jpeg Screenshot_2018-08-25-21-50-43-627.jpeg
Bunlar sağdece kabaca baktığımda bulduğum kadrolar çok detaylı araştırma yapmadım ama sizler ne düşünüyorsunuz özellikle
@Murat Cömez abi sen ne düşünüyorsun olurmu ne gibi sorunlar yaşarım bu bisiklete bu jant seti olurmu: (link)

Şimdiden yorumlarınız için teşekkürler

Edit: ultegra yerine sram apex yazdım

Scudo
Klasik bisiklet toplayacaksanız Campagnolo'nun gümüş rengi gümüş setlerinden birini kullanmanızı öneririm:
(link)

Eski kadrolar ile modern grupsetlerin uyumsuz olabileceği iki nokta var, arka çatal genişliği ve orta göbek. 6 veya 7 vitesli yol bisikletlerinin arka çatal genişliği 126 milimetredir, yeni bisikletlerde ise 130 mm olur, ancak 4 mm'lik bu fark çelik kadrolarda genelde sıkıntı yaratmaz. Orta göbek konusu ise biraz sıkıntılı, modern göbeklerin takılabileceği bir kadro bulmazsanız, eski göbeklere mahkum kalır ve istediğiniz aynakolu takamazsınız. Gördüğüm kadarıyla baktığınız bütün bisikletlerde kare mil veya benzeri eski göbeklerden var.

Bunun dışında, parça bulmanızın kolay olması için alacağınız kadronun 28 inç (700c veya 622mm) jant için olmasına dikkat edin. Şimdi bütün yol bisikletleri bu teker boyuna göre yapılıyor ama eskiden 27 (630mm) ve 26 (571mm) inç'ler de yaygın olarak kullanılırdı.

@Bisiklet sever 93 ultegra için konuşuyorum,

Frenleri,
Aynakolu,
Ön aktarıcıyı
Orta göbeği

Bu kadrolara uydurmak çok zor hatta imkansız. Ultegra setli çelik bir yol bisikleti yapmak istiyorsanız colnago, alan, bianchi vs gibi markaların yol kadrolarını edinmelisiniz ki uyum sorunu minimum miktarda yaşansın.
Ki o kadroları almak da zor, lakin kaliteli çelik kadrolar 2-3 bisiklet parasına mal olacaktır.
Alacağınız jant setini ön ve arka droplara uydurmakta bile sorun yaşayacaksınız, bence siz bu işe hiç girişmeyin, ille de çelik kadrolu bir bikem olsun diyorsanız alın bir kadro, single speed yapın, mis gibi gezin.
Ayrıca neden ultegra?

Madem Ultegra takacak kadar performans istiyorsunuz, neden klasik bisiklet topluyorsunuz ki? :naslyany:

• Beğen
Tepkiler: rodya
Bence bir trol konusu açılmış burada.
Zira ultegra set takmak istemenin başka bir amacı olamaz hatta olmamalı. :D

@Mustafa Zeybek

Görünüşleri çok hoşuma gittiği için nedense yeni bisikletler de hoşuma gidiyor ama klasik kadroları daha çok seviyorum :)

@Kuzey Ege

@Murat B.

Olmaz diyorsunuz yani peki daha düşük bir set mesela sram apex takılabirmi çünkü ben bu eski setlerin vites değiştirme yerlerini hiç sevmiyorum tamam o tür bisikletlere has bir şey ama nedense hoşuma gitmiyor bu nedenle yeni bir set takmayı düşünüyorum ha neden ultegra derseniz de bütçemle alabildiğim en yüksek set bu ama öyle profesyonel yarışlara katılma gibi bir düşüncem yok sağdece en iyisini almak istiyorum bu yüzden başka bir nedeni yok siz olmaz diyorsanız başka projeler düşünürüm :(

Ben de hizmet bisikletine 1x11 sram red takmak istiyorum hatta olursa D 12 de olur ama pillerini nereye takacagimi bilemedim

@mariokaldato
Göbekten vites önerebilirim onlara. Bütçeniz ne kadar?

@mariokaldato Bütçenizi 250 kuveyt dinarı kadar arttırabilirseniz sram red'li bir hizmet bisikleti kadar olmasada sizi ona yakın tatmin derecede tatmin edebilecek bir bisiklet önerebilirim.

(link)

@Cesarisback
Trek deme vallah gına geldi bu trek fanatiklerinden

• Beğen
Tepkiler: MakRo
Ah Be abi ah tirekk halkalida üretiliyor, Ümraniye de toplaniyor

• Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege
trollugu anlasilinca konu basligi ultegradab apexe terfi etmis biraz daha yorumdan sonra tourneye kadar gidecek sanirim

@Bisiklet sever 93

Merhaba Mert,

toplamak istedigin bisiklet sekli neovintage olarak adlandirilmakta. Bu eski klasik kadrolara yeni nesil donanim takmak demek.

Yukarida arkadaslar birkac önerilerde bulunmuslar ve bazi olumlu ve olumsuz bilgilerde vermisler ve bunlari biraz düzeltmek isterim.

1. Eski kadrolar ile modern grupsetlerin uyumsuz olabileceği iki nokta var, arka çatal genişliği ve orta göbek. 6 veya 7 vitesli yol bisikletlerinin arka çatal genişliği 126 milimetredir, yeni bisikletlerde ise 130 mm olur, ancak 4 mm'lik bu fark çelik kadrolarda genelde sıkıntı yaratmaz.

- Arka catal genisligine katiliyorum ama bu 5 ve 6 vites yani cok eski 60li 70li yillara ait olan kadrolarda genellikle bulunur 70li yillarin sonundan itibaren genelde 130mm olur arka catal araligi ve istedigin Jant setini taka bilirsin. (Tabiki yinede ölcmede fayda var, nadirde olsa arada belki 126mm olani cikabilir)
4mm'lik fark sorun yaratirmi yaratmazmi bu konuya ben yorum yapmak istemiyorum, sahsen ben kesinlikle hicbir bisikletin kadro ölcüleri ile oynamam.

2. Orta göbek konusu ise biraz sıkıntılı, modern göbeklerin takılabileceği bir kadro bulmazsanız, eski göbeklere mahkum kalır ve istediğiniz aynakolu takamazsınız. Gördüğüm kadarıyla baktığınız bütün bisikletlerde kare mil veya benzeri eski göbeklerden var.

- Göbek konusunu sorun yapmana gerek yok, kadrolarda göbekler genelde ITA veya BSA diye ayrilir. ITA göbekler ise Italyan bisikletlerede bulunur ve BSA ise genelde Italyan olmayan kadrolarda bulunur. Bu iki göbek disinda tabiki 2-3 göbek cesiti daha var ama onlara denk gelecegini kesinlikle sanmam.

• ITA göbek yuvalarai 70mm olamkla beraber bu göbekler sag ve sol taraf biribirine zit tarafa cevrilir ve yuva capi (36x24) kadro 60li 70li hatta yeni nesil de olsa ister kare mil, ister hollowtech ister ultra torque kullan hic bir sorun olmaz, eski veya yeni hepsinde göbek capi ayni olur.
  • BSA göbeklerde ise göbek yuvasi 68mm olamkla beraber bu göbekler sag ve sol taraf ayni yöne cevrilir ve yuva capi (1,37x24) kadro 60li 70li hatta yeni nesil de olsa ister kare mil, ister hollowtech ister ultra torque kullan hic bir sorun olmaz, eski veya yeni hepsinde göbek capi ayni olur.

3. ultegra için konuşuyorum,

Frenleri,
Aynakolu,
Ön aktarıcıyı
Orta göbeği

Bu kadrolara uydurmak çok zor hatta imkansız.

- Imkansiz bilgisi biraz yanlis olmus, imkansiz kesinlikle degil.
  • Frenler rahatlikla oluyor
  • Aynakol yukarida dedigim gibi göbege bagli olarak her nesil kullanila bilir
  • Ön Aktarici anlöt ise hic sorunsiz takiliyor eger 31,8 veya 34,6 capli olursa bunlari 28e düsürmek icin adaptörler var geneldede yeni aktaricilarin icinde oluyor
  • Orta göbek icin yine yukarida aciklama yaptim.

4. Eger Ultegra setli çelik bir yol bisikleti yapmak istiyorsanız colnago, alan, bianchi vs gibi markaların yol kadrolarını edinmelisiniz ki uyum sorunu minimum miktarda yaşansın.
Ki o kadroları almak da zor, lakin kaliteli çelik kadrolar 2-3 bisiklet parasına mal olacaktır.

- Bence Ultegra degil capagnolo 11 set bile olsa illaki Colonago, bianchi veya alan yani italyan markasi olmasina gerek yok. Bu mesela bir moser veya specialized veya diger markasiz birsürü eski bisikletler BSA göbekli ve kadro kullagi olan.

5. Alacağınız jant setini ön ve arka droplara uydurmakta bile sorun yaşayacaksınız.

- Arka icin yukarida yine cevap vermistim ama ön dropoutlarin araliklarini arkadas neden yazmis bilemedim cünkü hepse 100mm oluyor.

Bu düzeltmeler icin umarim arkadaslar bana kizmazlar ama kizacak olurlarsa düzeltmeleri hemen silebilirim.
Ayrica bende tabiki bir dahi degilim, benim düzeltmelerimde yanlisliklar varsa tabiki daha iyisini bilen düzelte bilir. :harika:

Simdi gelelim yukaridaki yükledigin fotografdaki kadrolara onlarin hicbirisi klasik degil sadece eski model bisikletler, eger gercekten Ultegra vs klasik üzerine yeni nesil grup set toplamak istiyorsan onlardan hic birisini alma, iyi arastir sor sorustur ve öyle al. Alacagin kadro ise kesinlikle 80li yillardan olsun ve yol kadrosu olsun. Neden 80li yillardan dedim cünkü istedigini kesin sorun yasamadan takalbilirsin.

Örnek olarak sunu göstere bilirim sana. 1985 civari Faggin

Ilk günü Shimano 7li STX grup set var üzerinde.
1.JPG

Ve ben bunu yeni nesil Campagnolo 10lu sistemle Upgade ettim ve hic bir parcada en ufak bir sorun yasamadim.
10.JPG
11.JPG

Ve ayrica Eurobike de cektigim klasik üzerinde 11 setler den bir kac tane Foto yükleyeyim.

Klasik Ritchey kadrosuna Yeni nesil 11li Dura Ace Grup seti takilmis. 2015 senesinde cektigim bir fotograf.
DSC_0446.JPG

Bu iki De Rosalar mesela 11 Campagnolo ile donatilmis.
1.JPG
DSC_0406.JPG

Uzun bir yazi oldugu icin kusura bakmayin.

Mert eger imkanin ve zamanin varsa hic kormadan bir baslangic yap ve kendini bu konularda gelistir. Böyle böyle ilerletirsin bilgilerini bilmedigin yerde yada baktin bir parca uyumlu degil vs. ozaman sor arastir cözümünü bulmaya calis hemen pes etme.
Kolay gelsin, basarilar dilerim.

@Murat Cömez
Valla abi okudum ferahladim

salcano xc 144.5 marka bisikletin var, 250 liraya eski bisiklet bakıyorsun, ve 4500 liralık ultegra set takacaksın?

hele otur bi soluklan yiğenim. trollüğe bu kadar hızlı başlanmaz.

• Beğen
Tepkiler: uslsy
@mariokaldato
Güneş pili hocam, arkaya römork bağlayıp üzerine takılabilir. Pillerin duldasında da evcil hayvan uyutulur.

@efeozata

Bakın bu kadroların resimlerini koymanın sebebi Antalya çevresinde bu kadroları bulabilmem yani fiyatı pek önemli değil amacım değeri bilinmeyen bir kadroyu alıp güzel bir şeye çevirmek istemem

@Murat Cömez

Abi vallaha çok güzel açıklamışsin da bu ultegra işinden vaz geçtim daha düşük bir model vites seti takıcam bir sorun yaşarsam en azından çok bir şey kaybetmemiş olmam başka setler için yorum yapabilirmisin abi mesela sram apex veya 105 yada tiagra bunlar bana daha uygun geldi bu yorumlardan sonra klasik kadro olayına gelirsek abi letgo'da
Sahibinden de çok baktım ama yok ya eski şehir bisikleti kadrosu veya çürük veya hasarlı kadrolar var ancak bununları bulabildim :
(link)

(link)

(link)
bunlarda olurmu bilmiyorum yani bir hevesle başladım ama bu iş benim başımı çok ağrıtacağa benziyor ve en büyük endişem beceremeyip berbat etmek ve sonra bir kenara kaldırıp atmak kolay vaz geçen biri değilim ama uğraşmayı bırakınca da bir daha hiç uğraşmam :(

@Bisiklet sever 93

Mert öncelikle sunu söylemek isterim, türkiyede yol bisikletinin rubeleyi cirkar, vitessitemini cikar ve arkaya bir sabit dili taktinmi oldu sana fixed ayni ilandakiler gibi, yada MTB dropbar ve ince lastik tak oldu yol bisikleti, yada yol bisikletine Cyclocross lastigi tak oldu sana cyclocross vs. Yani bisikletin görüntüsü neyse o ama özü ney o önemli degil.

Benim bir prensibim var, eger ilanda bisikleti abartili bir sekilde anlatiyorlarsa yada yeterli fotograflar yoksa o ilanla hic ilgilenmem.

Simdi sen önce kendine bir hedef koymalisin ki ben o hedefe ulasmaliyim demelisin. Söyle basla istersen.
Önce kadronun markasini yada belirli markalari hedefle ve sonra boyunu belirle yani sana uyacak boyu ve daha sonra hangi gruseti istedigini belirle. Bunlari dediklerimi yaptiktan sonra dedigin markalardan sana uyan boyu arastirmaya bak, bu isler böyle olur zaman ister sabir ister.
Klasik bir bisiklet degil herhangi bir yeni nesil kadroda olsa bu tür islemleri zaman birakacak ve sabirli olacaksin, eger sabir ve zaman yoksa bu isi unutacaksin.

Önceden de yazdigim gibi klasik bisikletlere istedigin yeni nesil grupsetleri takabilirsin (Sram APEX, Shimano 105, Tiagra vs hic sorun degil), yine dedigim gib i sadece kadro ITA göbekse grupsetin durumuna göre Dogru ITA göbegi bulmam gerekiyor ve aynisi BSA icinde gecerli.

Simdi eger boyasini yaptiririm dersen elimde Zeta Columbus borulu Basso var, orjinal masasi üzerinde ve tüm Pantolari mevcut. Dropoutlari Campagnolo. Masasi tertemiz ve Krom da hic pas lekesi yok Aynisi kadro icin de gecerli ama boyasi berbat durumda. Ben kumlamasini yaptirdim ve suan sadece boyasi yapilacak.

DSC_0569.JPG
DSC_0571.JPG
DSC_0572.JPG
DSC_0573.JPG

Geri