Scudo Sports

kışın yol bisikletine binebilirmiyiz ve hangi lastikle

Aklıma 30-40 cm karda 23 c lastikle yol bisikletimle bisiklet sürmeye çalışmam geldi kalkışı çok zor oluyordu ama kalktıktan sonra hızlanırsanız 10-15 km hızla bir 100 metre gidebiliyordum :D lastikler de kabak lastikti.

Scudo
@Tolga Çelebi
işe gidip gelenler mecburen kışın da kullanıyor.

Islak ve soğuk zeminde bisiklet kullanmanın en püf noktası ıslak ve soğuk zeminde bisiklet kullanmamaktır.
Ben schwalbe green guard kullanıyorum önde 23 arkada 28 var. Dönerken kayıyor dururken kayıyor (ama durmuyor) rampa çıkıyorsun patinaja kalıyor bastığının yarısı boşa gidiyor. O kadar gergin hissediyorum ki o lastikle pedala basmasam bile nabız 120 :) Islak zeminde tabiki her lastik kayar ama hepsinin de bir eşiği vardır. Bunda eşik meşik yok. Kayıyor. Yarın yokmuşcasına kayıyor :) Ama 4 bin km yaptım patlamıyor ve kuru zeminde gayet iyi hakkını vereyim.
Kış şartlarında lastik hamuru yumuşacık olmalı. Sert hamur kesinlikle yol tutmuyor bir arkadaşın da dediği gibi elinle hamurun sertliğine bakabilirsin. Motorspoarlarında da böyledir yumuşak lastik her zaman daha iyi yol tutar. Ama bu sefer de patlamaya ne kadar dirençli olacak soru işareti. Sen iyisi kışın kullanma. Fren meselesi de var. Yumuşak fren pabuçları kullanıyorum ama onlar da bir süre sonra bisikleti yaaşlatmıyor bile. Kayan lastik ve tutmayan fren kombinasyonuyla bisiklete binmek gereksiz risk almak demek bence.
Ben bu sabah işe bisikletle geldim şuan yağmur yağıyor. Yağmur kesilse de zemin ıslak kalıcak asla bisilete binmem.

Bu konuda çokça farklı görüş bulabilirsiniz. Benim deneyimlerime göre; mevsim değişiklikleri sadece sürücüyü bağlar. Bisikletin (bu arabada da, otobüste de böyle) hangi viraja hangi hızla girmesi gerektiğini, tümsek veya çukur gibi engebelerde ne kadar kayacağını, ıslak zeminde kuru zemine göre frenleme mesafesinin ne kadar değişeceğini biliyorsanız veya tahmin edebiliyorsanız, yani kısacası bisikletinizin tepkilerini tahmin edebiliyorsanız kar veya buz dışında her türlü hava koşulunda kullanabilirsiniz.

Yağmur suyunun ve yoldan alınan çamurun kadro üzerinde kurumasına izin vermemenizi tavsiye ederim. E bir de bi zahmet kendinizi koruyun ki hasta olmayın. :)

Şahsen yeni başlamış bir yağmur ile tam ıslak ve tam kuru arasında olan, yeni ıslanmaya başlamış bir yolda bisiklete binmek, tamamen ıslak bir yolda binmekten daha tehlikeli diye düşünüyorum. Asıl o zaman bir durup düşünmek lazım bence.

• Beğen
Tepkiler: BerkEvren
Sığıyorsa ince cyclocross lastiği takın, canavar gibi yol tutar. Arkadaşımın eski yol bisikletine bu lastiklerden taktık (cantilever fren ve gayet geniş bir maşası olan dropbarlı bir gezi bisikleti aslında aynı Fuji Touring gibi) bazı yerlerde Kron XC 150'den daha iyi gidiyordu.

26x1.95 bile deli gibi kayıyor yağmurda. Yol bisikletini düşünemiyorum bile.
Ayrıca 14-15 kilometre hızı geçmeyin hocam, çok tehlikeli.

Geri