kış kapıda, ne giymeliyiz?

hknbykl

Daimi Üye
Kayıt
24 Eylül 2007
Mesaj
249
Tepki
269
Şehir
IZMIR
Merhaba
Ben Hakan Baykal yeni bir bisiklet aldım ve bisiklet sporuyla yoğun olarak ilgilenmeye başladım benim de kışlık giysilere ihtiyacım var fakat İzmir sıcak bir yer olduğu için Oktay beyin bahsettiği yün içlikten almadım fakat onun bahsettiği içliğe benzer bir yün içlik buldum bunu ilgilenenlere iletmek istedim.Bu Hasyün ün yeni çıkarttığı bir içlik daha ince iplikten ve atlet tipinde; vücuda direk giyince dalamaz diye tahmin ediyorum.
Benim sorum ise bu içliğin veya sentetik içliğin üzerine normal serinlikte orta şiddetli rüzgarda nasıl bir kıyafet giymek gerekir. Wind stopper lar biraz daha soğuk havalar için gibi geliyor bana uzun kollu forma ve üzerine rüzgarlık daha mı uygun olur acaba İzmir için?Bir de bu formaların hangi tip kumaştan yapılanları ya da hangi markalar uygun teri atmak ve kuru kalmak açısından?Teşekkürler...
 
Scudo

agencalp

Aktif Üye
Kayıt
20 Haziran 2007
Mesaj
176
Tepki
101
Şehir
İzmir / Bornova
bende Hasyün ün atletlerini kullanıyorum bisiklet sürerken ve günlük hayatta. Tavsiye edebilirim kaliteli ürünlerdir. Bendekiler kesinlikle kaşındırma falan yapmıyor.
 

gurol

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Eylül 2004
Mesaj
1.664
Tepki
2.830
Şehir
İzmir
@hknbyklDoğru bir yaklaşım. İzmir gibi iklimlerde genekklikle uzun kolla ve rüzgarlık iyi bir çözüm olur. Tabi kimi günler nemli İzmir havasının oldukça soğuk olabileceğini ve wind-stopper gibi malzemelere ihtiyac olabileceğini de unutmamalı.
 

gurol

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Eylül 2004
Mesaj
1.664
Tepki
2.830
Şehir
İzmir
Okuduğum bir yazıda "çekirdeğinizin sıcaklığı önemli" diyordu (most important is your core). Yani yaptığımız aktivite ile bedenimiz yeterli sıcaklıkta ise geriye kalan giysi ile o ısının korunmasından başkası değil. Isı kaybında iki önemli nokta var, biri ıslanmamak, diğeri rüzgardan korunmak. Islanmamak parantezinin içinde terleyip terimizin içerde kalması da var.
 

tuninger_haa

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ağustos 2007
Mesaj
1.373
Tepki
486
Şehir
Gaziantep
@gurol

iyi guzel de bunu nsl basaracagız

>>>< bu arada cekırdek sıcaklıgı ne oluyor (benımkı sımdı 27 derece:D (E4300)):D:D
 

gurol

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Eylül 2004
Mesaj
1.664
Tepki
2.830
Şehir
İzmir
Basit, teri dışarı atan giysiler giyeceksin. Hava kuru ise teri dışa atan rüzgarlık, yağmurlu ise teri dışa atan yağmurluk.
 

hknbykl

Daimi Üye
Kayıt
24 Eylül 2007
Mesaj
249
Tepki
269
Şehir
IZMIR
Merhaba
Hem rüzgarlık hem de yağmurluk görevini yapan giysiler var. Gore markasının windstopper softshell tekstil malzemesiyle yapılmış giysiler bu işi yapabilir galiba.Scott'ın bu kumaşla yapılmış windstopperı var.Bu ürünü kullananlar bizi bilgilendirebilir.
 

Mustafa İçdağ

Forum Bağımlısı
Kayıt
21 Temmuz 2007
Mesaj
1.277
Tepki
3.323
Şehir
Kadıköy, İstanbul
@tuninger_haa

@hknbykl

Konunun 1. sayfasında "Gürol'un", 2.sayfada ise "oktays'ın" giyimle ilgili detaylı açıklamaları var.Onlarada bir göz atın derim ben.

Bu soğuk havalarda gövdenin sıcaklığını (core) korumak için en iyi yöntemlerden biri Yün formadır. Forma olarak bulamasanız bile ince kaliteli bir yün fanila, pamuklu bir atletin üstüne giyilmek kaydıyla işi görür. Pamuklu tenden teri emer, yün vücut sıcaklığınızı muhafaza ederken teri tutmaz ve dışarı atar (evaporate). Eğer rüzgarlı ve soğuk havalarda en üste birde windstopper giyerseniz, vucudunuz hem sıcak kalır, hemde daha az ıslanırsınız.
Seçeceğiniz windstopper'in rüzgarı içe almayan, fakat içerden dışarıya havalanan bir model olmasında fayda var.

Soğuk havalarda kask altına yün bere, yada windstopper bere( daha ince oluyorlar) giymek faydalı, ilerde "sinüzit" geliştirmezsiniz.

Uzun mesafelerde ayak uçları ve bilekler donmamalı. Ben içi pamuklu atlet çorabı üstüne ince yün çorap giyiyorum, 3-4 saat sürüşlerde ayaklarım hala üşümüyor.
Soğuktan uzun vadede en önemli hasar görecek yerlerden biri dizlerdir.
Eğer "leg warmer" gibi ürünler bulamıyorsanız, uzun tayt'ın altına klasik yün dizlik kullanın, çok faydasını görürsünüz.

Soğuk havalarda sıcak ve keyifli sürüşler dilerim.
 

Spec

Forum Demirbaşı
Kayıt
22 Haziran 2006
Mesaj
474
Tepki
659
Şehir
istanbul
@Mustafa İçdağ

Eğer yünün içine pamuklu atlet giyerseniz yün fanila görevini iyi yapamaz çünkü pamuklu atlet teri olduğu gibi emer (bu doğru) ama terin bir üst katmana geçmesine izin vermez , yani teri emer ve tutar. Bu nedenle pamuklu giysiler tercih edilmemeli.

Ben de hava sıcaklığına göre kullandığım giysileri yazayım.

15-20 derece arasında bacak kısmı: kısa pedli tayt onun üstüne yüksek polyester içerikli , ince , çok çabuk kuruyabilen trekking pantalonu. (uzun tayt olarak sadece windstopper taytım var o da bu sıcaklıkta bana fazla geldiği için tayt yerine pantalon giyiyorum. )
Gövde: %90 polyester %10 elastan içerikli normal bir içlik ve onun üstüne de polyester bir tişört.
10-15 derece arasında - bacak kısmı: pedlitayt üstüne windstopper tayt Gövde: %90 polyester %10 elastan içerikli vücudumu saran bir atlet (atlet teri gövdemden uzaklaştırıyor) onun üstüne de windstopper uzun kollu forma (forma da vücudumdan çıkan ısının rüzgar tarafından süpürülmesine engel oluyor yani ısı kalkanı)
10-5 derece arası - bacak kısmı bir üsttekiyle yine aynı gövde de ise windstopper forma içine kışlık polyester içlik onun içine de polyester atlet.
5 derece ve altında - bacaklarıma widstopper tayt içine polyester kışlık içlik onun altına da kısa pedli tayt. Gövde de ise en üstte windstopper polar , onun içine windstopper forma onun içine polyester kışlık içlik onun içine de polyester atlet.
Ayaklarım şimdilik yazlık ayakkabı ve kalın polyester çorapla idare ediyor ama havalar 10 derecenin altına düştüğünde yazlık ayakkabı kullanabileceğimi sanmıyorum. Parama kıyıp kışlık bir ayakkabı almam gerekecek.

Benden bir tavsiye... Kışlık bisiklet formalarını bulmak zor ve baya da pahalılar. Sadece kışlık formalar için başka bir alternatif arıyorsanız outdoor mağazalarına bakabilirsiniz. Ucuza güzel kışlık polyester içlikler ve rüzgar kesici katmanlar bulabilirsiniz. Hele bir de seri sonu ürünleri yakalarsanız komik fiyatlara çok güzel şeyler olabiliyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: hknbykl

Spec

Forum Demirbaşı
Kayıt
22 Haziran 2006
Mesaj
474
Tepki
659
Şehir
istanbul
Pamuklu kıyafetlerde sorun zaten suya doyma noktasının çok yüksek olması. Örnek vereyim. Pamuklu bir atleti su dolu bir leğene batırın çıkartıp ağırlığını ölçün ve bir de polyester atlete aynı işlemi yapın göreceksiniz ki en çok su tutan malzeme pamukludur. Polyester ve polyamid çok daha az su tutar. Peki pamuklu su tutunca ne oluyor ? Atletinizde (atıyorum) 100 gr ter yerine 300 gr ter birikiyor ve aradaki bu fark da sizin ısıyı daha hızlı kaybetmenize neden oluyor.
Bütün bunlar pamuklu atlet kullanılmaz mı demek ? Hayır kullanılabilinir ama kıyafette maksimum performans için pamuklu kumaşları tercih etmemek lazım.

Not:polyester kumaşlar polyamidlere göre çok daha az koku yaparlar. Bu nedenle sentetik kumaşlı ürün alırken polyamid ile polyester arasında kalırsanız polyester çok daha iyi bir tercih olur.