Kefir ve Yeşil Çay

Selim Çam

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2006
Mesaj
1.849
Tepki
457
Şehir
İstanbul
Günlük tükettiğim iki şey: Kefir ve yeşil çay. Herkese öneriyorum. Sizlerin de olmazsa olmazlarınız günlük nelerse yazarsanız sevinirim.
 
Scudo

emreden

Forum Demirbaşı
Kayıt
7 Aralık 2006
Mesaj
503
Tepki
288
Şehir
Sabancı Üni - İstanbul
Bisiklet
Corratec
-kahve (eğer güne nescafe ile başlamassam o günkü performansımdan çok da ii şeyler beklemem)

-çay (her daim beni dinlendiren şey)

-su (son günlerde, bisikletforumun da büyük etkisiyle, hiç itüketmediim kadar su tüketiyorum)

-sakız (çay ve kahve izlerini yok etmekte yardımcı olaraktan)

...
 

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ekim 2004
Mesaj
3.960
Tepki
5.441
Şehir
Alanya/İstanbul
Sabahları kalkarkalkmaz 1-2 bardak ılık su (içine hafif limon da olabillir), yemekler her zaman zeytinyağlı, bazen çiğ brokoli, bol meyva, bol yeşillik.
Bolca adaçayı, kuşburnu, papatya çayı vs...
10 yıl genç göstermemi bunlara borçluyum deermişim :D
 

H.Can DEMİREL

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Temmuz 2006
Mesaj
1.232
Tepki
950
Şehir
Muğla
Arkadaşlar kefir sağlığımız açısından çok önemli bir içecek.Yaklaşık 1,5 ay önce bir yakınımızdan kefir mayası aldık.Eşim evimizde yapmaya başladı.24 saat bekletip ondan sonra içiyoruz.Tadı kese yoğurduyla yapılmış ayrana benziyor.Sindirim sistemini inanılmaz ölçüde hızlandırıyor.Kefir hakkında edindiğim ve önemli saydığım konuları siz değerli forum dostlarımla paylaşmak istedim.
Kefir nedir?

Rahmi Lale

Kefir kültüre edilmiş, birçok sağlık unsuru içeren ayran benzeri bir içecektir. Kefir ekşi ve ferahlatıcı tadı ile ayrana, yoğurtta bulunan maya ve bakterilerin bağırsak siteminde tutunma özelliği olan ‘probiyotik’ yapıları ile de yoğurda benzemektedir. Kefirde doğal olarak yer alan bakteriler ve mayaların simbiyotik etkileşimi sonucu oluşan yapılar bu içeceğin düzenli tüketilmesi durumunda sağlık açısından faydalar içermektedir. Değerli vitamin ve mineraller ile yüklenmiştir, kolay sindirilebilir proteinler ve doğal antibiyotik özellikler içermektedir.

Kefirde yer alan çok miktardaki yararlı maya ve bakteriler, kültüre edilme işleminden sonra ortamda bulunan laktozun tamamına yakınını yapılarında bulunan laktaz enzimi ile tüketirler. Böylece laktozu tolere edemeyen kişiler bu şekilde kefiri rahatça tüketirler.

Kefir çok farklı sütler ile örneğin inek, keçi, koyun, hindistancevizi, pirinç ya da soya sütleri ile yapılabilir. Yapısal olan mukoz benzeri özelliği, sindirim sisteminde yararlı bakterilerin kolonizasyonunu kolaylaştırır.

Kefir, tanecik (grain) adı verilen jelatinimsi beyaz ya da sarı partiküllerden oluşmaktadır. Bu tanecikli yapı kefiri diğer süt ürünlerinden ayırmaktadır. Bu tanecikler bakteri/maya karışımı kazein (süt proteini) ve kompleks şekerler ile küme halini almaktadır. Bazı taneciklerin fermentasyon işlemleri sonucunda el avucuna sığabilecek büyüklüklere ulaştığı bilinmektedir. Tanecikler yapısında bulunan yararlı organizmalar ile sütü fermente ederek kültüre edilmiş ürüne dönüştürmektedir.

Yoğurt ve Kefir arasındaki farklar nelerdir?
Her iki üründe kültüre edilmiş süt ürünleridir ama farklı türde faydalı bakteri içermektedirler. Yoğurdun içermiş olduğu bakteriler sindirim sistemini temiz tutarak burada konakçı olan diğer faydalı organizmalar için besin sağlamaktadır. Kefir bu özelliklere artı olarak yoğurdun sahip olmadığı sindirim sistemini kolonize etme özelliğine de sahiptir.

MeraklısınaKefir yoğurtta bulunmayan birkaç faydalı bakteriyi de içermektedir, Lactobacillus caucasus, Leuconostoc, Acetobacter türleri ve Streptococcus türleri. Aynı zamanda vücut için yıkıcı patojen özellikte olan mayaların gelişimini kontrol altına alan ve elimine eden Saccharomyces kefir ve Torula kefir gibi mayaları da içermektedir. Sindirim siteminde zararlı bakteri ve mayaların bulunduğu ortamda mukoz asta yapı oluşturarak ortamı temizler ve bağırsakların direncini artırır. Bu nedenle vücut gerek Escherichia coli gibi patojenlere gerek bağırsak parazitlerine karşı daha dirençli hale gelir.

Kefirde bulunan bakteri ve mayalar tam olarak parçalanmamış besinlerin sindirimine yardımcı olarak besin kaybını önlemekte, bu sayede kolonu temiz ve sağlıklı tutmaktadır. Kefirin yoğurda kıyasla daha ince tanecikli yapıda olması sindiriminin kolay olmasını sağlamakta bu sayede de gerek bebekler gerek rahatsız yaşlılar ve sindirim bozukluklarına sahip olanlar için kullanımını kolaylaştırmaktadır.

Besin DeğeriKefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel amino asitler bakımından zengindir. Kefirde bulunan proteinler kısmi sindirimi yapılabilen ve bu nedenle vücut tarafından kolay değerlendirilebilir yapılardır. Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofanın, mineral maddelerden kalsiyum ve magnezyumun sinir sitemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Vücudumuzda en çok bulunan ikinci mineral madde olan fosfor, hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için karbonhidratların, yağların ve proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır.

Kefir, B12, B1 ve K vitamini bakımdan da zengindir. Bu vitaminlerin yeterli alınması durumunda gerek böbrek, karaciğer ve sinir sistemine gerekse deri rahatsızlıklarına sayısız fayda sağladığı bilinmektedir.

Sağlık açısından Kefir
Kefirin diyetimizde düzenli olarak tüketiminin sayısız faydaları bulunmaktadır. Kolay sindirilebilir olması, bağırsakları temizlemesi, faydalı bakteriler ve mayalar, vitaminler ve mineraller, ve proteinleri içermesi. Kefir dengeleyici bir gıdadır. İçerdiği yapılar ile bağışıklık sisteme yardımcı olduğu, AIDS gibi rahatsızlıkların kötüye gitmesini yavaşlatmak, aşırı yorgunluk sendromuna, herpes ve kansere karşı olumlu etkilerinin olduğu belirtilmektedir. Sinir sistemi üzerine olan sakinleştirici etkisi nedeni ile uyku bozuklukları, depresyon ve hiperaktivite rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.

Neden Kefir tüketmeliyim?
Kendi kültürümüzün bir öğesidir

Pahalı olmayan ve evde kolayca yapılabilen bir gıdadır

Dünyanın farklı yerlerinde Kronik Yorgunluk Sendromu, Astım, Deri Rahatsızlıkları ve antibiyotik tedavisinden sonra iç eko-sistemin temizlenmesinde kullanılmaktadır

Çok şeker ve şekerli gıda tüketen çocuklar için faydalıdır

Doğal sakinleştirici ve antibiyotiktir

Hamile kadınlar, hemşireler, yaşlılar için kompleks bir gıdadır

Kefiri evde nasıl yaparım?
Bir kavanoza veya ağzı geniş bir şişeye yaklaşık 2 bardak taze süt konur

Öncelikle kefir taneleri bulunduğu kaptan demir olmayan bir süzgeç vasıtası ile süzülür

Süzgeçte kalan kefir taneleri sütün konduğu kaba aktarılır

Ağzı bir kapı ile sıkı olmayan bir şekilde örtülür

24 saat oda sıcaklığında bekletilir

Kefir taneleri gene demir olmayan bir süzgeç aracılığı ile süzülür

Elde olunan içecek kefirdir

Kefir taneleri eğer tekrar kefir yapılacak ise sütün içerisine yapılmayacak ise kendi kabı içerisine konulur

Kefirin saklanmasıKefirin çok ekşi olmayan tatlıya yakın bir tatta içilmesi isteniyor ise taze olarak bir iki gün içerisinde tüketilmesi önerilir. Kefir ağzı bir kapalı bir kapta hafta hatta aylarca buzdolabında saklanabilir. Özellikle laktozu tolere edemeyen kişilere önerilebilecek olan, buzdolabında saklanan kefir tüketildikçe üzerine taze olanlardan eklenmesi ve bu şekilde tüketilmesidir.

MeraklısınaDolapta bekleyen kefir sağlık açısından bir olumsuzluk etmeni oluşturmaz. Düşük sıcaklıklarda bile, içerisinde bulunan Acetobakterler tarafından üretilen asetik asit nedeni ile ekşiliğin artmasına neden olur. Hatta bir araştırmada bir yıl boyunca bekletilen kefirin tadının biraz ekşi olduğu ve içerisinde yer alan mayalar nedeni ile alkol miktarını % 4 civarına çıktığı belirtilmiştir.

Kefir yapmaya bir süre ara vereceğim, nasıl saklarım?
Kefir tanelerini bir kaç ay kullanmayacaksanız,

Kefir tanelerini temin ettiğinizde saf su içerisinde küçük bir kapta ya da kurutulmuş halde olacaklardır. Kefiri kullanmayacağınız zaman bir kabın içerisine saf suyu koyarak ve taneleri de içerisine ilave ederek buzdolabında (+4 C) saklayabilirsiniz.

Kefir tanelerini donduracak iseniz,

Kefir tanelerini soğuk saf su ile yıkayın (suyun klorsuz olmasına dikkat edin), temiz ve beyaz bir havlu ile düzgünce üzerindeki nemi bastırmadan uzaklaştırın. Taneleri bir poşet ya da kutu içerisine koyun ve taneleri tamamen kapatacak kadar süt tozu ilave edin ve buzluğa kaldırın. Bu şekilde bir yıla yakın bir süre saklayabilirsiniz.

Kefir tanelerini Kafkasya’da yapıldığı gibi kurutacak iseniz,

Kefir tanelerini soğuk saf su ile yıkayın, temiz ve beyaz bir havlu ile düzgünce üzerindeki nemi bastırmadan uzaklaştırın. Tanecikleri beyaz kağıttan kese içerisine koyup yoğun güneş altına bırakın. Tanecikleri burada sıcaklık, nem ve tanecik boyutuna bağlı olarak bir iki gün içerisinde kuruyacaklardır. Kuruyunca renkleri sarıya dönebilir bu gayet normaldir. Kuruyan taneleri ağzı sıkıca kapatılabilen bir kaba koyup soğuk bir ortam ya da buzdolabında 1- 1.5 yıl civarında saklanabilir.

Saklanan kefir tanelerinin aktivitesini geri kazandırmak için ne yapmalı ?Farklı nedenler ile kefir taneleri aktivitelerini kaybetmiş olabilirler. Onları tekrar aktive edebilmek için,

Kefir tanelerini dondurmuş iseniz;

Dondurulmuş olan taneleri soğuk su içerisine koyun. Bu şekilde süt tozundan ayrılabilsin. Sonrasında bir kap içerisine tanelerin üzerine 1:3 oranda olacak şekilde süt ilave edin ve 24 saat beklemeye bırakın. Eğer pıhtılaşma istenen düzeyde olmaz ise bu işleme her 24 saatte sütün miktarını her seferde artırarak devam edin. Bu işlem üç-dört gün sürebilir. İstenen aromaya ve yapıya ulaşıldığında kefir taneleri sütü işlemek için hazır demektir.

Kurutmuş iseniz;

Tanecikleri bir kaba alıp üzerine 1:3 olacak şekilde süt ilave edin. 24 saat sonra eski aromaya ulaşmış ise taneler hazırdır. Eğer değil ise, yukarıdaki gibi artan miktarlarda süt ilave ederek bu işleme devam edin. 2-7 arası tazelemeden sonra taneler hazır hale gelecektir.

Önemli not: Kefiri aktive etme aşamasında elde olunan kefiri tüketmeyiniz.

Kaynak:(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: ibraeum ve Aloha

Soner Sarihan

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Temmuz 2005
Mesaj
3.888
Tepki
8.299
Şehir
İznik
Bisiklet
Cannondale
Geçen gün ilk kez kefir içtim. Damak tadım oluşunca ayrıntılı fikrimi yazarım.
İlk izlenimim ayrandan daha tok, doyurucu bir tadı olduğu.

selamlar , bilgiler için teşekkürler
 

bisikletci

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Eylül 2004
Mesaj
1.239
Tepki
379
Şehir
Ankara
Başlangıç
1987—88
Bisiklet
Specialized
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
hergun yaklasık 10 seneden bu yana sabahları salcalı sosis tavada , pataes kızartması ve cay ( 2-3 fincan )

ögle yemegim nadir

aksamlarıda gemnelde haftada 3 gün kebap , karnıbahar ve bilimum kıymalı yemekler.. tabi yemekle birikte kola içmeden duramıyorum no pepsi yes coca cola ... yemekten sonra yaklasık 1-2 saat sonrada tekrar cayy...

tüm günböyle hic bir aksaklık yada degişiklik yok ..

cok iyi beslendigimi söyleyemem ama hayyattan böyle zevk alıyorum napiiim :) dünyaya bi kere geliorum ondada sabahları istediğim sevdiğim seyi yiyemeyeceksem yasamanın ne anlamı var :)
 
  • Beğen
Tepkiler: dodurgalı_06

Aloha

Only steel is real
Kayıt
12 Temmuz 2016
Mesaj
330
Tepki
437
Şehir
Almanya
İsim
Ergün
Bisiklet
Fuji
bunu duydugum iyi oldu, yakl. 9 senedir süt ve ürünlerini hayatimdan cikardim, bitkisel sütler ve yogurtlar kullaniyorum, insallah maya bulabilirsem yapmaya ugrasacagim.

Marketlerdeki hazir kefiri bilir ve severdim, ama gercek kefir hic denemedim.
 

alper 76

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Mayıs 2014
Mesaj
1.781
Tepki
1.823
Yaş
47
Şehir
mersin
Bisiklet
Scott
Kefir önemli bir probiyotik tır ve vücuttan toksinlerin atılmasını sağlamaktadır. Mağara dönemindeki gibi doğal beslenmede bağırsakta bulunan bir bakteriyken şartlar değiştiği ve doğal beslenmedigimiz için artık sadece dışarıdan alarak faydalanabilirsiniz. Kanser hastalarına tavsiye edilen önemli ve faydalı bir ürün.

Ancak faydasını görebilmek için en az 10 gün süreyle kullanmak gerekir.
 

Kuzey Ege

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Temmuz 2015
Mesaj
3.538
Tepki
10.117
Şehir
İstanbul
İsim
Murat Gökhan
Başlangıç
1980—81
Bisiklet
Specialized
Bisiklet türü
Yol bisikleti
şunu net söyleyebilirim, kefir sindirim sistemini oldukça rahatlatıyor ve karın bölgesinde oluşan ödemin atılmasında önemli bir pay sahibi.
için, kullanmayanlara içirin, hala içmezlerse dövün, zorla içirin.
 

alcest

Forum Demirbaşı
Kayıt
17 Ekim 2016
Mesaj
482
Tepki
515
Şehir
İstanbul
İsim
Ahmet
Bisiklet
Canyon
Ben vegan olduğum için kefir içemiyorum. Vegan yoğurt yapmayı başarabildim fakat kefir nasıl yapılır bilemedim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Aloha

yanık_orhan

Aktif Üye
Kayıt
4 Nisan 2017
Mesaj
104
Tepki
140
Şehir
Ankara
İsim
orhan Y
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Peugeot
Bisiklet türü
Cyclocross
Ailemde başkasına bir türlü içiremediğim ve buz dolabımdan eksik etmediğim içecek.
Milli içeceğim. :)
 

bikeacar

Üye
Kayıt
21 Kasım 2017
Mesaj
32
Tepki
19
Yaş
33
Şehir
İstanbul
İsim
Acar
Bisiklet
Bianchi
Kefir yüzyıllardır Orta Asya’da ve Kuzey Kafkasya'da tüketilen probiyotik süt ürünü bir içecektir. O bölge insanları sağlıklı ve uzun ömürlü olmalarını kefire borçludur. Gençlik iksiri olarak nitelendirilen kefirin nasıl yapıldığı uzunca bir dönem gizli tutulmuştur. Sütün mayalanması ile yapılan kefirin kıvamı boza gibi yoğun, tadı ise ayrana benzemektedir. Kefir mayalanma işlemi sırasında, köpürme özelliği olan bir üründür. Kuzey Kafkasya’nın dağlık bölgelerindeki keçilerin sütünden yapılan kefir diğer fermente süt ürünlerine göre daha ferahlatıcıdır. İlk çıktığı zamanlar keçi sütünden yapılan kefir daha sonraları inek ve koyun sütünden de yapılarak tüketilmiştir.

Bu sayede de tüm dünyaya yayılmıştır. Kefirin içerisinde bulunan yararlı bakterilerin, başta bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi vücutta çok önemli bir işlevi vardır. Yapılan bir araştırmaya göre yoğurtta 2 adet olan probiyotik bakteri, kefirde 25-30 adettir. Kefirin saymakla bitmeyen faydalarına yazımızda yer vermeye çalıştık, eminim okuduktan sonra siz de her gün kefir tüketimine başlayacaksınız. Kefir, ayrana benzerliği ile bilinir ve yararlı bakteri kültürleri içerir. Maya, bakteri gibi probiyotik yapılar nedeniyle yoğurda benzetilirken; ekşi ve ferahlık verici bir içecek olmasıyla da tıpkı ayrana benzer. Düzenli kullanıldığında sağlık açısından çok faydalı bir içecektir.

Kefir Nasıl Kullanılır?
Koruyucu amaçla içiliyorsa; gün içerisinde en az bir bardak kefir tüketilmelidir. İçilecek miktar kullanacak kişinin yaşına, kilosuna ve boyuna göre değişiklik gösterir. Kefire kesinlikle ilaç gözüyle bakmamak gerekir. İçecek türü olarak nitelendirilmeli ve yemeklerle ya da keyfi olarak içilmelidir. Kilo sorunu yaşayan kişiler, kefiri yağsız olarak mayalayarak kullanabilirler. Tedavi için tüketilecekse; günde bir bardaktan fazla içilmemelidir.

Kefirin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Kefir o kadar sağlıklı bir içecektir ki herhangi bir zararı bulunmaz. Aşağıda faydalarını sıralayacağımız bu mucizevi içecekle tanıştıktan sonra, eminiz mutfaklarınızdan eksik etmeyeceksiniz. Kefirin saymakla bitmeyen faydaların bazıları şu şekildedir;

  • Kemik gelişiminde özellikle de diş oluşumu ve gelişiminde çok etkilidir. Dokuların sağlıklı işlemesi ve kasların gelişmesi üzerinde çok etkilidir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiren kefir, vücudu enfeksiyonlara karşı korur ve daha dinç bir vücut sağlar.
  • Diş gelişiminde faydalı olduğundan çürüklerin oluşumunu da engeller.
  • Sinir hastalıklarında, psikolojik rahatsızlıklarda, gerginliklerde rahatlatıcı etkiye sahiptir.
  • Kansızlık üzerinde olumlu anlamda çok etkilidir. Hatta kansızlık nedeniyle sağlığını kaybetmiş tırnakları eski gücüne kavuşturur.
  • Göz sağlığı için çok faydalıdır. Görme yetisinin iyileşmesine etki eder.
  • Ergenlik dönemlerinde hormon dengesini sağlar, boyun uzamasında etkilidir.
  • Vücudun harcaması için mükemmel bir enerji kaynağı oluşturur.
  • Beyin hücreleri üzerine etkilidir. Hücreleri aktif hale getirir ve konsantrasyonu artırır.
  • Kilo kontrolü sağlar. Aşırı kilo alma ve aşırı zayıflama konusunda engelleyicidir.
  • Protein sentezinin sindirim sırasında olumlu tam anlamıyla gerçekleşmesini sağlar.
  • Bağırsak florasında oluşan bozuklukları giderir. Bakteri dengesini sağlar.
  • Cilt üzerinde çok faydalıdır. Cilde parlaklık verir ve yağlanmayı önler.
  • Bozulan dokuları tamir eder. Yaraların, kesiklerin daha hızlı iyileşmesini sağlar.
  • Vücuttaki su seviyesini dengede tutarak ödemi ve susuzluğu önler.
  • Cinsel güç üzerinde etkilidir ve cinsel hayatın devamlılığını sağlar.
  • Damar sertliği gibi kalp hastalıklarının engellenmesinde önemli role sahiptir. Kolesterolü de dengeler ve kalp sağlığını uzun süre korur.
  • Herhangi bir sebeple kemoterapi alan kişilerin güçlerini koruması ve sağlıklı beslenmesi için etkilidir.
  • Kaslardaki bozuklukların ve krampların önüne geçer.
  • Yağ dokularını dağıtır ve çözer. Doğal olarak selülitlerin giderilmesinde etkilidir.
  • Üreme için gerekli hormonal dengeyi sağlar.
  • Mide hastalıklarının, asidinin ve salgıların düzelmesini sağlar ve koruyucu etkisi vardır.
  • Saç derisinin sağlıklı kalmasını sağlayarak; dökülmeleri ve kepeği önler.
  • Zehirlenme durumlarında vücudu temizleyerek; zehri vücuttan atar.
  • Antioksidan etkisi vardır ve antioksidanlar; çeşitli vitaminlerin vücut tarafından emilmesini kolaylaştırır. Ayrıca hücrelerin yenilenmesini sağlar.
  • Menopoz döneminin çok daha rahat bir şekilde geçirilmesini sağlar.
  • Alzheimer hastalığına karşı beyni koruyucu etkisi ile direnç meydana getirir.
  • Kanser türlerinden prostat ve bağırsak kanserleri üzerine önleyici etkisi vardır.
  • Kronik hale gelmiş yorgunluğun önüne geçer.
  • Hafıza güçlendirici etkisi vardır. Konulara dikkati kolaylıkla yoğunlaştırır.
  • Huzur verici etkisi ile mutlu bir yaşamı garantiler.
  • Sinirsel hastalıkların önüne geçer. El titremeleri, adale sorunları felç gibi durumların önüne geçer.
  • Göz hastalıklarından kataraktın önüne geçer ve iyileştirme aşamasında yardımcıdır.
  • Detoks etkisi yaparak vücuttan zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur.

Kefirin Yan Etkileri Nelerdir?
Başta kanser olmak üzere birçok hastalığa, alerjik rahatsızlığa iyi gelen kefirin bugüne kadar saptanmış bir yan etkisi görülmemiştir. Ancak uzmanlar diğer tüm besin tüketimlerinde olduğu gibi kefirin de aşırı kullanılmamasını, herhangi bir rahatsızlığı olmayan bir bireyin günde bir bardak içmesinin yeterli olacağını söylemektedir.

Kaynak: (link)
 

mahden

Forum Demirbaşı
Kayıt
28 Temmuz 2013
Mesaj
470
Tepki
841
Şehir
istanbul/beşiktaş
Bisiklet
Sedona
@Şayzeettin Neumann ya arkadaş bunun bencesi mi var? yüzlerce bilimsel araştırma var bununla ilgili halen daha çıkıp "bence" ile çürütmeye çalışmak nasıl mantık dışı bir eylemdir yahu :)
alın size bir derleme makale, daha fazlasını isterseniz "kefir, sağlık," yazın google akademi de araştırın.
(link)
 

Ilter Elmas

Shut Up, Legs!
Kayıt
11 Nisan 2017
Mesaj
1.052
Tepki
1.951
Yaş
38
Şehir
Bursa
İsim
Ilter Elmas
Bisiklet
Carraro
@Şayzeettin Neumann Etkisi yok derken nasıl bir etki beklediğinizi merak ettim. Temel Reis ve ıspanak mevzusundaki gibi bir beklenti içindesiniz sanırım. :D:D