Scudo Sports

Kaza yapan bisikletlinin yayaya yumruk atması

@Abdülkadir Ergin in verdiği yer bilgisi doğru ise bu gibi caddede hiçbirimizin yaya geçidine kadar yürüyüp çok dikkatli bir şekilde karşıya geçeceğini sanmıyorum. Yaya kontrolsüz çıktı diye çarpmak veya şiddet uygulamak gerekmiyor kusur oranı dağıtarak . Kaza olmasın diye hız sınırları ,takip mesafeleri var . Olay yerinin street fotoğrafında aynı sahne mevcut ve aşağıdaki yaya geçinde koşuşturan bir yaya görüyoruz . Trafik kazası/kusuru içeren olayla şiddet içeren olay birbirini tetikliyor olsa da ayrı konular yayanın kusuruna göre şiddeti haklı çıkaran bir durum söz konusu olamaz . Linç te yine bundan ayrı bir konu, adalet ; şiddet -linç şeklinde sağlanabilseydi hızlı pratik bir yol keşfetmiş olurduk toplum olarak.
Burada bile bazı yorumların yoğun nefret içeriyor olması üzücü.

Dosyalar

• olay.JPG
    olay.JPG
    83,3 KB · Okunma: 55
  • 1.JPG
    1.JPG
    104 KB · Okunma: 57
Scudo
Burda kız haketmiş diyen arkadaşlar sizide bir kadın doğurmadımı, siz gökden zembillemi indiniz? sizin karınız,kızınız, ananız,bacınız yokmu yaaa!!!hadi kurun empati eğer kurabiliyorsanız bahane hazır.. canım yanmış moral sıfır o an sağlıklı düşünemedim ohhh!! ne güzel gücüm fiziksel olarak benden zayıfa yetti ama bana arkadan çarpan kişiye gücüm yetmedi ohhh ne güzel.

Şehir içi orası,hangi taşıtı kullanırsan kullan her zaman birisini önüne atlayabilir. Bu inkar edilemez bir gerçektir. Diğer yandan tek şerit dar bir yol gibi gözüküyor,arkadaki araç sürücüsü takip mesafesini ve hızını ayarlaması lazımdı.Bir bisikletlinin hızı nedirki onu takip ederken duramayıp vuracaksın. Kadına vurma olayında ise fevri davranmış, en kötü bağırırsın ama vurulmaz. Hatta bazı çirkef kadınlarda var,bulldog gibi saldıran,nefret olsun diyeceğin kadınlar.Lakin onlarda bile şiddet çözüm değil.

Hepsi hatalı ama araç sürücüsü hem hatalı hem uyanık, aradan yılan gibi sıvışıp kaçıyor bir de.

* Bu cinsiyet ayrımcılığının nedenini merak ediyorum.
Ordaki bi kadın değil de erkek olsaydı bişey demeyecektiniz galiba?
Erkeğin canı daha mı kıymetsiz?
Babanıza bi otomobil çarpsa daha mı az üzüleceksiniz?
Anneniz, sizi babasız doğurmadı değil mi? Karnınızı doyuran babanız değil miydi?

* Hiç ummadığınız bi anda arkadan çarpan bir otomobil nedeniyle yere düşmüş birinde nasıl bi adrenalin artışı olmuştur.
Anlık adrenalin artışının neler yaptıracağını kestiremezsiniz. Bi psikoloğa/doktora sorun "kaç yada savaş"(fight or flight) nedir.
Hiç düşünmeden o anda gördüğü ilk kişiye yumruk atmış.
Hata mı tabii ki hata? ama bilinçli değil.

* Çevredekiler neden adamın üstüne topluca yürüyorlar? Teke tek gidecek kadar erkek değiller sanırım.
Neden otomobil sürücüsünün üstüne yürümüyorlar? Ordaki en büyük suç otomobilde olduğu halde?

Bisikletli hatalı/hatasız yayayı
Halk bisikletliyi
Polis halkı
Bahçıvan uşağı
Yapmayın kimse kimseyi dövmesin

• Beğen
Tepkiler: Çağdaş78
@gezgin gezer Yani kadın düşmanı olduğunuzu bu kadar güzel klııfa sokmanız hakikaten korkutucu!!! siz asıl şu soruyu sorun kendinize anneniz,eşiniz veya kızınız bu durumda kaldı bir kişiden yumruk yada tokat yedi ne yaparsın?? ama olmaz ki cinsiyet ayrımcılığı bu der ..yolunamı gidersin yada vurana önemli değil kardeşim kızmışsın yapmışsın sorun değilmi dersin??(fight or flight) nede olsa dimi.

Bisikletli yerden göğe kadar haklı(ydı) ta ki kıza şamarı indirene kadar. Sağına soluna bakmadan eblek eblek yola atlamak hatalı bir harekettir (kız). Öndeki bisikleti g*tüne yapışarak takip etmek ve ani fren durumunda arkadan çarpmak de hatalı bir harekettir. (bisiklete çarpan Dacia) Bisikletli erkek kız yayaya el kaldırmasa oradan sonuna kadar haklı olarak ayrılacaktı. Bisikleti taciz edecek biçimde giden otomobil sürücüsü ise sağlam bir hırpalanmayı hak ediyor bence. Kızın belki de büyük derdi vardı ondan dalgındı. Ailesinden biri veya bir akrabası hastadır, ölmüştür, babasının ödeyemediği borçları vardır ve eve haciz gelecektir, ailesinde huzur yoktur, YKS sonuçlarını beklerken içi içini yiyordur vb.

@biocyclist Kadın düşmanı değilim. Cinsiyet ayrımcılığına karşıyım. Herkese eşit davranılmalı.
Dediğim gibi bisikletli hatalı ama bilinçli yaptığını sanmıyorum.
Demek istediğim şu neden bisikletliye herkes canavar muamelesi yapıyor.
Bisikletlinin canı, kadının canından daha mı değersiz?
Bisikletliye söylenmedik laf bırakmadınız, linç ettiniz peki otomobil şofünü neden unutuyorsunuz? Ona da aynı lafları söyleyin, onu da linç edin?
Adaleti sağlamış olursunuz belki.

@gezgin gezer Ben bisikletli canavar ve tu kaka demedim zaten bisikletli yada bisikletci olarak'da görmüyorum kendinden zayıf birine kızdım,canım yandı vb.. gibi bahanelerin arkasına sığınmak erkeklik yada adamlık değildir
araç sürücüsü zaten hatalı takip mesafesi diye bir kural vardır ama burda en büyük hata bisiklet kullanan şahısda sen trafik kuralı gereği sağda olacaksın kural buysa uyacaksın senin solda ne işin var??

Kadının en az otomobil sürücüsünün en fazla hatalı olduğu bir trafik kazası aslında.

İki tekerli magandanın malık yok. Bu basit kazada bile ölümcül yara alabilirdi. Hatalı olan kendisine çarpan araç şoförü. Ama totosu yemediği için zayıf olana saldırma seçeneğini seçiyor. Niye? Çünkü düştü ve gururu incindi şehir magandamızın. Bunun öcünü almalı. Sürücü erkek, dayak yeyip gururunu iyice kırmak yerine hıncını zayıf olandan çıkartmak istiyor.

Türkiye'de sıradan bir gün..

Trafik kurallarından bahsedecek olursak burda hatasız yok.

Otomobil şoförü, trafik teröristi, mahkemelik, ehliyeti iptal edilmeli, hem yayaya hem bisikletliye tazminat ödemeli.
Bisiklet şoförü, odun, eğitime tabi tutulması gerek. Yayadan da özür dilemeli.
Yaya, davar, eğitime tabi tutulması gerek.

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
@gezgin gezer

Siz cinsiyet ayrımcılığı, eşitlik ve adalet kavramlarını hayli yanlış anlamışsınız. Ayrımcı söylem ve tutumlar nedeniyle dezavantajlı konumdaki toplumsal kesimlerin karşısına geçip "cinsiyet ayrımcılığa karşıyım, herkese eşit davranmalı, adalet ancak o zaman sağlanır" denmez. Eşitlik, denklik ve adalet kavramları arasındaki farkları gayet güzel anlatan bir görsel var aşağıda. Şunu söylüyor: Herkesin aynı destekten yararlanmasına eşitlik; herkesin, ihtiyacı kadar destek almasına denklik (hakçalık, hakkaniyet); eşitsizliğin sebepleri ortadan kaldırılarak kimsenin desteğe ihtiyacı kalmamasına ise adalet denir. Ayrımcı söylem ve tutumlar nedeniyle dezavantajlı konumdaki birey ve toplulukların eşitleyici ya da denkleyici desteklere değil, eşitsizliğin sebeplerinin ortadan kaldırılmasına, yani adalete ihtiyacı var.

Dünyanın bütün ülkelerinde trafik düzeni erkeklerin egemenliğinde kurulan ve sürdürülen bir düzendir, o düzende kadınlar daima ikincil ve zayıf konumda kalmaktadırlar. Güce ve hıza tapan bu eril zihniyet yolları güçlü ve etkin erkeklerin hızlı hareket etmesi için tasarlamaktadır. Gücün ve hızın putlaştığı bu düzende sadece kadınlar değil, çocuklar, yaşlılar ve engelliler de dezavantajlı durumdadırlar. Trafikte adaleti sağlamak istiyorsak, önceliği insana yani yayaya vermeliyiz. Bazılarınıza çok radikal gelecek belki ama adaletli bir trafik düzeninde yaya yola adımını attığı anda bütün araçlar güvenli fren mesafesi içinde durabilir, şehirlerde ve yerleşim alanlarında araçların hız sınırları bunu mümkün kılacak şekilde düzenlenir. Yaya geçitleriyle, kaldırımlarının genişliğiyle değil, yaya geçitlerine ve kaldırımlara gerek kalmadığı bir şehir içi ulaşım düzeniyle övünmeliyiz. Nihai hedefimiz de şehirlerin otomobillerden arındırılması, yaya ve bisikletli ulaşımın toplu ulaşım ağıyla bütünleştiği, araçların değil insanın hareketliliğini esas alan bir ulaşım düzeni olmalıdır. Böyle bir düzende bisikletli ve yayanın karşı karşıya gelmesi için gerekçe bulunamaz.

Bu olay örneğinde tartışmamız gereken, kimin haklı kimin haksız olduğu değil, şiddettir. Konumuz bir trafik çarpışması değil, şiddettir. Kurallara uymayanlar şiddeti hak eder ya da kuralları en çok kim ihlal ettiyse şiddeti de en çok o hak eder kabilinden akıl yürütmeler, çok açık söyleyeyim, şiddeti nasıl içselleştirip olumladığımızı ve meşru kıldığımızı gösteriyor, ne kadar adaletli olduğumuzu değil.

De1cRR1WkAUkKdH.jpg:large

@gezgin gezer Bisikletlinin üzerine kaza sebebiyle yürümüyolar ama farkına varabildiysen. Her kaza geçiren birine saldırsın o zaman, eline silah geçerse önüne çıkanın kafasına sıksın, bıçağı varsa birinin karnını deşsin, sonra adrenalin artışı canım normal diyip geçelim.

• Beğen
Tepkiler: ~mca~
@gezgin gezer Eşitlik konusu maalesef her konuda geçerli değil. Fiziksel olarak bir kadın ve bir erkeğin gücünün bir olabileceğini düşünmüyorsunuzdur umarım.

@OnurÖzdağ * Fiziksel olarak bir kadın ile erkeğin eşit olduğunu söylemedim ki. Öyle birşeyi ima bile etmedim.
İsteyen isteyene gücü yettiği kadar vursun demiyorum.
Bir erkekle bir kadın kavgaya tutuşsun da demiyorum.
Her iki can da aynı değerdedir. Birini koruyacaksan diğerini de aynı derecede koruyacaksın.
O olayda hatasız olan kimse yok. Ama nedense tek suçlu bisikletliymiş gibi tepki gösterilmesine karşıyım.
Otomobil sürücüsüne bir laf ettilerse bisikletliye bin laf ettiler. Neden?
Bir insana otomobille çarpmak, bir insana yumruk atmaktan daha ağır bir suç değil mi?

• Beğen
Tepkiler: uussff
Yazılanlar genelde oradaki kız değilde erkek olsa o yumruğu atmaya cesaret edebilecekmiydi yönünde ama söylede bir durum var; genel olarak hep bayanlar kulağında kulaklık elinde telefon sağa sola bakmadan gelen nasıl olsa durur düşüncesi ile yola atlıyor, özellikle istanbulda bu durum çok. Erkeklerin benzer davranışı ise daha çok yolun ortasından yürümeleri (biraz daha kabul edilebilir birşey diyebilirim çünkü yolda olduğunu görüyorsun korna çalıyorsun yada yavaşlıyorsun önüne aniden çıkmıyor genede hatalı gerçi) ama karşıdan karşıya geçen erkek sağa sola bakmadan yola pek atlamıyor. Kadınlar bu konuda kendini nedense öncelikli görüyor ilginçtir, laf söyleyip korna çalıp münakaşaya girince de üste çıkıyorlar, hatta altınızda bir kurum arabası varsa allaaaahhhh bimer cimer vs vs beni ezdi üstüme çıktı ehliyeti bakkaldan almış..... burada bisikletli arkadaşın yaptığına hak vermiyorum ama bazı insanlarda laftan anlamıyor arkadaş.
Konuyla alakası yok ama başımdan geçen bir olay:
Otobüsteyim istanbula gidiyorum, çiftli koltukta koridor tarafındayım. Cam tarafında oturan bey baya cüsseli koltuğuna zaten zor sığıyor, otobüs bir otogara girdi öne bir bayan oturdu aradan yarım saat geçti öne oturan bayan koltuğu arkaya sonuna kadar yatırdı yanımdaki beyi sıkıştırdı, kulağında kulaklık dinlediği şeyi beni bırakın otobüsün öbür ucu duyuyor, yanımdaki arkadaş seslendi bir kaç defa duymadı. Bende omzundan hafifçe dürtmesini söyledim
yanımdaki bey dürttü
bayanda çıkardı kulaklığını
yanımdaki arkadaş koltuğu kaldırabilirmisiniz sıkışmış durumdayım (gayet kibar bir şekilde)
bayanda başladı burası dağ başı değil bana öle vuramazsınız (oysa ki çok hafifçe dokundu) koltğu istediğim gibi yatırırım karışamazsınız .........
muavin geldi kadın susmayınca sussun diye kadını haklı buldu gece yolculuğundayız yolcular uyumak için koltuklarını yatırabilir bunda bir sakınca yok!

Şimdi burda napmalı buradaki bayan gibi bir sürü insan var bir olay yaşadığınızda tepenize çıkacak lafı bol susmak bilmeyen her sözünüze bir karşılık verebilecek kapasitede ve çevredekilerde haksızda olsa kadın diye ona hak veriyor, polis geliyor olayı anlatmaya çalışıyorsunuz kadın susmuyor konuşmaya fırsatınız bile olmuyor polis onu sakinleştirmek için uğraşıyor olayı adli bir vakaya çevirseniz üstünden aylar geçeceğini adliye koridorlarında sürüneceğinizi (zaman ve para harcayacasınız ki bir işverenin altında çalışıyorsanız izin alıp mahkemeye gitmenin başlı başına bir problen olduğunuda biliyorsunuzdur) ve bir sonuç alamayacağınızıda biliyorsunuz
-bana şu örneği vereceksiniz: oradaki kişi senin eşin, annen kız kardeşin olsa hoşuna gidermi? benim çevremdeki insanlar yukarıda tarif ettiğim kişikte değiller haksız oldukları durumları kabullenmeyi biliyorlar karşısındakinin tepesine çıkmıyorlar- bütün bu anlattıklarıma dayanarak soruyorum napardınız??????

Hepimiz insanız görmeyebiliriz , dalgın olabiliriz , bu bizim elimizde değil o an için olan durumlar bunlar.
Sonuçta kaza ile insanlar ölüyor.Ama sen kalk bir insana yumruk at ! Hayvan oğlu hayvan dicem ama
hiç bir hayvanda da bu tarz davranışlar görülmemiş.Bu nasıl bir canlıdır ki hemen vurmaya , darp edip
yok etmeye çalışıyor.Ne desek az.Genç hanıma çok geçmiş olsun.

@mühendis olayın içeriğini bilmiyorum kim kime ne dedi o yüzden olaya yorum yapamayacağım ama kendi deneyimlerime bakacak oluram bayan kusura bakmayın dalgındım görmedim dese zaten sıkıntı yok bende aynı inceliği göstereceğim ama öle ilginç tipler var ki illa üste çıkacaklar

Hanım kızımız belki dalgın belki de hemencecik geçerim diye yola atılmış keşke durmak yerine devam edebilseymiş bisikletli ebleh yayayı görünce zamanında durabiliyor, arkadan gelen araç ta zamanında fren yapıp çarpmadan durabiliyor fakat acil durumlarda debriyaja basma alışkanlığı olmadığındandır muhtemelen araç viteste olduğu için atak yapıyor ve bisiklete çarpıyor trafik yönünden tek suçlu kesinlikle araç sürücüsü insanlık yönünden tek suçlu bisikletli.

Biraz insanlıktan nasiplenebildiğimizde zaten yavaş gitmeyi öğrenip yaya daha yolun kenarındayken durup yol vereceğiz ve o zaman yayalar yola atlamak zorunda kalmayacaklar.

Geri