Kayseri-kaniş karum-sarımsaklı barajı-kayseri turu/80 km

Can Akan

Aktif Üye
Tepki
245
İsim
Can
Bisiklet
Trek
Bu forumdaki ilk yazım. Eğer bir hatam olduysa şimdiden özür dilerim.

Aklımda Kaniş-Karum(Dünya’nın ilk ticaret merkezi)’a gitmek Kayseri’ye ilk geldiğimden beri vardı ve kafamı kurcalayıp duruyordu. Eh eski bisikletimi sattıktan sonra Okan Örs abiden aldığım Trek 7.2’de yeni gelmişken bu hafta sonunu boş geçirmek olmazdı.

Madem Kaniş’e gidecektim oraya yakın olan Kayserili bisikletçilerin sıkça gittiği Sarımsaklı barajına uğramamak da olmayacaktı. Giderken ve dönüşte ana yol olduğu için Sivas yolunu kullanmak istemiyordum. Giderken Argıncık üstünden gidip dönüşü de Mimar Sinan’ın doğduğu Ağırnas üzerinden gelerek ana yol derdinden kurtulmuş olacaktım.

Hava durumunda öğleden sonra %30 ihtimalle yağmurlu gözüküyordu, bence yola çıkmaya değer bir rakamdı.Yağmurluğumu da çantaya ekleyip güzelce kahvaltımı yaptıktan sonra sabah 8.45 gibi hazırlıklarımı tamamladım.SAM_2468.JPG
Hava sabah hafif bulutluydu, serin ve güneşli bir havada pedallamaya başladım. Hadi hayırlısı!
SAM_2473.JPG

Bugün YGS olduğu için üniversitenin içinde trafik vardı. Sınava gireceklere başarılar dileyerek yola devam ettim.
SAM_2478.JPG
Argıncık üstünden gidip şehirden çıkmaya başladım.SAM_2499.JPG
Buğdaylıyı da geçtikten sonra sevdiğim sakin yollara kavuştum. Yanımızdan son sürat geçen araçlar yok. Manzara mükemmel, etrafa baka baka gitmek paha biçilemez. Yol kalitesi biraz kötü de olsa bu keyfe değer.SAM_2508.JPG SAM_2509.JPG SAM_2510.JPG
Yol ve manzara çok güzel. Tepelere doğru bulutlar toplanmaya başladığı için artık hızlanmaya başlıyorum. Yolumuz uzun, yağmura Kültepe de yakalanmaktan korkuyorum. Doyasıya gezmek istiyorum çünkü.
SAM_2512.JPG
SAM_2514.JPG
Yolda Salur tabelasını görünce sağa giriyorum. Salur’un içinden geçiyorum ve fotoğraflar çekiyorum. Gerçekten çok güzel.
SAM_2517.JPG
Salur’u geçtikten güzel yolların tadını çıkarmaya devam ediyorum.
SAM_2519.JPG
Karahöyük’ e ulaşıyorum. Arkamdan gök gürültüsü ve kara bulutlar gelmeye devam ediyor.
SAM_2522.JPG SAM_2525.JPG SAM_2526.JPG SAM_2529.JPG SAM_2531.JPG SAM_2536.JPG
Köy sit alanı ilan edildiğinden evlere çivi çakmak bile çok zormuş. Öyle olunca köyde sadece 2 hane kalmış. Geri kalanlar göç etmişler. Yapılar çok güzel ancak çoğu yıkılmış ya da yıkılmak üzere.
SAM_2550.JPG
Hep yolları ve manzaraları çektik. Eh bisikleti de çekelim değil mi :)
SAM_2547.JPG
Köyde çok oyalanmıyorum ve çok yakında olan merak ettiğim Karum’a ulaşıyorum. Girişler tamamen ücretsiz.
SAM_2558.JPG SAM_2559.JPG SAM_2563.JPG SAM_2568.JPG SAM_2570.JPG SAM_2571.JPG SAM_2572.JPG SAM_2574.JPG SAM_2575.JPG SAM_2580.JPG
Hemen gezmeye başlıyorum. Hemen önünüzde duran 4000 yıl önceye bakmak çok değişik bir duygu. Burası ticaretin döndüğü asıl kısım.
Kültepe ise Tapınakların ve Sarayın bulunduğu kısım. Birbirine çok yakınlar. Karum’dan çıkarken güvenlik görevlisi abim karşılıyor. Onunla beraber sohbet ederek Kültepe’ye geçiyoruz.
SAM_2586.JPG SAM_2587.JPG SAM_2588.JPG SAM_2591.JPG SAM_2593.JPG SAM_2594.JPG SAM_2596.JPG SAM_2598.JPG SAM_2599.JPG SAM_2604.JPG SAM_2605.JPG SAM_2607.JPG
Konuşurken buranın aslında 18 kat olduğunu belirtiyor fakat 4,5 metreden su çıktığı için 4 kattan fazlasını açamıyorlarmış.
Belgelerden okunanlara göre burası gibi 17 tane daha ticaret merkezi varmış, şu anda sadece 4 tanesi bulunabilmiş.
Yapılarda ağır yangın izleri bulunuyor. Yangından sonra burayı terk etmişler.
Kültepe’nin etrafındaki tarlaların altının hep yapı dolu olduğunu söylüyor abimiz. 2,5 metre kazıldığında direkt olarak yapılar çıkıyormuş. Tarlalarda tarım yapılmaya devam ediliyor. Burayı gündüz özel güvenlik, akşamları ise istihbarat koruyormuş. Talancılar ise altın çıkmadığı için gelmiyorlarmış, çok sevindim.
Görevli abinin kulübesine kadar yürüdükten sonra buradan mutlu bir şekilde ayrılıyorum.
SAM_2611.JPG
Sevmediğim ana yola çıkıyorum. Çıkana kadar peşime birkaç köpek takılsa da sonradan arkamdan gelmeyi bırakıyorlar.
SAM_2613.JPG
Yolda çok vakit kaybetmeden Sarımsaklıya ulaşıyorum. Sarımsaklı’da Ali abinin bakkaliye dükkanına giriyorum ve 2 tane maden suyu alıyorum. Sıcak ve güzel bir sohbetin ardından Ali abiye teşekkür ederek ayrılıyorum. Bakkaldan 2 km sonra Sarımsaklı barajı tabelasını görerek sağa giriyorum. Yeşillik olan kısım çok kalabalık olduğu için burada kalmak istemiyorum. Barajın üstünden ve savaktan geçerek karşı kıyıya ulaşıyorum.
SAM_2615.JPG
Burada sabah evde hazırladığım tostlarla ve Ali abiden aldığım maden sularıyla karnımı doyuruyorum.
SAM_2617.JPG
Gideceğim tarafta hava iyice bozmaya başlıyor kara bulutlar daha da yaklaştı. Ama Ağırnası da görmek istiyorum. Yola bir çıkalım bakalım.
SAM_2618.JPG
Yola çıkıyorum, Ağırnas’a doğru ilerlemeye başlıyorum ama rüzgar şiddetini artırıyor, karşımda yağmur bırakan kara bulutlar var. Yağmurluğumu rüzgardan zor giyiyorum. Giyerken ne yapıyorsun sen! Geri dönsene dercesine kornaya basan arabalar da olunca zor duruma düşmemek için hiç istemediğim ana yoldan geri dönmeye karar veriyorum.
SAM_2619.JPG
Rüzgardan dolayı yokuş aşağı pedal çevirmekte bile zorlanıyorum. Biraz daha devam ettikten sonra yağmura girmeye başlıyorum. Bulutların arkası açık olmadığı için devam ediyorum. Ağırnas tarafı çok daha kötü gözüküyor, iyi ki de geri dönmüşüm diyorum.
Yağmur altında biraz devam ettikten sonra bulutların arkasındaki beyazlığı görüyorum. Ben de otobüs durağının altına sığınarak yağmurun dinmesini bekliyorum.
Hava gerçekten soğudu, biraz da ıslak olduğum için üşümeye başladım. (merkeze kar bile yağmış, dönünce öğrendim hava o kadar soğuk yani) 20 dakika kadar burada bekliyorum. Yağmur dindikten sonra yola çıkıyorum.
SAM_2637.JPG
Çamurluğum olmadığı için rüzgarın da etkisiyle lastikten sıçrayan sular sol ayağıma çarpıyor. Ayakkabının içi göl gibi oldu. Islanan ayağımın da etkisiyle artık eve ulaşmak istiyorum. Ayağımın son hali. :)
SAM_2632.JPG
Artık ev göründü. Mutlu son:)
Adsız.png
Bu da takip ettiğim rota. Ağırnasa da başka zaman gideriz artık :)

Scudo

BF Okuru

Üye
Tepki
65
@acatlikan Ayakkabı göl olduktan sonraki işkence şu an gözümde canlandı, gerçekten zor bir gezi olmuş tebrik ederim :)

mehmet.ali

Forum Bağımlısı
Tepki
2.933
Başlangıç
1990—91
Bisiklet
Peugeot
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Dün çok değişik bir hava vardı Kayseri'de resmen 4 mevsim 1 güne sığmıştı. Sabah günlük güneşlikti, öğleye doğru hacılar tarafına kar yağdı :D çok güzel bi tur olmuş tebrikler.

irfanyazicitunc

Forum Bağımlısı
Tepki
901
İsim
İrfan
Başlangıç
2012—13
Bisiklet
KTM
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Guzel bir gezi turu yapmissiniz vatanimizin gerci her tarafi tarih ve manzara emeginize saglik kardesim.

mehmetsunu

Kaldato ile sohbeti kestim.
Tepki
13.446
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Forumda kültepeyi konu alan ilk bisiklet turu olsa gerek. Bu arada 40 yılını kültepe ve tabletlerine vermiş olan arkeolog tahsin özgüç ü de saygı ile anıyorum. Dün kayseride hava bisiklet sürmek için pek iç açıcı değildi. Yinede yolların çağrısını dinlemişsin. Tebrikler. Kayseri kırsalı üzerinden yapacağın turlarda yanında bir kişi daha bulunmasını salık veririm. Abi tavsiyesi.

Samet POLAT

Daimi Üye
Tepki
160
Bisiklet
Eddy Merckx
Memlekete gittik geldik sayende Teşekkürler :)
Güzel bir tur ve güzel bir yazı olmuş. Ellerinize ve ayaklarınıza sağlık.

ToroMir

Sadece Bisiklet
Tepki
1.846
Başlangıç
2011—12
Bisiklet
Orbea
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Eline sağlık. Aynı rotayı belki 50 kere yaptık ama içimizden becerikli bir arkadaş çıkıp da turu böyle güzel kare kare fotoğraflayıp anlatamadı. Güzel resimler, güzel anlatım.

Can Akan

Aktif Üye
Tepki
245
İsim
Can
Bisiklet
Trek
@Kahveci107
Zor olsa da benim için güzel bir tecrübe oldu. Teşekkürler:)
@mehmet.ali
Hava yağmur gelene kadar çok güzeldi ama rüzgar çıktıktan sonra ortalık karıştı :D Talas'a geldiğimde ise tekrar güneş açtı. Arada yağmuru yediğimizle kaldık :) Teşekkürler.
@irfanyazicitunc
Yaşadığımız topraklarda mükemmel ötesi bir kültür-tarih geçmişimiz var. Bunlar da onların meyveleri, bize de gezip görmek kalıyor. :) Teşekkürler.
@mehmetsunu
Kalbimin sesini dinleyerek yola çıktım, tam istediğimi başaramasam da güzel oldu. Yanlış bilmiyorsam Tahsin Özgüç Türkiye'de bir kazıda en uzun çalışan arkeolog. Buraya ömrünü vermiş bir insan. Allah rahmet eylesin.
@Samet POLAT
Ben de teşekkür ederim, ne mutlu bana :)
@Deniz Baklacı
Kayseri de kısa-uzun çok güzel turlar yapılıyor ama dediğiniz gibi paylaşım çok az, çoğu kişi feyse koyup geçiyor. Yazı yok denecek kadar az. Bunlar olmaz ise tüm hatıralar 2 ay sonra aklımızdan uçup gidiyor. Malum çok kolay unutabilen bir milletiz.
İlk yazım olduğu için hatalar da var, daha güzel yazılabilirdi. Teşekkürler:)

recep24ank

Forum Bağımlısı
Tepki
4.632
İsim
Recep Eşref ÇINAR
Bisiklet
Carraro
Böyle tarihi turlara bayılıyorum. Baraj bahane antik kent şahane olmuş. orada olmayı çok isterdim. gerçekten muhteşem manzaralar. ayaklarına sağlık.

Can Akan

Aktif Üye
Tepki
245
İsim
Can
Bisiklet
Trek
@recep24ank
Baraja yemek molası için gitmişim gibi oldu :) Tarih muhteşem; terk edilmeye yaklaşmış köy, yanıbaşında 4000 yıllık kent müthiş duygular oluşturuyor insanda. Gezilip görülmesi gereken yerlerden :)

Gjankrow

Forum Bağımlısı
Tepki
3.299
Bisiklet
Salcano
Antik yerleri içeren turları seviyorum. Tarih meraklısı biri olarak benim bir projem var. Gerçi benim gideceğim yerler kesinlikle günübirlik tur kaldırmaz fakat çok güzel olacak. Sizin yaptığınız tur çok güzel ve bilgilendirici olmuş. Ayağınıza sağlık.

Can Akan

Aktif Üye
Tepki
245
İsim
Can
Bisiklet
Trek
@Atilla Gobel
Projenizi gerçekleştirmenizi ve yazılarınızı en kısa zamanda bekliyorum. :) Teşekkürler.

• Beğen
Tepkiler: Gjankrow