Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kaynak Sularının Son Kullanma Tarihi

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Tepki
11.601
Soru: Yer altı suları binlerce yıldır toprak altında kalıp bozulmadığı halde, şişelenmiş suların üzerindeki ‘’Son Kullanma Tarihi’’ ne anlama geliyor?

Maden suları, çok farklı etkiler yaratan kaya katmanlarından geçerek pınarlara ve kuyulara erişir. Bu arada bazı madenler suda erir. Böylece suyun tadı ve sağlık için yararlı özellikleri değişir. Kayalardaki küçük gözenekler filtreleme sistemi olarak çalışır. Bu da suyun biyolojik kirlilik yaratan maddelerden arınmasını sağlar. Su yeryüzüne erişir erişmez yeniden kirlenme riski ile karşı karşıya kalır. Şişelenmiş kaynak sularının üzerindeki son kullanma tarihi su ile değil kap ile ilgilidir. Maden sularının pek çoğu Polietilen Tereftalat (PET) şişelerde saklanır. Şişelerin üretimi sırasında katalist veya antimon içeren hammaddeler malzemenin içinde kalabilir ve zaman içinde suya sızabilir. Buna engel olmak için PET şişeler yerine cam şişeler tercih edilmelidir. Eğer içme suyu PET şişelerin içinde son kullanma süresinden fazla kalırsa, plastik bozulabilir veya şişe kapağı aşınabilir. Böylece bakteri suya karışıp kirlilik yaratabilir.
Kaynak :CBT

Scudo
Şu ana kadar hiç cam şişede su satan görmedim ya da gördümde hatırlamıyorum. Fakat annemler eskilerden kalma 3 şişeyi saklıyorlar. Eskiden herşeyi cam şişeye koyuyorlarmış. Gazoz, kola, su gibi ürünler hep cam şişedeymiş. Şu an maliyeti düşürmek için herşeyi pet şişelere koyuyorlar. Yani utanmasalar maden sularını(soda) bile pet şişeye koyacaklar. :) Ben 50 kuruş fazla verip cam şişesinden içmeyi tercih ederim. Hatta 50 kuruş bile değil. İster bir lira olsun ister 2 lira olsun. CAm şişe.

Doğrudur pet şişe içerisinde özellikle güneş ışığında bekletilmesi sakıncalı. Ayrıca damacanaların da beton zeminde tutulmasının da sağlıksız olduğu söylenmekte. Ayrıca cam veya pet önemli değil gün ışığında, kaynakta olduğu gibi muhafaza olmayacaktır. Tüm bu bilgiler ışığında son kullanma tarihi konmasını doğal ve sağlıklı buluyorum.

Geri