Karbon maşayı boyama

Fatih Çetin

Forum Bağımlısı
Tepki
681
Bisiklet
Focus
Selamlar,

Bisikletimin rengini değiştirme planım var. Kadro alüminyum olduğu için mevcut boyayı söküp tekrar boyama ve vernikleme yapabilirim. Fakat maşa karbon olduğundan dolayı tereddütteyim.

Boya sökücü kimyasal kullanmak istemiyorum. Karbon maşaya kumlama da yapamam. Çözüm önerilerine açığım :)

Mevcut renk kırmızı-beyaz. Rengi siyaha çevirmeyi planlıyorum.

Scudo

Fatih Çetin

Forum Bağımlısı
Tepki
681
Bisiklet
Focus
@Ebubekir
Zımparalama işiyle ilgili çok kaynak buldum fakat ona cesaret edemiyorum :) Zira kaçırırsam lifler zarar görür ve bu da ciddi tehlike yaratır.
Kısacası; Zımpara işine alternatif arıyorum :)

Ufuk YAPAR

Üye
Tepki
9
Bisiklet
Specialized
Merhaba bende 1 ay önce bisikletimi boyadim karbon maşayi en ince su zımparasiyla zımparaladim.Maşa daki boyayi komple cikarmaya uğrasmayin boya üstündeki verniği zimparalayin zaten matlaşiyor anlayabiliyorsunuz verniği aldikdan birazdaha zimparalarsaniz boyaya hazir hale gelicektir.

Fatih Çetin

Forum Bağımlısı
Tepki
681
Bisiklet
Focus
@Ufuk YAPAR
Siz renk değişimini ne yönde yaptınız? Yani açık renkten koyu renge mi geçtiniz yoksa tam tersi mi?
Ben açık renkten (kırmızı-beyaz) koyu renge (siyah) geçeceğim. Verniği sökmek yeterli gelir mi acaba?

Tepki
131
Bisiklet
Lapierre
Ben de 3-4 ay önce karbon kadro boyamış biri olarak aşamalarımı anlatabilirim:

Önce ufak bir tas su ile 360 kum su zımparası alıyorsun, özellikle yazılı kısımlarını bu zımparayla güzelce zımparalıyorsun. Bu iş epeyce bir zaman alacak. Zımparalarken önce verniğini alıyorsun, daha sonra boyaya ulaşıyorsun. Maşanın ana renginin altında muhtemelen astar çıkar, astara çok fazla inmemeye çalışman lazım. Su zımparasının özelliği ince kumlu oldukları için zımparaladıkça kumların arasına toz birikmesidir. Bu yüzden zımparalarken tastaki suya kağıdı batırıp arada temizlemen gerekli yoksa zımparalayamazsın. Zımparalarken boyayı aldığın anda karbon lifler sökülmüyor :p o konuda rahat olabilirsin.

Daha sonra yine ufak bir tas su ile bu sefer 800 lük su zımparası ile maşanın tamamını hiçbir yer parlak (vernikli) kalmayacak şekilde zımparalıyorsun. Bu boyama işleminin kusursuza yakın olması için en önemli bölüm. Ne kadar iyi zımparalarsan her yerini boyayı o kadar pürüzsüz tutar. Kadronun ana rengini tamamen sökmene gerek kalmayabilir (üzerine atacağın boya ile kadronun şu anki rengi arasında bir geçiş gözükmeyeceği takdirde. Bunu boya ustasına sorabilirsin.) Verniği almak uzun sürüyor belki bir süre 360 ile verniğin büyük kısmını alıp 800 ile verniği astara inmeden bitirebilirsin (pro işi oluyor bu :p).

Boya olarak da akrilik oto boyası kullandım ben. Gayet de memnunum çendikte falan kendini atmıyor. Sadece ustaya boyatacaksanız boyanın her yere eşit dağılması konusunda dikkat etmesini isteyin. Akma falan yapmasın zaten ufacık yere atacak boya :p

Fatih Çetin

Forum Bağımlısı
Tepki
681
Bisiklet
Focus
Selamlar yeniden,

Daha önce kırılmış bir karbon maşa üzerinde zımpara deneyini yaptım. Siyah-kırmızı renklere sahip maşanın siyah kısmını zımpara yapmaya başladığımda önce kırmızı boyaya, sonrasında da beyaz katmana, en son olarak ta liflerin başladığı siyah katmana ulaştım. Böylece zımpara ile ne kadar ineceğimi test etmiş oldum. Vernik kısmı çok çabuk zımparalandı zaten.

Bir aksilik çıkmazsa şubat sonunda kolları sıvayacağız :) Özellikle de elektrostatik boya imkanım olmadığı için akrilik oto kaporta boyası uygulamaya karar verdim.
Yardımcı olan herkese teşekkürler :)

• Beğen
Tepkiler: Ufuk YAPAR

Hakan Beşikçi

Daimi Üye
Tepki
134
xrs30 un maşasıni boyamak için niyetlenmiştim ama hayla böyle duruyor

Zımpara yaptım ama eziyet geldi, bende aldım Makasla kazıdım boyayı baktım rahat oluyor komple Makasla temizledim, üst kısım alüminyum o yüzden gri

Dosyalar

Hakkı Derik

Aktif Üye
Tepki
149
İsim
Hakkı DERİK
Bisiklet
Bianchi
@Ufuk YAPAR
Hocam çok güzel olmuş ne ile boyadiniz

• Beğen