Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kampçılık Malzemeleri

Spec

Forum Demirbaşı
Kayıt
22 Haziran 2006
Mesaj
474
Tepki
637
Şehir
istanbul
Malzeme Listesi

İlkyardım Seti
* Yapışkan rulo bant
* rulo sargı bezi
* 10 cm x 10 cm steril kare gaz bezi
* yara bandı
* yanık ve yaralarda yapışmayan yağlı tül bandaj
* havlu, örtü ya da turnike olarak kullanılmak üzere üçgen bandaj
* elastik bandaj
* yaraları temizlemek için antiseptik solüsyon
* antibiyotikli krem
* yanık kremi
* ishal kesici ilaç
* ateş düşürücü ilaç
* ağrı kesici ilaç
* böcek ısırıkları için ilaç
* kas gevşetici ilaç
* ilkyardım kitabı
* ince lastik eldiven
* kişisel ilaçlar
* çengelli iğne
* güneş kremi
* termometre
* cımbız
* el feneri
* çakı
* çakmak (ateş yakmak ve alet sterilizasyonunda kullanmak için)
* yara dikiş seti

Harita
Pusula
Güneş gözlüğü ve güneş kremi
Kafa lambası veya el feneri
Çakmak ve Kibrit (Su geçirmez bir poşet içinde)
Çakı
Düdük
Sırt çantası ve yağmurluğu (çantanızın yağmurluğu yoksa büyük boy bir çöp poşetini çantanızın içine yayın ve bütün malzemelerinizi bu poşetin içine koyun)
Suya dayanıklı koli bandı (duck tape)
Isı yalıtımlı termos
Ocak
Ocak yakıtı (gerekli olanından 1 2 gün fazla yakıt tedbir amaçlı)
Ocak tamir takımı
Tencere seti
Tencere temizlemek için sünger ve sabun
Bardak , çatal , kaşık
Çadır
Çadır polleri
Çadır kazıkları
Çadır yama takımı
Çadır altı bezi (hem izolasyon sağlar hem çadırın çamurlanmasını engeller)
Uyku tulumu
Mat
Yeterli miktarda yiyecek
Yeterli miktardaki yiyeceğe ek olarak 1-2 günlük yedek yiyecek (çok abartmamak koşuluyla)
Giyecekler ve çok abartmamak koşuluyla yedekleri
Sinek kovucu sprey
Yeterli miktarda tuvalet kağıdı ve ıslak mendil
Pişik için krem
Fotoğraf makinası
Cep telefonu ve şarj cihazı
Yedek pil (foroğraf makinası ve tepe lambası için)
Baton
Ayak bakım kremleri (Yürüyüşlerde ayaklar çok zarar görür)
Yedek ince ip (hem çadır gerdirmede kullanabilirsiniz hem de ayakkabı bağı olarak kullanabilirsiniz)
GPS (gpsinize güvenerek yanınıza harita ve pusula almamazlık etmeyin)
Diş fırçası ve macunu
Deodorant
Tıraş takımı

Giysiler

Bot veya yürüyüş ayakkabısı
Çorap ve yedekleri (polyester)
Uygun özelliklerde iç giysi ve yedekleri (polyester termal içlikler)
Polyester veya yün yalıtıcı giysiler (polar ceket , polar pantalon)
Su geçirmez ceket ve pantalon (mümkünse goretex gibi nefes alabilen membranlılardan)
Panço tipi yağmurluk (sırtçantasıyla yürürken baya işe yarayabilir)
Bere ve balaklava
Polar eldiven ve üst katman olarak su geçirmez eldiven
İç eldiven(çok soğuk kampa gidiyorsanız , iş yaparken eliniz metal eşyalara yapışmaması için bu eldivenleri kullanırsınız)
Tozluk

Bisikletli Kamplarda

Yedek iç dış lastik
Yedek jant teli
Yedek zincir
Zincir yağı
Bolca yama
Alyen anahtarlar
Zincir sökme aleti
Yedek kulakçık
Yedek fren vites kabloları

Bütün bunlara ek olarak bu linke de göz atabilirsiniz.
Uzun Yol Malzeme Listesi

Çadırlar
Kurulum şekillerine göre:
1. Tek kurulumlu
2. Çift kurulumlu

Tek kurulumlu çadırların iç ve dış katmanları birbirine bağlıdır. Böylece çadırı torbasından çıkardığınızda çadır pollerini(çadıra şeklini veren alüminyum veya plastik çubuklara pol denir) direk dış katmana geçirirsiniz ve çadırı yerine sabitledikten sonra çadırınız kullanıma hazırdır. Tek kurulumlu çadırları kurmak kesinlikle çok daha hızlı ve kolaydır. Rüzgarlı bir havada kamp atmak zorunda kalırsanız tek kurulumlu çadırın avantajlarını anlarsınız. Ama bu çadırların dezavantajları da var. Mesela yağmurlu bir havada kampınızı kaldırmak zorundasınız. Çadırı söküp torbasına koyduğunuzda çadırın dış katmanı ıslak olduğundan dolayı çadırınızın iç katmanını da ıslatır. Bu kesinlikle istemeyeceğiniz bir şey. Ayrıca faaliyette çadır arkadaşınızla yük paylaşımı yapamazsınız. Örneğin çift kurulumlu çadırlarda dış katmanı arkadaşınız taşırken siz iç katmanı taşıyabilirsiniz ama tek kurulumlularda böyle bir şey söz konusu değildir.

Çift katmanlı çadırlarda ise kurulum daha farklıdır. Bu çadırlar iki parça halindedirler. Yani iç ve dış katman birbirinden ayrıdır. Çadırın önce iç katmanını kurarsınız. Polleri iç katmana geçirdikten sonra iç katmanın üstüne dış katmanı yayarsınız sabitleyip gerdirirsiniz. Özellikle rüzgarlı havalarda kurulumu daha zahmetlidir. Bu tip çadırlar çadır arkadaşınızla yük paylaşımına izin verir. Yağmurlu havada çadırı kaldırdıktan sonra iç ve dış katmanı birbirinden farklı torbalara koyarak iç katmanın kuru kalmasını sağlayabilirsiniz. Ama birden bastıran sağanak yağmurda kamp atmak zorunda kalırsanız iç katmana polü geçirdikten sonra üstüne dış katmanı yayana kadar geçen sürede iç katmanınız yağmurdan ıslanabilir. Bu da bir dezavantaj. Ben kurulumların pratikliğinden dolayı tek kurulumlu çadırları tercih ediyorum.

Yapılarına göre:
1. Kubbe çadırlar
2. Tünel çadırlar
3. Geodesic çadırlar
4. Üçgen çadırlar

Kullanılabildikleri mevsimlere göre:
1. Yazlık Çadırlar
2. 3 Mevsim Çadırlar
3. 4 Mevsim Çadırlar
4. 5 Mevsim Çadırlar

Yazlık Çadırlar
Yazlık çadırlar sadece sıcak havalarda kullanılabilen çadırlardır. Tek katmandan oluştukları için ısı yalıtımı sağlayamazlar. Bu nedenle sadece yazın kullanılabilirler. Kısacası bu çadırlar geceleyin sizi sivrisineklerden ve böceklerden korumaktan başka işe yaramaz. Çok hafiftirler, ucuzdurlar(40-60 ytl). Eksik yanları. Su geçirirler. Rüzgara karşı dayanıksızdırlar. Çadır aşırı koşullar için tasarlanmadığından fırtınada %99 patlar. Bence bu tip çadırlar doğada kullanmaya elverişsiz çadırlar. Ekonomik olduğundan dolayı bir iki günlük festivallerde kullanmak mantıklı olabilir. Ben bisikletle uzun turlara çıkanlara bu tip çadırları tavsiye etmiyorum. Doğada yatacaksanız en azından rüzgara ve yağmura dayanıklı , çift katmanlı bir çadır edinmelisiniz.

3 Mevsim Çadırlar
Bu çadırlar yine nispeten iyi havalarda kullanılabilir. Nefes alabilir iç katman ve suyu kaydıran dış katmana sahiptirler. Bu iki katman arasında bir hava tabakası oluşur ve bu tabaka sayesinde iç ve dış hava arasında izolasyon sağlanır. Bu izolasyon da çadır içindeki ısının korunmasını sağlar. Fiyatları kumaş kalitesi ve boyutlarına göre 150-250 ytl arasında değişir.

4 Mevsim Çadırlar
Bu çadırların sistemi 3 mevsimliklerle aynıdır. Tek farkları; 4. mevsimde yani kışın soğuk ve rüzgarlı havalarda kullanılabilirler. Dikişleri 3 mevsimlik çadırlardan daha sağlam ve kullanılan kumaşların su geçirmezlik ve soluyabilirlik değerleri daha fazladır. Kışın düşük irtifalarda bu çadırları gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Fiyatları 250-450 ytl arasında değişir.

5 Mevsim Çadırlar
5. mevsim yüksek irtifadaki sert hava koşulları ifade eder. Dağlarda kamp yapmış olanlar bilir. Dağda hava koşulları çok ani bir şekilde değişebilir. Mevsim ne olursa olsun sıcak güneşli bir hava birkaç saat içinde dönerek sizi aşırı soğuğa ve aşırı rüzgara maruz bırakabilir. Rüzgar o kadar sert eser ki sizi havalandırır. Ayaklarınızı yerden keser, yürüyemezsiniz. İşte bu hava koşullarında sağ kalmanız için çadırınıza güvenmek zorundasınız. Bu tipteki çadırlar bu aşırı dengesiz havalar için tasarlanmış çadırlardır. Öyle ki kendini kanıtlamış firmalar ürettikleri çadırları rüzgar tünellerinde test ederler ve çadırın maksimum rüzgar dayanımını sağlayacak tasarım tipini bulmaya çalışırlar. Hem ar-ge çalışmalarına yatırılan onca paradan hem de kullanılan çok kaliteli ve çok dayanıklı aynı zamanda da hafif olan malzemelerden dolayı bu çadırlar oldukça pahalıdırlar. Kaliteli 5 mevsim çadırlar, yani hayatınızı emanet edebileceğiniz 5 mevsimlik çadırlar 700-1500 ytl arasında değişir.

Bivaklar
Bivaklar aslında acil durumlarda sığınabileceğimiz su geçirmeyen torbalardır. Ayrıca bivakları polsüz çadır olarak da tanımlayabiliriz. Her ne kadar konforsuz olsalarda çadırınız yoksa geceyi geçirmek için bivak kullanabilirsiniz.

Çadır Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hangi türde olursa olsun çadırınızdan maksimum performansı alabilmeniz için onu iyi kurmanız gerekir. Çadırı yere sağlam bir şekilde sabitleyin ki rüzgar çıktığında çadırınız havalanıp gitmesin. Ayrıca iyi sabitlenmemiş çadırların rüzgar dayanımı çok azalır ve fırtınada patlama riski artar. Çadırınızın bütün duvarlarını iyice gerdirin. Bu çift katmanlı çadırlarda en önemli noktadır. Çadırın içinde sizin vücudunuzdan ve ocağınızdaki yemekten çıkan su buharı dış katmana çarpıp yoğunlaşır. Yoğunlaşan su buharı sıvı hale geçer ve dış katman üstünden süzülerek çadırın dışına , kenarlara damlar. Bunun sayesinde çadırın içi ıslanmamış olur. Eğer çadırınızı yeterince gerdirmezseniz iç katman dış katmana değer ve yoğunlaşan su damlacıkları dış katman üzerinde kayarken iki katmanın temas noktalarından iç katmana geçer ve çadırın içinde bir nevi yağmur yağmaya başlar. Eğer çadırınızı iyi gerdirmeden yatarsanız sabah kalktığınızda tulumunuzu ve diğer bütün eşyalarınızı ıslak bir şekilde bulursunuz. Bazen çadırın havalandırma sistemi yetersiz kalabilir. Çadırın içindeki nem yeterince dışarı atılamayabilir bu durumda çadır yine ıslanacaktır. Bunu engellemek için çadırın havalandırma fermuarlarını gece yatarken biraz açık bırakın. Çadırın içinde yemek yapmak deneyim ister. %100 polyester bir maddeden yapılmış bir çadır tahmin edebileceğiniz gibi oldukça yanıcıdır. Bu nedenle çok dikkatli olmak gerekir. En ufak bir hatada çadır tutuşabilir. Bu nedenle ilk başlarda çadır içinde yemek pişirmeyin. Yemek pişirmek için çadırın bagaj kısımlarını kullanın.

Çadır Bakımı
Malzememizi uzun yıllar boyunca kullanabilmemiz için gerekli rutin bakımlarını aksatmamalıyız. Çadırlarda zamanla oluşan yırttıklar büyümeden yamanmalıdır. Ayrıca her faaliyetten sonra çadırın çamurlanan kısımları ıslak sabunsuz,deterjansız bez veya süngerlerle güzelce temizlenmelidir ve temizlendikten sonra da tamamen kurutulmalıdır. Eğer bunu yapmassanız çadırınız kumaşı küflenir ve iğrenç kokmaya başlar. Bir zaman sonra da çürür ve kullanılamaz hale gelir. Umarım bu bilgiler işinize yarar. Vakit bulunca kamp ocakları, doğa yürüyüşlerinde ayakkabı seçimi, uyku tulumu ve matlar hakkında da yazılar ekleyeceğim.

Ocaklar

Kampçılıkta kullandığımız ocaklar:
1. Benzin ocakları
2. Bütan-propan ocaklar
3. Alkol ocakları

Benzin Ocakları
Bu tip ocakların çalışma prensibini anlatayım kısaca. Yakıt tankının içine yakıtı koyarsınız ve yakıt pompasıyla yakıt tankının içindeki basıncı arttırırsınız. Artan basınçla birlikte tankın içindeki yakıt , yakıt borusundan geçerek yanma haznesine gelir. Sıcak olan yanma haznesine yaklaşırken ısınan yakıt buharlaşarak yakıt haznesinin içine gaz halinde püskürür. Ocağı ilk yaktığımızda yanma haznesi soğuk olduğundan dolayı yakıt yanma haznesine gaz fazına geçemeden gelir ve bu yüzden ocak tam performansıyla yanamaz. Bu nedenle benzin ocaklarını tam performansla yakabilmek için ön ısıtma yapmamız gerekir. Kullanımı diğer ocaklara nazaran biraz daha zahmetli olan benzin ocakları bu eksisini performansıyla kapatır. Ayrıca bu ocaklarda yakıt olarak her türlü petrol ürününü kullanılabilirsiniz ama saatçi benzini olarak bilinen White Gas kullanmak sizin avantajınıza olacaktır. Çünkü bu yakıt diğer petrol ürünlerine oranla çok daha az is bırakarak yanar. Temiz yandığı için yakıt borularını tıkama ihtimali çok daha azdır. Ayrıca saatçi benzinin yanma performansı da oldukça iyidir. Kış dağcılığında çok yüksek irtifa hariç(oksijen azaldığı için benzin yeterince performanslı yanamaz) kullanılabilecek en iyi ocaktır çünkü soğukta çok iyi performansla yanar. Benzin ocağının eksileri. Kullanmak için sistemini çok iyi bilmek gerekir. Sürekli küçük de olsa arıza çıkartabilen bir ocaktır. Contası kopar kaybolur , benzin püskürten borusu tıkanır veya çatlar. Benzin ocağının bu eksileri açıkcası beni o ocaktan soğutuyor.


Bütan-Propan Ocaklar
Bu ocakların çeşitli oranlarda karıştırılmış yakıtları vardır. Kullanması oldukça basit bir ocaktır. Arıza çıkarmaz.

Eksileri: Kartuşları çok yer kaplar , bir doğasever olduğumuz için kartuş boşalınca atamayız şehire varana kadar çantamızda taşımaya devam etmek zorundayız ve bence en önemli eksisi kartuşunun her yerde bulunmaması. Yol üstünde bir yerden temin etmeniz çok zor bir ihtimal.
Yüksek irtifa dağcılığında sadece bu tip ocaklar kullanılır. Atmosferde azalan oksijen yakıtların yanma performansını oldukça düşürür. Bütan-propan veya Bütan-izobütan yakıt kartuşlarının içinde oksijen de bulunduğu için atmosferdeki oksijen oranı bu ocakların yanma performansını etkilemez. Bu özelliğinden dolayı yüksek irtifada sadece bu ocaklar kullanılır. Bu ocakların çok ufak versiyonları da vardır. Cebinize sığacak kadar ufak, ağırlığı 80 gr civarında. Bunlar da oldukça kullanışlıdır. Kısa trekkinglerde cebinizde bir ocağınızın olması , mola verdiğinizde su kaynatıp sıcak kahvenizi yudumlamak oldukça keyif verici birşeydir. MSR-Pocket Rocket bu küçük kullanışlı ocaklara bir örnek.

Alkol Ocakları
Çok basit bir sistemi vardır. Alkol haznesine alkolu doldurursunuz çakmağı çakarsınız hava sıcaklığına göre aşağı yukarı 10 dk içinde suyunuz kaynar. Alkol ocaklarında ispirto da kullanabilirsiniz ve ispirtoyu küçük kasabalarda bile bulabilirsiniz ki bu bence uzun yolculuklara çıkacak olan bir bisikletçi için iyi bir avantaj. Ayrıca alkol ocakları tencere setleriyle birlikte satılır. Bu setle birlikte kullanıldığında çadır içinde kullanmak için çok güvenli bir ocak haline gelir. Tek eksisi suyu benzin ocağından 5 dakika daha geç kaynatması. Yakıtının her yerde bulunması, çok basit bir sisteme sahip olduğu için arıza çıkartma ihtimalinin olmaması , tencere setiyle birlikte satılması , çadır içinde kullanımının güvenli olması (kötü hava koşularında çadır içinde yemek pişirebilmek güzel birşey) bence alkol ocağını öne çıkartıyor. Ben resimdeki ocakların hepsini kullandım. Kesinlikle kullanımı en rahat olanı alkol ocağıdır. Çok soğuk kamplarda bile çadır içinde kullanıldığında alkol ocağının performansı size yetecektir. Buna emin olabilirsiniz.

Diğer ısı veren ürünler:
Espit olarak bilinen katı yakıtlar. Bu yakıt sıkıştırılmış benzindir. Katı haldedir. Yaktığınızda yaklaşık 15 dakika boyunca yanar. Islak giysilerinizi kurutmada çok kullanışlıdır. Çok da az yer kaplar. Bence kampa giderken yanınıza almanız gereken oldukça kullanışlı bir malzeme.

Hotpad'ler içinde kimyasal madde bulunan küçük torbalardır. Bunlar outdoor mağazalarda satılır. Jelatinin açtığınızda torbanın içindeki maddeler birbirine karışarak reaksiyona girer ve dışarı ısı verir. Tulum içinde oldukça kullanışlıdır. Jelatinin açıp bir tanesini tulum içine atarsanız ayaklarınız hemen ısınır. Ayrıca baya uzun süre ısı verirler. Çok üşüyenler için kullanışlı bir malzemedir.

Doğa Yürüyüşlerinde Ayakkabı Seçimi
Doğa yürüyüşlerinde kullandığımız ayakkabılar taban sertliklerine göre sınıflandırılırlar. Taban sertlikleri de kesirli sayılarla ifade edilir.

1- Yumuşak tabanlı ayakkabılar
2- 2/4 tabanlılar(kısmen yumuşak)
3- 3/4 tabanlılar(orta sertlikte)
4- 4/4 tabanlılar(tam sert)
5- Plastik botlar

Yumuşak Tabanlı Ayakkabılar
Bu sınıfı, doğada kullanılan su geçirmeyen koşu ayakkabıları ve sandaletler oluşturur. Çok konforlu ve oldukça hafif ayakkabılardır , ama ısı yalıtımları yoktur bu nedenle sadece yazın kullanılabilirler. Normal koşu ayakkabılarından farkı biraz daha dayanıklı olmalarıdır. Örneğin kayaların darbelerinden ayakkabıyı korumak için ince bir çarşak bandına sahip modeller vardır.

2/4 Tabanlı Botlar
Doğa yürüyüşlerinde bileksiz ayakkabılar yerine bileklikli botları tercih etmelisiniz. Çünkü doğa yürüyüşlerinde ayak bileğinizi burkma ihtimaliniz oldukça fazladır ve bu botlar ayak bileğinizin burkulma ihtimalini neredeyse sıfıra indirir. 2/4 tabanlı botlar en yumuşak tabanlı olanlardır. Uzun doğa yürüyüşlerinde ayak konforunuzu sağlamak için üretilen bu botlar şehir hayatınızda da size oldukça konfor sunacaktır. Alacağınız botu sadece hafif trekkinglerde kullanacaksanız 2/4 tabanlı botları tercih etmeniz sizin avantajınıza olur. Çünkü bu botları hem şehir hayatınızda hem de günlük doğa yürüyüşlerinde rahatça kullanabilirsiniz.

3/4 Tabanlı Botlar
Taban sertliği arttıkça karda , buzda ve çarşakta (üst üste yığılmış küçük kaya parçaları) yürümek kolaylaşır ve bununla birlikte ayakkabının konforu azalır. Alacağınız botu daha çok kış yürüyüşlerinde ve kış kamplarında kullanacaksanız , kış dağcılığı yapmayacaksanız ve şehir hayatınızda kullanmayı düşünmüyorsanız 3/4 tabanlı botlar sizin için en iyi tercih olacaktır. Bu botların tabanları karda ve buzda yürümek için tasarlandığından tabanın dişleri daha büyük olur , hatta bazı modellerin tabanlarına yerleştirilmiş ufak çiviler vardır. Bunlar buzda kaymanızı engeller. Isı yalıtımı bakımından da oldukça iyi botlardır. Bu ayakkabılara genelde bağlamalı ve yarı otomatik kramponlar takılabilir.

4/4 Tabanlı Botlar
Bu botların tabanı oldukça serttir(Karbon tabanlı spd ayakkabılar kadar sert). Normal ayakkabılarla yürürken ayakkabının burun kısmı kıvrılabilir ama bu botlarda kıvrılmaz. Bu yüzden asfalt gibi sert zeminde yürürken her attığınız adımda parmak uçlarınızda yükselirsiniz. Yumuşak tabanlı ayakkabılar kadar rahat değillerdir. Kış dağcılığında dik eğimlerde sert karda yürürken iz açabilmek için bu ayakkabılara ihtiyacınız vardır. Ayrıca tam otomatik krampon kullanabilmek için de bu ayakkabılara sahip olmanız gerekir. Kış dağcılığında kullanılan bir bot olduğu için ısı yalıtımları da oldukça iyidir.

Botta ısı yalıtımını dıştaki deri veya kevlar katman ve içteki yalıtım malzemesi sağlar. Alacağınız ayakkabının dış deri kalınlığı 2,8-3,0 mm olursa ayaklarınız pek üşümez. İç yalıtım malzemesi olarak thinsulate veya duratherm kullanılmış ayakkabılar ayağınızı oldukça sıcak tutacaktır. 4/4 tabanlı sağlam kaliteli bir bot sizi Türkiye'deki her dağdaki dağcılık faaliyetlerinizde rahatça idare edecektir. Kış dağcılığı kullanımına uygun bir botun sahip olması gereken özellikler resimde gösterilmiştir.

Plastik Botlar
Bu botların plastik bir dış kabuğu ve bunun içinde kullanılan çok iyi ısı yalıtımına sahip bir mesi vardır. Bu tip botlar yüksek dağlarda , ciddi buzul tırmanışlarında kullanılır. Artık neredeyse bütün doğa yürüyüş ayakkabılarında soluyabilir membranlar kullanılıyor. Bu membranların üzerindeki deliklerin belli bir boyutu vardır ve bu deliklerden sıvı haldeki su molekülleri geçemezken , gaz haldeki su molekülleri geçebilir. Bu sayede ayağınız terlediğinde açığa çıkan su buharı ayakkabıdan dışarı atılabilirken dışarıdaki su içeri giremez. Gerçekten çok kullanışlı bir malzemedir. Uyku tulumları, yağmurluklar ve çadırlarda da bu membranlar kullanılır. Goretex bu tip membranları üreten, adı çok duyulmuş bir firmadır.

Vibram kelimesini de oldukça fazla duyarsınız. Bu da ayakkabı tabanı üreten bir firmadır. Çok kaliteli ve dayanıklı tabanlar ürettikleri için neredeyse bütün ayakkabı firmaları, ayakkabılarında kullanacakları tabanları bu firmadan satın alırlar.

Not: Konu sadece bilgi amaçlıdır. Lütfen eksik bilgileri tamamlama dışında yorum yapmayalım.
 
Scudo
Kullanılabildikleri mevsimlere göre:

1. Yazlık Çadırlar
2. 3 Mevsim Çadırlar
3. 4 Mevsim Çadırlar
4. 5 Mevsim Çadırlar

5 mevsim çadır nedir abi hiç duymadım :) :D
 
@Muhammed PINAR

5 mevsim çadır genelde dağcılıkta ve yüksek irtifa tırmanışlarında kullanılan ve 4 mevsimlik çadırlara oranla rüzgar ve fırtına dayanıklılığı daha yüksek yani daha 4 mevsim çadırlara oranla daha sağlam çadırlar.

polleri duraliminyumdan olur, fırtına etekleri vardır. çift bagaj ve çift kapılıdırlar vb..
 
@Muhammed PINAR

5. mevsim normal de şehir hayatında göremeyeceğin bir mevsim diyebiliriz. :p

Genellikle yüksek irtifa da ki mevsim de denilebilir.

Örnek; 4000-5000 metre de iken , hava sıcaklığı 15-20 derece iken aniden kapatan havada, 80-90 km/saat hızla esen bir fırtına, hava sıcaklığının 15-20 dk içerisinde -15 -20 derecelere düşmesi, buna eşlik eden dolu, kar, buz, çadırın üzerinin yarım saat içinde yarım metre kar ile kapanması gibi.

Genelde çok hızlı esen rüzgarlar söz konusu olduğu için 5 mevsimlik çadırların pol leri çok dayanıklıdır, kumaşı da dayanıklı olduğu için patlama , yırtılma olmaz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Efrahim ÖZCAN
Bunlar tahminen kaç Kg tutuyorlar :) Dünya turuna çıkanlar bunların hepsinden alıyorlardır mutlaka..Nasıl taşıyorlar merak ettim..
 
bide zorlu durumlarda yaşamak için gereken bazı şeyler var. benim şu an geniş kapsamlı olarak tek ve en güvendiğim yöntem var su bulmak için. denilenlere göre çölde bile 2 kuyudan bir günlük su ihtiyacı çıkıyormuş şöyle:

yanınınızda 1 e 1 plastik muşamba ve bir kap bulunması yeterlidir. önce toprağın nemli olduğu düşünülen yer tespit edilir. orada bir çukur kazılır(derinliği 50 cm kadar ve muşambayı geçmeyecek kadar geniş olması daha iyidir).çevre yüzeyi ne kadar artarsa elde edeceğiniz su daha hızlı ve daha fazla birikecektir. çukurun tam ortasına kap yerleştirilir ve çukurun üzerine muşamba serilir. etrafı taş veya herhangi bir maddeyle sabitlenir. muşambanın orta kısmında biraz bolluk kalması gereklidir. daha sonra muşambanın üzerine çukurun tam ortasına gelecek şekilde biraz kum konur. muşambanın aşağı sarkmış kısmı tam kabın üzerine gelmelidir. biraz sonra içerde nem oranı artacak, nem muşambada yoğunlaşacak ve ortadaki üstüne kum koyduğumuz yerde toplanıp kaba damlayarak birikecek. ve temizlenmiş ve ılık bir suyunuz olacak.
 
@YARGISIZ_INFAZ

valla ne diyim allah mecbur bırakmasın denemeye. ama akılda bulunması gereken bişey bence.

@faruk hasanzade

kesinlikle hayat kurtaracak bi yöntem :D. işin açığı ben denemedim. ama şunu eklemeyi unutmuşum oraya güneş gören bi yerde yaparsanız daha iyi sonuç alabilirsiniz.

iyi forumlar
 
@Abdullah Hakkı


Bence de Allah mecbur bırakmasın.
 
çok planlı hazırlamıssınız .çok faydalandık teşekürler
 
çok güzel ve yararlı bir yazı oldu teşekkürler
 
bilgiler cok iyi olmus ben cadir satin almayi planliyorum arkadaslarimla kamp yapmaya gidecegiz cadira ihtiyacim var acaba satan yer biliyormusunuz veya satiyormusunuz
 
Geri