Kampcilar kene konusu??

Ahmet Mumcu

Daimi Üye
Kayıt
1 Şubat 2005
Mesaj
347
Tepki
1.073
Şehir
Bostancı
Arkadaslar bu gunlerde Turkiyeyi saran kene korkusu tum kampcilarin ortak bir sorunu olacak gibi gozukuyor. Lutfen bu konuda bilgisi olanlar veya okuduklarini bizimle paylasmak isteyenler icin yeni bir bolum fayadali olacaktir umuduyla.
Kensiz bir yaz sezonu dilegiyle.

Iste buldugum ilk bilgi:

Isırdığı yere lokal anestezi bile yapıyor!


Kene ısırığı vakalarındaki artıştan sonra bir açıklama yapan Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Aydın, keneden korunmak için ve ısırılma durumunda yapılması gerekenleri anlattı:

Keneler gözle görülmeyen parazitleri kanını emdikleri insan ve hayvanlara aktarırlar. Bunlardan biri de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsüdür.
Hayvancılıkla uğraşanlar ve piknik alanlarına gidenler risk altında.
Kene, ısıracağı vücut bölgesine lokal anastezik bir madde salgılar. Bu yüzden insan ısırığı ilk 24-48 saat içinde görmezse hissetmeyebilir.
Hastalık ısırıldıktan 16-24 saat sonra bulaşıcı hale gelir. 3-5'inci günlerde en yüksek dereceye çıkar.
Erken müdahale çok önemli. Kene kısa sürede vücuttan uzaklaştırılmazsa sonuç kötü olabilir.
Temas halinde keneyi ezmeyin, başını kopartmayın. Battığı yönün tam ters tarafına ve tek bir hamle ile çekilmesine dikkat edin.
Kenelerde ayaklarının gerisinde soluma organelleri olduğu için üzerine yağlı bir pamuk kapatılarak soluması engellenebilir.
Hastalığın görüldüğü yörelerde yaşayan vatandaşlar, çizme ve uzun kollu giysiler giymeli, koltukaltı ve kasık bölgeleri başta olmak üzere vücutlarını dikkatle aramalılar.
 
Scudo

ulas

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Mayıs 2006
Mesaj
3.957
Tepki
9.754
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Geotech
Özellikle kırsal kesimlerde bu tip vakalarla çok karşılaşılıyor. Doğru bugünlerde bir paniktir gidiyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi KKHA bunun sonucunda oluşan bir tür hastalıktır. Geçmişte bu yüzden birkaç kişi de hayatını kaybetmiş. Bu hastalık 1940 yıllarında ortaya çıkmış. Biz de ise 2002 yılında ortaya çıkmış. Gümüşhanedeki olay da üzücü. (Kene ısırması sonucu bir kişi virüs kapmış.. tedavi görüyomuş yakında çıkar)

Her zaman kene vardı ve herzaman da ısırabilirdi. Geçenlerde bağdat cd. mağazamıza gelen iki kişinin konuşması söyle. Forma bakıyorlar biri ısrarla uzun kollu almak istiyor. Diğeri de soruyor. Neden uzun kollu alıyosun hava sıcak...Cevap: abi kene ısırmasın diye uzun istiyorum....yanlız altta da tayt var. :) Aslında komik çünkü bu biniciler sadece bağdat caddesinde bisiklete binen kişiler ve medyadan kaynaklı doğal olarak da kene korkusu sarmış. Bağdat caddesindeki bir kişiyi kene korkusu salmışsa köylüm ne yapsın? Tarlada bağda bahçede uğraşan gariban ne yapsın....

Daha ciddi hastalıklar ve de yaratıklar varken bence keneyi büyütmemek lazım... Dikkatli olmakta fayda var ama bence çok çoook daha önemli konuşulması gereken konular var...


İşte o sevimsiz yaratık...

http://img50.imageshack.us/img50/9357/kene0gn.jpg
 

Ender Alıcıoğlu

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Haziran 2006
Mesaj
2.405
Tepki
3.923
Şehir
Antalya
NTV HABER: (Destek tedavisi dışında kullanılabilecek etkin bir ilacı ve uygulanabilecek etkin bir aşısı olmadığından hastalıkta, koruyucu önlemlerin alınması büyük önem taşıyor.

Uzmanlar korunmak için kenelerin yoğun olabileceği çalı, çırpı, su kenarı ve gür otların bulunduğu alanlardan uzak durmayı, bu gibi alanlara gidildiğinde çıplak ayak ya da kısa giysiler giymemeyi, pantolon paçalarını çorap içine sokmayı ve dönüşte mutlaka vücudu kene yönünden kontrol etmeyi öneriyor. Kene ısırığına maruz kalanların mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmesi, bulaşma riskine karşı hastaların kan ve vücut sıvılarıyla temastan kaçınması gerekiyor.





Uzmanlar, vücuda yapışmış kenenin uygun bir şekilde ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla sağa sola oynatarak alınmasını, ısırılan yerin alkolle temizlenmesini ve mümkünse kenenin tanı için alkolde saklanmasını öneriyorlar.

Vücuda yapışmış keneyi kesinlikle elle öldürmemek, patlatmamak ve kenenin üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, gaz yağı gibi) dökmemek gerekiyor. Çünkü bu işlemler kenenin mikrobu vücuda vermesini kolaşlaştırıyor.)


Nette N T V haberlerinde gördüm faydalı olur diye oradan aldım.
Demekki kene olabilecek alanlardan geçtikten sonra üzerimizi kontrol etmemizde büyük fayda var.Bence en doğrusu keneyi kendi başımıza çıkartmak değil , bir uzmana çıkarttırmakta fayda var.

Kenesiz , bol pedallı günler dilerim.....
 

Hakan Kayisligil

Aktif Üye
Kayıt
8 Ekim 2004
Mesaj
180
Tepki
183
Şehir
Istanbul Kadıköy Ataşehir
Arkadaşalar selam,

Mayıs ayında bir belgrat binişi sonrası ,akşam evde tv izlerken,
sol ayağımın bilek seviyesinde mercimek büyüklüğünde bir leke gördüm.

Bu ne, falan derken (yassı, koyu renk ,pul gibi birşey) elimle kurcaladım falan, ucundan derime yapışmış, biraz daha yakından bakınca, sağında solunda minicik bacakları olduğunu fark ettim:eek: .

Kene olduğunu anladım:Ahhh-1660 ,cımbız yardımıyla kopardım.(cahil işi, o tarihlerde bu afacan bu kadar gündemde değildi ve bilgisizdim.)
Muhtemelen inesi içerde kaldı:Skull-175 .

Ailedeki doktorlara danıştım falan(bir hafta sonra),keşke kendin müdahale etmeseydin dediler.
Bir hafta seçtiği için ,haklı olarak beni pek önemsemediler , ama yinede gözetim altında tuttular .

Arkadaşlar halen belgrat ormanında ,haftada bir iki defa pedallamalarımız devam ediyor:) .
Önlem olarak ,binişten hemen önce ,vücudumuza şu sivrisinekleri kovan sıvıdan sıkıyoruz .
(ne derece yararlı bilemem ,ama rahatlık veriyor.)
Eve gelincede ,üstümden çıkanlar gözden geçirilerek, tüm vücut detaylı taranıyor .

Laf aramızda eşimin halen bu olaydan haberi yok:eek: , zira belgrat binişlerinin askıya alınması içten bile değil :eek: .

Arkadaşlar yerli ,yabancı sağlık sitelerinden araştırdım , kesinlikle hafife alınır bir konu değil. Olayın üzerinden bir buçuk ay geçmesine rağmen, en ufak bir halzizlik , ateş beni acayip tırstırıyor.

Maganda sürücüler:boese157: , haylaz köpekler:045: derken birde bu çıktı başımıza.




Hakan KAYIŞLIGİL
 

burgazz

Forum Bağımlısı
Kayıt
23 Temmuz 2005
Mesaj
865
Tepki
324
Şehir
Istanbul / Çapa
gecmiş olsun resmini gorunce bile tuylerım dıken diken oldu dagda bayırda her binişten sonra mutlaka bir kontrol yapmak lazım
 

Murat CER

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Ekim 2004
Mesaj
2.047
Tepki
1.134
biyolojik harp mi nedir bu?

artık arazide malın yayıldığı yerlerde, yalaklarda, çeşmelerde, meralarda fazla oyalanmaz olduk araziye çıktığımızda :(

durursak da tedirgin tedirgin, hadi bir an önce hareket edelim, fazla sallanmayalım buralarda diyoruz..

dikkat etmek lazım !!
 

Gürsel A.

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Eylül 2004
Mesaj
1.387
Tepki
2.153
Şehir
İstanbul
Selam Arkadaşlar.
Yeşil Bisiklet'ten Serkan da geçen gece Belgrad'da binerken kenenin biri ayak bileğine yapışmış. Pirinç kadar bir şeydi. Doktora gitti ve gereken müdahale yapıldı.. Hiç bir sorunu yok..
Haberiniz ola..
Selamlar..
 

bikergrrl

Forum Bağımlısı
Kayıt
18 Ocak 2006
Mesaj
1.096
Tepki
763
cocuklar selam... yahu bu kongo bilmemne virusu bizim bildigimiz, yuzyillardir da "lime disease" diye gecen, kene isiriginin sebep oldugu, yuksek atesli virutik enfeksiyondan farkli birsey mi? eger degilse, medyaya daha etkileyici ve insanlari panige sevk eden yeni bir isim verdigi icin eh, ne diyeyim bravo!!

Lime disease'in turkce adi ne bilmiyorum, ama havaleye varan yuksek atesli bir hastalik. kopekleri olanlarin yakalanmasinin da bir o derece yuksek oldugu bir hastalik, mesela bizim agvadaki arkadaslarin kopeklerinden birisinin kafasi kene dolu, ama ilaclamamiza izin vermedigi icin oyle dolanip duruyor, kerata birsey degil, keneler ondan sıkılınca bize gelecek :D bu bir saka tabii, keneler oyle kolay kolay insan vucuduna gecen hayvanlar degiller.. Bol tuylu olmadiginiz surece :D bu konuda tabii ki siz erkekler dezavantajdasiniz :D :D

neyse sadede gelelim, bende ekstrem durumlarda sahada kullandigim makine yagi gibi gibi kokan (pöf!) dogal bir karisim var, adi "green ban" muhteviyati: 10% citronella, %2 nane (peppermint), soya, cajuput, teatree, lavanta, bergamot ve de az miktarda calendula, galbanum, myrrh.. teatree bir antiseptik, citronella da kesinlikle sivrisinek ve muhteviyatinin sevmedigi koku yayan aromatik bir yag, geri kalani da vucuda kolay yayilmasini ve kokunun bir nebze basa cikilabilir olmasini saglamakla gorevlendirilmis olsa da pek basarili olmayan eklemeler, ama tum sinekleri (erkek olanlar ozellikle :p) ve de bocekleri zorlu saha sartlarinda benden uzak tuttugu kesin :D

bir aktar bulursaniz buna yaklasik bir karisim hazirlamanizi oneririm..

ha unutmadan, ben de teatreenin her derde deva bir antiseptik olduguna inananlardanim, suratimdaki kopek isirigini bile bir tek bu ve arnica ile tedavi ettigim goz onune alinirsa :D sirt cantamdan minik bir sise eksik etmem.. olur da kene bana kitlenirse sanirim kusmasini da goze alarak onun bulundugu bolume bir miktar damlatirdim (etrafta doktor, saglik ocagi, hicbirsey olmadigi dusunulurse.. ama tabii bu durumlara kendimi sokan bir deli ben varimdir heralde :D )

ufacik bir mahlukatin keyfinizi bozmaniza izin vermeyin.. ben aylarca yasadigim yarimadada ot bocek arasi yalin ayak basi kabak dolasiyorum, 34 senelik hayatimda henuz keneyle tanismadim :)

ah, bir dakika, kasiniyorum... (!) :p :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Ahmet Mumcu

bikergrrl

Forum Bağımlısı
Kayıt
18 Ocak 2006
Mesaj
1.096
Tepki
763
kusura bakmayin, 146dan baglanipta post attiktan sonra bakiyorum da size desifre edilmesi gereken bir mesaj birakmisim.. Ahmet Mumcu bey inceliginiz icin tesekkurler, ancak asagidaki bilgileri de gondereyim de diger arkadaslar da neden bahsetmeye calistigimi anlasinlar :D en azindan aktarda kolaylik olur :D

(saka bir tarafa bu bitkilerin fotograflari olanlarini belleginize yerlestirmenizi tavsiye ederim, dogada buldugunuzda ve yaninizda alternatifiniz yoksa rahatlikla kullanabilir, kurutabilir, kurutmadan cay yapabilir, ya da yogun solusyonlar hazirlayabilirsiniz :) )

lime (lyme) disease: (link)

myrrh: (link) , (link)

caja(u)put: (link) , (link) , (link) , (link)

calendula: (link) , (link) (tanidik geldi mi ;) )

galbanum: (link) , (link)