@edoganer
Selamlar, bu konuda teknik bilgisi olan arkadaşlar da yardımcı olurlarsa aslında daha iyi olur ancak ben işin tıbbi yönüne biraz ışık tutmaya çalışayım.
Herkesin metabolik(bünyesel) özellikleri farklı olduğundan aynı işi yaparken harcadıkları kalori farklı olabilir. Ancak bu kişisel farklılığı bir kenara bırakacak olursak; kilometre saatinden kalori ölçen aletleri kullanmaktansa nabıza göre harcanan kaloriyi ölçenleri tercih etmeniz yerinde olmuş.
Nabız saatiyle yapılan kalori ölçümlerinin size yaklaşık olarak bir fikir vereceği ve amacınıza ulaşmada yardımcı olabileceği kanaatindeyim.
Gerçek kalori bilançonuzu ise(yani yaktığınızın, aldığınıza oranı) mesela bir haftalık periyodlarla yapacağınız kilo ölçümü ile anlayabilirsiniz.
Günlük olarak gıdalarla birlikte alınan sıvı ve katı gıdaların vücut ağırlığını görece değiştirdiği için ölçümün haftalık yapılmasını tavsiye ettim. Mesela bir haftalık spor programından sonra sabah wc ihtiyacını giderdikten sonra aç karna kilonuzu tartabilirsiniz. Mesela son bir haftada 250 gr.(0,25kg) vermişseniz ve bu kiloyu da yağlardan yakarak verdiğinizi farzedersek;
1 gr yağ 9Kcal olduğuna göre, bir haftanın bilanço sonucu olarak 2250 Kcal yakmış ama gıdalarla bunu almamışsınız demektir. Normal koşullarda spor yapmayan bir erişkinin günde 3 öğünde alması gereken kalori miktarı da hemen hemen 2500 Kcal ye tekabül eder.
6-8 saat antenman yapan elit sporcuların ortalama enerji gereksinimi günde 5500 (Kkal) kadardır. Yani salt yağ olarak baktığımızda bu kaloriyi yaklaşık 600gr. yağ karşılar. Ancak tüm kalorinin yağlardan karşılanmayacağını bildiğimize ve BESİN PRAMİDİ denen bir olay olduğuna göre öncelikle Karbonhidratlardan sonra yağ ve proteinlerden bu ihtiyaç giderilmelidir.
Konu çok geniş onun için fazla dağıtmadan ve konuyu bizler gibi hobi bisikletçiliği yapanlarla sınırlayarak noktalıyorum.
saatte 15-20 km hızla sürülen bisikletle saatte yaklaşık 400 Kcal kadar enerji harcanır.
bunu sadece kalori anlamında karşılamak için, günlük beslenmemize ilaveten; her saati başına 100 gr bisküvinin 450 kalori ihtiyacını karşıladığını söyleyebilirim. Yada 4 dilim beyaz ekmek. (100 gr) da yaklaşık 400 gr enerjiyi sağlar. Bunlar kompleks karbonhidrat olduğu için aşırı susatmadan ve yavaş yavaş kana enerji verirler. Basik şeker tabir edilen akide şekeri vb. pek tavsiye etmem.
Ayrıca çukulata vb. de pek tavsiye etmem. Tahıl gevrekleri ise tavsiyeye değer.
Yine su, mineral ve vitamin ihtiyacını da doğal yollardan karşılamayı ihmal etmeyiniz.