Scudo Sports

Kahve kültürü

Scudo
@bdemirkiran
Elbette değil, 3. dalga kahve akımının kültüründen bahsediyorum.
Kahve demleyip batak atabiliriz ama [emoji4]
 
Kahve çok tüketirim. Günde 3-4 bardak en az genelde de filtre kahve ya da Türk kahvesi olur. Ancak 3. dalga kahve akımının kültürünü bilmiyorum biraz açar mısınız? Kahve çok tüketen biri olarak ilgimi çekebilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: ilker ates
Buradan görüşelim. Bu arada her türlü, içinde kahve olan tanışmaya gelirim. Yeter ki kahvesi güzel ve çeşidi bol olan bir mekana gidelim.
 
Yani şu filtre kahvenin kıvamını şöyle güzelce tarif edecek biri var ise arkadaşlar bütün saygımla kendisinin padawanı olmayı kabul ediyorum.
 
Maalesef bu cok derin bir kultur olmakla birlikte, starbucks gibi bu sektorun mcdonald'si haline gelmis firmalarin kahve olayini bu denli basite indirgemis olmasi cok uzucu bu arada.
 
3. Dalgayı kısaca kahveyi sanatsal duygularla yetiştirmek, hasat etmek, işlemek, kavurmak, sunmak şeklinde özetleyebilirim.
 
french press'im ve dripper'm, espresso makinem elektrikli manuel öğütücülerim ile bende işin içindeyim. Çok içine dalınırsa hobi olmaktan çıkıyor :)
 
@malemsteen
Bir süreden sonra takıntı, beğenmeme ve kibir şeklinde komplekslere sokabiliyor. Kahve olayını bisiklete çok benzetiyorum. Her ikisinde de sınırlar uçsuz bucaksız ve her sonuç kendi çabanızla oluşuyor.

Dripper olarak ne kullanıyorsunuz? Çekirdekleri nerelerden alıp, tercihleriniz hangi yöredir acaba?
 
@ilker ates Dripper olarak Hario v60, Clever Dripper kullanıyorum. Ama kendi imalatım tıbbı huniler ile yaptığım dripper en sevdiğim :) Kahve olarak bu aralar bonarri firmasından ediniyorum. Oldukça kaliteli bir yer. Onun dışında kahve fabrikası.
 
@Atilla Gobel
sevgili dostum birkaç hafta önce bir kahve yapım şekli keşfettik ki, türk kahvesinden filtre kahve yapma şekli.
tad aroma kıvam mükemmel oldu bu arada.
şimdi başka hiçbir kahveden keyif alamaz olduk.
 
@malemsteen
Harika, Necdet'den ben de alıyorum kahve. Yirgacheffe, Nyeri ve Cameron oku valley güzel çekirdeklerdir.

Tıbbi hunilerle akışı iyi sağlayabiliyor musunuz?
 
@Kuzey Ege
Türk kahvesini tam olarak nasıl demliyorsunuz? Hangi makineyi ya da aleti kullanıyorsunuz? Ayrıca kıvamı yoğun oluyor mu?
 
@ilker ates
cezve kullanıyorum :) amerikano bardakta, fincanda içeceğim zaman kullandığım kadar kahve koyuyorum ve amerikano ölçüsünde su kullanıyorum.
kahve taşma noktasına geldiğinde ocaktan alıyor ve cezveyi içi su dolu bir kaba oturtarak 6-7 saniye bekletiyorum. Bu işlem kahvenin dibe çökmesini sağlıyor.
Sert içimli ve tortusuz, türk kahvesi tadında bir fincan kahve elde ediyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Insansevmem
@Kuzey Ege
Güzelmiş ve çok yaratıcı buldum kahveyi dibe oturtmayı. Türk kahvesi harmanı yerine filtre kahve çekirdeğiyle denense americanoya oldukça yaklaşılabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege
3. dalga kahveciden notlar:

Kahveyi Kahvefabrikası'ndan alıyoruz. Günde iki öğün yaklaşık 20 kişilik kahve yapıyorum. Filtre kahve makinamız (Bosch TKA8013) ile Holy Shot harman kahvesi ile dönüşümlü olarak Ethiopia Sidamo Dila içiyoruz (bir dönem colombiya içiyorduk sanırım sürekli içtiğimiz için bıktık) . Evde çeşit çeşit french press ve hario V60 (pek kullanmıyorum) ve en çok kullandığım aeropress mevcut bazen de üşenmezsem Bialetti Brikka ile kahve yapıyorum. Değirmen olarak iş yerinde filtre kahve için Nivona Kafegrano (Capresso Infinity avrupa versiyonu) ayrıca evde de ebay almanya üzerinden alıp restore ettiğim bir Pe-De ahşap değirmenim var. Kahveyi taze kavrulmuş olarak geldiği gibi valfli poşetlerde buzlukta muhafaza ediyorum kullanacağım kadarını dışarda bırakıp demleme yapmadan hemen önce öğütüp makinaya koyuyorum. Kendi yaptığım kadar kaliteli ve lezzetli bir kahveyi Star*ucks da dahil hiç bir yerde içemedim. İstanbulda taze kavrulmuş ve demlenmiş kahve yapan bir iki butik kahve dükkanı olduğunu duydum ancak fırsat bulup da deneyemedim.
 
French press ile ben de ucundan girdim kaliteli kahve olayına. Moka pot'a da özendim ama French Press daha pratik olduğu için şimdilik ona yöneldim. Yalnız kahve öğütücü olarak acele davrandım galiba. Tefal'den bir tane bıçaklı öğütücü aldım ama sonra öğrendim ki bıçaklılar pek ideal değilmiş. Kahve çekirdeklerini eşit ölçüde kesmediği için acımsı bir tada sebep olabiliyormuş. Sizler öğütme işini nasıl çözdünüz? Bıçaklı olmayan kaliteli öğütücüler baya pahalı gördüğüm kadarıyla. Breville'inki falan 1000 tl.
 
@Hamid Asım
Kahvefabrikası'nın yirgacheffeelerini de denemelisiniz, güzellerdir.
Manuel demleme ile çok daha iyi sonuçlar alabilirsiniz ama elbette ofis için çok zahmetli olacaktır.
Buzlukta bekletmeyi ilk defa sizden duyuyorum, kahvenin kimyası değişmiyor mu bu şekilde?
Ayrıca aldığınız kahveyi ne kadar sürede tüketiyorsunuz?
 
Geri